HABERLER>GÜNCEL
13 Ocak 2023 Cuma - 08:13

Asgari ücretli öğretmenler... 'Özel' sömürü!

Özel Sektör Öğretmenler Sendikası Hukuk Sekreteri Taner Çalık, yüzde 65 oranında zam alan özel okullarda görev yapan öğretmenlerin yüzde 80'inin asgari ücretle çalıştığına dikkat çekti. Bazı öğretmenlerin asgari ücretin altında ücretle çalıştırıldığını öne süren Çalık, "Bu haksızlığa, adaletsizliğe son verilsin. Gerekli yasal düzenleme bir an önce yapılsın" dedi.

Asgari ücretli öğretmenler...  Özel  sömürü!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - Özel okullarda eğitim ücretine yüzde 65'lik zam yapılırken, yemek, servis ve kitap gibi masraflarla velilerin yükü arttıkça arttı. Bu kadar büyük zam alan özel sektör okullarında görev yapan öğretmenlere acaba ne kadar zam yapıldı? Bu soruyu, Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası Hukuk Sekreteri Taner Çalık'a sorduk. Çalık, "Ne zam mı? Asgari ücreti bile bize çok görüyorlar!" yanıtını verdi. Özel sektör okullarındaki öğretmenlerin yüzde 80'inin asgari ücret seviyesinde maaşla çalıştığını hatırlatan Çalık, bazı yerlerde öğretmenlerin asgari ücretin de altında çalıştırıldığını iddia etti.

ÖZEL OKUL ÖĞRETMENLERİNİN HAKLARI 2014'TE ELLERİNDEN ALINDI
Maaşlarının daha önce de parlak olmadığının altını çizen Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası Hukuk Sekreteri Taner Çalık, "Yasa, özel sektördeki okullarda görev yapan öğretmenlere asgari ücret verilebilir diyor. Hal böyle olunca, patron ne derse o oluyor. Okul sahipleri de bu maddeyi kullanarak öğretmenlerine asgari ücret, hatta asgari ücretin altında maaş teklif ediyor" dedi. Çalık, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bazı yerlerde öğretmenin hesabına asgari ücret yatırılıyor, bir kısmı sonradan elden geri alınıyor. Biz istiyoruz ki, geçmişte olduğu gibi, devlet okullarında öğretmenlik yapan arkadaşlardan daha düşük maaş almayalım. Eskiden taban maaşımız, devlet okullarında öğretmenlik yapan arkadaşlarımızdan aşağıda değildi. O karar, nasıl olduysa 2014 yılında kaldırıldı. Böylece özel sektörde çalışan öğretmenlerin maaşlarının asgari ücret düzeyinde olmasının önü açılmış oldu. Bu sorunumuzu defalarca dillendirdik. Bu talebimiz bazı siyasetçiler tarafından TBMM'ye taşındı önergeler verildi ancak hiç dikkate alınmadı. Önergeler halen komisyonlarda bekletiliyor. Komisyon başkanı da öğretmenin taban maaşı, asgari ücrettir, diyebildi. Maaşlarımız asgari ücrete sabitlenmek isteniyor. Bunu kabul etmiyoruz."

270 BİN ÖĞRETMEN İNSANCA YAŞAMAK İSTİYOR
Özel sektör okullarındaki öğretmenlerin maaşlarının yasal bir düzenlemeyle asgari ücretten kurtarılması gerektiğini belirten Taner Çalık, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yurt genelinde 270 bin resmi kayıtlı özel okullarda çalışan öğretmen görünüyor ancak biz bu sayının 400 bin dolayında olduğunu düşünüyoruz. Bunca insan, insanca yaşamak istiyor. Patron tabii ki kendi karını düşünecek ama biz de öğretmenler olarak mücadelemizi sürdüreceğiz. Bazı okullar var, Avrupa ile iş yapabilen, dünya çapında yeri olan okullar... Oralarda görev yapan arkadaşlar, memur öğretmenlerden de yüksek maaş alıyor. Bu kesim, küçük bir azınlığı oluşturuyor. Özel okul öğretmenlerimizin neredeyse tamamına yakını, asgari ücret seviyesinde maaş alıyor. Bakanlığın bu sorunu bir an önce çözmesini istiyoruz."

 
Akdeniz'de 4,4 büyüklüğünde deprem
 
DEÜ'den sürdürülebilirlik hamlesi!
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
bekir 13 Ocak 2023 Cuma 12:37

çok doğru ama bakanlığın çözeceği bir sorund eğil. Öğretmenler çalışmazlarsa ucrtetler cıkar ama maalesef ilan verince herkes kabul edipğ işbaşı yapıyor

Yorumu oyla      2      3  
K.Ç. 13 Ocak 2023 Cuma 11:41

Devlet öğretmenler için de zam oranı belirlemeli. Özel okulların yöneticilerine bırakmamalı bu konuyu. Sömürü düzeni…

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Akdeniz'de 4,4 büyüklüğünde deprem
Akdeniz'de 4,4 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
Sigaraya bu defa indirim geldi
Japan Tobacco International (JTI) Winston ve Camel'ın da içinde yer aldığı ...
Bakanlığa 300 uzman yardımcısı alınacak!
İçişleri Bakanlığı taşra teşkilatına sözlü sınavla 300 il planlama uzman ...
 
Minibüse silahlı saldırı: 2 ölü, 5 yaralı
Batman'ın Kozluk ilçesinde bir minibüse silahlı saldırı düzenlendi. 2 ...
Memur ve emekli zammı Resmi Gazete'de!
Memur ve emekli maaşlarına Ocak ayında yüzde 30 zam yapılmasına yönelik ...
Çavuşoğlu: İsveç bir tercih yapmalıdır
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Stockholm'de terör örgütü PKK/YPG rezaletine ...
 
Dilara ve Cansu'nun katil zanlısı tutuklandı!
Kartal'da geçtiğimiz pazartesi günü bir evde 2 genç kız ölü bulunmuş, ...
Alkollü sürücüden 'Umreye gideceğim' ricası!
Bursa'nın İnegöl ilçesinde alkollü olduğunu itiraf edip, alkolmetreye ...
Erdoğan Putin ve Zelenskiy ile görüşecek
Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın bugün veya ...
 
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Güneşli günler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Eskiçağ İnançlarında ve Ritüellerinde Şarap
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Ha’di, öldür beni!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Paradigma çökmesi bir gerçek
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kılıçdaroğlu’nun öfkesi ve yeni dengeler…
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva