HABERLER>POLİTİKA
26 Aralık 2023 Salı - 10:09

Araştırmacı Yaldız, adaylık kulislerindeki son durumu aktardı: Soyer kendinden çok emin!

İntegral Araştırma Şirketi Koordinatörü ve Gazeteci Ümit Yaldız, yerel seçim süreci ile ilgili olarak değerlendirmelerde bulundu. CHP’nin İzmir’deki adayının belirlenmesi ile ilgili sürecin devam ettiğini belirten Yaldız, “Tunç Soyer kendisinden çok emin ve atanacağını düşünüyor. Yaptığı işlerden emin. ‘Yüzde 87 vaatlerimi yerine getirdim’ diyor. Bunlar yeterli mi? CHP'nin genel merkezinde değerlendirme devam ediyor diye açıklama yaptı Özel. Bunu hangi kıstasla yapıyor Özel?” dedi.

Araştırmacı Yaldız, adaylık kulislerindeki son durumu aktardı: Soyer kendinden çok emin!

EGEDESONSÖZ- İntegral Araştırma Şirketi Koordinatörü ve Gazeteci Ümit Yaldız, SonSöz TV’de yayınlanan programda Gazeteci Fatih Yapar’ın sorularını yanıtladı.

Programda 31 Mart Seçimleri'nde CHP'nin İzmir'deki aday belirleme süreci masaya yatırıldı.

MEVCUT BELEDİYE BAŞKANI MAÇA HER ZAMAN 1-0 ÖNDE ÇIKAR
Son dönemde belediye başkanları ile ilgili yapılan anketler konusuna değinen Yaldız, mevcut başkanların her zaman isminin önde çıkmasının doğal olduğunu belirterek “Pek çok kurum ve kuruluş için    net şekilde sonuçlarını paylaşamayacak şekilde 3-5 ayda çok net anketler gerçekleştirdik. İntegral Araştırma bu anlamda kentte nabzı en çok tutanlardan. Her anket şirketiin başarılı olduğu yanlar var. İntegral bu anlamda telefon anketlerinde daha başarılı. Daha başarılı olmasının nedeni daha önce yüz yüze temas ettiği kişilerle olan ilişkisinden kaynaklı. Ancak yine de en güçlü anket yüz yüze yapılandır. Bu dönemde vatandaşın yavaş yavaş yerel seçim havasına girmeye başladığı, adayların konuşulmaya başlandığı dönemdeyiz. Ulusal kanallarda İzmir'in sık sık tartışıldığını görüyoruz. İzmir halkı istese de istemese de yerel seçim sürecine girmiş durumda. Böyle bir dönemde anketlerden mevcut belediye başkanı daima birinci çıkar. Bu mevcut belediye başkanın pozisyonu gereğidir. İlçeler için de çoğunlukla geçerlidir. Ancak çok büyük ilçelerde silik bir belediye başkanı varsa onu sollayan aday adayları oluyor. Mevcut belediye başkanı maça 1-0 önde çıkar. 4,5 yıldır görevdedir. Kentin bir bölümüne dokunmuştur, beğenisi yakalamıştır” açıklamasını yaptı.

SOYER KONUSUNDA VATANDAŞIN ZİHNİNİ BULANDIRILDI
Soyer’in partisi tarafından tartışmaya açıldığını kaydeden Yaldız, “Son 5 yılda görev yapanlar için şanssız bir dönemdi. 2 yıllık süreçte pandemi yaşandı, deprem, sel gibi konular yaşandı. Bunlar belediyenin  hareket alanını da kısıtladı. Hem Tunç Soyer hem ilçe belediye başkanları açısından handikaplı bir dönem yaşandığını söyleyebiliriz. Ancak şu an yapılacak tüm anketlerden birinci Tunç Soyer çıkacaktır. Ancak Soyer, kongre sonrasında partisi tarafından tartışmaya açıldı. Vatandaşın zihni bulandırıldı partisi tarafından…” açıklamasını yaptı.

TUNÇ SOYER KENDİSİNDEN ÇOK METİN VE ATANACAĞINI DÜŞÜNÜYOR
“Vatandaşın zihnin bulandırılması bilinçli mi yapıldı?” sorusuna Yaldız, “Bilinçli olduğu yönündeki ihtimali hiç yabana atmamak lazım. Kurultay sonrası siyasi kıyım yapmaya hazırlanıyorsanız, mevcudu yasal yollarla göndermek istiyorsanız, ‘anket yaptım çıkmadın’ demenin zeminini hazırlıyor olabilirsiniz. Bu siyasal kıyım ilk defa yapılmıyor. 2019'da bunun daha beteri yapıldı. Aziz Kocaoğlu ‘aday değilim’ demesine rağmen etrafı temizlendi. Sosyal medyadan beğeni yapanlar bile temizlendi. Şu an bile benzer hazırlık yapılıyor olabilir. Soyer, kendisinden çok metin ve atanacağını düşünüyor. Yaptığı işlerden emin. ‘Yüzde 87 vaatlerimi yerine getirdim’ diyor. Bunlar yeterli mi? CHP'nin genel merkezinde değerlendirme devam ediyor diye açıklama yaptı Özel. Bunu hangi kıstasla yapıyor Özel?” yanıtını verdi.

İZMİR’DE HİÇBİR ŞEY YOKSA BİLE BİRİLERİ BİR ŞEY YAPIYOR
Yaldız, İzmir’de aday adayı sayısının yüksek olmasının nedenleri ile ilgili olarak şunları söyledi:

“İstanbul seçimlerinden sonra AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ‘hiçbir şey yoksa bir şey vardır’ diye açıklama yapmıştı. İzmir’de de hiçbir şey yoksa bile birileri bir şey yapıyor. Anketler var, manşetler var. Herkese yakın medya oluşumları var. Aday adayları var, onlar çalışıyor. 2019'da aday adayları olması normaldi. ‘Büyükşehir başkanı ben aday değilim’ deyince adaylar üşüştü. Bunlardan biri de Tunç Soyer'di. Şimdi bakıyorsunuz, resmi 9, gayri resmi 15 aday sahada. ‘Niye aday oldun?’ sorusuna kem küm etmeyip mutlaka Soyer'in çalışmalarını eleştirmeniz lazım. Kocaoğlu belediye başkanına yüklendi. Neden? Adayı var çünkü. Bütün olanlar Soyer’in varlığını eritiyor. Tunç Başkan’ın da İzmir'de bir karşılığı vardır. Onu beğenen var sokakta. Sokakta mikrofon uzatıyoruz, yaptıklarını, genel tavırlarını, politikalarını, yatırımlarını beğenen, ülkede ekonomik kriz varken ulaşım planında yaptığı hizmetlerini beğenen bir kitle var. Bu kitlenin de kafası karıştırılıyor söylemlerle” açıklamasını yaptı.

SOYER’İN BAŞARISINA BAKMAKSIZIN ADAY YAPMAYACAKLAR BEKLENTİSİ VAR
Yaşanan sürecin Soyer'e de CHP'ye de zarar verdiğini söyleyen Yaldız “Önseçim isteyenleri kenara bırakıyorum. Herkes CHP’nin kurultaydan kaynaklı siyasi kıyım yapma olasılığını dikkate alarak ya da ortada fırsat görerek yola çıktı. Siyasette fırsatlar depolanmaz. Fırsatı gördün mü üstüne gideceksin. Tunç Soyer'de depolamadı. Yürüdü, fırsatı gördü, çalıştı. Soyer, İzmir’de çalıştı, hizmet üretti. Kemeraltı'nda yapılanlar var. İzmir'e hükümetin çivi çakmadığı bir dönem. Sadece yap-işlet-devret ile yapılan şehir hastanesi ve mecburen yapılan deprem konutları var. Büyükşehir belediye başkanı Buca Metrosu, Çiğli Tramvayı, Narlıdere Metrosu’nu yaptı. Ancak CHP için bunlar önemli değil. CHP bunları hiçbir zaman önemsemedi. CHP geçen dönem en başarılı belediye başkanlarını kenara koymuş birisi. Olgun Atila ve Sibel Uyar bunun örneği. Neden? Çünkü İzmir çantada keklik. Bugün Özel, Tunç Soyer'e baktığında Kılıçdaorğlu'nu desteklediği süreci görüyor ve kurultay travmasını atlatamıyorsa ki atlatamadığını görüyorum. Bunları kenara bırakabilse büyüyecek. Kendi iki yakanızı bir araya getirmeden iş birliği yapalım moduna da geçemezsiniz. Kendi içinizdeki bölünmüşlük duygusu ile başa çıkabilmeniz gerekiyor. Bu kadar aday adayı olmasını sebebi de bu. Soyer’in başarısına bakmaksızın aday yapmayacaklar beklentisi var. Hangi aday adayı ile görüşseniz aday gibi konuşuyor. Ben her ilçede en az 5 tane cebinde mazbatası ile oluşan aday adayı görüyorum” ifadelerini kullandı.

KOCAOĞLU SON KARARINI VERMİŞ
Önceki dönem büyükşehir belediye başkanı Aziz Kocaoğlu’nun sahaya inmesi üzerine değerlendirme yapan Yaldız, Kocaoğlu’nun kararını Alaaddin Yüksel’in adaylığı üzerinden netleştirdiğini söyleyerek “Azizi Kocaoğlu’nun beni de şaşırtıcı şekilde tüm gücüyle Alaaddin Yüksel’i desteklediğini gördüm. Son kararı vermiş. Alaaddin Yüksel’e tüm gücüyle destek oluyor. Genel başkanın kendisine de bugünkü şartlarda toplayıcı güç olarak Alaaddin Yüksel dediğini ifade etmiştik. Özgür Özel’in kendisine söylüyor. Kenti 15 yıl yönetmiş birinin başka birini öneriyor olması kıymetli bir durum siyaset açısından. Aziz Kocaoğlu-Alaaddin Yüksel ikilisi son çeyrek asırdır siyaset yön verdiler. Soyer’in gelişinde de belirleyici oldular. Muharrem İnce döneminde Kocaoğlu atılan oltaya takılmasaydı, İnce çıktığında  ‘bu partinin genel başkanı sorunu yok’ deseydi devam ederdi görevine. İddiaya göre il başkanı olmak da istedi. Onun anlattığı çevre şu; İzmir’de bir kaos ve belirsizlik var, belediye zor durumda… İzmir siyaseti zor durumda bunu Alaaddin Yüksel toparlar diyor. Alaaddin Bey’i de ikna etmiş görünüyor şu anda. ‘Garanti Alaaddin Yüksel adaydır’ diyemeyiz ama yüksek olası seçeneklerden birine dönüşmüştür. Özel ile aralarındaki ilişki diyalog, parti içinden özgürlükçü sol adı altındaki yapılanmada, aynı toplantılarda, aynı şeyi hissettiklerinin biliyoruz. Alaattin Yüksel'in tek handikapı var. Değişim ile 73 yaş arasındaki ilişkiyi de  Kocaoğlu zihinsel olarak ifade etti zihin gençliği olarak. Özel, Çerçioğlu, Buğra Gökçe, Muharrem İnce'nin konuşulduğu noktada Yüksel çok daha az tartışılacaktır. Anketlere konulacak mı, önseçime konulacak mı, resmi aday adayı muamelesi görecek mi? Tüm bunlar CHP ölçme ve değerlendirme merkezinin bileceği iş” dedi.

SORUNLARI O KADAR ÇÖZER VE ADALETLİ OLUR Kİ ÖNSEÇİM...
Ön seçim konusuna değinen Yaldız, “Yozgat’ta, Erzurum, Kars’ta yapıyor ancak kendi seçmeninin yoğun bulunduğu yerde yapmıyor. Sorunları o kadar çözer ve adaletli olur ki önseçim... Örgüt denetimde yapmış olsalar herkes kendi boyunu ölçüsünü alır. 100 bin kişinin oy verdiği belediye başkanının adayken yürüyüşü bile değişir. Şimdi iki dudağın arasına bakıyorlar. O minnet duygusu ile yarı bağımlı pozisyona geçiyorlar. ‘Beni halk seçti, siz kimsiniz?’ diye gerektiğinde kendi partisine bile diyebilmeli. Sandıktan çıkmış belediye başkanını genel merkezler istemez. Herkes rahatlıkla yönetebileceği belediye başkanı arıyor. Bugünkü aday adaylarını pek çoğu da otur otur, kalk kalka hazırlar” değerlendirmesini yaptı.

Çerçioğlu’nun isminin adaylık için konuşulmasına değinen Yaldız, “Özlem Çerçioğlu geçmişte de konuşulan bir isimdi ancak ilk defa bu kadar ciddi şekilde CHP'nin ölçme ve değerlendirme masasında olduğunu duyuyoruz. Aydın hala açıklanmadı. Aydın'ın eşdeğeri nedir? Balıkesir, Manisa'ya Aydın eşdeğer değil mi? Kılıçdaorğlu ilan etti, Özel kabul etti ancak hala açıklanmadı” dedi.

 
CHP Foça Belediye Başkan aday adayı Hakan Barçın: Daha fazlasını yapmak için talip oldum
 
Konak İş Eğitim Merkezine tam not
YORUMLAR
Toplam 30 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Mahvolduk 27 Aralık 2023 Çarşamba 19:40

Soyer secilemez izmire akp gelecek chp belde büyükşehir adaylarının hepsi değişmesi şart bunlarla izmir yönetilmiyor izmirin durumu ortada hala koltuk peşindeler yazık izmire

Yorumu oyla      1      1  
Lazım katcı 27 Aralık 2023 Çarşamba 11:44

Çiğli çöp ne oldu

Yorumu oyla      1      1  
MURTAZA AJANDALI 27 Aralık 2023 Çarşamba 08:36

Sayın KOCAOĞLU'nun koltuğunun altında ajandası varmış... Bunu da öğrenmiş olduk.

Yorumu oyla      2      1  
Yaren sert 27 Aralık 2023 Çarşamba 07:06

Sevgili dost, bahsettiğin üç başkanda başarısız. Olgun Atilla, Sibel uyar ve Soyer

Yorumu oyla      1      1  
Bitti diyor ama 27 Aralık 2023 Çarşamba 00:44

Söz verdik bitirdik diyor ama Narlıdere Metrosu ve Çiğli Tranvayına Şubata gün veriyor. Bu ne biçim bitiş? Korkarım Şubatta göstermelik bir açılış yapıp sonra aylarca bekletecekler.

Yorumu oyla      1      3  
Soyer Reklamları 26 Aralık 2023 Salı 23:47

Soyer'i aday yaapabilmek için reklam programları devam ediyor. Bunun içinde Belediyenin parasını müsrifçe harcıyor. Soyer bir dönem daha devam ederse Belediye'yi batırır. Bence en uygun Başkan Adayı Aziz Kocaoğlu'dur.

Yorumu oyla      4      4  
Soyer'in eksileri 26 Aralık 2023 Salı 23:04

Opera binası işi yattı. Körfez tarama işi rafa kaldırıldı. Belediye mallarını satmasına rağmen, Belediyeyi borç batağına soktu. En kritik Belediye Şirketlerine liyakatı ve deneyimi olmayan yandaşlarını atadı. ( Örnek: Stajyer avukatı en önemli Şirket olan İzbeton'un başına getirdi.). Afişlerde ve İBB parası ile yapılan işlerin tamamında (sanki cebinden harcıyormuş gibi) kendi adını yazdırarak reklamını yaptı. Narlıdere Metrosunun tüm projeleri ve kredileri Aziz Kocaoğlu döneminde yapıldı ve temeli de 2018 de atıldı. Yani Narlıdere Metrosu Tunç Soyer'in değil Aziz Kocaoğlu'nun eser.

Yorumu oyla      3      3  
Ergün Tasdemirel 26 Aralık 2023 Salı 21:21

Benim favorim Sayin Tunç Soyer.Mutlaka 2.donemi yapmali.

Yorumu oyla      2      3  
Gürkan 26 Aralık 2023 Salı 17:11

Kemal Bey haklısınız; Kocaoğlu, Piriştina ve diğer başkanlar İzmir'de trafiği bitirip, her yere metro çekmişlerdi. Soyer geldi, şehir bitti :) 80'lerde planlanmış metro hatları daha yeni yapılıyor, bilmiyorum farkında mısınız? Alsancak Gar önü kaç yıllık proje? O proje Soyer'den önceye dayanıyor. Ege Mahallesi dönüşümü yapılmadan o altgeçit olmaz. Ege Mahallesi, Hilal gibi yerlerin şehrin göbeğinde ne işi var? Yıllardır yapılmayan dönüşüm şimdi yapılıyor. En son 2014-2019 arası bu şehirde tam olarak ne yapıldı? Aktarma sistemine ise yillar önce Kocaoğlu döneminde geçildi. Bir tane metro hattına, ultra uydurma metro diye pazarlanan İZBAN'a tüm otobüsleri kim aktardı? Kim dedi Karşıyaka sahile, binanın dibinde biten manasız tramvayı yapın diye? 20 senede Altinyol'a, Yeşillik Caddesi'ne alternatif yol neden yapılmadı? Örneğin Yeşillik Caddesi neden çift katlı değil? Örnek projeler de vardı. Çevre Yolu olmasa ne olurdu? Süt, keçi dağıtıp 1 milyon kişinin yaşadığı Buca-Karabağlar hattına metro yapılmadı. Neden? 96'da açılmış otogara metro yok. Neden? Otogar tamamen kendi haline bırakılmıştı. Şimdi yeni proje yapıldı. Ulaşım ücretleri, su ücretleri pahalı, pahalı da neden pahalı? Soyer olmasa ucuz mu olacaktı? Enflasyon patlamış, dolar-euro rekor kırıyor. Akaryakıt fiyatları ortada. Ulaşımda eskiden aktarma vardı, zarar her yıl en az 500 milyondu. Şimdi aktarma olsa zararın boyutuna metro yaparsın ki şimdi de öğrenciye 120 dakika aktarma, 65 yaş ve diğer ücretsiz binişler sebebiyle ulaşımda ciddi zarar var. Halkçı olacağız diye sistemi işlemez hale mi getirsinler? Suyu ucuz vereceğim, ulaşım ücretleri düşük olacak, trafik 6 ayda biter diyen varsa net doğru konuşmuyordur. Kimse kimseyi aptal yerine koymasın. Akaryakıt fiyatlarına devamlı 1,5 liralar düzeyinde zam gelirken kimse ucuz taşıma yapamaz. Yapan cepten, yatırıma gidecek paradan yiyordur.

Yorumu oyla      1      4  
Proletarya 26 Aralık 2023 Salı 16:13

Hiç derin analizlere gerek yok. Aynı partili birçok ilçe belediye başkanı büyükşehir belediye başkanlığı için adaylığını açıklıyorsa mevcut büyükşehir belediye başkanı için ortada bir başarısızlık söz konusudur.

Yorumu oyla      4      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Aday Adayı Temiz: Yaş almış yurttaşlarımız bize emanet
Vatandaşlarla buluşmaya devam eden Bornova Belediye Başkan Aday Adayı ...
Mehmet KARABEL yazdı... Dün ve bugün!
Mehmet KARABEL yazdı... Dün ve bugün!
2024 bütçesi TBMM'den geçti!
2024 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile 2022 Yılı Merkezi Yönetim ...
 
CHP'de PM ve aday açıklamalarına erteleme!
CHP'de bu hafta yapılması beklenen PM toplantısı ve aday açıklamaları, ...
İYİ Parti'den CHP ve DEM Parti'ye eleştiri!
Başkanlık Divanı toplantısı ardından genel merkez binasında gündeme ilişkin ...
Akşener aday göstermişti: İYİ Partili isim istifa etti
İYİ Parti lideri Akşener’in Tuzla için aday gösterdiği Akın Gürkan sosyal ...
 
CHP'den 'ortak bildiri' yanıtı: Samimiyetten uzak!
CHP Sözcüsü Deniz Yücel, MYK toplantısının ardından açıklama yaptı. İçeriksiz ...
Meclisi terk eden Bahçeli'ye yanıt: Canı sağ olsun!
CHP lideri Özel, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin CHP'nin bütçenin ...
CHP'li Arslan'dan 'zehir gemisi' çıkışı: Acilen durdurulsun!
Söküm için İzmir'e doğru yola çıkan asbest yüklü Fransız Raymond Croze ...
 
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Mekanlara / kurumlara isim verme özensizliği!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
CHP ‘iktidar’ olamazsa giderim diyen tek lider!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Güneşli günler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Eskiçağ İnançlarında ve Ritüellerinde Şarap
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Paradigma çökmesi bir gerçek
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva