HABERLER>GÜNCEL
25 Temmuz 2021 Pazar - 16:53

AFAD, Rize ve Artvin'de 303 kişiyi kurtardı

Rize ve Artvin'de yaşanan sel ve heyelan felaketinin yaraları sarılmaya devam ederken, afet öncesi alınan bir önlemin, olası facianın önüne geçtiği ortaya çıktı. İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı´nın (AFAD), Meteoroloji Genel Müdürlüğü´nün Rize ve Artvin için sel riski uyarılarında bulunmasının hemen ardından, olası bir olumsuz durumda arama kurtarma çalışmalarına hızlı müdahale edebilmek için ekiplerini bölgeye göndererek hazır beklettiği ortaya çıktı.

AFAD, Rize ve Artvin de 303 kişiyi kurtardı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü´nün 13 Temmuz´da yaptığı uyarının hemen ardından AFAD, Samsun Afet ve Acil Durum Arama Kurtarma Birlik Müdürlüğü´nden 2 ekip ve 2 aracı Trabzon´a, Erzurum Afet ve Acil Durum Arama Kurtarma Birlik Müdürlüğü´nden 2 ekip ve 2 aracı Rize´ye görevlendirdi.

Bölgede bekletilen ekipler, 14 Temmuz´da Rize´de meydana gelen selin ardından Çayeli Büyükköy beldesinde 7 farklı noktada 35 kişi, Güneysu ilçesinde 4 farklı noktada 20 kişi, Muradiye beldesinden 3 kişi, Karayemiş köyünde 30 kişi, Ambarlık köyünde de 15 kişi olmak üzere toplam 103 kişiyi tahliye etti.

Meteoroloji´nin 21 Temmuz tarihindeki uyarısının hemen ardından ise AFAD, benzer şekilde Rize ve Artvin´e 14 bölgeden 119 personel ve 43 ekip gönderdi. Bir gün sonra yaşanan selde ise 200 kişiyi tahliye edildi.

2 KİŞİYİ ARAMA ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR
Öte yandan AFAD'dan yapılan yazılı açıklamada, 21 Temmuz'da akşam saatlerinden itibaren Arhavi'de etkili olan aşırı yağışlar sonucunda, bölgede sel ve su baskınlarının meydana geldiği anımsatıldı.

Yağışlar neticesinde Arhavi deresinin taştığı, ilçe merkezi ve köy yollarının etkilendiği ifade edilen açıklamada sel nedeniyle bir vatandaşın yaralandığı ve tedavi altına alındığı kaydedildi.

Açıklamaya göre Murgul ilçesinde kayıp bir kişiyi arama çalışmaları, 48'i dalgıç olmak üzere 137 arama kurtarma personeliyle devam ediyor.

AFAD, Jandarma Arama Kurtarma (JAK), polis, jandarma, Kızılay ve sivil toplum kuruluşları (STK) ekiplerinden oluşan 1392 personel ve 440 araç bölgede görev yapıyor, 120 AFAD gönüllüsü de çalışmalara destek veriyor.

Kars, Ardahan, Gümüşhane, Sivas, Elazığ, Amasya ve Erzincan il özel idareleri ile Rize, Hemşin, İkizdere, Derepazarı, Pazar, Trabzon, Erzurum, Ardahan, Ağrı, Van, Giresun, Samsun, Sivas, Kars belediyeleri ve DSİ tarafından bölgeye 438 personel ve 170 araç sevk edildi. AFAD bölgeye 5 milyon lira acil yardım ödeneği gönderdi.

5 HASTADAN 3'Ü TABURCU EDİLDİ
112 Sağlık ve UMKE kurtarma ekiplerinden 15 personel ve 5 araç, çalışmalara aktif olarak katıldı. Arhavi Devlet Hastanesine başvuran 5 hastadan 3'ü taburcu edildi.

Yaşanan sel ve su baskınları nedeniyle Artvin'in Arhavi ilçesinde 6, Murgul ilçesinde ise 9 kişi mahsur kaldıkları yerlerden kurtarıldı. Arhavi ilçesinden 466 vatandaş tahliye edilerek güvenli alanlara yerleştirildi. Olası barınma ihtiyacı için Arhavi Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) Yurdu tedbir amaçlı hazırlandı. Rize'nin Fındıklı ilçesinde 4 vatandaş, tahliye edilerek güvenli bölgelere yönlendirildi.

Ayrıca 19 aileye barınma hizmeti verilirken, bir aile halen öğrenci yurdunda kalıyor. İl dışından gelip çalışmalara katılan 933 personelin devlet yurtlarında barınma ihtiyaçları karşılanıyor.

Selden yoğun etkilenen bölgede 45 bin 926 adet ikram malzemesi, 163 bin 627 adet su ve 2 bin 500 kumanya dağıtımı yapıldı, 24 Temmuz itibarıyla 23 bin 170 kişilik sıcak öğle ve akşam yemeği verildi. Ana su deposuna 13 içme suyu tankeri ile su verildi, 2 tanker daha bölgeye sevk edildi.

Haberleşme altyapısını desteklemek amacıyla bölgeye mobil baz istasyonu nakledildi. Arhavi ilçe genelinde 80 trafonun arızalı olduğu ve 4 bin 289 aboneye enerji verilemediği tespiti üzerine 10 ekip 30 personel ile çalışmalar devam ediyor.

Arhavi Ortacalar yolunun 1 ve 5. kilometreleri arasının trafiğe açılabilmesi amacıyla 14 iş makinası ve 24 personelle çalışmalar sürüyor.

Bölge genelindeki karayolları ve özel idare yol ağında trafik akışı Emniyet ve Jandarma ekiplerince kontrollü sağlanıyor.

Meteorolojiden alınan 22 Temmuz 2021 saat 06.00 verilerine göre Hopa ilçesine 83 kilogram, Arhavi ilçesine 74 kilogram, Fındıklı ilçesine 79,6 kilogram, Çamlıhemşin ilçesine 64,9 kilogram ve Ardeşen Yeşiltepe’ye 64 kilogram yağış düştü.

 
Ağaç budarken kendi boğazını kesti
 
Baraj gölüne giren 2 arkadaş boğuldu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ağaç budarken kendi boğazını kesti
Konya'da Abdullah Pekkutucu (38), evinin bahçesindeki ağaçları budarken, ...
Kayıp ihbarı verilmişti... Viyadük altında ölü bulundu!
İzmir'in Bornova ilçesinde 46 yaşındaki Hüseyin Ö, viyadük altında ölü olarak bulundu.
Genç kızdan şoke eden iddia: 'Aracı üstüme sürdü'
İzmir'de yaşayan R.Y. isimli genç kız, bir minibüs şoförü ve eşi tarafından ...
 
Anneleri ölen yavru kedilerin sütannesi köpek oldu
Erzincan'da anneleri ölen 2 yavru kedinin sütannesi, French bulldog cinsi ...
Samsun'da feci kaza! 3 ölü, 2 yaralı
Samsun'un Kavak ilçesinde hafif ticari aracın menfeze çarpıp devrilmesi ...
Atatürk Orman Çiftliği'nde yangın: 1 gözaltı
Atatürk Orman Çiftliği’nde çıkan yangın, ekiplerin karadan ve havadan ...
 
MSB açıkladı: Şehitlerin kanı yerde kalmadı!
Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Fırat Kalkanı bölgesinde 2 askeri şehit ...
Uyuşturucu için eşi tarafından fuhşa zorlandı!
Antalya'da, 9 yıl önce evlendiği Ö.K. tarafından uyuşturucuya başlatılan, ...
Sabiha Gökçen'deki kazanın raporu bitti
Pegasus Hava Taşımacılığı AŞ işletmesindeki Boeing 737-800 tipi yolcu ...
 
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva