HABERLER>GÜNCEL
14 Mart 2024 Perşembe - 15:44

Antalya'yı 'süper hücre' vurdu: Seralar zarar gördü

Antalya'da dün akşam saatlerinde etkili olan sağanak ve dolu yağışı nedeniyle havalimanındaki uçuş trafiği aksadı, tarım alanları zarar gördü. Yol kenarında biriken doluyu görünce fotoğraf çeken bir vatandaş, ilk defa böyle bir hava olayıyla karşılaştığını belirterek, "Gece müthiş yağdı, hala erimemiş. Camlara korkunç şekilde dolu vurdu" dedi.

Antalya yı  süper hücre  vurdu: Seralar zarar gördü

Antalya'da dün akşam saatlerinde "süper hücre" hava olayı etkili oldu. Özellikle Muratpaşa ilçesinde yoğunlaşan dolu yağışı, Aksu ve Kepez ilçelerinde de etkisini gösterdi.

Kent merkezinde seyirlik görüntülere neden olan dolu birikintisini sabah saatlerinde gören vatandaş, fotoğraf çekip doluyla kar topu yaptı.

Yol kenarında biriken doluyu görünce fotoğraf çeken Ahmet Gülen, 15 yıldır aynı bölgede ikamet ettiğini ilk defa böyle hava olayıyla karşılaştığını söyledi. Gülen, "Gece müthiş yağdı, hala erimemiş. Camlara korkunç şekilde dolu vurdu" dedi.

Parkta biriken doluyla kar topu yapan Ece Altaş Balcı ise akşam saatlerinde işten dönerken doluya yakalandığını belirterek, "Büyük büyük yağdı. Şu anda erimemiş olmasına inanamıyorum. Ertesi güne kar gibi birikmiş durumda. Görüntü olarak hoş ama umarım sıkıntı yaşayan olmamıştır" diye konuştu.

TARIM ALANLARINDA ZARARA NEDEN OLDU
Dolu yağışı, Aksu ve Kepez ilçelerindeki tarım alanlarına zarar verdi. Dolunun ağırlığını kaldıramayan naylon seralar demir aksamlarıyla birlikte yıkıldı. Biber ve domates üreticilerinin çoğunlukta olduğu bölgede ilk belirlemelere göre, 80 dönüm alan zarar gördü.

Antalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri bölgede hasar tespiti çalışmalarına başladı. Serasının yaklaşık 2 dönümlük alanı zarar gören biber üreticisi Halil Gökçe, "Başımıza ilk kez geldi. 15 gün önce de sel vurmuştu. Maddi zararım yaklaşık 400 bin lira civarında" dedi.

Domates üreticisi Raşit Kökcen ise akşam saatlerinde havanın bir anda karardığını anlattı. Dolu yağışıyla birlikte seralarının olduğu bölgeye geldiğini ifade eden Kökcen, "Çok sayıda çiftçide zarar var. Yapacak bir şey yok. 3 dönüme yakın seram zarar gördü. Ürünümü 1 kere hasat edebilmiştim. Maddi olarak bize etkisi 1 milyon liranın üzerinde" diye konuştu.

DAR ALANDA YOĞUN DOLU YAĞIŞI
Gece saatlerinde etkili olan şiddetli dolu ve sağanak, havalimanında uçuşları da olumsuz etkiledi. Antalya Havalimanı'nda şiddetli dolu ve sağanak nedeniyle uçuş trafiği yaklaşık 3 saat aksadı. 10'un üzerinde uçuşun ertelendiği yağışla alakalı pistlerdeki ceviz büyüklüğünde olduğu belirtilen dolu Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Antalya Bölge Müdürlüğü ekipleri tarafından kısa sürede temizlendi ve havalimanı uçuş trafiğine yeniden açıldı.

2 SAATTE 58 KİLOGRAM YAĞIŞ
Gök gürültülü kuvvetli yağış özellikle Muratpaşa ilçesinde yerini dolu yağışına bıraktı. Yaklaşık 2 saat etkili olan sağanağın ardından Muratpaşa’da metrekareye 58 kilogram, uçuşların etkilendiği Antalya Havalimanı’na ise 50 kilogram yağış düştü.

SÜPER HÜCRE NEDİR?
Süper hücre, atmosferin yukarı seviyelerindeki açısal rüzgar yön değişiminin fazla olduğu aşırı termodinamik kararsızlığa bağlı olarak dikey rüzgârların fazla olduğu bölgelerde ortaya olan kuvvetli bir oraj biçimidir.

Süper hücreli fırtınaların içinde rüzgarın hızı ve yönü yüksekliğe bağlı olarak değişir. Bunun sonucunda kuvvetli bir şekilde dönen, yukarı yönlü bir sıcak hava akımı oluşur. Bu yapılara mezosiklon adı verilir. Soğuk hava ise aşağı yönlü hava akımını meydana getirir. Hortumlar genellikle mezosiklonların içinde oluşur. Ancak bu her mezosiklonun hortum oluşturacağı anlamına gelmez. Zaman zaman tehlikeli sonuçları olabilen bu fırtınalar hortumlara, golf topu büyüklüğünde dolu yağışlarına, aşağı yönlü hava patlamalarına ya da şiddetli yağmurlara neden olabilir. Süper hücreli fırtınalar genellikle birkaç saat içinde etkinliğini kaybeder. (DHA)

 
Ünlü komedyen servetini fillere, orangutanlara ve köpeklere bıraktı!
 
Cumhur İttifakı adayı Dağ'dan taksici esnafına kamera ve kabin vaadi!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Metro istasyonunda şok: Bir kadın intihar etti!
İstanbul Mecidiyeköy'de bir kadın metro durağında intihar etti.
İzmir'de, 14 Mart Tıp Bayramı kutlandı
İzmir'de, 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla tören düzenlendi.
'Kanlı derbi' davasında yeni gelişme!
Futbolda, 2022-2023 sezonunda tatil edilen Göztepe ile Altay 1. Lig maçında ...
 
51 bin 750 paket ele geçirildi... İzmir'de kaçak sigara baskını!
İzmir'in Kemalpaşa ilçesinde bir tırda yapılan aramada 51 bin 750 paket ...
Askeri eğitim uçağı düştü: 1 şehit!
Konya 3. Ana Jet Üssü'nde Türk Yıldızları'na ait F-5 tipi eğitim uçağının ...
İznik ve Gemlik fayı uyarısı: Tüm Marmara'yı vurur
Kahramanmaraş merkezli depremlerin yaraları sarılmaya çalışılırken, uzmanların ...
 
İzmir'de fiyat listesi denetimi!
Ticaret Bakanlığı İzmir'de restoran, lokanta ve kafelerde, tarife ve ...
Taksici ve yolcular birbirine girdi... 3 kişi ve köpek yaralandı!
İzmir'in Bayraklı ilçesinde taksi şoförü ile yolcular arasında ücret anlaşmazlığı ...
Bakanlık açıkladı: 63 terörist etkisiz hale getirildi
Milli Savunma Bakanlığı, son bir haftada gerçekleştirilen operasyonlarda ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Toplumsal Bellekte Bir Akdeniz Liman Kenti: İzmir
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Sönmeyen yıldız!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Paradigma çökmesi bir gerçek
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kılıçdaroğlu’nun öfkesi ve yeni dengeler…
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva