HABERLER>EKONOMİ
5 Temmuz 2022 Salı - 12:48

Açık ticaret sistemi tehlikeye girdi

2. Dünya Savaşı sonrası kurulan küresel ekonomik düzenin ve açık ticaret sisteminin Ukrayna Savaşı’yla birlikte tehlikeye girdiğini düşünenlerin sayısı artıyor. FT Baş yazarı Martin Wolf da bu isimlerden. Wolf, liberal ticaretin çok taraflı kurallara tabii olduğu bu düzenin yok olmasına izin verilmemesi gerektiği görüşünde ve “ABD yardım edemeyecekse, diğerleri etmeli” diyor.

Açık ticaret sistemi tehlikeye girdi

Ukrayna Savaşı’nın 2. Dünya Savaşı sonrası kurulan küresel ekonomik düzeni tehlikeye soktuğunu düşünenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Kutuplaşmanın giderek arttığı, Batı-Rusya ekseninde savaş yaptırımlarının giderek ağırlaştığı, Batı-Çin ekseninde ise ticaret savaşlarının arka planda devam ettiği bu yeni dünya düzeni, Financial Times’ın baş yazarı Martin Wolf ’a göre de “açık ticareti tehlikeye soktu”.

“Yerel hataların ve küresel sürtüşmelerin damga vurduğu yeni bir dünya düzenine geçiyoruz” diyen Wolf, özellikle ABD’de sorunlardan en kötü etkilenenleri koruyacak politikalar yerine, ulusalcılık ve yabancı düşmanlığı söylemleriyle öfk enin başta Çin olmak üzere ‘adil olmayan’ rakiplere yöneldiğini aktarıyor. Bu öfk e ABD’de hem demokratlar hem cumhuriyetçiler tarafından destek görürken, Çin de daha içe dönmeye başladı ve Ukrayna Savaşı bu ayrımı daha da derinleştirdi.

“Düzenin çatırdamasına izin verilmemeli”

Bu yeni düzenin çok büyük sorunlar yarattığına değinen Wolf “Dünya sistemi çatırdayabilir - muhtemelen de öyle olacak. Böyle bir dünyada milyarca insan daha iyi bir gelecek umudunu yitirir ve küresel ortak sorunlara çözüm bulunamaz. Ticaret bu tablodaki unsurlardan sadece biri. Ama önemli bir unsur. Liberal ticaretin çok tarafl ı kurallara tabii olması fikri asil bir fikirdi. Yok olmasına izin verilmemeli. Eğer ABD yardım edemeyecekse, diğerleri etmeli” diyor.

5 ÖNEMLİ SORUN VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Wolf bu yeni dünya düzeninde açık ticaret düzeninin “çok zor” sürdürülebileceğini ancak etkisi olabilecek herkesin bu düzenin sürmesi için elinden geleni yapması gerektiğini söylüyor ve liberal ticaret sisteminin önünde aşılması gereken engelleri 5 başlıkta inceliyor:

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK: Ticaretin kuralları, insanlığın en önemli ortak sorunu iklim kriziyle mücadeleyle tam bir uyum içinde olmalı. Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) yıkıcı etkileri olan bazı teşviklerin (özellikle de balıkçılıkta) kaldırılmasının konuşulabileceği bir platform. Ayrıca karbon fi yatlamalası gibi politikalara da uyum gerekiyor ve sınırda karbon uygulamaları üretimlerin lokasyonlarını değiştirmemeli, orantılı olmalı. Gelişmekte olan ekonomilerin temiz enerjilere geçişine geniş ölçekli destekler verilmeli.

GÜVENLİK: Burada stratejik güvenlikten ziyade ekonomik güvenlik ayrımı yapılmalı. Tedarik zincirlerinde bir çeşitlenme gerekiyor ancak bu çok maliyetli. Hükümetler sektörlere tedarik zincirlerini sektör bazında izleyerek yardımcı olabilir. Ancak bu kadar kompleks sistemlerin yönetimini hükümetler yapamaz. Ekonomilerin potansiyel düşmanlardan ithalata aşırı bağımlı olması çok meşru bir endişe - Avrupa’da Rus doğalgazı meselesi buna örnek. Teknolojik kalkınma konusu da özellikle ulusal güvenliği ilgilendiren alanlar için çok kritik. Burada güvenliği tehlikeye atacak ürün ve faliyetler listesi oluşturulabilir ve diğer tüm ürün ve faaliyetler için açık ticaret devam eder.

TİCARET BLOKLARI: ABD Hazine Bakanı güvenlik endişelerinin bir kısmını ‘friendshoring’ ile gidermeyi tavsiye etti. Diğer ülkeler de bölgesel bloklar öneriyor. Hiçbiri mantıklı değil. Yellen ‘dostlukların’ sonsuza kadar süreceğini varsayıyor ve Vietnam gibi stratejik öneme sahip olanlar da dahil çoğu gelişmekte olan ekonomiyi dışarıda bırakıyor. Bu bloklaşma belirsizlik yaratır ve ağır bedelleri olur. Küresel ticaretin bölgeselleşmesi de pahalıya patlar. Herşeyden önemlisi Kuzey Amerika ve Avrupa, dünyanın en nüfuslu ve ekonomik anlamda en dinamik bölgesi Asya’dan ve Çin’den mahrum kalır. Ekonomik olarak da stratejik olarak da çok mantıksız bir fikir.

STANDARTLAR: Standartlara ilişkin tartışmalar, ticaret müzakerelerinin en merkezi unsurlarından biri haline geldi. Genelde de yüksek gelirli ülkelerin çıkarlarını gözetecek şekilde uygulanan bu standartlarda - örneğin fikri mülkiyette, az sayıda batılı şirketlerin çıkarlarına göre karar veriliyor. Bir diğer konu işgücü standartları. Ancak standartların kesinlikle olması gereken bazı alanlar da var, dijital ekonomi büyüdükçe ortak veri standartlarına ihtiyaç olacak.

YEREL POLİTİKALAR: Açık ticaret sisteminin sürmesi yerel kurumlar iyileştirilmeden, korumacı politikaların bedelleri konusunda kamuoyunu eğiten politikalar olmadan ve büyük ekonomik değişimlerden en çok etkilenen kesimlere yardım etmeden imkansız hale gelir. Bunlar yapılmadığında yanlış bilgilendirmelerle kapılılan ulusalcılık ticaret bağlarına büyük zararlar verir.

Bankacılıkta "fırtına öncesi sessizlik" uyarısı

FT’nin uzun yıllar bankacılık sektörü editörlüğünü yapmış Patrick Jenkins, merkez bankalarının enflasyon şokuyla sıkılaşmada vites yükseltmesinin önümüzdeki dönemde bankacılık sektörünü de olumsuz etkileyeceğine dikkat çekerek “Bankalar karamsar ekonomik görünümden kaçamayacak” değerlendirmesi yapıyor. Fed, ECB ve BoE başkanları Jerome Powell, Christine Lagarde ve Andrew Bailey’nin Portekiz Sintra’da ECB Forum’da yaptıkları açıklamalara atıfta bulunduğu makalesinde Jenkins “çoğu bankanın müşterilerin ödemesinde sorun yaşanmadığını söylediğini” aktarıyor ancak ekliyor “Buradan çıkartılacak sonuç kesinlikle fırtına öncesi bir sessizlik yaşanıyor olmasıdır”. Jenkins, özellikle 2022’inde ECB’nin istisnai şekilde stres testine sokmayacağı Avrupa bankalarının zorlanabileceği görüşünde. (Dünya)

 
Başkan Kayalar gözaltında!
 
Bamba'dan Altay'a tepki!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İşçi emeklileri için bayram ikramiyeleri bugün başlıyor
Emeklilerin bayram ikramiyeleri ödenmeye devam ediyor. Maaş tarihleri ...
Yazılım sektörü temsilcileri açıkladı: İhracatta hedef 15 milyon dolar!
Türkiye’yi dijital dünyada küresel bir oyuncu noktasına taşımayı hedefleyen ...
İşte emeklilerin zamlı maaşları... Dikkat yanlış hesaplamayın!
TÜİK, emekli maaşlarına konu olan, 2022 Ocak-Haziran enflasyonunu açıkladı. ...
 
Bakan Bilgin'den 'maaş zammı' açıklaması!
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "Emeklilerimize de çalışanlarımıza ...
DİSK'ten TÜİK'e 'enflasyon' protestosu
DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve yönetim kurulu üyeleri, Ankara'da ...
Tatilci gözünü İzmir'e dikti... Bayramda oteller kapalı gişe!
Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı ve Ege Turistik ...
 
Enflasyon belli oldu... İzmir'de suya zam!
İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi (İZSU) Ağustos ayı itibari ile uygulanacak ...
Memur ve emeklilerin maaş zamları belli oldu
SSK ve BAĞ – KUR emekli aylıkları yüzde 42.35, memur ve emekli memur aylıkları ...
Haziran ayı enflasyon rakamları açıklandı
TÜİK, Haziran 2022 dönemine ilişkin tüketici enflasyonunu açıkladı. Buna ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Erken seçim hangisine yarar?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva