HABERLER>GÜNCEL
16 Ekim 2021 Cumartesi - 20:52

Bakan Kurum'dan depremzedelere çifte müjde

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un İzmir ziyareti sonrası elde ettikleri kazanımları Ege'de Sonsöz'e açıklayan İzmir Depremzedeleri Derneği Başkanı Haydar Özkan, " Sayın Bakanımız Kurum'un bize önerdiği bir konu var. Eğer ada bazlı toplu anlaşmalar sağlanabilir ise konutlarımızın dönüşümü için ihaleye TOKİ çıkacak" dedi. Proje alanları ile ilgili de kredi müjdesi veren Özkan, "10 yıl geri ödeme şekilde kentsel dönüşüm kredisi uygulanan proje alanındaki depremzedelerimiz için bakanımız ile görüşmemizden sonra 1 yıl ödemesiz 19 yıl geri ödeme olmak üzere toplam 20 yıla çıkardık" dedi.

Bakan Kurum dan depremzedelere çifte müjde

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir'de geçtiğimiz yıl 30 Ekim tarihinde yaşanan 6,9 şiddetindeki deprem sonrası, depremde mağdur olan vatandaşların yeniden evlerine kavuşabilmesi için gündeme gelen ve kentte gerek siyasi partiler arasında gerekse odalar ile yerel yönetim arasında tartışmalara neden olan emsal artışı için geçtiğimiz günlerde önemli bir karar alınmıştı.

Depremden en çok etkilenen Bayraklı ilçesinde, ilçe belediyesi K sınırlarında geçerli olacak yüzde 10'luk emsal artışı önerisini meclise getirirken, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde görüşülen gündem maddesi ise parsel bazında yüzde 20, ada bazında ise yüzde 30 olarak revize edilmişti. Muhalefet partileri emsal kararının kent genelinde verilmesi gerektiği gerekçesi ile karara 'ret' oyu kullanırken, Millet İttifakı oyları ile kabul edilen karara depremzedelerden de tepki gelmişti.

Süreçte yaşanan gelişmeler sonrası Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir genelinde orta ve ağır hasarlı binaların tümünde uygulanması için parselde yüzde 20, ada bazında ise yüzde 30 emsal artışı önerisini Büyükşehir Meclisi'ne getirileceğini açıklamıştı.

BAKANLIKTAN 'TOKİ' HAMLESİ
Yapılarını dönüşüm için emsal artışı müjdesini alan depremzedelere bir müjde de Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'dan geldi. Bakan Kurum'un İzmir'deki detaylar hakkında konuşan İzmir Depremzedeleri Derneği Haydar Özkan, "Sayın Çevre ve Şehircilik Bakanımız Murat Kurum'a çok teşekkür ederiz. Kendisi İzmir ziyaretinde bizlerle de görüştür ve bir çok konuda detaylı konuşma fırsatımız oldu. Bunlardan birisi de yapılarımızın yeniden dönüştürülmesi. Hükümetimiz gerçekten bizlerin durumunu çok iyi anlıyor ve bizlerle oldukça yakinen ilgileniyor. Onlarda bizim sorunlarımızı görmüş olmalı ki bizler için çok önemli bir teklifte bulundular. Sayın Bakanımız Kurum'un bize önerdiği bir konu var. Eğer ada bazlı toplu anlaşmalar sağlanabilir ise konutlarımızın dönüşümü için ihaleye TOKİ çıkacak.  Bu gerçekten bizler için çok önemli çünkü bu şekilde maliyetler biraz daha düşecektir. Şimdi bu konuda depremzedelerimiz ile konuşacağız ve bunun için bir yol haritası çizeceğiz' dedi.

DEMİR'İN ARDINDAN ÇİMENTO MÜJDESİ
Geçtiğimiz aylarda depremzede vatandaşlar için inşaat yapımlarında demir ücretlerindeki KDV oranlarının düşürüldüğünü hatırlatan Özkan, "Sayın Bakanımız bize aslında çok önemli müjdeler verdi. Bir diğer müjde de demir fiyatlarındaki KDV tutarından sonra şimdi de bizim önerimiz ile bakanlığımızın da sıcak baktığı çimento fiyatlarındaki KDV oranlarının düşürülmesi. Yüzde 18 civarında olan KDV oranı yüzde 1'lere kadar indirilecek. Bu da maliyeti düşüreceği için yine biz depremzedelere büyük bir kolaylık sağlayacak" diye konuştu.

TEFE-TÜFE'YE ÜST SINIR GELDİ, TAKSİTLER UZATILDI
Metrekarelerin düşürülmesi ile mağduriyet yaşayan proje alanları ile ilgili de önemli bir gelişme olduğunu belirten Özkan, "İzmir depreminde mağdur olan ve proje alanlarındaki metrekare düşürülmesi ile mağduriyetleri artan depremzedelerimiz içinde güzel bir söz aldık bakanımızdan. Daha önceden 10 yıl geri ödeme şekilde kentsel dönüşüm kredisi uygulanacaktı proje alanındaki depremzedelerimize. Ancak bakanımız ile görüşmemizden sonra bu 1 yıl ödemesiz 19 yıl geri ödeme olmak üzere toplam 20 yıla çıkardık. Faiz oranını TEFE-TÜFE'ye ancak senelik yüzde 10'un üzerine çıkmayacak ama yüzde 10'un altına inerse de düşürülecek şekilde anlaşıldı" dedi.

SÜREÇTE TOKİ OLACAK
Belediyelerden ruhsat alım işleri de dahil olmak üzere tüm alanlardaki çalışmaları da TOKİ'nin yürüteceğini belirten Özkan, "Müşavirlik ücretini ücretsiz verecekler. Ruhsat aşamasına kadar TOKİ yürütecek. Belediyelerden ruhsat alma sürecinin sıkıntılı olması konusunda da TOKİ yürütmeleri görüşecek" diye konuştu.

DEVLETİMİZE ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM
Desteklerinden dolayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere birçok siyasiye de teşekkür ederin Özkan, " Başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere çok değerli bakanlarımıza, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Sayın Hamza Dağ'a, AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli Bey'e, AK Parti İzmir Milletvekilleri Necip Nasır ve Mahmut Atilla Kaya'ya ve İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal ile Grup Sözcüsü Hakan Yıldız'a çok teşekkür ederiz. Gerçekten her zaman yanlarımızda olduklarını gösterdiler ve sorunlarımızı kendi sorunları gibi gördüler. Deprem felaketinin yaralarını hep birlikte saracağız" dedi.

 
CHP görevden almıştı... İstifa ettiğini duyurdu
 
Körfez Yarışı’nda ilk gün sonuçları belli oldu
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Guldogdu Akgün 17 Ekim 2021 Pazar 19:03

Belediyelerde inşaat izni için en az 6 ay gibi bir süre gerekiyor. Bu biz depremzedeler için bir ay bile olmamalı birsuru prosedurler önümüze çıkarılıyor. Mesela 20 yıl önce yapılmayan inşaat alanı terkleri bu zor zamanımızda firsatcilikla isteniyor.ayni parselde bulunan diğer binalar muafakatname vermek istemiyor yada maddi şartlar koşuyor. Depremzedeler için ne olur devlet dairelerinde prosedurler uzatilmadan işlemler yapılsın. Kiralarda çok zor durumdayız cunki.evlerimizin inşaatı nekadar çabuk oyalanmak başlarsa bizde evlerimize kavuşuruz.Tesekkurler Sayın Bakanımız Murat Kurum a çok teşekkür ederiz.

Yorumu oyla      2      3  
Guldogdu Akgün 17 Ekim 2021 Pazar 19:03

Belediyelerde inşaat izni için en az 6 ay gibi bir süre gerekiyor. Bu biz depremzedeler için bir ay bile olmamalı birsuru prosedurler önümüze çıkarılıyor. Mesela 20 yıl önce yapılmayan inşaat alanı terkleri bu zor zamanımızda firsatcilikla isteniyor.ayni parselde bulunan diğer binalar muafakatname vermek istemiyor yada maddi şartlar koşuyor. Depremzedeler için ne olur devlet dairelerinde prosedurler uzatilmadan işlemler yapılsın. Kiralarda çok zor durumdayız cunki.evlerimizin inşaatı nekadar çabuk oyalanmak başlarsa bizde evlerimize kavuşuruz.Tesekkurler Sayın Bakanımız Murat Kurum a çok teşekkür ederiz.

Yorumu oyla      2      3  
TC misafir 17 Ekim 2021 Pazar 00:37

İnsanlar mağdur olmuş devlet yöneticileri hep bir elden bu insanları nasıl borçlandırabilirizin derdine düşmüş. Gerekli önlemleri almayacaksın, denetim yapmayacaksın, insanlar sizin beceriksizliğiniz yüzünden evlerini ve hatta yakınlarını kaybedecek sizler de bu insanlardan utanmadan para isteyeceksiniz öyle mi! 85 milyonluk devlet buradaki bir avuç insana sahip çıkamıyorsa yazıklar olsun daha da bir şey demiyorum.

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Uluslararası Kadın Sempozyumu'nda kadın sorunları konuşuldu
Mustafa Necati Kültür Merkezi'nde farklı coğrafyadan kadınların bir araya ...
İzmir -Aydın arasında ‘Basına destek gerilimi!’
İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi’nin, CHP’nin düzenlediği ...
Irak'ın kuzeyinde 4 terörist etkisiz hale getirildi
Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Irak'ın kuzeyindeki Pençe Kaplan ve Pençe ...
 
Ankara ziyareti sonrası Taliban'dan açıklama
Ankara'yı ziyaret eden Taliban heyetinde bulunan Dışişleri Bakan Vekili ...
DEÜ'den Sayıştay denetim raporuna ilişkin açıklama
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Rektörlüğü, Sayıştay tarafından üniversite ...
Ankara'yı İzmir'e bağlayacak: Tünelde ışık göründü
Ankara'yı İzmir'e bağlayacak: TBM tünelinde ışık göründü
 
İdlib'de TSK konvoyuna saldırı!
Suriye'de İdlib'in güneyinde Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) konvoyuna saldırı ...
Şehit ailesinin evine giren hırsızlar yakalandı!
İzmir'in Tire ilçesinde şehit Astsubay Kıdemli Başçavuş Erdal Canbulat'ın ...
Sağanak yağış kent genelinde etkili oldu
Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nce İzmir, Manisa, Aydın ve Muğla çevrelerinde ...
 
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva