HABERLER>GÜNCEL
14 Temmuz 2014 Pazartesi - 15:43

Ali İsmail Korkmaz davasında yine erteleme kararı

Eskişehir'deki Gezi eylemleri sırasında polisler tarafından dövülen ve 38 gün komada kaldıktan sonra yaşamını yitiren üniversiteli Ali İsmail Korkmaz davasının üçüncü duruşması Kayseri'de yapıldı.

Ali İsmail Korkmaz davasında yine erteleme kararı

Duruşmada Ali İsmail'in otopsi raporları okunurken annesi Emel Korkmaz dayanamayıp fenalaştı. Bir süre dışarı çıkarılan anne Emel Korkmaz, daha sonra tekrar salondaki yerini aldı. Anne Emel Korkmaz oğlunun dövülme şekli anlatılırken sanıklara dönerek, "Allah belanızı versin, kızınıza mı tecavüz etti, dayanamıyorum hakim bey" deyince salon karıştı. Duruşma 9 Ekim 2014’e ertelendi.

Kayseri 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davanın üçüncü duruşması, Yeni Adliye binasının zemin katında duruşma salonuna çevrilen konferans salonunda yapıldı.
    
Duruşmada, tutuksuz yargılanan polisler Hüseyin Engin, Şaban Gökpınar, Yalçın Akbulut ile tutuklu sanıklardan polis Mevlüt Saldoğan ile Muhammed Vatansever, Ramazan ve İsmail Koyuncu ile Ebubekir Harlar hazır bulundu.
     
Ali İsmail Korkmaz'ın annesi Emel, babası Şahap ve ağabeyi Gürkan Korkmaz CHP Kayseri İl Başkanı Mustafa Ayan ile duruşma salonuna girdi.
    
Tamamen dolu olan salondaki duruşmaya çevre illerden de çok sayıda avukat katıldı.
 
GEZİ EYLEMLERİNDE HAYATINI KAYBEDENLERİN AİLELERİ DE GELDİ    
Öte yandan Gezi eylemlerinde hayatını kaybeden Berkin Elvan, Ethem Sarısülük, Mehmet Ayvalıtaş, Ahmet Atakan ve Abdullah Cömert'in de aileleri duruşmaya katılmak için Kayseri'ye geldi.
    
Uluslararası Af Örgütü gözlemcisi Andrea De Rujiter, dilekçe vererek duruşmaya gözlemci olarak katıldı.
 
OTOPSİ RAPORU: BEYİN TRAVMASI OLMASAYDI ÖLMEZDİ
Mahkeme heyeti, olay günü çekilen kamera görüntüleriyle ilgili olarak TÜBİTAK’tan istenilen yazının gelmediğini bildirdi.
 
Daha sonra otopsi tutanağının okunmasına geçildi.
 
Tutanakta, şöyle denildi:
"03.06.2013 günü Yunus Emre caddesinde ikametine gitmekte olan Ali İsmail Korkmaz’ın 2-3 kişilik grup tarafından sopalarla darp edildiği ve Yunus Emre Devlet Hastanesi’ne sevk edilip, taburcu edildiği, evine döndükten sonra fenalaşıp, Eskişehir Devlet Hastanesi’ne gittiği ve Eskişehir Osmangazi Hastanesi’ne sevk edildiği ve burada hayatını kaybettiği, kimlik tanığı olarak aile yakınlarından Dönmez Korkmaz’ın otopsiye katıldığı."
 
KALP HASTALIĞI VARDI
10 Temmuz 2013 tarihinde ölen Ali İsmail Korkmaz’ın Eskişehir Osman Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yapılan otopsisinde, ölümünün, kafatası travmasına bağlı olarak beyin kanamasının meydana geldiği, ardından çeşitli komplikasyonların oluştuğu, kronik kalp damar ve kapak hastalığı bulunduğu ve bu nedenle ilaç kullandığı nedeniyle de aldığı kafa travmasının ölümünü hızlandırdığı, kafa travması meydana gelmeseydi ölümünün meydana gelmeyeceğine dair karara varıldığı okundu.
 
Anne Emel Korkmaz, otopsi tutanağı okunduğu sırada gözyaşlarını tutamadı. Fenalık geçiren, anne ve baba Korkmaz, salondan bir yakınlarının koluna girerek ayrıldı. İstanbul Adli Tıp Kurumu’ndan gelen raporda ise Ali İsmail Korkmaz’ın sağ omuz ve arka tarafında bulunan kırıkların hayati tehlikesini orta derecede etkilediği, kafa ve yüz bölgesinde belirlenen travmaların ise hayati tehlike oluşturabilecek boyutta olduğu, kalp damar ve kapak hastalığı nedeniyle kullandığı ilaçların beyin kanamasını hızlandırdığı ve kanamayı kolaylaştırdığı okundu. Otopsi raporundan sonra, Eskişehir 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde alınan tanık ifadelerinin okunmasına geçildi.
     
ANNESİ DAYANAMADI, FENALAŞTI    
Anne Emel Korkmaz, otopsi raporları okunurken fenalaşınca yakınları tarafından salon dışına çıkartıldı. Anne Emel Korkmaz, oğlu Ali İsmail’in otopsi raporunun okunması ardından büyük oğlu Gürkan’ın kolunda salona girdi.
 
SANIKLAR KAMERALARDA BELİRLENEMEMİŞ
Eskişehir 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde alınan tanık ifadelerinin ardından, sanıkların telefon görüşmeleriyle ilgili TİB’den 30 Haziran’da düzenlenen bilirkişi raporlarının okunmasına geçildi.
 
8 dosya olarak hazırlanan raporda, sanıkların baz istasyonları verilerine göre, o saatlerde olay yerinde veya yakınında bulunabileceğinin değerlendirildiği, sonra birbirleriyle arasında telefonla görüşüp- görüşmedikleri ve kısa mesaj gönderip- göndermediğinin de incelendiğine yer verildi.
 
İçişleri Bakanlığı Jandarma Genel Komutanlığı’na gönderilen güvenlik kamera görüntüleriyle ilgili olarak da teknik uzmanlarca incelenen görüntülerle ilgili düzenlenen görüntü iyileştirme ve eşkal inceleme raporu okundu. Raporda çözünürlüklerin düşük olduğu, kamera ve kişileri belli edebilecek görüntü ve verilere ulaşamadıkları, olay yerinden geçen şüpheli otomobilin ise belirlenemediğine yer verildi.
 
Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından düzenlenen olay gününe ve saatlerine ait güvenlik kameralarına ilişkin bilirkişi raporlarında ise, eylemci ve eli sopalı grupların kavga görüntülerine ulaşıldığı okundu. Düzenlenen raporda, 29 güvenlik kamera görüntülerinde kavga görüntülerinin bulunmadığına, 11 güvenlik kamera görüntüsünde ise Ali İsmail Korkmaz’ın yanında kapuşonlu bir kişinin olduğunun gözlendiği bildirildi. Beşik Otel’e ait güvenlik kamera görüntülerinde ise elleri sopalı bir grubun sokak içinde eylemcilere vurduğunun belirlendiği, bir başka sabit diskin ise arızalandığı okundu. Olay anına ait görüntü büyütme, filtreme, onarma ve bazı işlemler uygulanmasına karşın, ışık yetersizliği, mesafe ve bazı nedenlerden dolayı olayın olduğunu ancak görüntülerden fotoğraf alma işleminin gerçekleştirildiği bildirildi. Raporda ayrıca, Ali İsmail Korkmaz’a vuran kişilerin yüzlerin belli olmadığı okundu.
 
AVUKAT VE SANIKLAR YUHLANDI
Okunan raporların ardından duruşmaya 1.5 saat ara verildi. Ara verilmesiyle birlikte Gezi Parkı eylemlerinde hayatını kaybedenlerin yakınları, sanık ve sanık avukatlarına 'Çocuklarımızın katillerini savunuyorsunuz' diye bağırarak tepki gösterdi.
 
Salon daha sonra boşaltıldı.
 
Duruşmaya verilen aranın ardından Anne Korkmaz, Adliye bahçesinde kendilerini destekleyen gruba yaptığı konuşmada,  oğlunun öldürülmesine karışanların kimsenin yüzüne bakamayacak hale geleceğini ifade ederek, "Bu ülkede adalet ne kadar var o tartışılır. İnşallah bu halkın sayesinde adalet yerini bulacak ve katiller en ağır biçimde cezalandırılacaktır. Bundan hiç şüphemiz yok" diye konuştu.
 
'ŞABAN TİMİNE SAHİP OL''
Duruşmanın öğleden sonra devam edilen bölümünde raporlardaki telsiz konuşmalarında başpolis Şaban Gökpınar'ın "Şaban timine sahip ol" diye uyarıldığı ortaya çıktı. Ayrıca telsiz kaydında, "Çevik Kuvvet gözaltı yok sadece dağıtacağız" denildiği anlaşıldı.
 
''O GÜN TELSİZİM YOKTU''
Sanık başpolis Gökpınar ise konu hakkında, "Benim o gün telsizim yoktu, kastedilen başka bir Şaban olabilir" şeklinde savunma yaptı.
 
ANNE EMEL KORKMAZ: DAYANAMIYORUM HAKİM BEY
Anne Emel Korkmaz oğlunun dövülme şekli anlatılırken sanıklara dönerek, "Allah belanızı versin, kızınıza mı tecavüz etti, dayanamıyorum hakim bey" deyince salon karıştı ve karşılıklı laf atmalar yaşandı.
 
Raporların okunmasının ardından savcı, sanıkların tutukluluk halinin devamını ve davanın birleştirilmesi talebinin reddini istedi.
 
DURUŞMADA ARA KARAR
Tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verilirken, tutuksuz yargılanan sanıkların tutuklanma talepleri reddedildi. Duruşma 9 Ekim'e ertelendi.
 
DEMİRTAŞ, DAVAYI İZLEMEK ÜZERE KAYSERİ'YE GELDİ
Cumhurbaşkanı adayı ve HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da Ali İsmail Korkmaz'ın Kayseri 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davasını izlemek üzere Kayseri'ye geldi.
 
Demirtaş’ın yanı sıra CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağababa, milletvekilleri İlhan Cihaner, Gökhan Günaydın, Aykut Erdoğdu, Muharrem Işık, HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder de takip etti.
 
Ali İsmail Korkmaz'ın ağabeyi Gürkan Korkmaz, salonda orta sıralara oturarak duruşmayı takip eden Selahattin Demirtaş ve Sırrı Süreyya Önder'in yanına giderek katılımlarından dolayı teşekkür etti.
 
Demirtaş, davanın takipçisi olduklarını belirterek, şunları kaydetti:
"Bugün Kayseri Adliyesi'nde görülmekte olan Ali İsmail kardeşimizin katledilmesine dair duruşmayı izlemek için buradayız. Biliyorsunuz Gezi direnişi sırasında Eskişehir'de hunharca, insanlık dışı bir muameleyle dövülerek katledilen genç bir kardeşimiz. Elbette ki ölüm her canlının tadacağı bir sondur. Allah'ın emridir fakat genç bir insanın 19 yaşında bir insanın bu şekilde öldürülebiliyor olması Türkiye'de gelinen noktayı sorgulama, insanlık vicdanın geldiği vicdanı sorgulamak adına kendine soru sormasını gerektiriyor. Bir daha da Türkiye'de insanların birbirlerini linç kültürüyle, birbirini dövecek kadar öfkeyle, kinle yaklaşmayacağı bir ortamı yaratmayı ve yakalamamız gerekir."
 
Mahkemeden vicdanları rahatlatacak bir kararın çıkması beklediklerini dile getiren Demirtaş, "Ölenleri, kaybettiklerimizi geri getiremeyebiliriz ama bundan sonra toplumda barış içerisinde birbirimize sarılarak el ele, yürek yüreğe yaşayabilmenin tek yolu bu tür acı vakalarla, acı ölümlerle yüzleşebilmektir" diye konuştu.


 
DEMİRTAŞ VE ÖNDER, TELEFON KAYITLARI OKUNURKEN SALONDAN AYRILDILAR
Demirtaş ve Önder, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığından (TİB) gelen telefon görüşmelerine yönelik raporların okunması sırasında salondan ayrıldı.
    
Demirtaş ve Önder ile çok sayıda müdahil avukat da salondan çıktı.


 
ADLİYE ÖNÜNDE YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMLERİ
Duruşma nedeniyle yoğun güvenlik önlemi alındı.  Gece 04.00’dan itibaren önlem almaya başlayan polis, Kaldırım Caddesi; Erkilet Bulvarı-Eski Veterinerlik Kavşağı- Bağdat Caddesi arasını araç ve yaya trafiğine kapattı. Erkilet Bulvarı; İstasyon Kavşağı- Eski Veterinerlik Kavşağı arası ise sadece araç trafiğine kapatıldı. Davanın görüleceği Kayseri Adliyesi çevresi de polis bariyerleriyle çevrildi. Toplumsal Olaylara Müdahale Araçları (TOMA), adliye önünde hazır bekletildi. Dava nedeniyle başka şehirlerden getirilen çevik kuvvet ekipleri de güvenlik önlemlerinde görev aldı.
 
BAŞKA İLLERDEN OTOBÜSLERLE GELDİLER
Davayı takip etmek için Eskişehir başta olmak üzere başka şehirlerden otobüslerle çok sayıda kişi Kayseri’ye geldi. Adliyeye uzak bir mesafede bekletilen grup, sloganlarla olayı protesto etti.
 
Davayı izlemek için farklı illerden gelen gruplar da İstasyon Mahallesi'ndeki pazar yerinde toplandı.
    
Buradan Kaldırım Caddesi'ni takip ederek spor tesisleri önündeki arama noktasına kadar sloganlar atarak yürüyen yaklaşık 100 kişilik grup, aranmadan kendileri için ayrılan bölümü geçmek istedi.
    
Grup temsilcileri ile polis arasındaki görüşmelerin ardından gruptakiler aranmadan içeri alındı.
     
Bu arada, sırt çantasında hediye paketlerine sarılmış boş gaz bombası kapsülü taşıyan bir gencin alana girmesine polis izin vermedi. Boş kapsüllere el koyan polis daha sonra genci vatandaşlar için ayrılan bölüme aldı.
 
PANKART GÖLGESİNE SIĞINDILAR
500’e yakın destekçi, adliye önünde pankart, flama ve dövizlerin gölgesinde bekleyip, sıcaktan korunmaya çalıştı. Bu sırada, oruç tutmayan dışarıdaki göstericilere su böreği, su ve meşrubat dağıtıldı. Ali İsmail Korkmaz davasına aşırı sıcak ve ramazan nedeniyle katılımcıların sayısının 500’e indiğine dikkat çekilirken, Adliye Sarayı üzerinde polis helikopteri kısa aralıklarla uçuş yaptı.
 
"MİLYONLARI KAPSAYAN BİR AİLEYİZ"
Ali İsmail Korkmaz’ın ağabeyi Avukat Gürkan Korkmaz, mahkemenin verdiği öğle arası molada gazetecilere "Milyonları kapsayan bir aileyiz" dedi.
 
Korkmaz, şöyle devam etti:
"Bizden bir Ali’yi aldılar ama milyonlarca Alimiz oldu. Bizler birbirimize kenetlendik. Biriz beraberiz. Ali İsmailler, Ethem Sarısülükler hep burada.''

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir’in Twitter davası yargı paketine takıldı!
İzmir’deki Gezi Parkı eylemleri sırasında attıkları tweetler nedeniyle ...
İzmir’de çocuklarını katleden anne akıllı çıktı!
İzmir’in Buca İlçesi'nde 3 yıl önce, 2 çocuğunu bıçaklayarak balkondan ...
Sertel’den zehir zemberek açıklama: Muhbirlik vurgusu!
İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel, İzmir Büyükşehir Belediyesi ...
 
İzmir’de 6 ayda 4 bin uyuşturucu operasyonu!
Yılın ilk 6 ayında düzenlenen 4 bin uyuşturucu operasyonunda 15 bin 500 ...
Ali İsmail'in annesi o rapora dayanamadı...
Eskişehir'deki Gezi Parkı eylemleri sırasında dövülerek öldürülen Ali ...
Ege Üniversitesi'nde mühendislerden pankartlı mezuniyet
Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğrencileri, düzenlenen törenle ...
 
Kordon’da ‘tek yön’ rahatlığı
İzmir Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) tarafından ...
Urla villaları hazır: İşte ilk görüntüler
17 Aralık tapelerinde Urla'da Başbakan ve ailesi için yaptırıldığı iddia ...
Ölüme uçuş: İzmir Emniyeti’nden ‘bonzai’ raporu
Neredeyse her gün ölüm haberleriyle gündeme oturan sentetik uyuşturucu ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva