HABERLER>EKONOMİ
7 Aralık 2015 Pazartesi - 11:37

Ambalaj etkisi: Yumurta el yakıyor!

Protein deposu yumurtalar el yakıyor. Üreticiden tanesi 25 kuruşa çıkan yumurtalar, market raflarında ‘organik’ etiketle 1 TL’ye ulaşıyor. Yüksek fiyatlarla ilgili konuşan İzmirli yumurta üreticisi Derya Pala, organik yumurta ile pazarda satılan yumurta arasında hiçbir farkın olmadığını söyledi. Pala, “Üstünde doğal yazısı yazan her şey yüksek fiyatlara satılıyor. Bunlar ne yazık ki romantik düşünceler” diye konuştu.

Ambalaj etkisi: Yumurta el yakıyor!

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ - Sofraların vazgeçilmezi protein deposu yumurtalar tüketicinin elini yakıyor. Bu yıl yumurta üretiminin önceki yıla göre 9.8 oranında azalması, piyasaların hareketlenmesine neden oldu.
 


Fiyatlardaki en büyük artış ise market raflarında hissedildi. Geçtiğimiz sene 6-8 TL fiyatlarında seyreden 30’lu yumurta fiyatları, çeşitli özelliklerde ambalajlanarak 18 TL’ye kadar çıktı. Orta boy yumurtanın tanesinin ise raflarda 50 kuruş ila 75 kuruş fiyatları arasında yer alıyor. En yüksek fiyatlı yumurtaların ise İzmir merkezli üretici firmalar tarafından satılması dikkat çekti.
 
Market fiyatları, tüketicinin elini yakarken Yumurta Üreticileri Merkez Birliği’nin  (YUM-BİR) açıkladığı fiyatlar ise piyasanın çok daha altında.
 
ÜRETİCİDE 25 KURUŞ MARKETTE 75 KURUŞ
Üreticiden 25 kuruş civarlarında satılan yumurtanın market raflarında 75 kuruşa kadar çıkmasını YUM-BİR eski Başkanı ve İzmirli üretici firma Derya Tavukçuluk A.Ş. temsilcisi Derya Pala Egedesonsöz’e anlattı.

Tüketicinin yüksek fiyata almasını market politikası olarak değerlendiren Pala, “Bunlar tamamen marketlerin pazarlama politikalarından kaynaklanıyor. Organik yumurta adı altında, gezen tavuk yumurtası adı altında pazarlama politikaları yürütülüyor. Üreticiden çıkan fiyatlar, Yumurta Birliği’nin açıkladığı fiyatlardır. Şu an bizim açıkladığımız fiyatlar, 26 kuruş civarındadır. Pazar fiyatlarında YUM – BİR‘in açıkladığı fiyata ne kadar yakın olduğunu görebileceksiniz. 26 kuruş Yum-Bir’in açıkladığı fiyat. Piyasada toptan satış fiyatı bunun biraz altında 24 kuruş civarında bizden çıkan en büyük boy yumurtanın fiyatıdır.  Bu fiyat, ebatlar küçüldükçe aşağıya doğru inmektedir”  diye konuştu.


 
EN SAĞLIKLI, EN UCUZ YUMURTA PAZARDA
En uygun fiyatların pazarlarda olduğunu söyleyen Pala, “Pazara gittiğinizde göreceğiniz maksimum rakam 35 -40 kuruştur. Bu da zaten üzerine koyduğu nakliye, paketleme ve kar payıdır. Ama bir büyük boy yumurtanın fiyatı 40 kuruşun üzerine çıkıyorsa bu tamamen marketin pazarlama politikasından kaynaklanmalıdır. Dolayısıyla müşteri bu konuda pazarlara yönelmelidir. Yumurtanın üzerinde olan izlenebilirliğiyle ilgili üzerinde işletme numarası her yumurtada yazması gerekiyor.  Ama o tanesi75 kuruşa satılan özel yumurtaların bir kısmında işletme numarası dahi yazmıyor. Çünkü gezen tavuk, köy yumurtası diye bahçesine 200 tavuk koyanlar bu yollarla pazarladığı için ne bakanlık denetimi var, ne takip mekanizması var.  Ama pazardan en sade, en sağlıklı yumurtaya üzerinde işletme yumurtası ile hangi firmaya ait olduğunu bilerek en uygun fiyatla ulaşabilirsiniz” dedi.
 
ORGANİK YUMURTANIN HİÇBİR FARKI YOK
Raflarda özellikle ‘organik yumurta’, ‘doğal yumurta’ adı altında tanesinin 1 TL’ye kadar çıkmasına ilişkin Derya Pala, “Marketlerde yüksek fiyatlara satılan yumurtalarda ya üzerinde organik yazıyordur, doğal yazıyordur. Kendince bir katma değer katmaya çalışıyordur. Bunların da tüketici tarafında ne yazık ki bir faydası yok. Çünkü organik yumurta ile normal yumurta arasında besleyici değer olarak hiçbir fark yok. Bunlar tamamen pazarlama politikaları. Organik yumurta konusunda hayvanın organik yemlerle beslenmesi, organik olarak nitelendiriliyor ama besleyici değer açısından bir fark yok. Yumurta zaten belendiği şeylerin hiçbirinde sentetik, inorganik bir şey olmadığı için benim nezlimde organiğin hiçbir değeri yok bu anlamada. Yumurta için en el değmeden, müdahale edilmeden üretebilecek bir ürün olduğu için organiğin bir anlamı olmuyor. Organik yumurta üreticileri de bu söyleyeceklerdir. Bunlar ne yazık ki biraz romantik düşünceler. İşte serbest gezen stressiz tavuğun yumurtasını yiyenler de mutlu olur gibi hiçbir bilimsel veriye dayanmayan satış pazarlama politikalarıdır” şeklinde konuştu.
 
TÜKETİCİ YANLIŞ YÖNLENDİRİLİYOR
Türkiye’de yumurta tüketimin gelişmiş ülkelere oranla daha az olmasında fiyatlardaki artışın etkili olduğunu söyleyen Derya Pala, “Zaten yumurta tüketiminin gelişmiş ülkeler düzeyinin altında olduğu bir ülkede böyle yüksek fiyatlı yumurtalarla tüketimin engellendiğini düşünüyorum. Ama tabi bu ne yazık ki herkesin doğal takıntısı olduğu için ve onun ne anlama geldiğiyle ilgili de ciddi bir bilgi kirliliği olduğu için üstüne doğal yazısını koyduğunuz birkaç ürün kolaylıkla yüksek fiyata satılabiliyor. Bu tüketiciyi etkilemek ve yanlış yönlendirmektir. Ama burada tüketicinin de bilinçli olması gereklidir” ifadelerini kullandı.

 
Karşıyaka’da belediye ve üniversiteden örnek işbirliği
 
Köyceğiz ve Fethiye'yi güneş terk etmiyor!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
8 Aralık 2015 Salı 08:50

Yumurta tavuk almayın kardeşim. Millete gdo'lu yemlerle besledikleri tavukları yumurtaları yediriyorlar. Sağlığımızı perişan ediyorlar. Almayınki bu tavuk çiftlikleri batsın. Bunlar nasıl patron böyle????

Yorumu oyla      11      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Şimşek uyardı: Zor bir dönem
Başbakan Yardımcısı Şimşek, Fed’in bu ay faizleri artıracağına inandığını ...
Cer Çelik'in hisseleri icradan satılık!
Türkiye’deki en eski çelik fabrikalarından biri olan İzmir Bornova’daki ...
Bakan Çelik açıkladı: Ekmeğe zam olacak mı?
Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, "ekmeğe zam geleceği" iddialarına ilişkin soruyu yanıtladı.
 
Krizde fırsat: Rusya'nın almadığı sebzelerin...
Türkiye'nin önemli turşuculuk merkezlerinden Bursa'nın Gedelek Mahallesi'ndeki ...
Büyükşehir 2 büyük şirketi faaliyetten men etti!
Alınan encümen kararıyla Ekiz Tavukçuluğun Kemalpaşa’daki tesisi eksikler, ...
İnşaat sektöründen plan iptallerine tepki!
İzmir'de Yeni Kent Merkezi olarak ilan edilen Bayraklı ile Mavişehir imar ...
 
Esnafın derdi büyük: İzmir’de AVM kuşatması!
İzmir’de alışveriş merkezi (AVM) sayısı 22'ye ulaştı. Üçkuyular, Alsancak, ...
Limon Ruslara ambargoda geri adım attırdı!
Türkiye'ye karşı yaptırım kararları alan Rusya'nın, ambargo konulan yaş ...
Kredi derecelendirme devi Türkiye notunu açıkladı
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin kredi ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
N'oluyor o balkonda?
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Kazanan yok, kaybedenler Gazze’deki Müslümanlar
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İki yüzlü ahlak her yerde…
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Koltuklar devredilirken!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva