HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
22 Haziran 2021 Salı - 23:30

Ahmet Ümit'in son kitabı Pergamon'da tanıtıldı

Yazar Ahmet Ümit’in, Zeus Altarı ve Pergamon Tapınağı’nın gölgesinde polisiyeyi arkeolojiyle harmanlayan son kitabı “Kayıp Tanrılar Ülkesi”nin lansmanı İzmir Pergamon Antik Kenti’nde yapıldı. Bir “İzmir elçisi” olarak Ahmet Ümit’e teşekkür eden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Antik dünyanın sekizinci harikası Zeus Altarı’nı geri getirmek için Bergama’nın değerini tüm dünyaya hatırlatmalıyız” dedi. Soyer, Bergama Belgeseli’nin yapımı için de protokol imzaladı.

Ahmet Ümit in son kitabı Pergamon da tanıtıldı

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, yazar Ahmet Ümit’in son kitabı “Kayıp Tanrılar Ülkesi”nin Pergamon Antik Kenti’nde yapılan İzmir lansmanında konuştu. 1800’lü yıllarda parçaları Almanya’ya kaçırılan Zeus Sunağı’nı İzmir’e geri getirmekle ilgili önemli adımlar atmaya devam ettiklerini söyleyen Soyer, “Bugün Bergama’nın UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil olmasının yedinci yılında, kıymetli yazar Ahmet Ümit’in son romanının tanıtımı için Pergamon Antik Kenti’nde sizlerle bir arada olmanın mutluluğu içerisindeyim. Zeus Altarı’nı geri getirmek için Bergama’nın değerini tüm dünyaya hatırlatmalıyız” dedi. Başkan Soyer, Bergama Belgeseli için de yapımcı ve yönetmen Nihal Ağırbaş ile protokol imzaladı.



İzmir adına teşekkür etti
Yazar Ahmet Ümit’in kitabından bölümler okuduğu ve Şirin Pancaroğlu’nun arp dinletisi yaptığı geceye İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Özuslu, Dikili Belediye Başkanı Adil Kırgöz, Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz, eski Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, sanatçılar, yazarlar, gazeteciler ve Bergamalı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı. Açılış konuşmasında Ahmet Ümit’in son romanında Pergamon Antik Kenti’ne yer vermesinin kendisine büyük gurur verdiğini söyleyen Başkan Soyer, “Kitapları 30 dile çevrilen ve dünyada büyük ilgi uyandıran Ahmet Ümit, Kayıp Tanrılar Ülkesi romanında anlattığı Pergamon Antik Kenti’yle UNESCO dünya mirası listesindeki Bergama ve İzmir’in dünya için değerini bir kere daha ortaya koydu. Bu nedenle, kendisini bir İzmir Elçisi olarak görüyor ve İzmir adına teşekkür ediyorum” dedi.



“Bergama Belgeseli de katkı sağlayacak”
2014’te UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girerek dünyanın 999’uncu mirası olan Bergama’nın turizmden daha çok pay alabilmesi için kapsamlı çalışmalar yürüttüklerini söyleyen Başkan Soyer şöyle konuştu: “İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin İzmir Vakfı ve İzmir Kalkınma Ajansı ortaklığı ile hazırladığı ve İzmir’in tamamını kapsayan turizm stratejimiz bu konuda bize rehberlik ediyor. Bu stratejinin içerisinde Bergama’nın çok önemli bir yeri var. Biliyoruz ki, Bergama’nın turizmde hak ettiği yere gelmesini sağlamadan, İzmir’in bütünü için de hedeflerimize ulaşmak mümkün değil” şeklinde konuştu. Zeus Sunağı’nı Berlin’den ait olduğu yere, İzmir Bergama’ya geri getirmekle ilgili de önemli adımlar atmaya başladıklarını vurgulayan Soyer, “Bunun da şüphesiz ki asıl anahtarı Bergama’nın değerini tüm dünyaya anlatmak. Zeus Sunağı’nı ait olduğu bu topraklara getirmek amacıyla yürüttüğümüz çalışmalardan biri de bugün burada protokolünü imzalayacağımız ‘Bergama Belgeseli’. Yapımcılığını ve yönetmenliğini Nihal Ağırbaş’ın yaptığı, senaryosunu ise Ömer Erbil’in yazdığı Bergama Belgeseli bu çalışmalarımıza değerli katkılar sunacak.”
Bergama Belgeseli, 1800’lü yıllarda parçaları Almanya’ya kaçırılan Zeus Sunağı’nın gerçek hikayesini anlatma hedefi taşıyor.



“Bu muhteşem zenginliğin farkına varılmasını istedim”
Ahmet Ümit ise tarifsiz bir duygu içinde olduğunu belirterek “10 yıl önce buraya geldiğimde bu olağanüstü güzellik karşısında çok etkilenmiş ve Bergama romanı yazmaya karar vermiştim. 10 yılın sonunda elimizde kitabımızla buraya geldik. İçimde büyük bir huzur var. Bu muhteşem topraklara karşı görevini yerine getirmiş bir dünya vatandaşının derin huzuru içindeyim” dedi. Almanların 1800’lerde buraya gelip dünyanın sekizinci harikası olan Zeus Altarı’nı aldıklarını söyleyen Ümit, “İzin isteyip aldılar. Abdülhamit emriyle aldılar. Satış sözleşmesi var. Bugün ne yapıyoruz? Hasankeyf sular altında. Allianoi sular altında. Ama ben bu topraklarda doğmuş şanslı bir vatandaşım. Bu güçlü mirasa sahip çıkarak yazmaya devam edeceğim” şeklinde konuştu.
Bergama’nın UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dâhil olmasının yedinci yılı olması nedeniyle Başkan Soyer ve Ahmet Ümit beraber 7. yıl pastası kestiler. Ahmet Ümit, 10 yıl içinde Efes Antik Kenti ile ilgili de bir kitap yazacağını söyledi. Soyer ise bunun için söz istedi.
İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi, Zeus Sunağı’nın anavatanı Bergama’ya geri getirilmesi için çalışmaların başlatılmasına 12 Ağustos 2020 tarihli toplantısında oy birliğiyle karar vermişti.

 
'Salih Uçan ile prensip anlaşmasına vardık'
 
Zeytinde yarı yarıya rekolte kaybı bekleniyor
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Mustafa KAYMAKÇI 23 Haziran 2021 Çarşamba 08:33

Zeus Altarı'nın Türkiye'deki yerine getirmek için yapılmakta olan bütün girişimleri desteklemek gerekiyor.Bu amaçla Türkiye genelinde farkındalık yaratacak etkinlikler(imza kampanyaları,uluslaraarsı seminerler,konferanslar vb)düzenlemelidir.

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Dünya Yoga Günü etkinliğine büyük ilgi
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Tarihi Havagazı Fabrikası Gençlik Yerleşkesi’nde ...
Selçuk meclisi tarihi çağrıda birleşti
Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel’in çağrısıyla ve Efes ...
Kemalpaşa'da örnek proje: Atık yağlar toplanacak!
Kemalpaşa Belediyesi, atıkların çevre ve insan sağlığına zarar vermesini ...
 
Bergama Enduro Şampiyonası’na hazırlanıyor
Türkiye Süper Enduro Şampiyonası'nda sezonun 2. ayak yarışları, 26-27 ...
Online ruhsat sistemi Esnaf Odaları Birliğine tanıtıldı
Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları ...
Çiğli'de İKÇÜ ile işbirliği protokolü imzalandı
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) ile Çiğli Belediyesi ortak etkinlikler, ...
 
Başkanlardan Ankara çıkarması... Masada ihtisas organize bölgeleri!
İzmir’de bulunan AK Partili belediye başkanları Ticaret Bakanı Mehmet Muş’u ziyaret etti.
Başkan Soyer, Türkiye-Irak Yatırım ve Ticaret Zirvesi’ne katıldı
5. Türkiye-Irak Yatırım ve Ticaret Zirvesi'ne katılan İzmir Büyükşehir ...
İZSU kazısında bulunmuştu... Geleceği belli oldu!
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Kemeraltı bölgesinde aşırı yağışlarda ...
 
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva