HABERLER>POLİTİKA
29 Mayıs 2021 Cumartesi - 14:04

Bakan Kurum'dan İzmir'de deprem konutları için mesaj: Belediye başkanlarına talimatımız şudur...

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İzmir'de 30 Ekim depreminden en fazla hasar gören Bayraklı ilçesinde depremzedeler için yapımı süren konut projelerini inceledi. Bakan Kurum inceleme sonrası yaptığı açıklamada süreci belediyeler ile el birliği ile yürüteceklerini belirtti. Kurum açıklamasında "Belediye başkanlarımıza da talimatımız şu dur; Bakanlık olarak gerek orta hasarlı, gerek ağır hasarlı gerek ise hafifi hasarlı alanlar için belediyelerimiz de işin bir tarafından tutacak, vatandaşlarımız da zaten buna hazır. Biz belediyelerimize her türlü desteği vereceğiz" dedi.

Bakan Kurum dan İzmir de deprem konutları için mesaj: Belediye başkanlarına talimatımız şudur...

İzmir programı kapsamında depremden sonra yıkılan binaların bulunduğu Salhane ve Manavkuyu mahallelerinde 228 konut ve 15 dükkan ile 140 konut ve 24 dükkandan oluşan projelerin şantiye alanlarına geçen Bakan Kurum, yetkililerden bilgi aldı.

Bazı örnek daireleri gezerek esnaf ve vatandaşlarla sohbet eden Kurum, İzmir tarihinin en büyük kentsel dönüşümü için gerekli adımları atacaklarını belirtti.

Kurum'a incelemeleri sırasında Vali Yavuz Selim Köşger, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, AK Parti İzmir Milletvekilleri Mahmut Atilla Kaya, Yaşar Kırkpınar, Necip Nasır ve Cemal Bekle, TOKİ Başkanı Ömer Bulut, MHP Genel Sekreter Yardımcısı Tamer Osmanağaoğlu, AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli ile MHP İzmir İl Başkanı Veysel Şahin de eşlik etti.

İZMİR'İN EN BÜYÜK KENTSEL DÖNÜŞÜMÜNÜ HEP BİRLİKTE BAŞLATTIK
Kamu yöneticileri ile birlikte depremzedeleri ziyaret ettiklerini belirten Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "Biraz önce valimizi milletvekillerimiz, genel başkan yardımcılarımız ile sabah ziyaretlerde bulunduk, bölgelerimizde inşatlarımızın ilerleme seviyeleri görmek, vatandaşlarımızın talebi varsa bunları gidermek üzere saha ve şantiye ziyaretlerini gerçekleştirdik. 30 Ekim'de meydana gelen depremde İzmir için seferber olduk" dedi.

Depremzedeler için gerçekleştirilecek rezerv alandaki konutlarda yeşil alanlara vurgu yapan Kurum, "TOKİ'miz inşaatların yapılması için 7 kentsel dönüşüm noktasında, şehrin merkezinde, diğer tarafından Tarım Bakanlığımız ile ortak yürüttüğümüz rezerv alanlarımızda çalışmalarını iş birliği ile başlattık. Bu noktada hızlı yol almak istiyorduk ve çalışımlarımızı çok hızlı yapmak ve en kısa ürede onları sağlam konutlara yerleştirmek için çalışmalarımızı gece gündüz sürdürdük. Depremzede vatandaşlarımız ile karşılaştık, onlarla birlikte olduk. En azından o konutların yapıldığı, yükseldiği süreçte mutluluklarına şahit olduk” dedi.

EYLÜL AYINDA TESLİMATLAR
İlk konutların ihtiyaç sahiplerine Eylül ayında verileceğini kaydeden Kurum, 30 Ekim’de deprem olduğunda vatandaşlarımıza sözler vermiştik. 22 Şubat'ta Cumhurbaşkanımızın katılımı ile İzmir'in en büyük kentsel dönüşüm çalışmasını hep birlikte başlattık. Depremin en çok hissedildiği Bayraklı’da çok örnek bir dönüşüm yapıyoruz. Sadece depremzedelerin yer aldığı, mahalle kültürünün yer aldığı konutların inşaatı devam ediyor. 7 ayrı bölgede 1444 konut yapıyoruz. Sadece bunların değeri 543 milyon TL bedelinde… Salhane Mahallesinde 228 konut 15 ticari ünitemiz var, konutlarımız hızlı gidiyor bu projemizi Eylül ayında bitirip vatandaşlarımıza teslim edeceğiz. Manavkuyu Mahallesi 2'nci bölgede 140 konutumuz 24 dükkanımız var burası da Eylül ayında bitirip teslim edilecek. Rıza Bey Apartmanımızın bulunduğu Salhane ve Mansuroğlu Mahallelerimizde 910 konut 132 ticari alanımız var. Burası da şubat ayında tamamı bitirip depremzedeler teslim edilecek. Manavkuyu ve Mansuroğlu Mahallelerimizde 4-5-6'nci bölgelerdeki projelerimizi de toplamada 166 konut 37 ticari alanda oluşan projemizi de Eylül ayından itibaren teslim ediyor olacağız. Biz dairelerimizi gezdik, oldukça kullanışlı. En küçük dairemi bile bugün piyasadaki 120 metrekarelik alanlar kadar kullanışlı, en kaliteli konutta ne kullanmıyorsa burada da onlar kullanılıyor. Bu çerçevede sürecimizi yürütüyoruz” dedi.

REZERV ALANIN YÜZDE 60 YEŞİL ALAN
Depremden etkilenen vatandaşlar için Şehir Hastanesi’nin üst kısmında belirlenen rezerv alanda çalışmaların sürdüğünü söyleyen Bakan Kurum, “rezerv alan belirlediğimiz ve bundan sonraki süreçte önemli bir dönüşüm sürecini, gerek depremzede gerek şehrin içinde riskli binalarda yaşayan vatandaşlar için rezerv konut alanı belirledik. Burada da 3 bin 500 konutun ihalesi yürütülmektedir. Önümüzdeki Haziran içinde çok örnek, İzmir'de cazibe merkezi olacak bir uydu merkezini başlattık. Buranın yaklaşık yüzde 60'sını yeşil donatı alanlarına ayırıyoruz. Vatandaşlarımız bu yeşil alanları kullanabilecekler. Cumhurbaşkanımızın 81 ilde 81 milyon metrekare olarak başlattığı bir millet bahçesi projesi var. Bu süreçte depremzede kardeşlerimize sadece 10 milyon TL kira ve taşınma yardımı yaptık. Vefat eden ailelerimize Ticaret Odamız ile yürüttüğümüz proje ile bir ev yapılıp karşılıksız bir şekilde evler verilecek" diye konuştu.

BAYRAKLI’YA 360 BİN METREKARELİK MİLLET BAHÇESİ
Dönüşüm noktasında verdikleri sözü tuttuklarının altını çizen Bakan Kurum, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı örnek verdi. Kurum, "İzmir'de de millet bahçesi ihtiyaçları söz konusu. Bayraklı’da 360 bin metrekare, yine konutlarımız ile eşzamanlı bitecek bir millet bahçesini kazandırıyoruz. İçinde kıraathanesi, yürüyüş alanlarının olacağı bir yaşam alanı oluşturuyoruz. Tüm İzmir burada zaman geçirebilecek. Yatırım anlamında baktığınızda 543 milyon TL, 7 bölgedeki dönüşüm miktarı. Rezerv alandaki yapıları ve konutları da eklersek 2 milyar 200 milyonluk bir yatırım değeri olan dönüşümü gerçekleştiriyoruz. Hızlı hareket ediyoruz, çünkü depremzedelerimiz için 1 gün 1 saat önemli. Güzel İzmir'imiz çok daha güzel, yeşil alanları bisiklet yolları olan bir şehri hak ediyor” dedi.

BELEDİYELER İŞİN BİR TARAFINDAN TUTACAK
Belediye başkanları ile süreci birlikte yürüttüklerini söyleyen Bakan Kurum, “Belediye başkanlarımıza da talimatımız şu dur; Bakanlık olarak gerek orta hasarlı, gerek ağır hasarlı gerek ise hafifi hasarlı alanlar için belediyelerimiz de işin bir tarafından tutacak, vatandaşlarımız da zaten buna hazır. Biz belediyelerimize her türlü desteği vereceğimizi belirttik.  Amacımız 50-100 yıllık planları yapmak. Bu alanda deprem dönüşüm noktasında 50 yıllık planlamasını yapacak şekilde hareket ediyoruz.  Baktığınızda yeşilin içinde, okulu, camisi, sosyal yapısı ile yatay mimarisi ile vatandaşlarımız balkonlarında dinlenebilecekler, konutlarımızın yüzde 60'sı körfezi görüyor. Gerçekten bir cazibe merkezi olacak. İzmir'in deprem konusunda da çok büyük bir dönüşüm ihtiyacını karşılayacak, dönüşümü vatandaşlarımıza kazandıracağız. Eser üretiyoruz ve eser siyaseti yapamaya çalışıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızdan öğrendiğimiz budur. Gittiğimiz her yerde verdiğimiz sözleri tutuyuz. Bugün depremzede arkadaşlarımız sizden Allah razı olsun diyorlar" ifadelerini kullandı.

ADA BAZLI ANLAŞMADA GARANTÖR BAKANLIK
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüz bünyesinde Kentsel Dönüşüm Daire Başkanlığı kurulduğunu belirten Kurum, ağır hasarlı binalarda ada bazlı anlaşma sağlanması durumunda bakanlığın garantör olacağını belirtti. Kurum, "Rıza Bey Apartmanı'nın olduğu yerdeki zemin çalışmalarını incelemelerini istiyorum. Buradaki zemin kaygan ve yumuşak bir zemin. 4-5 metre kazınca su çıkmaya başlıyor. Müteahhitler ile konuştuğumuz da demirlerin çoğunu zemin güçlendirmek için kullandıklarını belirtti. Deprem sürecinde de şu sözü verdik. Önceliğimiz ağır hasarlı ve bu noktada evi yıkılmış, yıkılma riski yüksek binalar…  Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüz bünyesinde Kentsel Dönüşüm Daire Başkanlığımız pazartesi sürece başlıyor. Burada ada bazlı anlaşan vatandaşlarımız varsa bakanlığımız garantör görevini üstlenerek orada olacak. Gerekse Emlak Katılım Bankası ile vatandaşlarımızın finans ihtiyacı varsa destek oluruz. Buradaki tek taraf biz değiliz. Belediyelerimiz de yapmalı, vatandaşlarımız da yapmalı. Kimse ben bu için sorumlusu değilim diyemez" dedi.

 
Muıharrem İnce, İzmir'e geliyor
 
İncirliova'da 'su' kavgası... Kardeş katili oldu!
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
didim.... 30 Mayıs 2021 Pazar 07:51

muhtarda seçilmiş insan.size göre bakan muhtar karşısında el pençe dursun :) isimsiz arkadaş !!

Yorumu oyla      2      3  
29 Mayıs 2021 Cumartesi 21:47

Talimat derken? Atanmış, seçilmişe talimat mı verecekmiş?

Yorumu oyla      4      7  
Uge 29 Mayıs 2021 Cumartesi 17:39

İzmir karabağlar toki 100000 konutları durduruldu ne zamn başlanacak

Yorumu oyla      3      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Muıharrem İnce, İzmir'e geliyor
Memleket Hareketi'nin partileşmesi sonrası partinin İzmir İl Binası'nın ...
CHP'li Serter’den Bergama'daki Millet Bahçesi için araştırma önergesi
İzmir Milletvekili Bedri Serter, son haftalarda İzmir’in Bergama ilçesinde ...
Kılıçdaroğlu'ndan Soylu hakkında '10 paralık' dava
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun avukatı Celal Çelik, İçişleri ...
 
'Ezanları susturmaya kimsenin gücü yetmeyecek'
Taksim Camii kılınan cuma namazıyla birlikte ibadete açıldı. Açılışta ...
Mehmet Ağar Yalıkavak Marina için kararını verdi
Yalıkavak Marina'nın Yönetim Kurulu'nda yer alan eski İçişleri Bakanı ...
MHP'li Osmanağaoğlu'ndan Soyer'e 'Zizek' tepkisi: Hesabını İzmirlilere veremezsin!
Milliyetçi Hareket Partisi Genel Sekreter Yardımcısı ve İzmir Milletvekili ...
 
Demirtaş'ın 'Kocaman' davasında cezası belli oldu
HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Ankara eski Cumhuriyet ...
Gaziemir'de vatandaşlar tepkili... AK Parti'den yargı sinyali!
Gaziemir'de gerçekleştirilen 'garaj eylemi' hakkında konuşan Gaziemir ...
CHP’li Polat: Türkiye uyuşturucu kaçakçılığı cennetine çevrildi!
CHP YDK Üyesi ve İzmir Milletvekili Mahir Polat, AK Parti’nin İnfaz Yasası'ndaki ...
 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
10 Yönetmen Ve Türk Sineması
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Atatürk' adını kim yakıştırdı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva