HABERLER>GÜNCEL
13 Mart 2017 Pazartesi - 17:21

AB'ye sığınmacı anlaşması resti

Hollanda'yla yaşanan kriz ile ilgili konuşan Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çelik, "Türkiye, karadan sığınmacı geçişleri konusunu tekrar değerlendirmelidir” dedi.

AB ye sığınmacı anlaşması resti

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Hollanda, Almanya ve AB ülkelerinde Türk bakanlara yönelik engellemeler ile yaşanan son gelişmeler ve AB'yle ilişkiler konularında televizyon, gazete ve ajansların Ankara temsilcilerine değerlendirmelerde bulundu.

Bakan Çelik Hollanda ile yaşanan diplomatik krizile ilgili açıklamalarda bulunarak, AB'ye sığınmacı anlaşması konusunda rest çekti.

Çelik, "Türkiye karadan geçişler konusunu tekrar değerlendirmelidir" dedi.

Hollanda'nın Türk bakanlara ve toplanma haklarını kullanan barışçıl vatandaşlara yönelik uygulamalarıyla demokratik hakları askıya aldığını vurgulayan Çelik, "Bu, bir siyaset krizi, Viyana Sözleşmesi'nin ihlal edilmesi anlamında bir uluslararası hukuk krizi olduğu kadar Avrupa Birliği ve Hollanda açısından da bir değerler krizine işaret ediyor" diye konuştu.

"Tarafları itidale davet ediyoruz" şeklindeki açıklamalardan duyduğu rahatsızlığı dile getiren Çelik, "Burada açık ve net bir şekilde demokratik hakkını kullanmak isteyen bir tarafla demokratik hakları ihlal eden, şiddet kullanan, açık bir tabirle, insan hakları sözleşmesine riayet etmeyen ve neo-faşist uygulamalara imza atan bir taraf var. Dolayısıyla taraflara itidal tavsiye etmek doğru bir yaklaşım değil, adil bir yaklaşım değil" ifadesini kullandı.

"BÜTÜN ÜLKELERİ BU UYGULAMALARA KARŞI GÖREVE DAVET EDİYORUZ"

Türkiye'nin tarih boyunca bir Avrupa ülkesi olduğunu vurgulayan Çelik, "AB ile tam üyelik müzakereleri yürüten, Avrupa Konseyi üyesi, NATO üyesi ve OECD üyesi olarak açık bir şekilde bütün ülkeleri, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ni (AİHS) tehdit eden bu uygulamalara karşı, bu söylemlere karşı göreve davet ediyoruz" dedi.

Çelik, aşırı sağcı dil kullanılmaması gerektiğini her fırsatta Avrupalı muhataplarına ilettiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hollanda'daki seçim çerçevesinde aşırı sağcı ırkçı liderin oy almasını güya engellemek üzere yapılan bu uygulamalar, neticede onun iktidara gelmesine yol açıyor. Şu anda, hiç seçime gerek yok, o aşırı sağcı, ırkçı, göçmen düşmanı lider iktidara sayısal olarak gelse de gelmese de siyasal olarak gelmiştir. Dolayısıyla şimdiki Başbakan, kendi ülkesini, Hollanda'yı aşırı sağa teslim etmiştir. Avrupa Birliği değerlerine düşman bir yaklaşıma teslim etmiştir. Burada, bütün Avrupa'nın demokratlarına, Avrupa'nın ilericilerine ve özgürlükçülerine büyük görev düşüyor. Özellikle Hollanda'daki bu neo-faşist uygulama karşısında seslerini yükseltmelidirler. Bunu kınamalıdırlar ve buna karşı ortak bir mücadele oluşturmalıdırlar."

"HOLLANDA HÜKÜMETİ SUÇ İŞLEMİŞTİR"

Demokratik hakların kullanımının Hollanda tarafından engellendiğinin altını çizen Çelik, "Türkiye Cumhuriyeti bakanlarına uçuş izni verilmemesi, kendi toprağımız olan konsolosluk toprağına girişimizin engellenmesi, maslahatgüzarımızın tutuklanması açık bir şekilde suçtur ve bu suç, Hollanda hükümeti tarafından, onun verdiği talimatlarla işlenmiştir" diye konuştu.

Türkiye ile AB'nin ortak değerleri olan demokrasi, hukuk devleti ve insan haklarının, Hollanda'da ihlal edildiğini vurgulayan Bakan Çelik, birliğin değerlerinin korunması için etkili ve hassas politika yürütmesi gerektiğine dikkati çekti.

Çelik, "Eğer bu şekilde bu geçiştirilirse, buna göz yumulursa, o zaman Avrupa Birliği açısından herhangi bir şekilde bir siyasi birlik olmaktan bahsetmek mümkün olmaz. Avrupa Ekonomik Topluluğu ya da Çelik Kömür Birliği gibi bir birliğe dönüşmüş olur. Dünya açısından da cazibesini oluşturan temel değerler birliği olma vasfını bu çerçevede kaybeder" dedi.(NTV)

 
Türkiye'ye sürpriz destek Yunanistan'dan
 
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz'dan İzmir mesaisi
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
13 Mart 2017 Pazartesi 18:56

suriyeliler savaş bittiğinde geri dönmelidir, vatandaşlık verilmemelidir diyen kılıçdaroğlu na akpliler demediklerini bırakmıyorlar ama avrupa yı da suriyeli kardeşlerini göndermekle tehdit ediyorlar.

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yargıtay İzmir'deki çifte cinayet cezasını bozdu!
İzmir'in Bornova İlçesi'nde 6 yıl önce, kahve işleten Ahmet ve Veysel ...
YÖK Başkanı Saraç'tan İzmir'de Hollanda'ya tepki
Prof. Dr. Saraç, "Yaşanan tüm bu dayanaksız ve nezaketsiz engellemeleri, ...
İzmir’de darbe girişimi davası: O emre ‘yasal’ dedi!
Tutuklu sanık eski Amfibi Deniz Piyade Tugayı Kurmay Başkanı Albay Ramazan ...
 
YGS bitti, 'silgi' tartışması sürüyor!
Üniversite öğrencilerinin merakla beklediği YGS dün düzenlendi. Ancak ...
İstanbul'da 268 FETÖ davası!
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminin ...
Kadın Başkan'dan Kadın Bakan'a destek
AK Partili Kiraz Belediye Başkanı Saliha Özçınar Hollanda hükümetinin ...
 
İzmir’de operasyon: Lüks teknede 86 sığınmacı!
Sakız Adası'na lüks yatla 86 sığınmacıyı kaçırmaya çalışan 3 Ukraynalı yakalandı.
'Renkli kadınlar' Gaziemir'de hakları için koştu
Gaziemir Belediyesi’nin kadın sorunlarına dikkat çekmek için ‘Kadına Şiddete ...
İzmir'deki katliam gibi kazada o şoföre ne ceza verildi?
İzmir'in Menemen İlçesi Çukurköy'de 3 yıl önce, alkollü olarak kullandığı ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva