HABERLER>SAĞLIK
30 Kasım 2021 Salı - 13:16

Aile hekimleri alana iniyor!

Aile hekimleri, ‘Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nin iptali için İzmir’de miting gerçekleştirecek. Diğer sağlık emekçilerinin de katılacağı miting 4 Aralık’ta Gündoğdu Meydanı’nda düzenlenecek.

Aile hekimleri alana iniyor!

EGEDESONSÖZ - “Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği”ne karşı sağlık emekçilerinin tepkileri devam ediyor. İzmir Tabip Odası’nda gerçekleşen toplantıda bir araya gelen İzmir Sağlık Platformu üyeleri, yönetmelik geri çekilinceye kadar mücadeleye devam edeceklerini vurguladılar ve 4 Aralık’ta Gündoğdu Meydanı’nda saat 13:30'da düzenlenecek “Ceza Yönetmeliğini Kabul Etmiyoruz” mitingi için çağrı yaptılar.

Toplantıya katılan sağlık örgütleri adına basın metnini okuyan İzmir Aile Hekimleri Derneği Başkanı Funda Müftüoğlu, “Birinci basamak sağlık hizmeti sunarken boğuştuğu sorunlarına yıllarca çözüm bekleyen aile hekimliği sisteminde, 30 Haziran 2021 tarihinde yayınlanıp 1 Temmuz 2021 itibariyle yürürlüğe giren Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği ile karanlık bir süreç başlamıştır. Aile hekimliği sisteminin başladığı 2005 yılından günümüze, sistemdeki yanlışlara, tüm zorluklara rağmen mesleğimize olan saygımız ve görev bilinci içinde bireysel çabalarımızla yürütmeye çalıştığımız koruyucu hekimlik hizmetlerinde kat ettiğimiz yol yok sayılmış, bu yönetmelikle aile sağlığı merkezinde çalışanların adeta ipi çekilmiştir. Toplum sağlığının en önemli göstergesi olan koruyucu sağlık hizmetlerinin can damarını oluşturan aile sağlığı merkezlerindeki mevcut sorunlar göz önüne alınmadan, birinci basamakta görev yapan Aile Hekimleri ve Aile Sağlığı Çalışanlarının talep, beklenti ve şikayetleri doğrultusunda sahanın gereksinimleri ortaya konulmaksızın, emek meslek örgütleri, dernekler ve federasyonlar muhatap alınmadan yayınlanmış olan bu yönetmelik, bırakın sorun çözmeyi, birinci basamak sağlık hizmetlerinde zafiyete yol açıp sistemi çalışamaz hale getirecektir” dedi.

Müftüoğlu basın açıklamasında şu ifadeleri dile getirdi: 

Çalışanın tükenmişliğine sebebiyet verecek maddeler barındırması nedeniyle de çalışanların aile sağlığı merkezleri dışında farklı basamak ve alanda çalışma isteklerini zorunlu kılacaktır. Bulundukları birimlerde hizmet verdikleri hastalar için adeta kendi ailelerinden biri olan, yıllarca hizmet verdiği aile sağlığı merkezinin her taşında, metrekaresinde emeği ve azmi olan hekim ve aile sağlığı çalışanları için istifa, emeklilik veya yer değiştirme dışında çare bırakmayan bu yönetmelik, hastalar için de bir kayıptır. Sağlık hizmeti sunduğu hastalarına yıllar içinde hakim olan, ayrışmamış hastalıklara ve olası sorunlara ivedilikle müdahale etme becerisi kazanmış hekim ve aile sağlığı çalışanı yerine boşalacak yerlere geçici görevlendirmelerle ya da yeni atamalarla göreve başlayanlar sil baştan düzen oluşturmak için maddi -manevi daha çok emeğe ve zamana ihtiyaç duyacaktır. Bundan olumsuz etkilenecek olan o bölgedeki halkımız olacaktır. Yönetmeliğin bu haliyle iş gücü, emek, zaman, motivasyon ve ekonomik kayıpların olacağı aşikardır.

"Kervan yolda düzülür" mantığı ile sahanın gerçeklerinden uzak ve kapalı kapılar ardında, hazırlanan 1 Temmuz 2021 yürürlüğe giren yönetmeliğin, adı her ne kadar, 'AİLE HEKİMLİĞİ SÖZLEŞME VE ÖDEME YÖNETMELİĞİ' olsa da, barındırdığı koşullar, ihtar puan cetvelindeki maddeler ve şartlar sebebiyle düpedüz bir CEZA YÖNETMELİĞİDİR.

İfade özgürlüğünü kısıtlayan, halkın gerçek bilgiye ulaşmasına engel olmayı amaçladığı anlaşılan yeni ceza puanı uygulaması da bu yönetmeliğin en can alıcı noktalarından birisi olarak ortaya çıkmaktadır

Bu yönetmelikle özlük haklarımız ve iş güvencemiz, adil olmayan ceza uygulamaları ve puanları ile tehdit altına alınmaktadır. Yönetmelik barındırdığı maddelerle keyfi uygulamaların önünü açmakta, Aile Sağlığı merkezi çalışanlarının geleceğini ne yazıktır ki yöneticilerin insafına bırakılmaktadır.

Ayrıca yıllardır yaptığımız kronik hasta takiplerinin HYP (hastalık yönetim platformu) yeni bir angarya olarak personelin ve sistemin kaldıramayacağı bir iş yüküne neden olacaktır. Kronik hasta takiplerinin sürdürülemeyecek uluslararası projelerle değil sahanın gerçeklerine ve imkanlarına göre düzenlenmesi gerekmektedir. HYP uygulamasını sahaya pozitif performans sağlayacağı algısıyla sunmak ve geçici düzenlemelerle yönetmelikte var olan yaşanacak %10 a yakın gelir kayıplarını bir süreliğine gizlemek kabul edilebilir bir tutum değildir.

Yönetmeliğin yayınlandığı andan itibaren dernekler, meslek örgütleri ve sendikaların merkezlerince hukuki açıdan masaya yatırmış, yönetmeliğin iptali talebiyle , Danıştay'a ard arda davaları açılmıştır.

Aile Hekimleri ve Aile sağlığı merkezi çalışanları Yönetmeliğin iptali için 10 Temmuz'da Ankara Ulus Meydanında toplanmış mücadelemizin sonuçlanana dek süreceği vurgusu hep bir ağızdan haykırılmıştır. Sendikalar ve il dernekleri ve bağlı bulunduğu federasyonlar tarafından bakanlığa çağrı yapılmıştır, ancak süreç içinde taleplerimize yanıt alınamamış, bunun üzerine 16 Ağustos ve 27 Ağustos tarihlerinde yönetmeliğin iptali için alına iş bırakma kararı tüm ülkede büyük katılımla gerçekleşmiştir. Her iki tarihte de bir çok ilde aile hekimliği dernekleri, sendikalar ve tabip odalarıyla basın açıklamaları yapılarak bu eylemlere destek verilmiştir

11 Eylül'de Ankara'da 7 Ekim'de İstanbul’da, 27 Kasım'da Beyaz Forum ile emeğimize ve haklarımıza sahip çıktığımız bu süreç 04.12.2021 tarihinde İzmir’de devam edecek

Bizler İzmir Sağlık Platformunu oluşturan Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN), Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik Dayanışma Sendikası (BDS), Genel Sağlık- İş Sendikası, İzmir Aile Hekimleri Derneği (İZAHED) ,İzmir Aile Sağlığı Çalışanları Derneği (İZASED) , İzmir Tabip Odası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Türkiye Aile Hekimliği Uzmanlık Derneği (TAHUD) olarak haklı davamızda tek yürek ,tek vücut olarak yalnızca sağlık çalışanlarının değil, hizmet alan tüm vatandaşların da sağlık hakkı için mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz.

İzmir Sağlık Platformu olarak

4 Aralık’ta İzmir’ de Gündoğdu meydanında

Susmuyoruz!

Korkmuyoruz!

Vazgeçmiyoruz! diyeceğiz.

İzmir Sağlık Platformu olarak 4 Aralık’ta İzmir’de Gündoğdu meydanında;

Ceza yönetmeliğini,

Köle yönetmenliğini

Gasp yönetmeliğini kabul etmiyoruz! diyeceğiz

Meslek onurumuzu korumak, daha iyi çalışma koşullarında, sözleşme feshi tehdidi olmadan, insanca yaşayabileceğimiz ve emekliliğe yansıyan emeğimizin gerçek karşılığı olan adil ücret politikaları ile mesleğimizi icra etmek, angaryalar altında ezilmemek, ifade özgürlüğümüz den vazgeçmemek ve toplumun tüm kesiminin sağlık hakkını savunmak adına SUSMUYORUZ, KORKMUYORUZ, VAZGEÇMİYORUZ.

Bu yönetmelik iptal edilene dek mücadelemizi sürdüreceğimizi ve direneceğimizi kamuoyuna duyuruyoruz.

İZMİR SAĞLIK PLATFORMU

 

 
Dolar ateşi yükseldi... Yeniden 13 TL’yi gördü
 
İstanbul'da simit 3,5 lira oldu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakanlıktan ilaç denetimleri açıklaması
Sağlık Bakanlığı'nca, ilaç denetimlerinde stok kayıtlarında uyumsuzluk ...
Haftalık vaka oranları açıklandı: İzmir yükselişte!
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 13-19 Kasım döneminde illere göre her 100 ...
Son 24 saatte 189 can kaybı 24 bin 317 yeni vaka
Türkiye'de son 24 saatte 358 bin 816 Kovid-19 testi yapıldı, 24 bin 317 ...
 
BioNTech'ten yeni aşı açıklaması
Alman biyoteknoloji firması BioNTech, yeni tip corona virüsün (Covid-19) ...
Tabip Odası Başkanı Çamlı’ya polis müdahalesi!
TBB’nin düzenlediği “Beyaz Yürüyüş” eyleminin son durağı olan Ankara’da ...
Omicron varyantı kafaları karıştırdı... İnaktif aşılar yeniden gündemde!
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, ...
 
4 çocukları da aynı hastalıktan ameliyat oldu
Van'ın Başkale İlçesi'nde dünyaya gelen, hepsinde de 'Serebral Palsi' ...
DSÖ'den Omicron varyantı açıklaması
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Covid-19’un yeni varyantı Omicron nedeniyle ...
Salgında günün bilançosu: 213 vefat, 21 bin 655 yeni vaka!
Türkiye'nin 28 Kasım 2021 günlük corona virüs tablosu açıklandı. Türkiye'de ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva