HABERLER>EKONOMİ
17 Mayıs 2023 Çarşamba - 10:03

Bakanlık nihai kararını açıkladı… Sulak alana yat projesine onay!

Aliağa-Çaltılıdere’deki göçmen kuşların ve balıkların yaşam alanı olan sulak bölgede yapılmak istenen yat merkezi için başlatılan dolgu çalışmalarının tamamlanmasının ardından Bakanlık imalat çalışmalarının yapılacağı tesis için nihai karar verdiğini duyurdu. Proje için 1,5 milyar TL bütçe ayrıldı.

Bakanlık nihai kararını açıkladı… Sulak alana yat projesine onay!

Metehan UD / EGEDESONSÖZ -  İzmir’in Aliağa ilçesinde bulunan Çaltılıdere Limanı’ndaki bin 200 dönümlük arazide kurulması planlanan tekne-yat merkezinin inşası için ilk olarak 2018 yılında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan alınan izinle bölgede çalışmalar başlatılmıştı.

Sulak alandaki dolgu çalışmalarının tamamlanmasının ardından İzmir Tekne ve Yat İmalatçıları Endüstrisi Toplu İşyeri Yapı Endüstrisi Kooperatifi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvuruda bulunarak ‘YATEK Tekne İmal ve Çekek Yeri Tesisleri ve Dip Taraması/Kazıklı Rıhtım Projesi’ için başvuruda bulundu.

DENİZDE DİP TARAMASI YAPILACAK
Proje alanın tamamı tekne imalat çalışmalarının yapılacağı 1 milyon 210 bin 801 metrekare deniz yüzeyi ve kıyı alanı ile üretilen veya hizmet verilen teknelerin tesislere ulaşımı sağlamak amacıyla tarama yapılacak 379 bin 105 metrekare alanını kapsıyor. Proje için kooperatif bir milyar 500 milyon TL bütçe ayırdı. Projenin inşaat çalışmaları aşamasında bin 500 kişi ve işletme aşamasında ise 15 bin kişinin istihdam edilmesi planlanıyor.  Su Ürünleri Kanunu kapsamında olan ‘Su Ürünleri İstihsal ve Üreme Sahaları’ kapsamında olan proje alanı nitelikli doğal koruma alanına ise 500 metre uzaklıkta yer alıyor.

Proje tanıtım dosyasının inceleyen bakanlık proje ile ilgili nihai onay verdiğini duyurdu.

98 ATÖLYE, YILDA 312 TEKNE
Proje ile ilgili tanıtım dosyasında “Planlanan projede gerçekleştirilecek tekne imalatı ile ilgili olarak; yılda her bir A tipi atölyede (12 atölye) 5 adet, her bir B tipi atölyede (10 atölye) 4 adet, her bir C tipi atölyede (32 atölye) 3 adet, her bir D tipi atölyede (28 atölye) 3 adet ve her bir E tipi atölyede (16 atölye) 2 adet olmak üzere toplam 98 atölyede yılda 312 tekne imalatı hedeflenmektedir. Söz konusu proje alanında planlanan rıhtım alanları, çekek yerleri, travel liftler ve sosyal tesislerin, projede yer alan 98 kooperatif üyesi tarafından ortak olarak kullanılması hedeflenmektedir. Kurulması planlanan imalathanelerde azami 125 m boyunda yat ve tekneler imal edilecektir” 


(2019 yılından uydu görüntüsü)

TARTIŞMALARA NEDEN OLMUŞTU!
İzmir Tekne ve Yat İmalatçıları Endüstrisi Toplu İşyeri Yapı Endüstrisi Kooperatifi’nin üretim tesisleri projesi 2015’in Mayıs ayında o dönemdeki adı ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından onaylanmıştı. Sonrasında, S.S. İzmir Tekne ve Yat İmalatçıları Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi (YATEK) ile Milli Emlak Genel Müdürlüğü arasında kira sözleşmesi imzalandı.


(2022 yılından uydu görüntüsü)

Ardından kooperatifin başvurusu üzerine 2017 yılında İzmir İli Mahalli Sulak Alan Komisyonu bölgenin sulak alan statüsünü oy çokluğu ile kaldırmıştı. Komisyonda olan Ege ve Dokuz Eylül Üniversite’nden akademisyenler, Doğa Koruma ve Milli Parklar İzmir Şube Müdürü, dönemin Aliağa Belediye Başkanı, Doğa Derneği temsilcisi karara karşı çekimser veya karşıt görüş bildirmişti. Bölgenin yat üretim merkezi olarak ilan edilmesine pek çok kesimden itiraz gelmiş, proje tepkilere neden olmuştu. Bölgede dolgu çalışmaları Google Earth’a da yansıdı. Bölgede dolgu çalışmalarının sürdüğü anda bile flamingolar tarafından kullanılıyordu.

 
Barış Boyun suç örgütüne operasyon: 9 gözaltı
 
Fahrettin Altun'dan Charlie Hebdo'ya tepki!
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Adnan Kaplan 17 Mayıs 2023 Çarşamba 12:56

Sayın Metehan Ud, yazınızın son bölümünde "... karara karşı çekimser veya karşıt görüş bildirmişti." ifadesi geçiyor. Bu bölüm karşıt görüş bildirenlerle (yani sulak alana "sulak alan" diyenlerle) çekimser olanları aynı kefeye koyduğu için, lütfen karşıt görüş bildirenleri açık olarak belirterek, çekimser görüş verenlerden ayırmanızı dilerim.

Yorumu oyla      2      4  
Huseyin 17 Mayıs 2023 Çarşamba 12:50

Ne kadar büyük Bi olay yatırım düşmanı Bi haber bu memlekettin bürokratik kalmadı sen haberler yapıyorsun sen biliyorsun devlet bilmiyor

Yorumu oyla      3      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
MB'den döviz adımı: Yükümlülük yüzde 10'a çıktı!
Merkez Bankası, bankalarda gerçek kişiler için dövizden TL'ye dönüşüm ...
Kredi kartlarına nakit avans ayarı!
Bireysel kredi kartlarından belirli limitin üzerinde yapılan nakit avans ...
Ekonomist Erkan’dan uyarı: Kur baskısı sürerse dolar 30 TL olur!
Ekonomist Prof. Dr. Hüsnü Erkan, döviz kurları ile ilgili yaptığı değerlendirmede ...
 
Nakit avans ve kuyum harcamaları için yeni karar
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), kredi kartı belirli bir limitin ...
Özel sektörün kredi borcu 158 milyar dolara geriledi
Özel sektörün yurt dışından sağladığı toplam kredi borcu, martta bir önceki ...
Yanıltıcı reklamlara 7,7 milyon lira ceza kesildi
Reklam Kurulu, bu ay gerçekleşen toplantısında, tanıtımlarıyla tüketicileri ...
 
İZİKAD'dan 'seçim' ve 'piyasa' yorumu: Acilen güven ortamı yaratılmalı
İZİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Betül Sezgin, “Seçim sonuçları ne olursa ...
Piyasalarda temkinli seyir devam ediyor
Küresel piyasalar, ABD'deki borç limiti krizi ve para politikasına ilişkin ...
Kuraklık sonrası Egeli çiftçi çözümü buldu: Buğdayın dönüşü!
Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) Yönetim Kurulu Başkanı Haluk ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
CHP’nin muhafazakârlarla sınavı
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
İzmir'in meltemi Manisa'nın poyrazı!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Erken seçim için çok mu 'erken'?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Siyasette Meral Akşener gündemi...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Kent Üzerine: İzmir için yeni ufuklar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Takkiye
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Eteklerimizde biriken güneş rengi bir yığın yaprak…'
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Değinmeler: Çin, Asgari ücret ve Mourinho…
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Tolkien’in Oxford’u ve yüzüklerin efendisi
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva