HABERLER>GÜNCEL
22 Şubat 2021 Pazartesi - 18:05

Bakan Kurum’dan deprem konutları ve dönüşüm açıklaması: Bugün İzmir için milat!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İzmir'de 30 Ekim 2020'de meydana gelen 6,6 büyüklüğündeki depremden en çok etkilenen Bayraklı ilçesinde 7 ayrı alanda ve rezerv alanında toplamda 1841 konutun inşasına TOKİ eliyle başladıklarını söyledi. Kurum, "Bugün, İzmir'in çehresini ve geleceğini değiştirecek yeni bir başlangıcın, yeni bir şehircilik ve ihya hikayesinin miladı olacaktır" dedi.

Bakan Kurum’dan deprem konutları ve dönüşüm açıklaması: Bugün İzmir için milat!

Kurum, depremde yıkılan Rıza Bey Apartmanı'nın bulunduğu alanda gerçekleştirilen deprem konutları temel atma töreninde konuşma yaptı.

İzmir'in tarihi bir günü yaşadığını belirten Kurum, yapılacak 5 bin konutun temelinin attıklarını, 20 bin seyirci kapasiteli, iş yerleriyle 24 saat yaşayan Gürsel Aksel Stadı'nın da resmi açılışını gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Depremin meydana geldiği 30 Ekim'i unutmayacaklarını dile getiren Kurum, "Çünkü 30 Ekim, milletimizin, 84 milyonun İzmir için hüzne boğulduğu tarihtir. Depremle birlikte sadece evlerimiz yıkılmadı. 117 vatandaşımızı yitirdik." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatlarıyla bakanlıklar, TOKİ, AFAD, UMKE, Kızılay, sivil toplum kuruluşları, belediyeler ve İzmirlilerle birlik ve beraberlik içerisinde, büyük bir özveriyle çalıştıklarını aktaran Kurum, kısa sürede arama kurtarma çalışmalarını, 10 gün içerisinde de hasar tespit çalışmalarını tamamladıklarını hatırlattı.

İzmir'in şehir genelindeki riskli bina yapısını tespit etmek için 184 bin binada, 888 bin bağımsız bölümde hasar tespit çalışmaları yaptıklarını belirten Kurum, "Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla, 2012 yılında İstanbul'dan başlattığınız kentsel dönüşüm seferberliğini 'Türkiye'nin her yerinde kentsel dönüşüm' hedefiyle daha da hızlandırdık. O günlerden bu yana da 1,5 milyon konutun dönüşümünü Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde tamamladık. Şimdi de inşallah, her yıl 300 bin konut olmak üzere acil dönüşmesi gereken 1,5 milyon konutun dönüşümünü 5 yıl içinde bitirmenin gayreti içerisinde olacağız. Şu anda, sahada yatırım değeri 81 milyar lira olan 272 bin dönüşüm konutumuzun inşası tüm hızıyla devam ediyor." diye konuştu.

"BUGÜN, YENİ BİR ŞEHİRCİLİK VE İHYA HİKAYESİNİN MİLADI OLACAKTIR"
İzmir tarihinin en büyük kentsel dönüşüm, deprem dönüşümü hareketini başlattıklarını ifade eden Kurum, şöyle devam etti:

"Bugün, İzmir'in çehresini ve geleceğini değiştirecek yeni bir başlangıcın, yeni bir şehircilik ve ihya hikayesinin miladı olacaktır. İzmir'in yeniden ihyası için, salgın ve kış şartlarına rağmen nasıl Elazığ'da, Malatya'da ve Giresun'da durmadıysak güzel İzmir'imizde de çalışmalarımıza tek bir dakika bile ara vermeden devam ettik. Geçtiğimiz ay, zatı devletlerinizin katılımlarıyla Elazığ'da ve Malatya'da ilk etabını 6 ayda bitirdiğimiz 8 bin konutumuzu Elazığlı kardeşlerimize teslim etmiş; onların mutluluğuna, heyecanına hep birlikte şahit olmuştuk. Şimdi de İzmir'de yapacağımız 5 bin yeni yuvamızın temel atma törenini gerçekleştiriyoruz. İnşallah ağustos ayı itibarıyla, yeni yuvalarımızı teslim etmenin mutluluğunu yaşayacağız. Bugün, depremden en çok etkilenen Bayraklı ilçemizde 7 ayrı alanda ve rezerv alanımızda toplamda 1841 konutun inşasına, TOKİ eliyle başlamış oluyoruz. İnşallah projemizi, kültürel ve sosyal alanlarıyla, yeşil alanlarıyla, okul, cami gibi sosyal donatılarıyla en güzel şekilde tamamlayıp İzmirli kardeşlerimize teslim edeceğiz. Bugün sadece bir deprem dönüşümü çalışmasını başlatmıyoruz. İzmir'imizi sadece deprem dönüşüm konutlarıyla değil, altyapı ve üstyapısıyla, yeni sosyal konutları, yeşil alanları, millet bahçeleri ve çevre yatırımlarıyla yeniden imar, inşa ve ihya ediyoruz."

Bakan Kurum, tören öncesi alanda bekleyen Rıza Bey Apartmanı'ndaki bazı kat sakinlerinin, apartmanın yerinde yeşil alan düzenlemesi yapılması kararını beğenmediklerini söylemesi üzerine, projeyle ilgili çalışmaların sürdüğünü ve kimseyi mağdur etmeyeceklerini ifade etti.

"SİYASET YAPMAYALIM, İZMİRLİLERİN DERDİNİ ÇÖZELİM DEDİK"
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli de depremin ardından tüm imkanların İzmir için seferber edildiğini belirterek, "Çalışma yaparken siyaset yapmayalım, İzmirlilerin derdini çözelim dedik ve Allah'a şükür bunu yapmayı başardık." dedi.

Pakdemirli, gelecek hafta depremde enkaz altındayken konuştuğu Buse Hasyılmaz'ın düğününe katılacağını belirterek, "Tabii ki acılarıyla beraber bu buruk sevinçler de bize İzmir için daha ileriye yönelik gayret sarf etmemiz gerektiğini söylüyor." ifadelerini kullandı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da Türkiye'nin afet bölgesinde olduğunu anımsattı.

Afetler için en önemli olanın gerekli tedbirleri el birliğiyle alabilmek olduğunu kaydeden Soylu, "Afet öncesi yapacaklarımız, afet anında yapacaklarımız ve afet sonrası yapacaklarımız iyileştirme ve yenileme çalışmalarımız, bizim sorumluluklarımızın içerisindedir." dedi.

Soylu, geçen yıl Elazığ'da meydana gelen depremde yıkılan konutların yerine yapılan hak sahiplerine teslim edilmeye başlandığını belirterek, "Dünyanın hiçbir ülkesinde kendi vatandaşının karşı karşıya kaldığı bu sorunda hem onları dinleyerek hem onların gönlünü alarak hem de bu kadar kısa zamanda çare oluşturabilmek mümkün değildir." değerlendirmesinde bulundu.

AK Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım ise 30 Ekim'de yaşanan deprem nedeniyle 117 kişinin hayatını kaybettiğini vurgulayarak, "Tabii acılar paylaşılarak, azalır, sevinçler paylaşılarak çoğalır. İlk andan itibaren devletin tüm kademelerinin el ele verip zamanla yarışmak suretiyle enkaz altından sağ olarak insanlarımızı kurtarma yarışına girdik. Yıkılan evler gelir gelir ama giden canlar geri gelmiyor, Rabbim mekanlarını cennet eylesin. Depremin hemen akabinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız çalışmalara başladı ve kısa süre içinde birçok noktada yıkılan bu evlerin daha güzelini yapmak üzere bugün temel atma noktasına getirdik." diye konuştu.

17 Ağustos Marmara Depremi'ne de değinen Yıldırım, Türkiye'nin o günden bugüne kadar büyük ivme yakaladığına işaret etti.

İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger ise son 18 yılda İzmirlilerin yaşam kalitesinin yükseltilmesine yönelik bir çok önemli yatırım gerçekleştiğini belirterek, idari bakımdan alınan önlemler, iyileştirmeler, sağlanan kolaylıklarla kentin ekonomisi ve sosyal hayatına büyük kaktılar sağlandığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, hükümetin ve devletin İzmir'e bakışının, desteğinin güç verdiğini ifade eden Köşger, salgın, deprem, sel ve hortum felaketlerinde yaraların sarılmasında yakın ilgi ve desteklerinden dolayı Cumhurbaşkanı Erdoğan ile hükümete, bakanlara, yetkililere İzmirliler adına şükranlarını sundu.  

Programda İzmir depreminde çekilen görüntülerden oluşan film izletildi.

Törene, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, AK Parti İzmir milletvekilleri, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de katıldı. (AA)

 
İtalya büyükelçisi saldırıda öldürüldü
 
Bitcoin zirvenin ardından düşüşe geçti
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
muhalif 22 Şubat 2021 Pazartesi 23:54

sn.Kurum, TV.lerde bakanlığınızın deprem spotu var,orada 2020 elazığ depremini anıyorsunuz ama 2020 İzmir depremiyok...özel bir sebebi var mı??

Yorumu oyla      4      3  
Yokluğunuzla 22 Şubat 2021 Pazartesi 23:42

Bu kenti yokjluğunuzla mutlu ediniz! Kardeşi fetöden içerde, adam tarım bakanı oldu, iyi mi? Bir de millete iftira atarlar fetöcü diye! Milatmış, neyin miladı? Yandaşlarınız kazanacak gene, kime neyi kakalamaya çalışıyorsunuz siz?

Yorumu oyla      4      3  
Biz Miladı bekliyoruz. 22 Şubat 2021 Pazartesi 22:20

Bizim miladımız da gelecek. Hasretle bekliyoruz.

Yorumu oyla      4      3  
İzmirli 22 Şubat 2021 Pazartesi 21:17

Siz önce kentsel dönüşüm yapıyoruz diye boş araziye yapmaya basladiginiz ama bitiremediginiz Yenitepe İzmir i bitirin. Sahi ne oldu o projeye???

Yorumu oyla      5      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Öğrenci yolda bulduğu parayı sahibine teslim etti
Kahramanmaraş'ta öğrenci Mehmet Ateş (16) yolda bulduğu 20 bin lirayı, ...
Balon balığı tehlikesi balık fiyatlarını da etkiledi
Akdeniz'e yerleşen balon balığı balıkçı tezgahına da zarar vermeye başladı. ...
O vekile hakaret eden avukata soruşturma
Adalet Bakanlığı, AK Partili Zengin'e yönelik sosyal medya paylaşımı nedeniyle ...
 
Parasını istediği mektup 'tehdit' sayıldı, hapsi isteniyor
Trabzon'da, dükkanının kapısına asılı mektup bulan T.K., soluğu polis ...
MİT'ten PKK'nın finans ve istihbarat ağına darbe
MİT, Kuzey Irak'ın Metina bölgesinde PKK'nın istihbarat ve finans faaliyetini ...
Hırsızlık için girdiği villada uyuyakaldı!
Bursa’nın İnegöl ilçesinde, girdiği villada uyuyakalan hırsızlık şüphelisi, ...
 
AYM Başkanı: Yüksek mahkeme yetkisini aşmadı
Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Zühtü Arslan, CHP Milletvekili Enis Berberoğlu ...
Sınavlar ertelenecek mi? Bakan Selçuk'tan açıklama
Milli Eğitim Bakanı Selçuk, yüz yüze yapılacak sınavlar için Covid-19 ...
Otomobilde otururken vurulmuştu! O davada karar!
Antalya'nın Manavgat ilçesinde, geçen yıl otomobile ateş edilmesi sonucu ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva