HABERLER>GÜNCEL
25 Kasım 2022 Cuma - 09:31

Bakanlık askıya çıkardı… Hacılarkırı’nda yeniden yapılaşma izni mi?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın askıya çıkardığı planlarla birlikte Bornova Hacılarkırı’ndaki Ege Ordusu Komutanlığı’na ait askeri yasak bölgenin sınırları yeniden güncellendi. Daha önce de bu askeri alanın bir kısmının yapılaşmaya açılması tartışmalara neden olmuştu.

Bakanlık askıya çıkardı… Hacılarkırı’nda yeniden yapılaşma izni mi?

Metehan UD / EGEDESONSÖZ - Kara Kuvvetleri Komutanlığı Ege Ordusu Komutanlığı’nın Bornova İlçesi sınırları içerisinde yer alan askeri yasak bölgenin sınırlarının İzmir- Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı'nda güncellenmesi yeniden güncellenmesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvurdu.

Başvuruyu değerlendiren Bakanlık yeni planları askıya çıkarak yüz binlik planlarda ‘askeri alan, askeri yasak ve güvenlik bölgesi, ağaçlandırılacak alan, kentsel yerleşik alan ve doğal sit’ alanında kalan ‘Naldöken Birinci ve İkinci Derece Kara Askeri Yasak Bölgesi’nin sınırlarının güncellendiğini duyurdu. Planlar bir ay boyunca askıda kalacak.

Plan açıklama raporunda alana dair ilk planlama çalışması için Bornova Belediyesi’ne başvurulduğu ancak belediyenin önce üst ölçekli planlarda değişiklik yapılması yönünde görüş bildirdiği de belirtildi. Plan değişikliğinin 5 binlik ve binlik planlara da yansıtılması bekleniyor. Plan değişikliğinde sınırların güncellenmesine dair ayrıntılı bilgi verilmedi. Açıklama raporunda alanın ne kadar küçültüldüğüne dair bir veri yer almadı. Plan değişikliği ise akıllara askeri alanın yeni bir kısmının daha yapılaşmaya açılıp açılmayacağı sorusunu getirdi.

Plan değişikliğinin gerekçesi şu şekilde açıklandı:

İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planında askeri alanlar ve askeri yasak ve güvenlik bölgeleri ile ilgili olarak “4.53. Askeri Alanlar: 2565 sayılı Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanunu kapsamında kalan alanlardır.” tanımı ve “8.14. Askeri Alanlar” başlığı “8.14.1. Bu alanlarda, 2565 sayılı Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanunu ve bu kanuna ilişkin yönetmelik hükümleri geçerlidir. …” hükmü düzenlenmiştir.

Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliği’nin 20. maddesinin 2. fıkrasında “Çevre düzeni planı ana kararlarını, sürekliliğini, bütünlüğü bozmayacak nitelikte, plan değişikliği yapılabilir. Çevre düzeni planı değişikliklerinde; a) Kamu yatırımlarına, b) Çevrenin korunmasına, c) Çevre kirliliğinin önlenmesine, ç) Planın uygulanmasında karşılaşılan güçlükler ve maddi hataların giderilmesine, d) Değişen verilere bağlı olarak planın  güncellenmesine, dair yeterli, geçerli ve gerekçeleri açık olan, altyapı etkilerini değerlendiren raporu içeren teklif ve talepler; idarece planın temel hedef, ilke, strateji ve politikaları kapsamında teknik ve yasal çerçevede değerlendirmeye alınarak sonuçlandırılır.” hükmü yer almaktadır.

İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nın amaç, ilke ve stratejileri ile Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliği’nin çevre düzeni planlarında değişiklikleri düzenleyen 20. Maddesinin 2. fıkrasının “(d) Değişen verilere bağlı olarak planın güncellenmesi” hükümleri çerçevesinde yapılan değerlendirmeler sonucunda; sınırları yeniden tespit edilen İzmir İli, Bornova İlçesi, Naldöken Birinci ve İkinci Derece Kara Askeri Yasak Bölgesi sınırlarının L18 plan paftasında yeniden düzenlendiği İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı Değişikliği hazırlanmıştır.

BİR KISMI YAPILAŞMAYA AÇILMIŞTI
İzmir Bornova Doğanlar’da yer alan askeri alanın bir kısmı daha önce Milli Savunma Bakanlığı tarafından TOKİ’ye devredilmiş ardından da satışa çıkarılmıştı. 135 bin metrekarelik askeri alanın yeni nazım ve uygulama imar planlarına karşı Mimarlar Odası ve Şehir Plancıları Odası açılan davalar sonunca planlar iptal edilmişti. Eski askeri alan, ‘Toplu İşyerleri, Ticaret, Akaryakıt, LPG Servis İstasyonu' gibi kullanımlarına dönüştürülmüştü. Bölge,  İzmir Ticaret Odası eski Başkanı Ekrem Demirtaş’a 78 milyona satılmıştı.

2009 yılında İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yetkisinde olan bölgede kalan geniş araziyle ilgili TOKİ alt ve üst ölçekli planları yapmıştı. İzmir 4 İdare Mahkemesi açılan dava sonrasında planı 3 Kasım 2010 tarihinde iptal etti. İptalin ardından TOKİ bir kez daha plan yaptı.  Mahkeme bu kez 2016 yılında yürütmeyi durdurma kararı vererek “yeşil alan miktarında azalma olduğu, kültürel tesis alanı ayrılmadığı ve belediye hizmet alanı olarak belirlenen alanın hangi amaca ayrıldığının belirtilmediği” gibi gerekçeleri gösterdi.  Gerekli düzenlemeler yapıldıktan sonra bakanlık tarafından onaylanan plan bu kez 20 Kasım 2019 tarihinde 3 İdare Mahkemesi tarafından yine iptal edildi. Son olarak 8 Şubat 2020’de planlar askıya çıkarılmıştı. Dava sürecinde alandaki yapılaşmaların büyük bir kısmı tamamlanmıştı.

 
Başkan İduğ'dan kadına karşı şiddet mesajı: İstiyoruz demek yetmez!
 
AK Partili Sürekli’den yerel yönetime eleştiri: Seferihisar 3 dönemdir naçar!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
25 Kasım 2022 Cuma 13:25

yeşil diye birşey bırakmadılar. işe yaramaz işler peşindeler.

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Falaka savunması: 'İşkence değil fantezi' dedi!
Kayseri'de, para karşılığı anlaştığı iddia edilen kadınları falakaya yatırdığı ...
İstiklal Caddesi'nde yeni tedbirler
İstanbul Beyoğlu'nda yaşanan bombalı saldırı sonrasında İstiklal Caddesi'nde ...
Bilgin ilk kez açıkladı: EYT'li çalışana 5 puan formülü!
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, asgari ücret zammına ilişkin, ...
 
Terör operasyonu: 18 gözaltı kararı!
Mersin’de, terör örgütü PKK/KCK propagandası yaptıkları iddia edilen 18 ...
Ölüme kıl payı!
İzmir'in Bayraklı ilçesinde, bir yakınının hastaneye kaldırıldığı haberini ...
Depremzedelere eşya ve kira yardımı
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Depremde ağır hasar alan konutlarda 90 ...
 
Para üstü tartışması kanlı bitti: Taksici bıçaklandı
Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde taksici ile müşterinin para üstü tartışması ...
Kurum depremde zarar gören yapıları inceledi
Düzce’de meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki depremin ardından Gümüşova ve ...
Polisleri taşıyan otobüs devrildi: Yaralılar var
Diyarbakır’da taziye dönüşünde içerisinde çarşı mahalle bekçileri ve polislerin ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çoban ateşini 'topuklu' yaktı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva