HABERLER>GÜNCEL
16 Ekim 2021 Cumartesi - 10:16

Angela Merkel'den Türkiye'ye veda ziyareti

Almanya Şansölyesi Angela Merkel, veda ziyareti kapsamında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Tarabya'daki Huber Köşkü'nde bir araya geldi. Saat: 12.25'te başlayan görüşme bir saat sürdü. Görüşmenin ardından öğle yemeğini birlikte yiyen Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Şansöyle Merkel, kameraların karşısına geçip, önemli açıklamalarda bulundu. İşte o açıklamalardan önemli başlıklar

Angela Merkel den Türkiye ye veda ziyareti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Şansölyesi Angela Merkel'i veda ziyareti kapsamında Türkiye'ye gelmesinin ardından, bugün öğle saatlerinde Huber Köşkü'nde kabul etti.

GÖRÜŞME BİR SAAT SÜRDÜ
İki lider arasında, saat: 12.25'te başlayan görüşme yaklaşık bir saat sürdü. Görüşmede, Türkiye- Almanya ilişkilerinin yanı sıra, Afganistan'daki son durum, göç ve mülteci sorunu gibi konuların masaya yatırıldığı öğrenildi.

ÖĞLE YEMEĞİNİ BİRLİKTE YEDİLER
Erdoğan-Merkel görüşmesinin ardından ikili, öğle yemeğini birlikte yedi.

Daha sonra ise kameraların karşısına geçip basın açıklamasında bulundu.

İşte Erdoğan ile Merkel görüşmesinin ardından dikkat çeken açıklamalar...

KAMERALARIN KARŞISINA GEÇTİLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan şu açıklamalarda bulundu: "Değerli dostum Merkel ile 16 yıldır gerçekleştirdiğimiz görüşmelerde hep sağduyulu oldu, liderliği belirleyici oldu. İkili ilişkilerde zaman zaman sıkıntılarımız olsa da bunları aşmayı başardık. Bölgesel sorunların giderilmesinde de yapıcı görüşlerde bulundu.

Suriyeli mülteciler konusunda inisiyatif almaktan hiçbir zaman geri adım atmadı ve gerçekten cesur davrandı. Kendisine teşekkür ediyorum. Almanya'da gerçekleşen seçimlerin Almanya halkı için hayırlı olmasını diliyorum. Yeni hükümet döneminde de çalışmalarımızın devam etmesini diliyorum.

AB sürecinde Sayın Merkel'in müspet katkılarını hep hatırlayacağız. Doğu Akdeniz, Afganistan konusunda fikir teatisinde bulunduk. İş hacmimizin 50 milyar dolar seviyesine çıkarılması için her iki ülke de elinden geleni yapacaktır. Sayın Merkel'in Türk toplumuyla geliştirdiği iyi ilişkilerden de memnuniyet duyuyoruz.

Almanya'da ve Avrupa'da yükselen ırkçılık ve yabancı karşıtlığına karşı verdiği mücadele için teşekkür ediyorum. Bundan sonraki hayatında Sayın Şansölyeye başarılar diliyorum."

MERKEL'DEN AÇIKLAMALAR
Almanya Şansölyesi Angela Merkel ise şunları söyledi: "Görüş ayrılıklarına rağmen Türkiye ile birlikte birçok konuda mücadele ettik. Almanya'da yaşamakta olan 4 milyona yakın Türk var. İş gücü anlaşmasının 60'ncı yılını törenlerle kutladık. Almanya'daki ilk kuşak Türklerin ardından, profesörler, bilim insanları çok başarılı isimler ortaya çıktı. Uğur Şahin ve Özlem Türeci mesela bunlardan bazıları.

İnsan hakları konusundaki gelişmeleri de değerlendirdik. Türkiye ile AB arasındaki ilişkileri konuştuk. Suriyeli mülteciler konusunda Türkiye çok önemli adımlar attı. Afganistan'a insani yardım konusunu da ele aldık. Orada kış aylarında felaket yaşanmaması için BM'yle birlikte çaba sarf etmeliyiz.

Suriye'deki konuyla ilgili konuştuk. İdlib gergin ve Anayasa çalışmaları iyi gitmiyor. Berlin Konferansı'nın ardından Libya için Fransa'da da konferans olacak. Libya'dan yabancı güçlerin çekilmesi gerektiğini ifade ettim.

Yunanistan ile Türkiye arasındaki ilişkileri de ele aldık. Almanya her iki ülkenin görüşmelerinin sürmesini istemekte. Bazı sorunlar uzun soluklu olarak çözülmeli."

LİDERLER SORULARI CEVAPLADI
Soru: Tutuklu Alman vatandaşlarla ilgili bir ilerleme oldu mu?
MERKEL:
"Görüşmelerimizde bazı sorunları çözdük ama yeni vakalar eklendi. Boşuna görüşmediğimizi düşünüyoruz. Farklı bakış açıları var.

ERDOĞAN: "Türkiye'de yargı bağımsızdır. Benim yargının vereceği karara ilişkin bir şey söylemem mümkün değil."

Soru: Mültecilere yardım konusunda neler konuşuldu?
MERKEL:
"Türkiye'ye AB'nin yasa dışı göç konusunda vereceği desteğin devam edeceğini ifade ettim. İnsan kaçakçılığını engellemek istiyoruz. AB'nin bu konuda Türkiye'yi desteklemesi bir gereklilik, bir şart! Mülteciler konusunda söz konusu yardım için bir ödeme kararı çıktı. 4.5 milyarı ödendi. Kalan yardım konusunda da gerekli adım atılacak."

ERDOĞAN: "Yunanistan'ın yaptığı gibi biz mültecileri öteleyemeyiz. Bu insanlara ev sahipliği yapıyoruz, buna devam edeceğiz. Şu ana kadar 60 bin briket evi bitirdik hedefimiz bunu 100 bine çıkarmak."

Soru: Her iki lidere soruyorum Sayın Erdoğan ve Sayın Merkel ile çalışmak nasıldı?
MERKEL:
"Türkiye'de standartların yükseldiğini görebiliyorum. Türkiye NATO üyesi olarak çok önemli bir partner. Ben bireysel haklar ve özgürlükler konusunda eleştirdim. Farklı görüş açılarımız oldu."

ERDOĞAN: "Koalisyon hükümetleri bazen çalışmalarımızı zorlaştırdı. Sayın Merkel Almanya'ya büyük katkı sağladı. Yeni yönetimle dilerim bu ilişkilerimizi geliştiririz. Almanya'daki vatandaşlarımız mutlu oldukça bizde burada mutlu oluyoruz."

MERKEL: "Koalisyon ortaklarıyla çalışmamla ilgili bir sorunumuz yoktur. Almanya'da koalisyon hükümetlerinin yönetimi genelde söz konusudur."

ERDOĞAN: "Bazen bana bununla ilgili sorunları aktardınız."

MERKEL: "Doğrudur hayat böyle."

Soru: Köln'de cuma günleri ezan okunmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?
MERKEL:
"Biz yabancı düşmanlığına, İslam düşmanlığına, Yahudi düşmanlığına karşıyız. Irkçılık konusunda çok üzücü olaylar yaşadık. Bununla ilgili büyük çaba sarf edilmektedir. Bu her zaman bir görev olacaktır."

ERDOĞAN: "Çok çok teşekkür ediyoruz. Değerli Şansölyeye bundan sonraki hayatında başarılar diliyorum. Fikirlerinden yine yararlanacağız."

Konuşmaların ardından iki lider, basın mensupları için objektiflerin karşısına geçti.

 
Buse'nin ölümündeki sır perdesi aralandı!
 
Palamut nesli tehlikede!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Buse'nin ölümündeki sır perdesi aralandı!
İzmir'de 4 ay önce metruk bir evde asılı halde bulunan 19 yaşındaki mübaşir ...
'Yeşil reçeteli ilaç' operasyonunda tutuklama!
İzmir'de yeşil reçeteye tabi ilaçları usulsüz şekilde sattıkları iddiasıyla ...
Sedat Peker iddianamesi tamamlandı!
Sedat Peker'in elebaşı olduğu suç örgütüne yönelik yürütülen soruşturma ...
 
Yolcu otobüsü uçuruma uçtu! Ölü ve yaralılar var!
Samsun'un Kavak ilçesinde yolcu otobüsünün uçuruma yuvarlandığı kazada ...
Örgüt lideri adliye tuvaletinde bileklerini kesti
Devleti milyonlarca TL zarara uğratan, 20 örgütlü yapıya yönelik 28 ilde ...
Fotoğraf meraklılarının yeni tutkusu 'vinçte salıncak'
Türkiye'nin masalsı güzelliklerle bezeli turizm bölgesi Kapadokya'da, ...
 
Bakan yardımcısı açıkladı: Kimliklerde yeni dönem!
Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, Nitelikli Elektronik ...
Otelci çift cinayetinde dikkat çeken detay!
İstanbul Avcılar'daki çifte cinayeti araştıran polis, evinde boğazı kesilerek ...
İzmir'de sağanak sonrası heyelan!
İzmir'in Tire ilçesinde, aşırı yağış nedeniyle heyelan meydana geldi. ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva