HABERLER>GÜNCEL
30 Haziran 2022 Perşembe - 20:00

Aliağa'da şok iddia... Kanserli toz denize karıştı!

Asbest iddiaları ile gündeme gelen Aliağa’daki gemi söküm tesislerinde yer alan Gökhan Han isimli geminin söküm işlemlerinin devam ettiği öğrenildi. İşçilerin aktarımlarına göre asbest envanter raporunun yayınlanmasının ardından gemideki asbest içeren tehlikeli maddeler iş güvenliği kuralları uygulanmadan toplanarak bertaraf edilmiş. Asbest Söküm Uzmanları Derneği Başkanı Mehmet Şeyhmus Ensari "Kuralına göre sökülmeyen asbest hafriyat döküm sahalarına dolayısıyla yer altı sularına, Ege Denizi’ne ve havaya karışarak bölge halkını tehdit ediyor" dedi.

Aliağa da şok iddia... Kanserli toz denize karıştı!

Metehan UD/EGEDESONSÖZ - Asbest Söküm Uzmanları Derneği ve Ege İşçi Birliği imzası ile hazırlanan ve kamuoyuna duyurulan metinde Aliağa’daki Kılıçlar Gemi Söküm Tesisi’nde sökülen Gökhan Han isimli gemide bir asbest türü olan amosit maddesinin çıktığı kaydedilmişti. Gökhan Han gemisinde çalışan işçilerin kendilerine geldiğini ve sonrasında ise Asbest Söküm Uzmanları Derneği’nin çalışmaları sonrası gemide incelemeler yapıldığı belirtilen metinde, birçok iddiaya daha yer verilmişti.

Metnin açıklanmasının gemi söküm tesisindeki son durumu Ege İşçi Birliği’nden Serdar Gür ve Asbest Söküm Uzmanları Derneği Başkanı Mehmet Şeyhmus Ensari ile konuştuk.

'GEMİNİN İSMİ KAPANDI'
Ege İşçi Birliği’nden Serdar Gür, geminin asbest raporunu yayınladıktan sonra yaşananları şöyle anlattı: “Biz asbest envanter raporunu yayınladıktan sonra, Asbest Söküm Uzmanları Derneği ile beraber, hem Liman Başkanlığı’na hem de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na başvurduk. Liman Başkanlığı, asbest ölçümü yapılan labarotuvara limanda bu isimde bir geminin olmadığını söylemiş. Geminin kaydı olmasa bile gemi sökülmeye devam ediliyor. Biz belgeyi yayınladıktan sonra geminin de ismi kapandı.  Asbest envanter raporu yayınlandıktan sonra da gerekli koruyucu donanım olmadan asbestli maddeler geminin ortasına toplanıp daha sonra poşetleme işlemi başlamış. Poşetleme işlemi başladıktan sonra olması gereken yasal mevzuat uygulanmaya başlamış. Sürecin ortasından itibaren bu yapması gereken adımları attılar, bunu da usülüne uygun davrandık demek için. Elimizde videolar da var ancak işçi arkadaşlar bu videoları çekerken işyeri kameraları da kendilerini çektiği için yayınlayamıyoruz. Görüntüler çok açık”.

‘TOZDAN ALİAĞA DA ETKİLENİYOR’
Tehlikenin geçmediği gemide hala asbest tozu olabileceğini kaydeden Gür “Bu tozu işçiler soluyor, herhangi bir güvenlik önlemi yok, bu toz denize karışıyor. Bu asbest sadece işçileri değil tüm Aliağa’yı derinden etkiliyor. Hala çalışma devam ediyor. Asbest bazı bölgelerden temizlendi ama sonrasında yeni bir ölçüm yapılmadığı için son duruma dair bir bilgimiz yok. Asbestin görünen kısmı değişti ama geminin genelinde başka noktalarda da olabilir. Bir daha test yapılarak asbestin sıfırlandığının ispatlanması lazım. Tehlike devam ediyor. Sorun toz halinde yutulması. Burada üretim bir an önce durmalı. Gerekli incelemeler yapılmalı. Burada ne Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ne de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın atmış olduğu bir adım yok” dedi.



‘SIRADA KARDEŞ GEMİSİ VAR’
Aralarında TMMOB’tan mühendislerin ve TTB’den de hekimlerin olduğu bir bağımsız heyetin tesiste denetleme yapması gerektiğini belirten Gür “Gemi söküm 22 firma var 22 firmada da asbest sürekli olarak karşımıza çıkan bir sorun. Asbest genelde sızdırmazlık maddesi olarak vana gibi bölgelerde kullanılıyordu, bu sefer ki gemide duvar panellerinde, yaşam alanlarında kullanılmış, o yüzden bu daha yoğun bir asbest tehlikesi var. Bu geminin kardeşi olan gemi hala bekliyor, o da sökülecek. O geminin ismini öğrenemedik, hangi şantiyede söküleceğini de öğrenemedik. Ama bir yandan da bekliyor. Asbestle çalışmak bu maddenin eve kadar gitmesi demek sadece kendileri değil aileleri de tehlike altında. Asbest sökümü de bu konuda uzman olmayan işçilere söküldü” diye konuştu.

‘TEHLİKE GEÇMİŞ DEĞİL’
Asbest Söküm Uzmanları Derneği Başkanı Mehmet Şeyhmus Ensari de işçilerle yaptıkları görüşmeleri aktararak “Bugün yaptığımız görüşmelerde asbest içeren duvar panellerinin paketlenerek bertarafa gönderildiğini öğrendik ama asbest tozu gemininin her tarafına kontamine olmuş durumda.  Tehlike devam ediyor. Geminin tehlikeli madde raporunun olduğunda da şüpheliyiz. Olsaydı eğer içindeki tehlikeli maddelerin cinsleri ve miktarları gemi gelirken belirtilir. Ve de geminin söküldüğü tesis AB yeterliliği bulunmadığını testik. Bizde ki rakamlara göre bu gemi söküm bölgesinde 22 tesisin sadece 8 tanesinin AB yeterliliği bulunuyor. Aliağa’ya sadece Avrupa'dan gemi gelmiyor, Rusya’dan da gemiler geliyor. Dolayısıyla burada bir denetimsizlik söz konusu. Bizim buradaki derdimiz geminin sökülmesi değil ama bu şekilde değil. Orada işçilerin her birinin asbeste bağlı olarak akciğer zarı kanserine maruz kaldığından endişeliyiz. Oradaki işçiler biraz daha fazla yevmiye için ölüme koşuyorlar, bu işçileri kırklı yaşlarda kaybedebiliriz. Kuralına göre sökülmeyen asbest geri dönüştürülemeyen diğer maddelerle birlikte hafriyat döküm sahalarına dolayısıyla yer altı sularına, Ege Denizi’ne ve havaya karışarak bölge halkını tehdit ediyor.” dedi. 

 
Macron'dan Türkiye mesajı: Memnunum
 
Sağanak kabusu: 1 kişi hayatını kaybetti!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
1 Temmuz 2022 Cuma 08:51

Aliağadaki bu gemi söküm tesisleri kapatılmalı. Birileri para kazanacak diye doğa tahrip edildi. Buralar kapatılıp tekrar temizlenip kamuya açılmalıdır. Bu ne rezalet????

Yorumu oyla      4      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tacizci öğretmen yeniden hakim karşısında!
İzmir'de yaşları 6 ile 11 arasında değişen kız öğrencilerine cinsel içerikli ...
Dehşet! Dövülerek pencereden atıldı!
Eskişehir’de erkek kuaförü Gökhan Kısacık (26), alacak meselesi nedeniyle ...
Eminyet'ten e-posta ile dolandırıcılık uyarısı
Emniyet Genel Müdürlüğü, “[email protected]” e-posta adresinden ...
 
Kaçmaya çalışan FETÖ üyeleri 'Kardelen'de yakalandı!
İzmir'in Menderes ilçesi açıklarındaki bir tekneye düzenlenen operasyonda ...
İlçe Yönetimi toplantısı ringe dönmüştü… Darp istifası!
CHP İzmir’de ringe dönen Buca İlçe Başkanlığı İlçe Yönetim Kurulu toplantısı ...
İzmir'e LGS'e gururu!
LGS'de tüm soruları cevaplayarak 18 öğrenciden biri olan İzmirli öğrenci ...
 
Bakanlık başvuruda bulundu… TEOS Limanı için 40 milyonluk yatırım!
İzmir’in turizm merkezleri arasında yer alan Seferihisar’da, Sığacık Mahallesi ...
Eşinin hayatını kabusa çevirmişti...Ödül gibi ceza!
İzmir'de pompalı tüfekle yaraladığı karısının sol bacağının kesilmesine ...
Teknede fenalaşmıştı... İmdadına helikopter yetişti!
İzmir'in Seferihisar ilçesi açıklarında balıkçı teknesinde fenalık geçiren ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Erken seçim hangisine yarar?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva