HABERLER>GÜNCEL
29 Temmuz 2021 Perşembe - 10:46

Bakan Kurum'a uluslararası mektup: Asbestli gemi Brezilya’dan ayrılmasın!

İzmir Büyükşehir Belediyesi Deniz ve Kıyı Alanları Komisyonu'nun peşini bırakmadığı asbestli uçak gemisi Nea Sao Paulo ile ilgili olarak uluslararası 4 büyük çevre ağı adına NGO'dan Genel Sekreter Ingvild Jenssen imzalı mektup ortaya çıktı. Jenssen, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'a yazılan mektupta, "Uçak gemisinin Tehlikeli Madde Envanteri tamamlana ve açıklanıncaya kadar Brezilya'dan ayrılmasına izin verilmemelidir.  Bu konuda size daha fazla yardımcı olmaya hazırız" denildi.

Bakan Kurum a uluslararası mektup: Asbestli gemi Brezilya’dan ayrılmasın!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - Brezilya Donanması'na ait Nea Sao Paulo adlı savaş gemisinin söküm için Aliağa'daki gemi söküm tesislerine getirileceği haberi, çevrecileri ayaklandırmıştı. Bu işin peşini bırakmayan çevrecilerin, o zehir yüklü geminin İzmir'e gelmemesi için mücadelesini sürdürüyor. İzmir  Büyükşehir Belediye Meclisi'nde kurulan Deniz ve Kıyı Alanları Komisyonu,  265 metre uzunluğunda, 32 bin 800 ton ağırlığındaki 1960 yapımı Nea Sao Paulo gemiyle ilgili geniş çaplı bir araştırma yaptı. Araştırma sonunda oluşturulan rapor, geçtiğimiz oturumda Meclis'e sunuldu. O raporun içinde, uluslararası faaliyet gösteren dört büyük çevreci kuruluş adına, NGO Shipbreaking Platform (Gemi Söküm Platformu STK'sı) Genel Sekreteri Ingvild Jenssen'in, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Bakan'a yazdığı özel mektup da yer aldı.

ULUSLARARASI ÇEVRECİ STK'LARIN DA ÇEKİNCELERİ VAR
Komisyon Başkanı, CHP'li Meclis üyesi Hakan Barçın, kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla yaptıkları bu çalışmada, ulaşabildikleri tüm uzmanların görüşlerine yer verdiklerini bildirdi. Uzmanların ve kurumların görüşlerinin, Brezilya Donanması'na ait zehirli gemiyle ilgili olan tüm kurumlara gönderildiğini anlatan Barçın, NGO Shipbreaking Platform (Gemi Söküm Platformu STK'sı) Genel Sekreteri Ingvild Jenssen'in; ABREA (Brezilya Asbeste Maruz Kalanlar Ağı), Basel Action Network (Basel Eylem Ağı), BAN Asbestos France (Fransa Asbestin Yasaklanması Ağı) ve İnternational Ban Asbestos Secretariat (Uluslararası Asbestin Yasaklanması Sekreterliği İşçi Sağlığı ve Güvenliği Meclisi adına, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'a yazdığı mektubun, bu mücadele için çok büyük anlam taşıdığını söyledi.

İŞTE O KRİTİK MEKTUPTAN SATIRBAŞLARI
Söz konusu mektupta, adı geçen Nea Sao Paulo savaş gemisinin 2000 yılında Fransızlar tarafından Brezilya donanmasına satıldığı, Fransız hükümetinin geminin kullanım ömrünün sonundaki atık yönetimi konusundaki endişelerini taşıdığı ve Brezilya donanmasının bu gemiyi 2017'de resmen hizmet dışı bırakıldığı görüşü yer aldı. Mektupta ayrıca satırbaşlarıyla şu görüşlere yer verildi:

* Sao Paulo'da uygun bir bağımsız denetim veya Tehlikeli Madde Envanteri (IHM) yapılıp yapılmadığı belirsizliğini koruyor. Geminin satış ve ihale sürecinde böyle bir Tehlikeli Madde Envanterinin sağlanmadığı bilgisine sahibiz. Bu, son derece usule aykırı ve endişe vericidir; çünkü atıkların türünü ve miktarını bilmeden, Türkiye'deki tersane gibi bir alıcının geri dönüşüm ve bertaraf sürecini sorumluluklarını yerine getirecek bir şekilde yönetim yönetemeyeceğini hakkıyla değerlendirmesi imkansızdır.

* Uçak gemisi şu anda Brezilya'nın Rio de Janeiro kentinde bulunuyor. Sao Paulo'nun Brezilya'dan Türkiye'ye gemideki tehlikeli maddelerin miktarları ve türleri hakkında doğru bir belgeleme yapılmadan ve bu ibraz edilmeden, ihracatı, uluslararası hukuk ihlali, tehlikeli atıkların yasadışı sınır ötesi taşınması eylemi, açıkça suçtur.

* Kesinlikle, uçak gemisinin Tehlikeli Madde Envanteri tamamlana ve açıklamama kadar Brezilya'dan ayrılmamasına izin verilmemelidir. Bu geminin satışı uygunsuzdur, yasal ve mali sonuçlar dikkate alınmadan yürütülmüştür ve bu nedenle iptal edilmeli, yasal yükümlülüklere uygun, doğru bir envantere dayalı olarak yeniden ihaleye tabi tutulmalıdır.

* Ayrıca, Türkiye'deki bu ve diğer gemilerin söküleceği yerelde yaşayan toplulukların, ithal edilen atık geminin taşıdığı riskler konusunda karanlıkta bırakıldığına dair önemli kanıtlar var. Gemide bulunması muhtemel büyük miktarlardaki asbest ve diğer tehlikeli maddeler göz önüne alındığında, yerel sivil toplum grupları, çevre ve meslek örgütleri, sendikalar, yerel siyasi liderler, teknik uzmanlar, geminin Türkiye'ye ithaline şiddetle karşı çıkıyorlar. Sök Denizcilik ve Ticaret Limited tarafından uçak gemisinin satın alınması için verilen fiyatın, geminin çevre ve işçi sağlığına uygun geri dönüşümü ve bertarafına imkan sağlayan mali bir çerçeve sunmadığına, daha önceki sökümlerde yaşayan, davalara yansıyan usulsüzlüklere dair meşru endişeleri dile getiriyorlar.

* Nitekim bakanlığınız, 20 Mayıs 2021'dee TBMM'de verilen bir soru önergesine cevap verirken, Aliağa'da son beş yılda 714 geminin söküldüğünü ve bunun sonucunda yaklaşık 250 tonu asbest olmak üzere, 74 bin 325 bin tehlikeli atığın bertaraf edildiğini belirtti. Zikredilen asbest miktarı, büyük ölçüde hafife alınmış ve gerçek dışı görünüyor.

* BAN Asbest Fransa Asbestin Yasaklanması Ağı ve Brezilya Asbeste Maruz Kalanlar Ağı, daha önce hem Brezilyalı hem de Fransız yetkilileri, bu yüksek oranda toksik askeri geminin sökülme süreciyle ilgili bağlantılı yasal, ekolojik ve sağlık riskleri konusunda uyarmıştı.

* Basel Sözleşmesinin raporla gerekliliklerine uygun olarak mütekamil ve detaylı bir bağımsız tehlikeli madde envanteri sunulmalıdır ve bu, satıştan önce, açık ihale sürecinin bir parçası olmalıdır. Eğer durum böyle değilse, satış gerçekleşmiş sayılmaz.

* Gemide bulunan tehlikeli atıkların nasıl yönetileceği ve bertaraf edileceğine ilişkin planların,  bağımsız bir komisyon tarafından değerlendirilmesi gerekir.

* Bu konuda size daha fazla yardımcı olmak için hazırız ve Sao Paulo'nun Aliağa ve çevresindeki işçilere, yerel topluluklara ve hassas kıyı çevrelerine zarar vermesini engellemek için hangi adımları atmayı düşündüğünüz konusunda bizi bilgilendirmenizi rica ediyoruz.

 
Alaska'da 8.2 büyüklüğünde deprem!
 
MB yıl sonu enflasyon tahminini yükseltti
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Askeriyedeki ormanı yaktı, yakalandı: PKK ayrıntısı!
Ankara'nın Polatlı ilçesinde, Topçu ve Füze Okulu Komutanlığı'nın ormanlık ...
Manavgat kabusu ikinci gününde: Ölü sayısı artıyor
Manavgat kabusu ikinci gününde: Ölü sayısı artıyor
1 milyona yakın öğrenci neden ‘0’ çekti?
2021 yılı üniversite sınavına giren 2 milyon 600 bin öğrenciden yaklaşık ...
 
Mersin, Osmaniye ve Adana'da orman yangınları
Mersin'in Aydıncık ve Bozyazı ilçeleri, Adana Kozan'da çıkan orman yangınlarına ...
Bakan Pakdemirli: Yeşil Vatan için sahadayız
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, çıkan orman yangınlarına ilişkin ...
Tahliye edilen binada deniz kumu çıktı
İstanbul Güngören'de balkonunda meydana gelen derin çatlaklara önlem olarak ...
 
Askeri alanda yangın çıkarmaya çalışanlar yakalandı
Ankara Polatlı'daki Topçu ve Füze Okulu Komutanlığındaki otları, tel örgülerin ...
İçişleri: İkna edilen 5 terörist teslim oldu
İçişleri Bakanlığı, ikna çalışması sonucu PKK'dan kaçan 5 örgüt mensubunun ...
Otomobille çarpışmıştı... 10 gün sonra hayata gözlerini yumdu
İzmir'in Ödemiş ilçesinde meydana gelen kazada yaralanan ve kaldırıldığı ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva