HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
14 Eylül 2023 Perşembe - 09:30

AK Partili Dağ 'Bergama'yı oraya yığarız' demişti... Çöp tesisi halkın kantarına çıkıyor!

İzmir’in Bergama ilçesinde yapılması beklenen ve Harmandalı'nın yükünü azaltması için planlanan İzmir Büyükşehir Belediyesi çöp tesisi halkın kantarına çıkıyor. Projeye karşı çıkan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ “Gerekirse tüm Bergamalı hemşerilerimizi oraya yığarız. Yine buna müsaade etmeyiz” çıkışında bulunmuştu.” demişti.

AK Partili Dağ  Bergama yı oraya yığarız  demişti... Çöp tesisi halkın kantarına çıkıyor!

Metehan UD/ EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Harmandalı Çöplüğü’nün yükünü azaltmak amacıyla projelendirdiği ‘Bergama Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi (Atıktan Türetilmiş Yakıt Hazırlama Tesisi ve II. Sınıf Düzenli Depolama Tesisi (Lot-3)’ ile ilgili ikinci kez Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) süreci başlatılmıştı.

Proje ile ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Yapım ihalesini alan İzmir Doğu Star Şirketi, projenin halkın katılım toplantısının tarih ve yerini duyurdu. Toplantı, 27 Eylül 2023 tarihinde saat 13:30’da Bergama Sindel Mahallesi Kahvehanesi’nde gerçekleştirilecek.

İL TARIM GÖRÜŞ DEĞİŞTİRDİ
İlk olarak Mart ayında ÇED süreci başlatılmış ancak proje alanının konumundan dolayı ilk ÇED sürecinin iptal edildiği ortaya çıktı. İlk proje ile İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün olumsuz görüş verdiği öğrenildi. Yeni başlatılan ÇED süreci ile ilgili İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden istenen ikinci yazıda ise kurumun görüşü değiştirdiği görüldü.

Yeni görüş yazısında “ÇED sınırları içerisinde yapılması planlanan ilave yatırımlar kapsamında kimyevi atık, toz ve duman oluşmayacağı, ayrıca söz konusu ilave tesisler için yeni bir bina yapılmayacağı, tesis içerisinde bulunan mevcut binanın kullanılacak olması gerekçelendirilmiştir. Bu bağlamda söz konusu Tesis ile ilgili olarak görüşümüz güncellenmiş olup Bacalı tesis olmaması, yeni bina yapılmaması ve projenin ÇED Onama sahası içinde kalması koşulları ile herhangi bir sakınca bulunmadığı” denildi.

Proje tanıtım dosyasında şu ifadeler yer aldı:
İş bu rapora konu proje ile ilgili olarak Çevresel Etki Değerlendirmesi Genel Formatı (EK-III) çerçevesinde hazırlanan ÇED Başvuru Dosyası 27.02.2023 tarihinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na sunulmasına müteakip ÇED süreci başlatılmış ve 30.03.2023 tarihinde yapılmak üzere Halkın Bilgilendirilmesi ve Sürece Katılımı Toplantısı planlanmıştır. Ancak İzmir Valiliği, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün E-67970180-230.04.02-9205404 sayılı yazısında, söz konusu proje alanının 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu kapsamında yer almadığı ancak 3573 sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun'un 20. maddesine “Zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede zeytinyağı fabrikası hariç zeytinliklerin vegatatif ve generatif gelişmesine mani olacak kimyevi atık bırakan, toz ve duman çıkaran tesis yapılamaz ve işletilemez..”atıfta bulunularak anılan hüküm gereğince söz konusu faaliyetin yapılmasının uygun görülmediği” şeklinde görüş bildirilmiş olup 29.07.2022 tarih ve 31907 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren ÇED Yönetmeliği’nin “Genel Hükümler” başlığı altında yer alan 5. maddesinin 2 no.lu fıkrasının a) bendi “Projenin gerçekleştirilmesinin ilgili mevzuat bakımından uygun olmadığının tespiti halinde, ÇED süreci aşamasına bakılmaksızın sonlandırılır...” hükmü gereğince, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın 27.03.2023 tarih ve E53785661-220.01-6055682 sayılı yazısı1 ile “Bergama Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi (Atıktan Türetilmiş Yakıt Hazırlama Tesisi ve II. Sınıf Düzenli Depolama Tesisi (Lot-3))” (ID: 44406) projesinin ÇED süreci sonlandırılmıştır.

Daha sonra proje alanının tamamının orman alanı olduğu, 6831 sayılı Orman Kanunu kapsamındaki alanların, 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu kapsamındaki yerlerden olmadığı belirtilerek İzmir Valiliği, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün görüşü talep edilmiştir. Bu kapsamda temin edilen İzmir Valiliği, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün E-67970180-230.04.02-10923155 sayılı görüş yazısı2 ile “ÇED sınırları içerisinde yapılması planlanan ilave yatırımlar kapsamında kimyevi atık, toz ve duman oluşmayacağı, ayrıca söz konusu ilave tesisler için yeni bir bina yapılmayacağı, tesis içerisinde bulunan mevcut binanın kullanılacak olması gerekçelendirilmiştir. Bu bağlamda söz konusu Tesis ile ilgili olarak görüşümüz güncellenmiş olup Bacalı tesis olmaması, yeni bina yapılmaması ve projenin ÇED Onama sahası içinde kalması koşulları ile herhangi bir sakınca bulunmadığı, şeklinde görüş bildirilmiştir. Proje alanının tamamı 6831 sayılı Orman Kanunu kapsamındaki orman alanlarında kalmaktadır. Proje alanı içerisinde 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu kapsamında herhangi bir alan bulunmamaktadır. Proje kapsamında ÇED sınırları içerisinde yapılması planlanan ilave yatırımlar kapsamında kimyevi atık, toz ve duman oluşmayacak, yeni bir bina yapılmayacak, tesis içerisinde bulunan mevcut bina kullanılacaktır.

KUZEY BÖLGESİNİN ÇÖPLERİ TOPLANACAK
Kaşıkçı Mahallesi’nde 279 bin 362,78 metrekarelik taşınmaz üzerinde hayata geçirilmesi beklenen tesis ile Bergama, Dikili, Kınık, Aliağa ilçelerinden toplanan karışık belediye atıklarının tesise getirilmesi ve mevcut Tesislere ilave olarak ATY Hazırlama Tesisi ve 2’nci Sınıf Düzenli Depolama Tesisi’nin kurulması planlandığı belirtildi.

183 MİLYONLUK TEŞVİK
İzmir Doğu Star Elektrik Üretim A.Ş. tarafından gerçekleştirileceği belirtilen projenin 86 milyon 324 bin 117 TL’ye mal olması bekleniyor. Öte yandan Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı söz konusu proje için 183 milyonluk teşvik vereceğini açıklamıştı.

DOĞTAŞ VE KELEBEK MOBİLYA’NIN SAHİPLERİ...
Harmandalı’nda çöpten elektrik üretimi işi yapan Novtek’in iştiraki olan Doğu Star Elektrik Üretim A.Ş Doğanlar Yatırım Holding bünyesinde bulunuyor. Çanakkale merkezli Doğtaş Mobilya’nın da sahibi olan Doğanlar Holding’in enerji yatırımları konusunda birçok şirketi bulunuyor. Doğtaş ile birlikte Kelebek Mobilya’nın da yüzde 70’ine sahip olan şirketi Davut Doğan, Adnan Doğan gibi isimler yönetiyor.



AK PARTİ KARŞI ÇIKMIŞTI

Proje ile ilgili olarak AK Parti’den ise itirazlar yükselmişti. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Hamza Dağ “çöpleri Bergama'ya taşıyacaklarmış. Orada AK partili belediye var, onun için mi taşıyacaksınız? Gerekirse tüm Bergamalı hemşerilerimizi oraya yığarız. Yine buna müsaade etmeyiz” çıkışında bulunmuştu.

 

 
Egeli ihracatçılar Asya pazarında... Hedef 100 milyon dolar!
 
CHP’li Kılıç’tan kongre süreci için serzeniş: Keşke aynı çabayı seçimde gösterseydiniz!
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 6 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Şakir 15 Eylül 2023 Cuma 09:03

Ve Sonuç il müdürü görevden alınır süreç durdurulur. bu mudur yönetişim.

Yorumu oyla      2      3  
14 Eylül 2023 Perşembe 14:12

O zaman Bergama'nin çöp sorununu ilçe belediyeniz çözsün. Menemen Belediyesi'nin de konserleri bittiyse o da destek verir.

Yorumu oyla      6      4  
İşçi 14 Eylül 2023 Perşembe 13:39

Alan tarım yada Ormansa izin verilmemeli

Yorumu oyla      4      4  
Siz ne olsun istiyorsunuz? 14 Eylül 2023 Perşembe 13:20

Hem çöp sorunu var diyorlar hem de hiçbir yere çöp tesisi yapılmasın istiyorlar.

Yorumu oyla      8      5  
14 Eylül 2023 Perşembe 11:00

Bergama AKP'li belediye. Yarım yamalak topladığı çöpleri nereye götürüyormuş?

Yorumu oyla      9      5  
:) 14 Eylül 2023 Perşembe 10:42

Akbelene, Kaz dağlarına ve yanan, kesilen ormanlarımız içinde halkı yığsanıza..

Yorumu oyla      10      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Aydın’ın gururu olan genç sporcudan Başkan Çerçioğlu’na ziyaret
İstanbul’da düzenlenen WAKO Avrupa Kick Boks Şampiyonası minikler 28 kg ...
Acarlar hal esnafından Başkan Çerçioğlu'na ziyaret
İncirliova Acarlar Hali esnafları Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem ...
Gazetecilerden Başkan Çerçioğlu'na ziyaret
Tüm İnternet Gazeteciliği ve Gazeteciler Derneği Aydın Şubesi Başkanı ...
 
Büyükşehir’de gündem bir kez daha ‘kooperatif’… AK Parti ve CHP arasında ‘yolsuzluk’ gerilimi!
İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde kooperatif tartışmaları yeniden ...
Hükümet-yerel yönetim gerilimine neden olmuştu… 300 milyonluk krediye onay!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in sıklıkla dile getirdiği ...
Aliağa'da kış spor okulları başlıyor
Yılın her dönemi çocukları sporla buluşturan Aliağa Belediyesi Spor Okulları’nda ...
 
Ödemiş'te öğrencilere kırtasiye desteği!
Ödemiş’in eğitimci Belediye Başkanı Mehmet Eriş’in “Savaş meydanlarında ...
Aliağa’nın kurtuluşunun 101.yılı kutlandı
Aliağa’nın 13 Eylül 1922'de düşman işgalinden kurtuluşunun 101.yıl dönümü ...
Taçsız Kral unutulmadı!
Taçsız Kral Metin Oktay’ı anma töreninde konuşan Konak Belediye Başkanı ...
 
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Güneşli günler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Eskiçağ İnançlarında ve Ritüellerinde Şarap
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Ha’di, öldür beni!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Paradigma çökmesi bir gerçek
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kılıçdaroğlu’nun öfkesi ve yeni dengeler…
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva