HABERLER>DÜNYADAN
10 Mayıs 2024 Cuma - 20:04

Azerbaycan ve Ermenistan barış için görüştü!

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ile Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan, barış anlaşması müzakereleri kapsamında Kazakistan'ın Almatı şehrinde bir araya geldi

Azerbaycan ve Ermenistan barış için görüştü!

Kazakistan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ile Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan arasındaki barış anlaşması müzakereleri, Almatı’da 1991 yılında eski Sovyetler Birliği ülkelerinden oluşan Bağımsız Devletler Topluluğuna (BDT) üye ülkeler arasındaki sınırların belirlenmesine ilişkin ilkelerin onaylandığı Alma-Ata Deklarasyonu’nun imzalandığı Dostluk Evi binasında gerçekleşti.

Görüşmeye ev sahipliği yapan Kazakistan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Murat Nurtleu, açılışta yaptığı konuşmada, ülkesinin eski başkenti Almatı’da yakın geçmişte BDT ülkelerinin geleceği için önemli kararlar alındığını anımsattı.

Nurtleu, bunun bir örneğinin de eski Sovyet cumhuriyetlerinin liderleri tarafından Almatı’da imzalanan Alma-Ata Deklarasyonu olduğuna dikkati çekerek, “Bu bağlamda Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev’in, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki bugünkü müzakerelerin Almatı’da yapılması yönünde teklifte bulunması son derece semboliktir.” dedi.

"MÜZAKERELERİN ÇOK FAYDALI OLACAĞINA İNANIYORUM"
Azerbaycan Dışişleri Bakanı Bayramov, ülkesiyle Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi sürecine ilişkin düzenli toplantıların, barış anlaşmasının hazırlanma sürecinin önemli bir unsuru olduğunu kaydetti.

En son iki ay önce Almanya’nın başkenti Berlin’de bir araya geldiklerini hatırlatan Bayramov, “Son görüşmeden bu yana taraflar barış anlaşması taslağı üzerinde görüş alışverişinde bulundu ve tarafların müzakere sürecinin belirli yönlerine ilişkin tutumlarını yansıtan bazı belgeler de teati edildi.” diye konuştu.

Bayramov, 19 Nisan 2024'te Azerbaycan-Ermenistan sınırının belirli bir kısmının sınırlandırılması sürecinin başlangıcını öngören bir protokol imzalandığını belirterek, “Uzman gruplar bu protokol hükümlerine uygun olarak belirlenen zaman dilimleri ve çerçeveler dahilinde çalışmalarını yürütüyorlar. Bu alandaki sınır direklerinin yerleştirilmesi ise neredeyse tamamlandı.” dedi.

Bu görüşmelere büyük önem verdiklerini vurgulayan Bayramov, “Almatı’daki müzakerelerin çok faydalı olacağına inanıyorum ve önümüzdeki iki gün boyunca halen var olan konulara çözüm bulmak amacıyla olumlu bir şekilde çalışabileceğimizi umuyorum.” ifadesini kullandı.

MİRZOYAN: BARIŞI HEDEFLİYORUZ
Ermenistan Dışişleri Bakanı Mirzoyan da tarafların Alma-Ata Deklarasyonu temelinde birbirlerinin toprak bütünlüğünün karşılıklı olarak tanınmasını yeniden teyit ettiğini kaydederek, “Ayrıca iki devlet arasındaki sınır belirleme sürecinin bu siyasi belge temelinde gerçekleşmesi gerektiğini de doğruladılar. Bu, iki ülke arasındaki sınır belirleme sürecinin Sovyetler Birliği’nin çöküşü sırasında var olan sınırlar çerçevesinde belirlenmesi anlamına geliyor.” dedi.

Görüşmelere son derece yapıcı bir şekilde katıldıklarını belirten Mirzoyan, “Ermenistan’ın barışı ve barış anlaşmasının imzalanmasını hedeflediğinin altını çizmek istiyorum.” diye konuştu.

Bakan Mirzoyan, sadece barış anlaşması imzalamakla sınırlı kalmayıp, bölgedeki tüm ulaşım engellerini ortaklaşa kaldırabileceklerini sözlerine ekledi.

Bayramov ve Mirzoyan, daha sonra ikili görüşme yaptı. Azerbaycan ile Ermenistan arasında “barış anlaşması” taslağının müzakere edildiği görüşme 4 saatten fazla sürdü.

Tarafların, Almatı’daki müzakereleri yarın devam edecek.

 
Yeni müfredat taslağına 67 bin öneri!
 
Basketbola yeni yabancı kuralı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Elon Musk'ın beyin çipinde ölümcül tehlike iddiası!
Elon Musk'ın Neuralink beyin çipinin ilk insan denemesinde hayati bir ...
Filistin tasarısı BM'de onaylandı!
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, Filistin'in BM üyeliğinin BMGK'de ...
Eurovision Şarkı Yarışması'nda İsrail finalde
Gazze'de "soykırım" dahil savaş suçları işlemeyi sürdürmekle suçlandığı ...
 
Fare krizi: 100 bini aşkın ekmek paketi toplatıldı
Japonya'da bir kısmında fare kalıntılarının tespit edilmesi sebebiyle ...
'Lassa' salgını 4 ayda 156 can aldı!
Nijerya'da hayvandan insana bulaşan ve ölümcül olabilen Lassa ateşi nedeniyle ...
Zelenski'ye suikast girişimi: Koruma biriminde değişiklik
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski'ye yönelik suikast planı nedeniyle ...
 
Netanyahu'dan ABD'ye dolaylı cevap
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Tel Aviv'e silah sevkiyatını kesen ...
Hitler kıyafetli öğretmene yasal işlem
Almanya'nın Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyaletindeki eğitim kolejinde Adolf ...
Rusya’da petrol üretim tesisine saldırı
Rusya'ya bağlı Başkurdistan Cumhuriyeti'ndeki petrol üretim tesisine insansız ...
 
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Güneşli günler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Eskiçağ İnançlarında ve Ritüellerinde Şarap
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Ha’di, öldür beni!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Paradigma çökmesi bir gerçek
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kılıçdaroğlu’nun öfkesi ve yeni dengeler…
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva