HABERLER>EKONOMİ
4 Şubat 2015 Çarşamba - 08:14

Bank Asya'dan ilk açıklama!

TMSF, Bank Asya’nın çoğunluk hisselerine el koydu. BDDK, Bank Asya’nın yönetim kurulunu belirleyen imtiyazlı payın yüzde 63’lük bölümünün TMSF tarafından kullanılmasına karar verdi. Ayrıca 9 kişilik de yeni yönetim atandığı öğrenildi. Genel Müdür Vekilliği görevine atanan Aydın Gündoğdu yaptığı ilk açıklamada, “Katılım bankacılığı konusunda en hassas şekilde davranacağımızı hepinizin bilmesini istiyorum" dedi. Öte yandan sabah saatlerinde Bank Asya personeli polise kimlik göstererek içeri girdi. Bankanın önünde bekleyen polislerin elindeki personel listesi göze çarptı.

Bank Asya dan ilk açıklama!

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), bank asya’nın Bankacılık Kanunu kapsamında kurumun etkin denetimini engellemeyecek şeffaf ve açık bir ortaklık yapısı sunamadığını belirterek denetimler sonuçlanıncaya kadar bankanın yönetim kurulunu belirleyen imtiyazlı payların yüzde 63’lük bölümünün Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından kullanılmasına karar verdi. Ayrıca 9 kişilik de yeni yönetim atandığı öğrenildi.

ŞEFFAF VE AÇIK DEĞİL
BDDK’dan yapılan açıklamada, Kurul’un son yaptığı toplantıda Bank Asya’nın ortaklık yapısına ilişkin denetimlerin sonucunu değerlendirdi. Yapılan açıklamada, imtiyazlı paya sahip bazı ortakların kurucularda aranan nitelikleri taşıdıklarını gösterir bilgi ve belgelerin verilen süreye rağmen Kuruma intikal ettirilmediği, dolayısıyla söz konusu imtiyazlı pay sahipleri açısından Kurumun etkin denetimini engellemeyecek şeffaf ve açık bir ortaklık yapısının Banka tarafından sunulamadığı belirtilerek, “Bu itibarla imtiyazlı pay sahiplerinin kurucularda aranan nitelikleri taşıdığına ilişkin bilgi ve belgelerin Kuruma ibrazına ve Kurum tarafından yapılacak değerlendirmeler sonuçlanıncaya kadar, Kanunun 18. maddesi beşinci fıkrası hükmü uyarınca, mezkur ortakların paylarına ilişkin temettü dışındaki ortaklık haklarının Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu tarafından kullanılmasına karar verilmiştir” denildi.

18. MADDE NEDİR?
Bankacılık Kanunun “pay edinim ve devirleri” başlıklı 18. maddesinin 5. fikrası şöyle: Nitelikli paya sahip olan ortakların kurucularda aranan nitelikleri taşıması şarttır. Kurucularda aranan nitelikleri kaybeden nitelikli paya sahip ortaklar temettü dışındaki ortaklık haklarından yararlanamaz. Bu halde, diğer ortaklık hakları Kurumun bildirimi üzerine Fon tarafından kullanılır. Bu ortaklar sermayedeki doğrudan ve dolaylı payları yüzde onun altına düşene kadar rüçhan haklarını kullanamazlar.

HİSSE SAHİPLİĞİ
BDDK, Bank Asya’nın, yönetim kurulunu belirleme yetkisine sahip 185 imtiyazlı ortaktan 132’sine ait bilgi ve belgeleri verilen süre içinde göndermeyerek, bu ortaklara ilişkin belirsizlik yarattığını tespit etti. Kurul, Banka Asya’dan, yönetim kurulunu belirleme yetkisine sahip A grubu imtiyazli pay sahibi 185 ortağı durumlarına ilişkin bilgi ve belgeleri 2 Ocak 2015’e kadar iletilmesini istedi. Kurul, söz konusu sürenin yetmeyeceğini belirten bankaya, ocak ayının sonuna kadar ek süre verdi. 2 Şubat’a kadar 53 imtiyazlı ortağa ait bilgi ve belgeleri kuruma ileten banka, 185 imtiyazlı ortaktan 132’sine ait bilgi ve belgeleri ise verilen sürede göndermedi. Bilgi ve belgeleri ne zaman göndereceği konusunda Kurum’a bilgi de vermeyen banka, böylece yüzde 63’lük imtiyazlı paya sahip 132 ortakta aranan niteliklerin tespiti açısından belirsizlik yarattı.

BANK ASYA'DAN AÇIKLAMA
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun 03.02.2015 tarih ve 6187 sayılı Kararı uyarınca, 5411 sayılı Bankacılık Kanununun 18. Maddesi 5. Fıkrası kapsamında, Bankamızın 122 adet pay sahibine ait imtiyazlı hisselerin temettü hariç ortaklık haklarının Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu tarafından kullanılmasına karar verilmiştir. İlgili karar gereğince mevcut Yönetim Kurulu 03.02.2015 tarihi itibariyle Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu tarafından değiştirilerek, yeni Yönetim Kurulu ve Genel Müdür atanmıştır. Bankamız, yeni yönetimi ile herhangi bir aksamaya sebebiyet vermeden bankacılık faaliyetlerine devam edecektir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Hakları alınanlar
Ortaklık hakları alınanlar arasında Kaynak Holding iştiraklerinden, Sürat Basım, Ortadoğu Tekstil ve Forum İnşaat bulunuyor. Bank Asya’da; Ortadoğu Tekstil’in yüzde 4.89, Forum İnşaat’ın 3.85, Sürat Basım’ın da yüzde 2.70 hissesi bulunuyor.

Faaliyetleri devam edecek
BDDK’nın kararının ardından TMSF yetkilileri dün gece Bank Asya’nın genel müdürlük binasına gittiler. TMSF yetkilileri belgelerin herhangi bir sabotaja uğramaması için genel müdürlük binasına gidildiğini söylediler. Kararın akşam 9’dan sonra geldiğini ifade eden yetkililer, bankadaki yatırımların 100 bin liralık sigorta kapsamında olduğunu söylediler. Ancak bankanın hisselerine el konulduğu için yetkililer bankanın faaliyetlerine devam edeceğini söylediler.


 
Kalabalık olaysız dağıldı
BDDK’nın, Asya Katılım Bankası’nın ortaklık haklarının TMSF tarafından kullanılmasına karar verildiğini açıklamasının ardından, dün akşam saatlerinde Çevik Kuvvet ekipleri Genel Müdürlük önünde ve çevresinde bariyerlerle önlem alırken; saatler ilerledikçe de bazı gruplar Bank Asya önünde toplanmaya başladı. Bir süre alkış ve düdük çalarak kararı protesto eden kalabalık grup, gecenin ilerleyen saatlerinde alandan ayrıldı. Polisin Banka Asya binası önündeki bekleyişi ise sürüyor.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Mustafa Y 4 Şubat 2015 Çarşamba 10:52

TMSF. eski başbakan, yeni cumg-hırbaşkanının baskılarına daha faza dayanamadı anlaşılan. bu da bir türlü hırsızlık sayılır, el koyma....

Yorumu oyla      11      5  
Işık Dikicigil 4 Şubat 2015 Çarşamba 09:26

ÇALIK HOLDİNG TE OLABİLİR.

Yorumu oyla      11      5  
Işık Dİkicigil 4 Şubat 2015 Çarşamba 09:09

BANK ASYA'YI TURGEV E DEVREDİN

Yorumu oyla      12      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Flaş! TMSF Bank Asya'ya el koydu
BDDK, Bank Asya'nın yüzde 63'ünün TMSF'ye devrine karar verdi. Bankada ...
Benzin ve motorine zam: İşte yeni fiyatlar
Benzin 14 kuruş, motorin 9 kuruş zamlandı. Zamlı fiyatlar gece yarısından itibaren geçerli olacak.
ACE of M.I.C.E 26 Şubat'ta sizleri bekliyor
Türkiye’nin tek MICE endüstrisi fuarı “ACE of M.I.C.E. Exhibition”ın ikincisi ...
 
'İyi tarım'a destek başvuruları başladı
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından İyi Tarım Uygulamaları ...
İzmir’in enflasyonu Türkiye’nin üzerinde!
İzmir’de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) bir önceki aya göre yüzde 1.21, ...
Flaş! Ocak ayı enflasyon rakamları açıklandı
Merkez Bankası için kritik önem taşıyan ocak ayı enflasyonu rakamları ...
 
IF Wedding Fashion’a geri sayım başladı
İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde Türk fuarcılık sektörünün ...
MÜSİAD İzmir’den çevreci proje
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) İzmir Şubesi Enerji Sektör ...
Davutoğlu'nun 'kuru üzüm müjdesi' TARİŞ'i sevindirdi
Tariş Üzüm Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Rıza Türker; “Başbakan Ahmet ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Göçmenler Avrupa’yı faşizme taşır mı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
CHP’nin muhafazakârlarla sınavı
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
İzmir'in meltemi Manisa'nın poyrazı!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Erken seçim için çok mu 'erken'?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Siyasette Meral Akşener gündemi...
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Takkiye
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Eteklerimizde biriken güneş rengi bir yığın yaprak…'
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Değinmeler: Çin, Asgari ücret ve Mourinho…
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Tolkien’in Oxford’u ve yüzüklerin efendisi
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva