HABERLER>GÜNCEL
15 Ekim 2015 Perşembe - 09:33

AYM’den emsal mülkiyet kararı: İzmirli ‘Mercedes mağduru’na ret

Anayasa Mahkemesi, 60 bin euroya satın aldığı kullanılmış lüks aracı sıfır kilometreymiş gibi gümrük işlemleri yaptırıldığı için devlet tarafından el konulan İzmirli Kenan Ekşi’nin itirazını ret etti. Mahkeme, ithalatçı firmanın usule uygun işlem yapmaması nedeniyle savcılık kararı el konulan aracın ‘kaçak eşya’ vasfını taşıdığını belirtti. Ekşi’nin mülkiyet hakkının ihlal edildiği iddiası ise kabul edilmedi. Ekşi’nin ödediği para boşa giderken araç depoya çekildi.

AYM’den emsal mülkiyet kararı: İzmirli ‘Mercedes mağduru’na ret

Fatih YAPAR/EGEDESONSÖZ - Anayasa Mahkemesi’ne yargıda bireysel başvuru yolunun açılmasının ardından ilginç kararlar çıkmaya devam ediyor. Mahkeme, İzmirli Kenan Ekşi’nin yurt dışından getirttiği araç nedeniyle bir karar verdi. Avukatı Gülseren Öztürk aracılığıyla ilk olarak İzmir 19. Sulh Ceza Mahkemesi’ne başvuran Ekşi’nin talepleri sırasıyla Anayasa Mahkemesi’nin gündemine kadar geldi.

Savcılığın da işlemleri ile uygulanan yeni karar şöyle gelişti: İzmirli Ekşi, 60 bin Euro para ödeyerek Mercedes Benz E 200 Kompresör Marka otomobili T.C.T Otomotiv Gıda Tic. Şirketi’nden satın aldı. İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, kaçak lüks otomobillere ilişkin yürüttüğü soruşturmada ithalatı yapılan bir dizi otomobili mercek altına aldı. Firma tarafından ithalatı yapılan ve davaya konu olan Mercedes Benz marka otomobil de incelemeye alınan araçlar arasında yer aldı. Şirketin sıfır kilometre diyerek sattığı otomobil için savcılık otomobil markası Mercedes’e yazı yazdı. Gelen yazıda, sıfır kilometre olarak 2005’te beyan edilen aracın satıldıktan bir yıl önce zaten 2004 yılından bu yana kullanıldığı, 25.912 kilometreye geldiğinde servis bakımı bile gördüğü belirtildi. Bunun üzerine savcılık Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu kapsamında şirket adına imzası bulunan isimlere gümrük değerinin iki katı para cezası yazılması yönünde karar verdi. Ayrıca, savcılığın kararı sonrası da otomobilin mülkiyetinin kamuya geçirilmesine karar verildi.
 
Ekşi duruma itiraz ederken mağdur olduğunu, ithalatçı firma olan şirketin tüm işlemleri yaptığını, aracı kendisine verildiğinde yeniymiş gibi işlem düzenlendiğini vurguladı. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın gümrükleme işlemleri sırasında denetim yapmaması ya da girişe izin vermesinin kendisi ile alakalı bir durum olmadığını ifade etti. Ekşi başvurusunda, “İyi niyetli üçüncü kişi olarak mülkiyet hakkımın korunması gerekir. Başkalarının işlediği kabahat nedeniyle otomobilime el konulamaz” dedi.
 
Ekşi’nin itirazını inceleyen Anayasa Mahkemesi yaptığı değerlendirmede mülkiyet olabilmesi için kişinin tamamen araca sahip olması gerektiğini vurguladı. Başvurucunun bu durumdaki aracın ‘mülkiyet’ olup olmadığını önce kanıtlaması gerektiğini belirten Anayasa Mahkemesi mağduriyetin giderilmesi için kişiyi şirkete yönlendirdi. Kişinin zararının karşılanması konusunda bakanlığın değil ithalatı yapan şirketin sorumlu olduğunu ifade etti. Mahkeme, Ekşi’ye ödediği parayı almak için şirkete dava açma önerisinde bulunurken açılan davalardan çıkacak sonucun beklenmesini istedi.
 
Yapılan değerlendirme sonrasında oy birliği ile Anayasa’nın 35.maddesinde güvence altına alanın mülkiyet hakkının ihlal edilmediğine karar verdi. Mahkeme giderlerinin ise Ekşi’den alınmasına hükmetti.

 
CHP sahayı indi: Adaylar İzmir'i karış karış gezecek
 
MHP Adayı Kılıç: Terörle müzakere edilmez!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Murat Sancak’a suikast girişimine 6 gözaltı
STAR Medya Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Murat Sancak’a yönelik silahlı ...
Karakolda dövülen avukata polislerden şok ceza!
İstanbul'da beş yıl önce gittiği karakolda tartaklanan ve kayıtdışı şekilde ...
Batman Belediye Başkanı görevden uzaklaştırıldı
İçişleri Bakanlığı Batman'ın DBP'li Belediye Başkanı Sabri Özdemir ile ...
 
Alsancak Garı'nda yas gecesi: Bir mum, bir karanfil...
İzmir'in Konak İlçesi'ndeki Alsancak Garı'nda, DİSK, KESK, TMMOB ve TTB'nin ...
TRT spikerinden skandal patlama yorumu
TRT'de sabah haberlerini sunan Selver Gözüaçık, Ankara'daki patlama ile ...
Yasadışı dinleme davasında Mahmut Özgener çıkışı
İzmir'de yasadışı dinleme yaptıkları iddiasıyla, aralarında birinci sınıf ...
 
İzmir'deki baraj inşaatında korkunç ölüm
İzmir'in Ödemiş İlçesi'nde sulama barajı inşaatında taşeron firmaya bağlı ...
'Gizli belge' davasında ifade maratonuna devam
İzmir'de aralarında muvazzaf askerlerin de bulunduğu 357 tutuksuz sanığın ...
RTÜK'ten Digitürk'e uyarı yazısı
RTÜK, yargı kararı olmadan savcılık talebi ile 7 kanalı (Kanaltürk, Samanyolu ...
 
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva