HABERLER>GÜNCEL
8 Kasım 2022 Salı - 10:09

Bakanlıktan kirlilik raporu: İzmir'de hangi ilçe zirvede?

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın yayımladığı İzmir 2021 yılı Çevre Durum Raporu’na göre hava kirliliğinin en ağır yaşandığı ilçe Aliağa olurken, Aliağa’yı ise kentin merkezinde yer alan Bornova takip etti. Ayrıca geçtiğimiz yılın Kasım ayında Alsancak hava kirliliğinin 21 gün boyunca hava kirliliği sınır değeri aştı.

Bakanlıktan kirlilik raporu: İzmir de hangi ilçe zirvede?

Metehan UD / EGEDESONSÖZ - Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ‘İzmir 2021 Yılı Çevre Durum Raporu’nu yayımladı. Raporda, hava, su, atık, büyük endüstriyel kazalar, doğa koruma, arazi kullanımı ve ÇED izinleri gibi pek çok açıdan İzmir’in çevre durumu ele alındı. Raporda kirlilik kaynaklarına ayrıntılı olarak dikkat çekilirken, ivedilikle önlem alınması gerektiği vurgulandı.

Raporun hava kalitesi başlığı altında İzmir Büyükşehir Belediyesinin mevcut 7 sabit ölçüm istasyonu ve Bakanlığa ait 16 sabit ölçüm istasyonunun olduğu bu istasyonların ise Güzelyalı, Alsancak, Şirinyer, Bornova, Bayraklı, Karşıyaka, Çiğli, Gaziemir, Seferihisar, Çeşme, Aliağa, Yenifoça, Karaburun, Torbalı, Ödemiş, Kemalpaşa, Karabağlar, Menemen’de yer aldığı belirtildi.

‘ALİAĞA İLK SIRADA’
Raporun sonuç kısmında sanayi kaynaklı hava kirliliğinin fazla yaşandığı ilçenin Aliağa olduğu belirtildi. Raporda İlçedeki demir-çelik, petro kimya tesisleri, kömür eleme ve paketleme tesisleri, geri kazanım tesisleri, akaryakıt dolum tesisleri, doğalgaz çevrim santralleri, halen inşaatı devam eden ya da yatırımı planlanan termik santraller, petrokimya tesislerinin olduğu belirtildi.

BORNOVA’DA ÖNE ÇIKTI
Yine raporda Bornova ilçesinde bulunan sanayi kuruluşları, çimento fabrikaları, demir ve demirdışı maden döküm tesisleri, gıda üretimi yapan işletmeler, taş ocaklarının hava kirliliğine neden olduğu belirtildi. Isınmadan kaynaklanan hava kirliliğinin en yoğun yaşandığı ilçeler ise merkez ilçelerin olduğunun ifade edildiği raporda özellikle kalitesiz yakıt kullanımı ile hava hareketlerinin en aza indiği dönemlerde hava kirliliği kirliliğinin yaşandığı belirtildi.

EN KİRLİ AY KASIM
Hava ölçüm istasyonlarının verilerinin yer aldığı raporda Alsancak’ta hava kirliliğinin Kasım ayında 21 gün sınırı değeri aşması dikkat çekti. Bayraklı’da da Kasım ayında 16, Bornova’da 18 ve Güzelyalı’da da 13 gün boyunca sınır değeri aştı.

Raporda şu ifadeler yer aldı:

İlimizde sanayi kaynaklı hava kirliliğinin en fazla yaşandığı ilçe ağır sanayi yatırımlarıyla öne çıkan Aliağa İlçesidir. İlçede demir-çelik tesisleri, mevcut petro kimya tesisleri, kömür eleme ve paketleme tesisleri, geri kazanım tesisleri, akaryakıt dolum tesisleri, doğalgaz çevrim santralleri, halen inşaatı devam eden ya da yatırımı planlanan termik santraller, petrokimya tesisleri bulunmaktadır. Yine il merkezinde özellikle Bornova İlçesinde bulunan sanayi kuruluşları çimento fabrikaları, demir ve demirdışı maden döküm tesisleri, gıda üretimi yapan işletmeler, taş ocakları hava kirliliğine katkısı olan sanayi kuruluşlarındandır. Isınmadan kaynaklanan hava kirliliğinin en yoğun yaşandığı ilçeler ise merkez ilçeler olup özellikle kalitesiz yakıt kullanımı ile hava hareketlerinin en aza indiği dönemlerde hava kirliliği ilimizde yaşanmaktadır. Yine şehir merkezinde yaşanan trafiğinde hava kirliliğine katkısı olabilmektedir. Hava kirliliği ile mücadelede yeni tesisler kurulmadan önce öncelikle mevcut tesisler iyileştirilmeli, bunların emisyonları en aza indirilmeli ve emisyon kontrol sistemlerinin sürekliliği sağlanmalıdır. Yeni yapılacak ya da mevcut binalarda ısı yalıtımı yapılmalı ve merkezi ısıtma sistemlerinin kullanılması teşvik edilmelidir

‘MERKEZ İLÇELERDE SANAYİ KAYNAKLI GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİ’
Raporda ayrıca çevre gürültü de yer aldı. Raporda Çeşme, Dikili ve Karaburun’da eğlence yerlerinden kaynaklı, Konak, Bornova, Karşıyaka, Bayraklı’da konut ile işyerleri ve imalathanelerin iç içe olmasından kaynaklı gürültü kirliliği olduğu ifade edildi.

Raporda gürültü kirliliği ile ilgili şu ifadeler yer aldı: "Eğlence yerlerinden kaynaklanan şikâyetlerin büyük çoğunluğu Çeşme ilçesinden olmak üzere, bunun dışında Dikili, Karaburun İlçelerinden kaynaklanmaktadır. Gürültü konusunda diğer bir şikâyet konusu ise konut ile işyerlerinin iç içe yer aldığı bölgelerden kaynaklanan şikâyetlerdir. Bu şikâyetlerde ağırlıklı olarak Konak, Bornova, Karşıyaka, Bayraklı belediye sınırları içindeki işyerleri ve imalathanelerden kaynaklanmaktadır. Gürültü konusunda diğer bir şikâyet konusu ise konut ile işyerlerinin içi çe yer aldığı bölgelerden kaynaklanan şikâyetlerdir. Bu şikâyetlerde ağırlıklı olarak Konak, Bornova, Karşıyaka, Bayraklı belediye sınırları içindeki işyerleri ve imalathanelerden kaynaklanmaktadır"

 
Yanan otomobil kullanılmaz hale geldi
 
Kumpasçı doktorun 'hakaret' oyunu!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
11 terörist etkisiz hale getirildi
Pençe-Kilit Operasyonu bölgesinde aralarında sözde sorumluların da olduğu ...
Muhittin AKBEL yazdı... 'Okumuş kentin hali bir başka!'
Muhittin AKBEL yazdı... 'Okumuş kentin hali bir başka!'
İçki ve sigara satışına yeni düzenleme yolda
İçki ve sigara satışına yeni düzenleme geliyor. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ...
 
THY uçağı, Rusya’da acil iniş yaptı
İstanbul-Yekaterinburg seferi yapan THY uçağı, basınç sensörünün alarm ...
Terör örgütü FETÖ'ye operasyon: 15 gözaltı
Mersin merkezli 3 ilde FETÖ'nün güncel yapılanmasına yönelik operasyon ...
14 milyon lira dolandıranlar yakalandı!
Adana'da tefecilik yaptıkları iddiasıyla haklarında gözaltı kararı verilen ...
 
MHP'li başkana abi saldırısı: Sokak ortasında öldürüldü!
Konya'da MHP Çumra İlçe Başkan Yardımcısı Lokman Karagöz, ağabeyi Harun ...
Mehmet KARABEL yazdı... 72 yaşında üniversite öğrencisi!
Mehmet KARABEL yazdı... 72 yaşında üniversite öğrencisi!
Müstakil ev yandı: 4 kişi dumandan etkilendi
Kırıkkale'de müstakil evde çıkan yangında dumandan etkilenen 2'si çocuk ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Şimdi ne olacak?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Yazık olmuş geçen yıllara'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Siyasette yumuşama devrimi mi başlıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İtiraz seven kadınların kenti: İzmir
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva