HABERLER>TARIM
25 Aralık 2020 Cuma - 13:40

Bakan Pakdemirli'den tarımda inovasyon mesajı

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Türkiye'nin tarımsal hasılada Avrupa'da lider, dünyada ilk 10 arasında olduğunu belirterek, "Tabi büyüme ve hasılayı daha da yukarı taşımak, verimliliği ve kişi başına faydayı artırmakla mümkün. Bunu da ancak bilgi ve inovasyonla yapabiliriz." dedi.

Bakan Pakdemirli den tarımda inovasyon mesajı

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Türkiye İnovasyon Haftası etkinliği kapsamında düzenlenen İnovaLİG 2019 Şampiyonları Ödül Töreni'ne katıldı.

Türkiye'nin büyük bir atılım dönemine girdiğini vurgulayan Pakdemirli, tüm sektörlerde sıçrama yapılması ve fark yaratılması gerektiğini söyledi.

 

Pakdemirli, bilgi ve teknolojiye dayalı üretime geçilmesi gerektiğini ifade ederek, Türkiye'nin bunu yapacak potansiyele, yetenekli ve genç insan kaynağına sahip bir ülke olduğunu bildirdi.

Son 18 yılda tarımda güçlü bir altyapı oluşturulduğuna dikkati çeken Pakdemirli, son 2,5 yılda ise bu altyapının gelecek vizyonuyla daha da güçlendiğini dile getirdi. Pakdemirli, "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile birlikte tarım, 2,5 yıldır tüm çeyreklerde büyüme gösteriyor. Pandemiye rağmen 2020 yılının ilk 3 çeyrek ortalamasında tarım sektörü yüzde 5,3 büyüyerek, ekonomimize önemli katkı sağladı. Türkiye, tarımsal hasılada Avrupa'da lider, dünyada ilk 10 arasındadır. Tabi büyüme ve hasılayı daha da yukarı taşımak, verimliliği ve kişi başına faydayı artırmakla mümkün. Bunu da ancak bilgi ve inovasyonla yapabiliriz." diye konuştu.

Türkiye'nin tarım ve gıda ürünlerinde net ihracatçı bir ülke olduğuna işaret eden Pakdemirli, şu değerlendirmede bulundu:

"Tarım ve gıda ürünlerinde 2019 yılında 18 milyar dolar ihracat yaptık ve 5,3 milyar dolar dış ticaret fazlası verdik. Bu yılın 10 ayında ihracatımız, pandemiye rağmen geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5 artış gösterdi. Bu yıl Çin'e süt ürünleri ile kanatlı eti ve ürünleri ihracatı başladı. Bu haberler elbette güzel ama bu güzellikleri daha da artırmak zorundayız. Yeni pazarlar bulmalı, tarım ve gıda ürünlerimizi dünya sofralarıyla buluşturmalıyız."

Tarımsal üretimin her yıl arttığını belirten Pakdemirli, sadece Türkiye'deki değil, bu coğrafyadaki ürünlerin dünyaya pazarlanması gerektiğini vurguladı.

ÜRETİME DAHA FAZLA BİLGİ VE İNVOASYON
Pakdemirli, Hollanda'nın tarım ve gıda ürünü ithal edip, işleyerek yüksek fiyatlara dünyaya pazarladığına dikkati çekerek, "İşte biz de böyle yapmalı, üretime daha fazla bilgi ve inovasyon katmalıyız. Hava, kara ve deniz yollarının kesişim noktasındayız. 1,9 trilyon dolarlık tarımsal ticaret hacmine sahip bir bölgede yer alıyoruz." dedi.

2020 yılını "Dijitalleşme Yılı" ilan ettiklerini ve bu bağlamda çalışmalar yaptıklarını hatırlatan Pakdemirli, "Bunlardan birisi benim de büyük önem verdiğim, ülkemizin ilk yerli ve milli elektrikli traktörüdür. Prototipini ürettik ve 20 adet için seri üretime geçtik. İnşallah sayısını artıracağız." diye konuştu.

Pakdemirli, gelecek 10 yılda bilginin ve inovasyonun rekabette söz sahibi olduğu bir dönem yaşanacağını dile getirerek şunları kaydetti:

"Bilgiye daha hızlı ulaşan hep bir adım önde olacak. Davos'ta katıldığım toplantılarda, önümüzdeki 15 yıl teknoloji ve tarım odaklı bir dönem olarak öngörülüyordu. 2030'ların ortalarında ise bugün var olmayan ama yarın var olacak sektörlerle tanışacaktık. Neydi bu sektörler? 'Uzaktan eğitim ve tarım' Bu yenilikçi sektörlerin yakın gelecekte, 1,5 trilyon doların üzerinde hacme sahip olacağını şimdiden tahmin etmek zor değil. Bu nedenle eğitime, bilgiye, inovasyona ve elbette tarıma da gerekli önemi vermeliyiz." (AA)

 
CHP'li vekile şantaj iddiası: 4 tutuklama!
 
Yasağı dinlemediler... Ünlülerden korona partisi!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Selde zarar gören 15 bin ton çilek çöpe gitti
Antalya'da 45 bin tonun üzerinde çileğin pazar tezgahına sunulduğu sezonda, ...
Kuru meyveden 1,4 milyar dolar gelir
Türkiye’nin kuru meyve ve mamulleri sektörü, yeni yılın gelmesine günler ...
Çeltik ve pirinçte gümrük vergisi oranları düşürüldü
Pandemi döneminde temel gıda ürünlerinde arz güvenliği ve fiyat istikrarı ...
 
Pakdemirli: Dünyanın kendi kendine 7 ülkesinden biriydik' sözü efsaneden ibaret
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Dünyada kendi kendimize yeten ...
İzmir tarımında tehlike çanları! Marketteki mandalina neden 8 TL?
Bir sosyal medya kullanıcısı mandalina fiyatlarının neden yüksek olduğunu ...
Mandalina üreticisini mutlu etti
Bu sezon yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle talebin yüksek olduğu ...
 
Türkiye 11 ayda 38 milyon dolarlık çam fıstığı ihracatı yaptı
Türkiye'nin 11 ayda gerçekleştirdiği çam fıstığı ihracatı, geçen yılın ...
'Çiçeğin başkenti'ne mis kokulu destek!
Tarım ve Orman Bakanlığı, Ege Üniversitesi ve Bayındır Belediyesi iş birliğiyle ...
Arpa, buğday ve mısırda gümrük vergisi sıfırlandı
Fiyatların makul seviyede tutulabilmesi ve spekülatif fiyat hareketlerine ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva