HABERLER>GÜNCEL
19 Eylül 2015 Cumartesi - 12:24

Asrın göçü ve dünyayı sarsan bir fotoğraf daha!

Edirne'de Avrupa'ya geçmek için sınıra doğru yola çıktıktan sonra durdurulan sığınmacıların çaresiz bekleyişleri sürüyor. Sığınmacı ailelerden bazılarının bebekleri, otoyolda güvenlik önlemi alan polis ve jandarma ekiplerinin önünde emekledi. Bu fotoğraf da 'asrın göçü' olarak nitelenen Suriyeli sığınmacıların yürüyüşünde akıllara kazınan bir kare oldu. Bodrum'dan Yunanistan'ın Kos Adası'na kaçmak için bindikleri botun devrilmesi sonucu cansız bedeni sahile vuran Aylan'ın fotoğrafı da mültecilerin dramını tüm dünyaya bir kare ile göstermişti.

Asrın göçü ve dünyayı sarsan bir fotoğraf daha!

Avrupa ülkelerine gitme umuduyla 5 gün önce yürüyerek Edirne’ye gelen yaklaşık bin 500 Suriyeli sığınmacıdan bin kadarı, dün gece TEM’deki yürüyüşlerinin ardından otobüslerle Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin yapıldığı Sarayiçi Er Meydanı’na getirilerek çadır kurdu.
 
Otobüslerin İstanbul’a gideceğinden endişe eden yaklaşık 500 kişilik grup ise Yunanistan sınırına gitmek istediklerini ifade ederek geceyi polis ve jandarma ablukasındaki TEM otobanında asfalt üzerinde geçirdi.
 
Geçen Pazar gecesi bir grup Suriyeli otobüslerle, bir grup ise Havsa İlçesi üzerinden yürüyerek Edirne’ye geldi. Yunanistan sınırına gitmek isteyen Suriyeliler, polis ve jandarma ekiplerince durdurulunca otogar, TEM otobanı Edirne gişeleri yakınında ve kent merkezindeki bir parkta 4 gün boyunca adeta kamp kurdu. Dün gişeler ve otogardaki Suriyeliler Yunanistan’a gitmek için yeniden yürüyüşe geçti. Saat 16.00 sıralarında TEM otobanında birleşen 2 grup yaklaşık 1500 kişiye ulaştı.
 
TEM Edirne gişelerini jandarmanın yoldan çekilmesiyle geçen Suriyeli sığınmacılar, şehir merkezi girişine 2 kilometre kala jandarma ve polis ekiplerinin engeliyle karşılaştı. Defalarca engeli aşmak için güvenlik güçlerine saldıran Suriyeliler’den bin kadarı Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın ikna çabaları sonucu geceyi geçirmek için Sarayiçi Er Meydanı’na gitmeyi kabul etti.
 
Edirne Belediyesi’nin tahsis ettiği otobüslerle Sarayiçi mevkiine getirilen Suriyeliler 'bizi buraya kilitlerler’ endişesiyle güreşlerin yapıldığı stadyuma değil, çevresindeki yeşillik alanlara çadırlar kurdu.
 
TEM’DE UYUDULAR
Otobüslerin İstanbul’a gideceği endişesi taşıyan yaklaşık 500 kişilik Suriyeli grubu ise TEM’den ayrılmadı.
 
Uzun süren ikna çabalarına rağmen, kendilerini İstanbul’a geri götüreceklerini düşünen aralarında, bebek, çocuk ve kadınlarında bulunduğu Suriyeliler, geceyi TEM otobanına serdikleri battaniyeler üzerinde uyuyarak geçirdi.



Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte TEM otobanı Edirne girişine yakın alanda bekleyişini sürdüren Suriyeliler, hala Yunanistan’ın sınır kapılarını açacağı umudunu taşıyor.

KAHVALTI KUYRUĞU
Sarayiçi Er Meydanı’nda kalanlar ise sabah Vakıflar Bölge Müdürlüğü ve yardım derneklerinin dağıttı kahvaltıyı alabilmek için uzun kuyruklar oluşturdu. Güreşlerin yapıldığı stadyumun tuvalet ve banyosunu kullanan Suriyeliler, Yunanistan’a gitmek istediklerini söyledi. Geceyi kurdukları çadırlarda geçiren sığınmacıların her türlü ihtiyacı derneklerin yanı sıra Edirne Valiliği ve Vakıflar Edirne Bölge Müdürlüğü tarafından karşılanıyor.
 
SIĞINMACILARIN OTOGARDAKİ 5. GÜNÜ
Sığınmacıların, Bayrampaşa'daki Büyük İstanbul Otogarı'ndaki bekleyişi sürüyor. 5. gününe giren bekleyişte sığınmacılar geceyi yine Cumhuriyet Camii'nin içerisinde ve çevresinde geçirdi. Bazı sığınmacılar çadırlarda bazıları yerlere serdikleri kilimlerin üzerinde sabahladı. Bazı sığınmacılar güvenlik çemberinin dışında bekliyor.

 
İzmir siyasetinin bayramlaşma mönüsü: Hangi parti/ne zaman?
 
Tek karaciğerden iki yeni hayat
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
menderes2 19 Eylül 2015 Cumartesi 13:39

Bu görüntüleri yaşatanlar utansın.

Yorumu oyla      13      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir’de Gazilerin gurur günü
19 Eylül Gaziler Günü, Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen törenle kutlandı. ...
TSK operasyon raporu: Talep 290, izin 8!
Terör örgütü PKK’nın saldırıları, çözüm sürecindeki önlemleri de gündeme ...
‘Süslü Kadınlar Bisiklet Turu’na raylar bedava!
İzmir’de Otomobilsiz Kentler Günü etkinlikeleri kapsamında 20 Eylül Pazar ...
 
İzmir’de düğün dönüşü facia: 3 ölü, 4 yaralı
İzmir’de, kontrolden çıkan kamyonet düğününden dönen iki aile fertlerinin ...
Tunceli'de yol kesen PKK'lılar astsubay kaçırdı
Tunceli'de, Erzincan karayolu üzerinde bulunan Alacık Köyü yakınlarında ...
İzmir’de 2 askeri şehit eden, 3 çiftçiyi öldüren bombacıların davası ertelendi
İzmir’in Foça İlçesi'nde, üç yıl önce askeri servis aracının geçişi sırasında ...
 
‘Beşok Çetesi’ liderine 6 yıl hücre cezası
İzmir’de 'Sinemacılar Kralı' olarak bilinen Yavuz Çamlıca ile şoförü Enver ...
Pekünlü hakkındaki ikinci dava karara kaldı
İzmir'de Ege Üniversitesi (EÜ) Fen Fakültesi'nde, başörtülü olması nedeniyle ...
Bugün Gazetesi yazarı İzmir’de gözaltına alındı
Bugün Gazetesi yazarı da olan ve aynı zamanda tutuklu Samanyolu Yayın ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çoban ateşini 'topuklu' yaktı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva