HABERLER>SAĞLIK
3 Eylül 2011 Cumartesi - 14:45

‘Alo telefonum çalışıyor mu?’

112 Acil Sağlık Hizmetleri Komuta Kontrol Merkezi'ne 2011 yılının ilk 8 ayında 720 bin ihbardan 35 bini gerçek vaka çıktı. Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürü Suat Özçeviker, gerçek vaka olmayan ihbarların çoğunun, cep telefonlarının çalışıp çalışmadığının denenmesi için yapılan çağrılardan oluştuğunu söyledi.

‘Alo telefonum çalışıyor mu?’

MANİSA - Manisa 112 Acil Sağlık Hizmetleri Komuta Kontrol Merkezi'nde günlük 4 bin çağrı geliyor. Merkezden sorumlu Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürü Suat Özçeviker, 2010 yılında komuta merkezinde 1 milyon 350 bin telefon çağrısı alındığını, bu çağrıların sadece 43 bin 59’unun gerçek vaka olduğunu söyledi. Özçeviker, "Komuta merkezine gelen 1 milyon 350 bin çağrıdan, yaklaşık 300 bini hasta nakilleri için yapılan görüşmelerdir. Geriye kalan bir milyon çağrı ise acil 112 niteliği taşımayan çağrılardır. Yani bir yılda Acil 112 komuta merkezi boşuna aranıp, meşgul edilmiştir" diye konuştu. Özçeviker, 2011 yılının ilk 8 ayında ise komuta merkezine 720 bin çağrının geldiğini, bunun 35 bininin Acil 112 vakası olduğunu ve geriye kalanın ise boşuna yapılan çağrılar olduğunu dile getirdi.
 
CEP TELEFONLARI DENENİYOR
Özçeviker, Acil 112 vakası olmayan ihbarların çoğunun cep telefonlarından kaynaklandığını ifade etti. Özçeviker, "Kimi zaman cep telefonu bayileri sattıkları yeni telefonu denemek, kimi zaman da yeni cep telefonu alan bir kişi denemek amaçlı olarak ücretsiz olan Acil 112'yi arıyor. Komuta merkezimizdeki arkadaşımız telefonu açtığında karşıdaki kişi 'Telefonu denemek için aradım' diyerek telefonu kapatıyor. Konuşmalarda geçen birkaç saniyenin bir insanın hayatı için ne kadar önemli olduğunu bilmiyorlar. Bu konuda vatandaşlarımızı duyarlı olmaya çağırıyoruz. Acil 112 Komuta Merkezi, bir cep telefonunun çalışıp-çalışmadığının tasdikini yapan bir merkez değildir" dedi.

Gün içinde komuta merkezinde bir danışman doktor ve 5 çağrı karşılayan Acil Tıp Teknisyeni'nin (ATT) bulunduğunu söyleyen Özçeviker, bir ATT'nin günde bin çağrıyı karşıladığını ve yönlendirdiğini belirtti. Özçeviker, komuta merkezine kimi zaman ilginç çağrıların da geldiğini belirtip, "Canı sıkılıp, komuta merkezini arayan da oluyor. Annesinin veya babasının cep telefonunu alan çocuklar da, arayıp telefonları meşgul ediyor. Gereksiz yapılan aramalarda hem personelimiz meşgul ediliyor hem de gerçek acil hizmetten yararlanmak isteyen vatandaşımızın bize ulaşmasını zorlaştırıyor" diye konuştu.
 
Özçeviker, il genelinde 35 Acil Sağlık Hizmeti istasyonunu bulunduğunu, kent merkezlerinde vakaya ulaşım süresi ortalama 4-6 dakika, belediye dışı kırsal alan ulaşım süresinin ise ortalama 17-20 dakika olduğunu söyledi. (DHA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ali 3 Eylül 2011 Cumartesi 18:07

ruh hastasıyız kısacası

Yorumu oyla      12      5  
asım korkut 3 Eylül 2011 Cumartesi 17:41

insan hayatı ile ilgili bir numarayı bu oranda gereksiz meşgul etmemiz gerçekten düşündürücü.başkalarının hayatına niçin deger vermiyoruz,başkalarına neden bu kadar saygısızız.sosyologlar ve psikologlar bu durumu araştırmalı.

Yorumu oyla      12      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kelliğin çaresi bulundu mu?
Yale Üniversitesi'nde yapılan araştırmaya göre, derideki yağ hücreleri, ...
Beş Türk'ten biri ‘sorunlu’
Bakanlık Türkiye'nin psikoloji haritasını çıkardı. 5 kişiden birinin ruhsal ...
‘3 kişiden biri şişman, biri de kilolu’
Sağlık Bakanı Recep Akdağ halkın üçte birinin şişman, üçte birinin kilolu ...
 
İzmir sağlıkta çağ atlayacak
Türkiye’deki sağlık alanında içinde ayrı bir yeri olan İzmir, yüzlerce ...
Kalp ve tansiyon hastalarına bayram uyarısı
İstanbul Üniversiteleri (İÜ) Hastaneleri Tıbbı Direktörü ve İstanbul Tıp ...
İkinci mucize 1,5 yıl sonra
Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Hastanesi’nde kadavradan rahim nakli gerçekleşen ...
 
Trafik kazasında tedaviyi SGK karşılayacak
Trafik kazalarında üniversite, devlet ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarında ...
İlaç tanıtımına yeni düzenleme
İlaçların sağlık meslek mensuplarına tanıtımı ve tıbbi kongrelerle ilgili ...
En küçük yapay kalp küçük Melek'e takıldı
16 aylık Melek Özcan, İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi’nde, Türkiye’nin ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva