Büşra ÇETİNKAYA/EGEDESONSÖZ – Kurban bayramı yaklaşırken vatandaşların tatlı telaşı başladı. Antep fıstığındaki zam dalgası ise baklavayı vurdu. Pek çok tatlıda kullanılan Antep fıstığının fiyatı son bir ayda 500 lira zamlandı. Antep fıstığı yüzde 62.5 artarak kilogram fiyatı 800 liradan 1300 liraya çıktı.
Egedesonsöz’e konuşan İzmir Şekerciler ve Pastacılar Odası Başkanı İhsan Esen, Antep fıstığına gelen zammı ve baklavanın satış durumunu değerlendirdi.
ŞU ANDA FISTIKLI BAKLAVA 650 LİRA
Esen, Antep fıstığına gelen zammın etkisinin ürünlere yansıyacağını belirterek “Zammı mümkün olduğu kadar tutmaya çalışıyoruz. Şu anda birinci sınıf Antep fıstıklı baklava fiyatı yaklaşık 650-750 TL civarında. Bu fıstık, 850-900 TL bandındayken aldığımız fıstık olduğu için bundan sonraki fıstık alımlarındaki zam baklava fiyatına da yansıyacak” dedi.
1 KİLO BAKLAVA 1000 LİRAYI BULABİLİR
Baklava yapmanın maliyetlerinin arttığına değinen Esen, “Baklavanın birinci olarak ana maddesi fıstıktır. Bir küçük tepsi baklavaya ortalama 400 - 600 gr arasında değişen bir sarfiyat var. Bu da ciddi bir maliyet demektir. Baklava sadece fıstıktan oluşmuyor. Tereyağının 1 tenekesi 16 bin lira. 1 tenekede 17-18 kilo tereyağı bulunuyor. Tereyağının kalitesine göre fiyat 15 - 17 bin arasında değişiyor. Sadece Antep fıstığıyla alakalı değil, diğer girdilerde de maliyet arttı. 1 kilo baklava 850 - 1000 liraya yaklaşabilir” ifadelerini kullandı.
MİSAFİRE BAKLAVA BİLE GÖTÜREMİYORSUNUZ
Esen, satışların istenildiği gibi olmadığını söyleyerek insanların daha uygun maliyetli ürünlere yöneldiğini kaydetti. Misafirliğe giderken alınan baklavanın yerini kuru pastanın aldığını dile getiren Esen, “Satışlarda da düşüş var. Normal bir vatandaş olarak bir misafirliğe giderken 1 kilo baklava alayım deme günleri geçti artık. Artık evinize almayı bırakın misafire bile baklava götüremiyorsunuz. İnsanlar alternatiflere yöneliyor. Kuru pasta almaya çalışıyorlar. Daha ucuz maliyetli ürünleri alıyorlar. Evlerine alırken de 1 kilo değil, tadımlık olarak 250 gr alıyorlar. Biz de bundan dolayı mutlu değiliz. Esnaf sürüm yapacak ki para kazansın. Çünkü o baklavayı üretmek için çalıştırdığı usta, usta yardımcısı, temizlikçisi, tezgahtarı var. Onların maaşını 10 tepsi yapsa da ödeyecek, 5 tepsi yapsa da. Daha fazla yapıp, daha fazla sürüm elde etmesi gerekiyor. Fiyatlar yüksek olunca maalesef satış olmuyor” şeklinde konuştu.
BAKLAVACILAR KEPENK KAPATMAZ
Baklavanın ana maddelerine gelen zamlara ve artan maliyetlere rağmen baklavacıların ayakta kaldığına dikkat çeken Esen, “Baklavacılarda kepenk kapatan çok olmaz. Kepenk kapatanlar da var ama baklavanın kalitesi sınıf sınıf. Ona göre müşterisi var. Unlu mamüllerdeki baklavanın kalitesiyle, birinci sınıf kalite baklavacının yaptığı baklavaların kalitesi farklıdır, fiyatı ona göre belirlenir. İnsanlar, 850 liralık baklava değil de 400 liralık baklavaya yöneliyorlar. Baklavacıların bu hayatta yapmayı en iyi bildikleri iş bu olduğu için para kazanamamalarına rağmen ısrarla devam ediyorlar. Günü kurtarmaya çalışıyorlar. Enflasyonist ortamın düzelmesini, fiyatların sabit kalmasını bekliyoruz” dedi.
ÖNCE SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ
Esen, daha önce yaptıkları ‘fıstık zammı protestosu’ gibi yeniden bir protesto yapıp yapmayacaklarıyla ilgili şunları söyledi:
“Aslında yapmamız gerekiyor. O zaman yaptığımız boykot işe yaramıştı. Antep fıstığı, bazı simsarların elinde dönen bir sistemin içinde. 5-6 büyük ticaret erbabı, daha fıstıklar olmadan henüz tarladayken bunları kapatıyor. Başkalarının almasının önüne geçiyorlar. Bir nevi stokçuluk diyebiliriz. Bütün fıstıkları kendi tekellerine aldıkları zaman mahsül elde edildikten sonra kendileri bir fiyat biçiyor. Fahiş fiyatla, piyasanın oldukça üstünde bir fiyatlar halka ve esnafa arz ediyorlar. Bundan daha ucuzunu bulamadıkları için almak durumunda kalıyorlar.Bununla ilgili bakanlığımıza suç duyususunda bulunacağız. Devletin bu işleri koordine edip, denetimi sağlaması lazım. Bu fiyatların o zaman düşeceğine inanıyorum. Boykot da işe yarayabilir ama esas denetim mekanizması devletin ta kendisidir, Ticaret Bakanlığı’dır. Boykot kararı henüz almadık, alabiliriz de ama önceliğimiz suç duyurusunda bulunmak. Fıstık sonuçta bir ağaç. Yüzde 70’lere varan fiyat artışının olmaması lazım. İşçiliği gerekçe gösterebilirler ama fiyatlar çok yüksek”