HABERLER>POLİTİKA
20 Ekim 2015 Salı - 13:05

Bahçeli söyledi, kulisler hareketlendi: Gündem 5.parti!

1 Kasım seçimleri öncesinde Ankara'da en çok konuşulan siyasi senaryo "5. parti" üzerine şekilleniyor.

Bahçeli söyledi, kulisler hareketlendi: Gündem 5.parti!

"5. parti" kavramını son dönem siyasetine MHP Lideri Devlet Bahçeli soktu. Bahçeli, ilk kez 5 gün önce çıktığı bir televizyon programında, seçimden sonra TBMM'de temsil edilecek "5. partiden" bahsetti.
 
1 Kasım seçim sonuçlarına ilişkin tahminlerde, sonuçların 7 Haziran'dan çok farklı olmayacağı yönünde bir ağırlık var. Hemen herkes, 1 Kasım'dan sonra TBMM'de, 7 Haziran seçimlerinden sonra olduğu gibi, dört partinin, AK Parti, CHP, MHP ve HDP'nin temsil edilmesini bekliyor.
 
Peki Bahçeli, dün de gazetecilerle sohbet toplantısında tekrarladığı "5. parti" kavramı ile ne kastediyor?
 
BAHÇELİ: SİYASİ TIKANMA YAŞANIRSA, 5. PARTİ ÇIKABİLİR
Bahçeli, dünkü sohbet toplantısında, "5. parti" ile neyi kastettiğini şu sözlerle açıkladı;
"Mevcut partiler içinde siyasetin tıkanıklığa doğru gitmesine karşılık, o tıkanıklıkta siyaseti açmak, normalleştirmek için 5. parti meclis içinde kurulabilir anlamındadır. Geçmişte çok örnekleri vardır"
 
YALÇIN: AKP İÇİNDEN BİR DEĞİL İKİ PARTİ ÇIKABİLİR
Bahçeli'ye en yakın isimlerden MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın ise, Bahçeli'nin ortaya attığı "5. parti" kavramını, "Genel Başkanımız ile henüz bunu konuşmadık, böyle bir sohbetimiz olmadı. Şahsi kanaatim şudur" notuyla şöyle anlattı;
"AKP içinden beşinci partinin çıkması doğal bir hal. Genel Başkan, geçmişteki örnekleri göstererek, bu tip bölünmelerin olabileceğini söylüyor. Önemli menziller geçilirken, ki 1 Kasım önemli bir menzildir, bu tip bölünmeler, farklılaşmalar net bir şekilde ortaya çıkabilir 1 Kasım seçimleri sonrasında. Zannediyorum, benim anladığım, AKP'nin 1 Kasım seçimlerinde yüzde 40'ın altına düşmesiyle içinden bir parti çıkabileceği düşüncesi olabilir."
 
“BEDELİ AĞIR OLACAKTIR”
AKP'nin "yıpranmış bir parti" olduğunu da söyleyen Yalçın, "7 Haziran'da tek başına iktidarı denedi olamadı. Şimdi de iktidarı almak adına cumhurbaşkanı ve başbakan ülkeyi erken seçime götürüyorlar. 1 Kasım'da yine iktidarı alamadığında bunun bedeli ağır olacaktır siyasi olarak. 7 Haziran'da elde ettiği 258'i veya yüzde 40 küsuru beğenmemezlik edip, halkın iradesine karşı durmak suretiyle bu ülkeyi tekrar gereksiz yere seçime götürüp, 7 Haziran sonuçlarına dahi ulaşamadıkları takdirde AKP bunun bedelini mutlaka ödeyecektir. Bu bedel de siyasi olarak bölünmedir. Hatta şahsi kanaatim AKP içinden iki parti de çıkabilir" dedi.
 
Yalçın, "İki parti çıkabilir, sözüyle neyi kastediyorsunuz" sorusuna ise "Zaten bekleyen bir kitle var, bunu herkes biliyor. Ayrıca mevcut yönetici kadronun başarısızlığını bekleyen hazır bir kitle daha var. Onlar 1 Kasım'da başarısız olursa, diye harekete geçmek için pusuda bekliyor. Yüzde 40'ın altına düşmüş, erimeye başlamış AKP yönetimini kabul etmek istemezler" yanıtını verdi.
 
BÖLÜNME AMA NEREDE? AK PARTİ'DE Mİ?
Siyasi kulislerde, Bahçeli'nin kastettiği "5.parti"nin AK Parti'den kopabilecek vekiller olduğu yorumları yapılıyor. Kulislerde, özellikle son dönemde 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile, AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu arasında yaşanan "taziye" polemiğine dikkat çekiliyor.
 
Ankara'da meydana gelen ve 102 kişinin öldüğü, onlarca kişinin yaralandığı saldırı sonrasında 11. Cumhurbaşkanı Gül, saldırıda partilileri hayatını kaybeden CHP ve HDP liderlerine baş sağlığı dileklerini bizzat telefon ederek iletmişti. Gül'ün bu telefonunu değerlendiren Ahmet Davutoğlu, "Sayın cumhurbaşkanımızın kendi takdirleri ama şunu ifade etmek isterim. Burada taziye evi kim? Taziye kime verilir taziye evi kim.
İlk günden itibaren şunu söyledim taziye evi Türkiye Cumhuriyetidir. Hepimiz aynı acıyı yaşadık. Sadece HDP’ye taziye dilemek orada hayatını kaybeden bütün vatandaşlarımızı HDP ile özleştirmek anlamına gelir. Büyük bir acı yaşadık Türkiye’nin en büyük taziye evi başbakanlıktır" demişti.
 
‘TAZİYE’ AÇIKLAMALARI TARTIŞMA YARATTI
Davutoğlu'nun bu çıkışına Gül'ün yanıtı da Twitter üzerinden gelmişti. Abdullah Gül'ün çalışma ofisinden paylaşılan Twitter mesajında, "Abdullah Gül, olay sonrası yaptığı ilk açıklamada, Türkiye Cumhuriyeti'nin 11. Cumhurbaşkanı olarak tüm milletimize başsağlığı dilemiştir. 11. CB Gül, Ankara'daki terör saldırısında mensuplarını yitiren CHP ve HDP ile DİSK ve KESK genel başkanlarına da başsağlığı dilemiştir" ifadesi kullanılmıştı.
 
Siyasi kulislerde, AK Parti'nin son parti kongresi öncesinde kamuoyuna sızan "genel başkan adaylığı" tartışmaları da, 1 Kasım'da tek parti hükümeti kuracak vekil sayısına ulaşamaması durumunda, AK Parti içinde bir bölünme yaşanabileceği yorumlarına kanıt olarak gösteriliyor. AK Parti'nin 12 Eylül'de gerçekleştirdiği kongre öncesinde, Ulaştırma eski Bakanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yakın danışmanı Binali Yıldırım'ın AK Parti Genel Başkan adayı olarak Davutoğlu'nun karşısında yarışa girebileceği bilgileri kamuoyuna sızmış, ancak parti yönetimi isimleri üzerinde son anda varılan uzlaşma nedeniyle, Yıldırım'ın adaylıktan vazgeçtiği kulislerde konuşulmuştu.
 
BÖLÜNME MUHALEFETTE Mİ OLUR?
Ancak siyasi kulislerde "5. parti" kavramının sadece AK Parti açısından bir bölünmeye işaret etmeyebileceği de konuşuluyor. Bölünmenin, AK Parti'yi "tek parti iktidarına" taşıyacak şekilde, muhalefet partilerinde de yaşanabileceği belirtiliyor.
 
Tek başına iktidar olmaya yetecek olan 276 sayısından 15-20 vekil az çıkaran AK Parti'nin, yeni bir seçime gitmek yerine, eksiklerini muhalefet partilerinden, özellikle de MHP ve CHP'den "transfer" ya da "istifa" yoluyla tamamlayabileceği senaryosu da kulislerde konuşuluyor.
 
Buna örnek olarak da, Türk siyasi tarihinde büyük etki yaratan "Güneş Motel" hadisesi gösteriliyor. Türk siyasi tarihine "Güneş Motel hadisesi" olarak geçen olay 1977'de yaşanmıştı. Dönemin muhalefet partisi CHP'nin lideri Bülent Ecevit'in, iktidardaki Milliyetçi cephe koalisyonundan istifa eden vekillerle hükümeti kurmuştu. (Hürriyet)

 
Asker istedi, Valilik havai fişeği yasakladı!
 
İzmir’de centilmenlik rüzgarı: Bir öneri de Özkan’dan
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
muhalif 20 Ekim 2015 Salı 13:29

MHP. türkiye yi yine AKP hükümetine mahkum etmek istiyor. muhalefet bloku içerisinde yer almıyor. olası bir CHP-HDP. hükğmetine de dışarıdan destek olmadığı aşikar. zaten 7 haziran sonrası meclis başkanlığı içinde AKP. İLE İTTİFAK YAPIP Türkiye yi AKP. ye mahkum etti. şmdi seçim mitinglerinde AKP. ye yüklenmesi pek gerçekçi değil.

Yorumu oyla      12      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kılıçdaroğlu’nun ‘İzmir molası’ programı netleşti: AASSM’de canlı yayın!
CHP İl Başkanı Bedri Serter, 30 Ekim’deki ilçe turundan 9 gün önce kente ...
Kürkçü’den Erdoğan’a sert çıkış: Kuzu kuzu HDP…
HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ...
Adalet Bakanı o gülümsemeyi açıkladı: Refleks!
Adalet Bakanı Kenan İpek, Ankara'da 102 kişinin öldüğü katliam sonrasız ...
 
Çıray: Bir kapris uğruna ya Rab ne güneşler batıyor!
Seçim çalışmalarını sürdüren CHP İzmir Milletvekili ve PM Üyesi, ülkede ...
Sındır: 1 Kasım'dan sonra hükümeti biz kuracağız
Seçim çevresinde sürdürdüğü çalışmaları hızlandıran CHP İzmir 2. bölge ...
Hotar sahada tam gaz: Önce esnaf, sonra konsoloslar
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Adayı Nükhet Hotar ...
 
İzmir'de şok: Seçmen kağıtları başka daireden çıktı!
Emekli Tariş Genel Müdürü 71 yaşındaki Mete Teoman, yaşlı bir yakınının ...
AK Partili Sürekli: Kadın daha güçlü olacak!
AK Parti İzmir Milletvekili adayı Kerem Ali Sürekli, Ak Parti hükümetinin ...
AK Parti Adayı Kaya’dan 4 ilçede yoğun mesai
AK Parti İzmir 1. Bölge Milletvekili Adayı Mahmut Atilla Kaya, seçim çalışmaları ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva