HABERLER>KÜLTÜR - SANAT
9 Eylül 2021 Perşembe - 20:40

Bakan Ersoy projenin detaylarını anlattı… Alsancak’a kültür mabedi geliyor

İzmir'in kalbi Alsancak’ta bulunan eski Tekel Sigara Fabrikası'nın “Kültür ve Sanat Kompleksi”ne dönüştürecek projenin yapımı için düzenlenen  basın açıklamasında konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy,"Hedefimiz 2022 Aralık ayına kadar projemizi tamamlayarak kompleksimizi İzmirlilerin hizmetine sunmak. Kültür endüstrisinin her geçen büyüdüğü dünyada İzmir'de bu piyasada hak ettiği yeri alacaktır" dedi.

Bakan Ersoy projenin detaylarını anlattı… Alsancak’a kültür mabedi geliyor

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ – Özelleştirme sürecinin ardından Alsancak’ın göbeğinde uzun yıllar atıl durumda bırakılan Tekel Sigara Fabrikası, kültür-sanat hayatının kalbinin atacağı bir alana dönüştürülüyor.

Geçtiğimiz 2019 yerel seçimlerinde AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olan Nihat Zeybekçi'nin de seçim vaatleri arasında yer alan 'Kültür ve Sanat Kompleksi' için Kültür ve Turizm Bakanlığı düğmeye basma kararı aldı.

Projenin tanıtımı için Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy İzmir'e gelerek açıklamalarda bulundu. Törene İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, AK Parti İzmir Milletvekili Cemal Bekle, AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, MHP İzmir İl Başkanı Veysel Şahin, İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener katıldı.

137 YILLIK TARİHİ İLE İZMİRLİLERİN BENLİĞİNDE ÖNEMLİ BİR YER TUTMAKTA
Tanıtım toplantısında konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, İzmir’in kültür turizminde hak ettiği yeri bulması için çabaladıklarını belirtti. 137 yıllık tarihi binanın bu yönde dönüşümü ile İzmir’in kültür sanat alanında diğer ülkelerle rekabet etmesinin önünü açtıklarını belirten Bakan Ersoy, "Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak tarihi alanlarımızın korunması için çok titiz bir çalışma yürütüyoruz. Bunu sadece yurt dışında değil yurt içinde de sürdürüyoruz. Kentimizden kaçırılan eserlerin takibini sürerek birçok önemli eserin ülkemize getirilmesini sağladık. Dünyanın neresinde olursa olsun bu tarihi yapıları gün yüzüne çıkardık. Arkeolojik alanda da çok önemli çalışmaları gün yüzüne çıkartıyoruz. Uluslararası trendleri de çok yakından takip ediyoruz. Dünya çapında turizm faaliyetleri incelendiğinde bunun yüzde 40'ının tarihi turizmi olduğunu görüyoruz. Biz de bu açıdan çalışmalar yaparak şehrimizi ve ülkemizi dünya ile mücadele edecek hale getiriyoruz. İzmir Türkiye'nin incisi şehirlerimizden biri... İnşallah bu tür  projeler ile İzmir'in dünya kentleri ile yarışmasına katkı sağlayacağız. İzmir bunu hak ediyor. Endüstriyel mirasın gerçekleştirilmesi kentteki toplum hafızasını yaşatmak için çok önemli. Burası da bu konuda çok önemli bir yere sahip olup 137 yıllık tarihi ile İzmirlilerin benliğinde önemli bir yer tutulmaktadır" diye konuştu.

YEŞİL ALAN AĞIRLIKLI BİR KÜLTÜR SANAT KOMPLEKSİ
Kültür merkezinin 2022 tarihinde açılmasını planladıklarını da belirten Bakan Ersoy, projenin detaylarından da bahsetti.  Ersoy açıklamasında "Bu proje ile kentin sanat ile buluşturan bir alan haline dönüştürülmesi hedeflenmektedir.  Fabrika içindeki yapıların bazıları yok olmuştur. İzmirlilerin belleğinde önemli bir yeri olan Tekel Fabrikası sonradan yapılan eklentilerinden arındırılarak yeşil alan ağırlıklı kültür sanat kompleksine dönüşecektir. 7'den 70'e tüm kentin dahil olduğu mekanlar oluşturmayı hedefliyoruz. Tarih boyunca birçok dönemi içinde barındıran ve İzmir'de geçmişten gelen arkeolojik öğelerini harmanlandığı ve dijital teknik anlatım tekniklerini barındıracak bir ortam kuracağız.  Geçtiğimiz sene meydana gelen deprem nedeniyle hasar sonrası İzmir resim heykel müzesi kapatılmıştı. Burada klasik ve çağdaş sanat eserlerinin sergilendiği açık ve kapalı alanların yer alacağı yeni bir resim ve heykel müzesi yer alacak. 7'den 70'e herkesin eğitim alabileceği ve 20 bin kapasiteli kitaplık da bu alanda yer alacak. Açık hava sinema ve tiyatro gösterilerinin de yer alacağı bir alan oluşturuyoruz. Burayı çok kısa sürede tamamlayıp hizmete açacağız. Hedefimiz 2022 Aralık ayına kadar projemizi tamamlayarak İzmirlilerin hizmetine sunmak. Bu projeyi tamamlayıp ilk başta İzmirliler olmak üzere tüm halkımızın hizmetine sunacağız. Kültür endüstrisinin her geçen büyüdüğü dünyada İzmir'de bu piyasada hak ettiği yeri alacaktır" ifadelerini kullandı.

 
Kamyonla otomobil birbirine girdi: 1 ölü, 3 yaralı
 
İzmir'de nefes kesen gösteri!
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
cahil olduğunun farkına varamamak 10 Eylül 2021 Cuma 11:29

Ulan adamlar tarihi elektrik fabrikasını dönüştürmek için milyonları vermeyi göze aldı ama vermediler, alttaki tipte chp konuşur, akp yapar diye yazmış. Tam da bunlari yazdırmak için yapıyorlar. Aynı şeyi katı atık bertaraf tesisleri için de yapıyorlar. Cahil, şehirden bihaber kitle de boş boş yazıyorlar. Gözle görülür hizmet yokmuş. Gözü kör olana ortada olmayan hizmet akp yapar olmuş.

Yorumu oyla      3      3  
10 Eylül 2021 Cuma 11:19

ne komiksiniz siz? bir yanda devletin imkanları diğer yanda imkanları sürekli kısıtlanan, yurtdışı kredileri onaylanmayan belediyeler. Ondan sonra bir belediyenin devletin önüne geçmesi bekleniyor. Çatlasanız da patlasanız da büyük şehirler CHP de geçmiş ola..

Yorumu oyla      3      3  
Canpolat 9 Eylül 2021 Perşembe 21:59

Chp konuşur, AK Parti yapar. Görün hizmet nasıl yapılırmış...Büyükşehirde ve chp li ilçelerde 30 ay tamamlandı daha elle tutulur, gözle görülür hizmetler yok.Hele hele Gaziemir'in ayakkabı bağcıkları ile kavgalı belediye başkanı sayesinde gitti üç yılı GAZİEMİR'in.

Yorumu oyla      3      6  
Lombak 9 Eylül 2021 Perşembe 21:47

Aaa mimarlar odası yorum yapmamış!!

Yorumu oyla      2      3  
boş işler 9 Eylül 2021 Perşembe 20:51

Yerel yöneticiler neden yok orada? Yerel yönetim olmadan adım atamayacağınız için mi? Sonra da yaptırmadılar diyebilmek için mi? İflah olmazsınız da gerek de yok zaten, gidicisiniz!

Yorumu oyla      4      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de 'Türkmen Gecesi' düzenlendi
İzmir'de düzenlenen "Türkmen Gecesi"nde Erbil ve Kerkük'ten ses sanatçıları ...
İzmir'de 'Denizden Gelen' sergisine büyük ilgi
İzmir'in Seferihisar ilçesinde "Tuna Masters Teos Turnuvası" kapsamındaki ...
Refik Anadol'un dijital heykeli İEF'de sergilenecek
Belenco, Refik Anadol'un dijital heykeli Bosphorous'u 90. İzmir Enternasyonal ...
 
Usta sanatçıya veda... 'Baba kız aşkımız okyanusları aştı'
Tiyatro ve sinema sanatçısı Ferhan Şensoy bir süredir tedavi gördüğü İstanbul ...
Türk sanat müziğinin usta ismi yaşamını yitirdi
Türk sanat müziği sanatçısı, koro şefi İnci Çayırlı(86) vefat etti. Acı ...
Konser rehberi... İzmir Fuarı'nda yıldızlar geçidi
3-12 Eylül tarihleri arasında 90'ncı kez kapılarını dünyaya açacak olan ...
 
Ferhan Şensoy'un son röportajı: Türkiye’yi aydınlığa çıkarma gibi bir mesuliyetimiz var!
Hayatını kaybeden duayen sanatçı Ferhan Şensoy'un son röportajında söyledikleri gündeme geldi.
Ferhan Şensoy hayatını kaybetti
Tiyatrocu Ferhan Şensoy hayatını kaybetti. İstanbul Tıp Fakültesi, 70 ...
Fazıl Say'dan Alaçatı isyanı: Chopin’in kemikleri sızladı!
Ünlü piyanist Fazıl Say, Datça ve Alaçatı’daki gece kulüplerinden gelen ...
 
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva