HABERLER>GÜNCEL
19 Ekim 2021 Salı - 10:56

Akdeniz uyarısı: İzmir’de yıkıma yol açabilir!

Antalya'da Jeofizik Mühendisi Atakan Yüklü, Akdeniz'de meydana gelen 6 büyüklüğündeki depremin yabancı kaynaklarda 6.4 büyüklüğünde tespit edildiğini söyleyerek önemli uyarılarda bulundu. 7 büyüklüğündeki bir depremin Antalya, Burdur, Isparta, Muğla, Denizli, İzmir ve sahil tarafında bulunan bütün yerleşim yerlerinde çok ciddi tahribata neden olabileceğini vurgulayan Yüklü, “Sahilde yerleşen binalar, 25 yılını doldurmuş 2000 yılı öncesi binalar, bu zamana kadar deniz suyuna maruz kalmış binalar tahrip olur, yıkılır” dedi.

Akdeniz uyarısı: İzmir’de yıkıma yol açabilir!

Antalya'da Jeofizik Mühendisi Atakan Yüklü, Akdeniz'de meydana gelen 6 büyüklüğündeki depremin yabancı kaynaklarda 6.4 büyüklüğünde tespit edildiğini, birkaç saat sonra depremin büyüklüğüyle ilgili yeniden verilerin düzeltilebileceğini söyledi.

7 VE ÜZERİ DEPREMDE AFRİKA VE ANADOLU LEVHALARI KIRILACAK
Birçok kez Akdeniz'deki o bölgede deprem olacağına işaret ettiklerini hatırlatan Yüklü, “Afrika ve Anadolu levhaları arasındaki sınırdır. Orada geçmişte 6.4, 6 büyüklüklerinde depremler oldu, enerji boşalımı sağlandı, bundan sonra '30-40 yıl rahat ederiz korkulacak bir şey yok' deme şansımız olmayan tek bölgedir. Afrika Levhası bugün deprem olan bölgede, Anadolu'nun altına dalıyor. İki levha arasında bir kapı olduğunu düşünün. Afrika Levhası daha güçlü. 'Kapıyı kıracağım' diye ittiriyor. Anadolu Levhası da çok güçlü olmadığı için kırılımda hep öteleme olduğundan bize doğru gerçekleşmiştir. Kırılımın gerçekleştiği zaman meydana gelecek depremin büyüklüğü 7'nin üzeridir. Hatta 7.4 büyüklüğünde bir deprem görebiliriz. 6 ile 7 büyüklüğündeki depremlerde belki ondalık olarak küçük bir fark gibi görünse de aslında şiddet artışı olarak 30 kat fark vardır" diye konuştu.

ACİLEN RİSKLİ BİNALAR TESPİT EDİLMELİ
7 büyüklüğündeki bir depremin Antalya, Burdur, Isparta, Muğla, Denizli, İzmir ve sahil tarafında bulunan bütün yerleşim yerlerinde çok ciddi tahribata neden olabileceğini vurgulayan Atakan Yüklü, “Sahilde yerleşen binalar, 25 yılını doldurmuş 2000 yılı öncesi binalar, bu zamana kadar deniz suyuna maruz kalmış binalar tahrip olur, yıkılır. Bunun önüne geçmek için riskli binaların yerel yönetimler tarafından hemen tespit edilmesi gerekiyor. Hemen kentsel dönüşüme girilmeli. Yanlış yerlere imar açılan binaların çok hızlı bir şekilde planlama yapılıp oralar terk edilmeli. Belediyelerde yer bilimleriyle uğraşan meslek grupları yok. Belediyelerin jeofizik ve jeoloji mühendislerini istihdam etmesi alan araştırmaları yapmaları gerekiyor. Yerel yönetimlerde bu tip araştırma yapacak yetkililer yok" dedi.

2-3 SAAT SONRA DENİZ SEVİYESİ YÜKSELEBİLİR
Atakan Yüklü, şu an tsunami riski olmadığını belirterek, "Belki deniz seviyesi yükselmiş olabilir. 2- 3 saat sonra belli olur. Ama 7 büyüklüğünde oluşabilecek bir depremde çok ciddi tsunami göreceğiz. Antik Türk kaynaklarına baktığımızda bu tip olaylar yaşanmış. Patara, Demre, Kekova gibi antik kentlerde tsunami izlerini görebilirsiniz. Bunun için tsunami izleme istasyonlarının kurulması gerekmektedir" diye konuştu. (DHA)

 
“Dirençli kent İzmir” için uluslararası işbirliği
 
İzmirli yüzücüden çifte madalya
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
vatandaş rıza 19 Ekim 2021 Salı 11:42

acilen körfezi çin seddi gibi kuşatan çiğliden inciraltına kadar tüm binalar için boşaltma ve yıkım kararı alınmalı, deprem yıkmadan ve binlerce insan ölmeden...

Yorumu oyla      2      3  
Lombak 19 Ekim 2021 Salı 11:13

Mimarlar odasını beklersek birçok kişi daha ölür. Emsal artışıyla mağduriyetler hafifletildi. Bireysel dönüşümler acilen gerçekleşmeli. Yok otoparkmış ada bazıymış. Bunlara vakit yok. Vatandaş yeni ve sağlam binasına hızla geçmeli. Hayattan ve gerçekten kopuk kurumlar acilen lağvedilmeli.

Yorumu oyla      4      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'in haftalık 'kaçak' raporu: 11 gözaltı
İzmir'de, polisin son 1 haftada düzenlediği operasyonlarda piyasa değeri ...
Vali Köşger’den aşı karşıtı miting yorumu: İzmir’de sayıları çok az!
Aşı karşıtlarının yaptığı eyleme katılanların kalabalık olmadığını, aşılamanın ...
Kaş açıklarında 6 büyüklüğünde deprem
Akdeniz'de, Antalya'nın Kaş ilçesi açıklarında deprem meydana geldi. AFAD'dan ...
 
Mehmet KARABEL yazdı... Yüzmek istiyorsan kirletme!
Mehmet KARABEL yazdı... Yüzmek istiyorsan kirletme!
Kaçak maden ocağında göçük: 1 ölü
Zonguldak'taki kaçak bir maden ocağında göçük altında kalan üç işçiden ...
İzmir merkezli FETÖ operasyonu: Onlarca gözaltı!
İzmir merkezli 41 ilde Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ), Türk Silahlı ...
 
Taksiden yarım kilo uyuşturucu çıktı!
İzmir'in Buca ilçesinde, şüphe üzerine durdurulan bir taksiden 505 gram ...
10 ülkenin büyükelçileri Dışişleri'ne çağrıldı!
Osman Kavala'nın serbest bırakılması için çağrıda bulunan 10 ülkenin Ankara ...
ABD'den Türkiye için F35 açıklaması
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, "Savunma Bakanlığı F-35 ihtilafının ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva