HABERLER>POLİTİKA
18 Ekim 2013 Cuma - 11:05

AK Parti dersaneleri kapatmak için 'devrim'e sığınacak

Hükümet, Milli Eğitim Bakanlığı’nın bünyesinden çıkardığı özel dershaneleri, Tevhid-i Tedrisat Kanunu’na uygun olmadıkları gerekçesiyle ortadan kaldırmaya hazırlanıyor.

AK Parti dersaneleri kapatmak için  devrim e sığınacak

ANKARA - Cumhuriyet devrimi kanunlarının başında gelen Tevhid-i Tedrisat Kanunu, dershanelerin kapatılmasının da kılıfı oldu. Tevhid-i Tedrisat Kanunu’na göre, Türkiye sınırları içindeki tüm eğitim kurumlarının Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) bağlı olarak faaliyet göstermesi gerekiyor. MEB’in üzerinde çalıştığı tasarıya göre, dershaneler, MEB kapsamı dışına çıkarılacak. Böylece, dershaneler Tevhid-i Tedrisat Kanunu’na aykırı hale gelecek ve ticari işletme olarak faaliyetlerini sürdüremeyecek.

İKİ AŞAMALI PLAN HAZIRLANDI
Dershanelerin kapatılmasına yönelik çalışmada “devrim kanunu” krizi çıktı. MEB bürokratlarının dershanelerin kapatılmasına yönelik çalışmasına göre, dershaneleri kapatmak için iki aşamalı düzenleme öngörülüyor. İlk aşamada, Özel Öğretim Kurumları Kanunu’nda yer alan dershaneler fıkrası metinden çıkarılarak, dershanelerin hukuki altyapısı tamamen ortadan kaldırılacak. Aynı düzenlemede, dershaneler MEB çatısı altından çıkarılacak ve ticari birer işletme olarak kabul edilecek.

KAPATILMA SÖZDE KALACAK
Taraf gazetesinin haberine göre; bu düzenleme ile dershaneler sözde kapatılmamış olacak. Yani isteyen dershane, özel okula dönüşebilecek, isteyen de ticari bir işletme olarak başka bir isimle faaliyetlerini sürdürecek. Ancak bu kapsamda eğitim veren yani ticari işletme gibi eğitim veren dershaneler, MEB çatısı altında olmayacak.

DEVRİM KANUNU DEVREYE GİRECEK
Bu aşamada devreye 1924 yılında yürürlüğe giren ve Türkiye’de yıllardır tartışma konusu olan Tevhid-i Tedrisat Kanunu girecek. Kanunun 1. maddesi, “Türkiye dahilindeki bütün müessesatı ilmiye ve tedrisiye maarif vekaletine merbuttur” hükmünden oluşuyor. Yani, Türkiye sınırları içindeki tüm eğitim kurumları MEB çatısı altında faaliyet göstermek zorunda. Aksi takdirde, MEB’e bağlı olarak çalışmayan tüm eğitim kurumlarının kapatılması gerekiyor.

TAMAMEN SİLİNECEK
Planın ikinci aşamasında ise, devrim kanununun ilk maddesi uygulamaya konulacak. Ticari işletme olarak faaliyet gösteren eğitim kurumları, Tevhid-i Tedrisat Kanunu gerekçe gösterilerek, birer birer kapatılacak. Dershane dışında bir isimle faaliyet gösteren, eğitim kurumları bu kez devrim kanununa takılmış olacak ve kapısına da kilit vurulacak.

TEKKELERİN ÖNÜ AÇILIR MI ENDİŞESİ YAŞANIYOR
Dershanelerin kapatılmasının önüne geçmek için devrim kanunu olan Tevhid-i Tedrisat Kanunu’nda değişiklik yapılması gerekiyor. Anayasa ile birlikte bu kanunda da bir değişiklik yapılması halinde, tarikatların ve azınlıkların okullarının da önü açılacak. Ankara’da bu yönde “gizli bir gündem” maddesi olup olmadığı tartışma konusu oldu. Ancak, bürokratların bu yönde bir çalışmalarının olmadığı öğrenildi. Türkiye’deki tarikatlar, cemaatler, azınlıklar, vakıflar ve derneklere ait medrese, okul, tekke, külliye, yetimhane, sıbyan mektebi gibi bütün eğitim kurumları Tek Parti döneminde Tevhidi Tedrisat Kanunu’nun 1. maddesine dayanılarak kapatılmıştı. Dolayısıyla devrim kanununda yapılacak bir düzenleme, kapatılan okul, tekke ve külliyelere de yeşil ışık yakacak. Ancak bakanlık bürokratlarının düzenlemenin tekke ve külliyelerin önünü açması nedeniyle endişeli oldukları öğrenildi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
BAYTAK 18 Ekim 2013 Cuma 21:36

DERHANELERİ KAPATIN KAPATMASINA. AMA NEDEN KAPATACAĞINIZ DOSDOĞRU SÖYLEYİN AKP dershaneleri kapatmak için “devrim kanunlarına” sığınacakmış. İlk dershane 1965 de kurulmuş. AKP 11 yıldır iktidarda. Devrim kanunları 1924 anayasasında kabul edilmiş. Bu güne kadar neden izin verildi?

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ali Talak: Dernekleri kira derdinden kurtaracağız
CHP Çiğli Belediye Başkanı Ali Talak, seçim çalışmaları kapsamında Çiğli’de ...
Bakan'dan Türeli'ye şok eden 'Kadın işgücü' yanıtı!
CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli’nin ‘Kadının iş gücüne katılımı’ ...
CHP'li Güven'den İZKAB'a bayram ziyareti
Karabağlar’da kurulan ancak kapıları tüm İzmir’de yaşayan kadınlara açık ...
 
Bakan Güler'den ‘duvar’ açıklaması
İçişleri Bakanı Muammer Güler, Suriye sınırına istinat duvarı örülmesiyle ...
Bülent Arınç'tan yeni Anayasa itirafı!
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "Anayasayı değiştirmek istiyoruz ancak ...
Tekinden Bakan Bağış'a sert yanıt: O konular...
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, CHP eski Genel Başkanı Deniz ...
 
Vural tabandan yükselen sese ne yanıt verdi: Aday olacak mı?
MHP İzmir İl Teşkilatı'nın yerel seçimlerde Büyükşehir Belediye Başkanlığı ...
Seçim öncesi Sarıgül'ün canını sıkacak iddialar!
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığına adaylığı ile CHP'yi karıştıran ...
CHP'li vekilden şok Türk Ordusu yorumu!
CHP Tokat Milletvekili Orhan Düzgün, Balyoz davasında tutuklu denizci ...
 
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Cesur ve kararlı!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Katılımcı değil, kayırmacı belediyecilik...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Tüketim cehenneminde gündelik hayat
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Köylüler tarımı bırakmaya başlayınca neler oldu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli bir hukuk kahramanı: Bekir Behlül
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Düzen
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Ülkeme adalet diliyorum, gönüllere vefa!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva