HABERLER>ENERJİ
22 Kasım 2021 Pazartesi - 12:21

Bakan Dönmez, Karadeniz gazı için tarih verdi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, doğal gazın çıkarılması için 2022'nin baharında Karadeniz'in derinliklerine borular yerleştirilip, ilk kaynağın yapılacağını söyledi.

Bakan Dönmez, Karadeniz gazı için tarih verdi

Türkiye enerji piyasasının kamu ve özel sektör birlikteliğiyle gerçekleştirilen en büyük organizasyonu '11'inci Türkiye Enerji Zirvesi ve 5'inci Enerji Ticareti ve Tedariki Zirvesi (ISTRADE 2021)', 'Enerjinin kalbi Antalya'da atıyor' sloganıyla Serik ilçesi Belek turizm bölgesindeki otelde başladı. 23 Kasım'da sona erecek zirvenin açılış programına Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, TBMM Sanayi Ticaret Enerji Tabii Kaynaklar Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, Türkiye Enerji Zirvesi Başkanı Mustafa Karahan ve enerji sektörünün temsilcileri katıldı.

'GÜNLÜK 650 BİN METREKÜP GAZ AKIŞINA ULAŞTIK'
Enerji yatırımları hakkında bilgi veren Bakan Dönmez, Karadeniz doğal gazına ayrı parantez açmak gerektiğini söyledi. Dönmez, "Bu yılın temmuz ayında Türkali-2 kuyumuzun Rezervuar-2 ve Rezervuar-3 testlerini başarıyla tamamlamıştık. Karadeniz gazını ilk defa o gün orada yaktık. Bu hafta da yine aynı kuyuda Türkali-2 kuyumuzun Rezervuar-2 testinde, günlük 650 bin metreküp gaz akışına ulaştık. Sakarya gaz sahasına ilişkin bütün mühendislik çalışmalarını da tamamlamış durumdayız. Öte yandan projede kullanılacak yüksek nitelikli boruların siparişini verdik, imalatları başladı. Alanında uzman yetkin ve üst seviyedeki bir şirketle inşallah bu süreci yürüteceğiz. 2022'nin baharında da suyun altına, Karadeniz'in derinliklerine boruları yerleştirerek ilk kaynağı yapacağız inşallah" dedi.

'DÜNYADA SADECE 5 TANE VAR'
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen hafta 4'üncü derin sondaj gemisinin alımını müjdelediğini kaydeden Bakan Dönmez, "7'nci nesil bir gemi ve dünyada sadece 5 tane var. Bunlardan biri de bizde ve gemimiz inşallah bahar aylarında ülkemize doğru demir alacak. 4'üncü gemimiz çift kule tasarımına sahip, daha sert deniz şartlarında çalışabilecek kabiliyette, yüksek basınçlı rezervuarlarda daha emniyetli bir şekilde çalışabiliyor. Karadeniz gazında bütün hesabı kitabı 2023'e göre yaptık. Her şeyi bilimsel çerçevede ele alıyoruz ve inşallah hedefimize de ulaşacağız" diye konuştu. 

 

TRT VE ENERJİ FONUNDAN YILDA 3 MİLYARLIK DESTEK
'Türkiye Enerji Zirvesi'nde konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, dünyada enerji fiyatlarında hiç kimsenin öngörmediği düzeyde hızlı yükseliş olduğunu belirterek, geçen yılın başına göre dünyada petrol fiyatının 2 kat, kömürün 5 kat, doğal gazın ise 9-10 katına kadar rekorlar kırarak yükseldiğini, elektrik fiyatlarının ise Avrupa'da da zirvede olduğunu anlattı.

Bu süreçten etkilenen Türkiye'nin en hızlı toparlanan ülkelerden biri olduğunu belirten Dönmez, mevcut sıkıntıları aşmak için hükümetin bütün önlemleri aldığını; vatandaş, üretici, sanayici, müteşebbisleri korumak için her türlü aracı ve imkanı seferber ettiklerini kaydetti. Elektrik, doğal gaz ve akaryakıt fiyatlarındaki sübvansiyonla vatandaşa 127 milyar liralık destek sağlandığını belirten Dönmez, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı, faturalardaki TRT ve enerji fonunun kaldırılmasıyla birlikte vatandaşa yıllık yaklaşık 3 milyar lira seviyesinde destek verileceğini söyledi.

Eleştirilere de yanıt veren Bakan Dönmez, “Bizler milletimiz için ter dökerken, öte yandan psikolojik baskılarla çeşitli manipülasyonlarla karalamalar, yalan yanlış istatistiklerle Türkiye'de yatırımcılar üzerinde olumsuz bir hava yaratmak isteyen bir grup var. Öyle ki uluslararası kuruluşlara ve yatırımcılara 'Türkiye'ye yatırım yapmayın' diyecek kadar pervasızlaşan bir grup. Kendi milletini ve devletini dışarıya şikayet edebilecek ve 'Burada yatırım yapmayın' diyebilecek kadar gözleri ve kalpleri kararmış bir topluluk maalesef. Öyle ki enerji sektörü içinde kara senaryolar yazanlar, yatırımcılar için kara bulutlar estirmeye kalkanlar Türkiye'nin enerjide nereden nereye geldiğini aslında en iyi bilenlerdir" dedi.

ENERJİDE ZİHNİYET DEĞİŞİMİ 
Enerjide büyük bir zihniyet değişimi ve dönüşümü yaşandığı dile getiren Bakan Dönmez, “İçine kapalı, monopol devlet tekelindeki enerji sektörü hızla yatırımcılara açıldı. Devletin daha önce yatırım yapmadığı rüzgar, güneş gibi alanlarda büyük sıçrama yaşandı. Doğal gaz kullanımı belirli bir alana sıkışmışken, sadece 5 büyük ilimizin 50 ilçesinde doğal gaz varken, bugün 81 ilin tamamında birçok ilçesi, beldelerimizde dahi gaz kullanılıyor hale geldi. Bugün artık nükleerden Karadeniz gazından, yerli lityumdan, rekor kıran altın üretimi, yerli enerji teknolojilerinden, 100 bin megavata yaklaşık elektrik kurulu gücünden bahsedebiliyoruz" diye konuştu.

Yenilenebilir enerji kurulu gücün 2021 Ekim sonu itibarıyla yaklaşık 53 bin megavata ulaştığını, toplam kurulu gücün yüzde 53.4'lük kısmının yenilenebilir enerji kaynakları olduğunu açıklayan Bakan Dönmez, Türkiye'nin 2020 yılında yenilenebilir enerji kurulu gücünü en çok artıran dünyada 9'uncu, Avrupa'da 4'üncü ülke olduğunu kaydetti. Dönmez, 2017'den bu yana 'Milli Enerji ve Maden Politikası' kapsamında devreye alınan 24 bin 709 megavat kurulu gücün yüzde 74'ü, 18 bin 309 megavatının yenilenebilir kaynaklar olduğunu söyledi.

KIŞ SAATİ UYGULAMASINDA 6 MİLYARLIK TASARRUF
Kış saati uygulamasına ilişkin eleştirilere, rakamlar ve istatistiklerle cevap vereceklerini belirten Bakan Dönmez, “Kış saati uygulamasına başlanan 2016 yılından bugüne kadar elde edilen toplam tasarruf 6.82 milyar kilovat/saat oldu. Bu tasarrufun parasal karşılığı ise yaklaşık 6 milyar lira. Biz 2016'da başladık, 26 Mart 2019'da Avrupa Parlamentosu'nda gerçekleştirilen oylamayla AB'de mevsimsel saat değişikliği uygulamasına son verilmesi önerisi kabul edildi. O açıdan bugünlerde tekrar bu işleri gündeme getirmek isteyenler var. İşleriyle gündeme gelemeyenlerin maalesef tek işi var, o da sağa sola sataşmak" dedi.

'TEMİZ ENERJİ YAPABİLECEK GÜÇTEYİZ'
Paris İklim Anlaşması ile birlikte enerji sektörünün dönüşüme gireceğine de vurgu yapan Bakan Dönmez, “Bugüne kadar AB raporlarına da olumlu yansıyan pek çok adım attık. Enerji dönüşümünde Türkiye'nin 'mış' gibi yapma lüksü yok. Bakanlık olarak planlarımızı yaptık, temiz enerji devrimi yapabilecek güçteyiz. Düşük maliyetli yenilenebilir enerji ve enerji verimliliğinin yaygınlaşması, yeşil dönüşümün kilit anahtarlarından biri olacak. Türkiye son dönemde inanılmaz verimlilik atılımı yaptı. Enerji verimliliğinde son 3 yılda 1.11 milyar dolarlık tasarruf elde etti" diye konuştu. 

MİLLİ AKILLI SAYAÇ SİSTEMİ
Zirvede konuşan EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz ise sektördeki dijitalleşme projeleri ve yerli yazılımların kullanımının artırılması konusunda çalışmalar yaptıklarından bahsedip, ilerleyen günlerde sektörle birlikte geliştirilen 'Milli Akıllı Sayaç Sistemi' projesinin kamuoyuyla paylaşılacağını açıkladı. Yılmaz, kısa adı MAS olan projeyle ilgili şu bilgileri verdi:

“Harcadığımız enerjinin miktarını ve kalitesini ölçen, bu enerjinin en verimli ve en kısa yoldan müşterilerin hizmetine nasıl sunulacağı hususunda önemli bilgiler içeren, sayaçlara yapılan müdahale veya sayaç arızalanma durumlarını dağıtım şirketine ileterek yönlendirme yapabilen bir mobil uygulama sistemini hayata geçireceğiz."

ZİRVEDE NELER KONUŞULUYOR?
3 gün boyunca Türkiye ve küresel enerji sektöründeki son gelişme ve trendlerin ele alınacağı zirvede; yeşil mutabakatın etkileri, enerji yatırım finansmanı, elektrik ve doğal gaz piyasaları, elektrikli araçlar, yenilenebilir enerji yatırımları, akaryakıt ve LPG piyasaları, pandemi ve küresel ekonomik gelişmelerin emtia piyasalarına etkileri, Akdeniz enerji piyasaları, karbon piyasaları-IREC ve YEK-G, elektrik depolama ve dijitalleşme başta olmak üzere sektörü yakından ilgilendiren önemli konular, üst düzey sektör temsilcileri ve uzmanlar tarafından konuşuluyor.

 
8 dakika oynadıktan sonra futbolu bıraktı!
 
86 yaşında kayıplara karıştı... Gayrimenkul zengini kaçırıldı mı?
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ceza infaz kurumu enerjisini güneşten alacak
İzmir Aliağa Açık Ceza İnfaz Kurumu enerjisini cezaevinin yanına yapacağı ...
Türkali-2 kuyusu testlerinde rekor seviye
Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkali-2 ...
Benzin istasyonlarında kuyruk oldu... Zam öncesi yakıt kalmadı!
Benzin, motorin ve otogaza bu gece gelecek olan zam öncesinde akaryakıt ...
 
Benzin ve motorine zam geliyor
Dolar/TL kurunda yaşanan yükselişin ardından akaryakıt sektörü kaynakları, ...
EMO İzmir Başkanı Uğurlu: Kademeli fatura elektrik gibi çarpacak!
Doğalgaza yapılan aşırı zamların ardından insanların elektrikli cihazlarla ...
Elektrikte ‘sınırı aşana’ yüksek fatura
Elektrik faturalarında kademeli sistem devreye alınıyor. TBMM’ye sunulan ...
 
Artıbir Enerji’den o iddialara ilişkin açıklama
Artıbir Enerji, CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç’ın Menemen’de ...
Maden ihracatımız 4,38 milyar dolara yükseldi
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Maden ihracatımız 2021'in ...
Çeşme’deki tartışmalı RES’ler için... Mahkemeden ikinci veto!
Çeşme’de SİT alanı üzerinde kurulu ABK/VEGA'ya ait rüzgar enerji santraline ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Statlara sığmayan 23 Nisanları özledik!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Milli Bayramımız!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
CHP ne yaptı, ne yapmalı?
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
CHP'li ıstakozlar iş başında...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva