HABERLER>DÜNYADAN
9 Mart 2021 Salı - 23:38

AB'den Suriye'ye 'yaptırımlara devam' mesajı!

Avrupa Parlamentosu'nda düzenlenen Suriye oturumunda konuşan Yüksek Temsilci Borrell, "Siyasi bir geçiş olana kadar yaptırımlar sonlandırılmayacak, normalleşme olmayacak" dedi.

AB den Suriye ye  yaptırımlara devam  mesajı!

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, "Suriye'de siyasi bir geçiş olana kadar yaptırımlar sonlandırılmayacak, normalleşme olmayacak, yeniden inşa çalışmaları desteklenmeyecek" dedi.

Borrell, Suriye'deki iç savaşın 10'uncu yılını doldurması dolayısıyla Avrupa Parlamentosu'nda düzenlenen oturumda konuştu.

Suriyelilerin 10 yılda ölüm, açlık, işkence, varil bombaları ve kimyasal silahlara maruz kaldığını belirten Borrell, "Rusya ve İran'ın desteğine rağmen Esad bu savaşı kazanamayacak. Sürdürülebilir tek yol siyasi çözümdür." dedi.

Borrell, BM'nin yürüttüğü siyasi sürecin tıkandığını ve Esad rejiminin, yeni anayasa için oluşturulan komisyonun çalışmasını engellediğini ifade ederek, "Esad, özgür ve adil seçimler yapılmasını istemiyor. Esad kendi kazanacağı bir seçim istiyor." diye konuştu.

Barışın halkı ezerek elde edilemeyeceğini vurgulayan Borrell, ülkede bugüne kadar 500 bin kişinin hayatını kaybettiğini, ekonominin çöktüğünü, nüfusun yarısının evlerinden kaçmak zorunda kaldığını ve yüzbinlerce kişinin çadırlarda yaşadığını hatırlattı.

Borrell, Suriye halkının yüzde 80'inin yoksulluk sınırının altında yaşadığını dile getirerek, "Bütün bunlar bizim sınırlarımızda, yakın çevremizde, yani Akdeniz'in diğer tarafında yaşanıyor. Suriye'nin unutulmasına izin vermemeliyiz ve vermeyeceğiz" ifadesini kullandı.

Yüksek Temsilci Borrell, bu ay düzenlenecek Suriye'nin Geleceği Konferansına eş başkanlık edeceğini belirterek, BM'nin siyasi çözüm çabalarına destek verilmesi gerektiğini vurguladı.

Suriye'deki savaş suçlarının cezalandırılmasını isteyen ve bu yapılana kadar baskı uygulamaya devam edeceklerini söyleyen Borrell, "Siyasi bir geçiş olana kadar yaptırımlar sonlandırılmayacak, normalleşme olmayacak, yeniden inşa çalışmaları desteklenmeyecek. Brüksel'deki konferansın mesajı bu olmalı." dedi.

Borrell, AB'nin Suriye içindeki ve özellikle Türkiye, Ürdün ve Lübnan gibi ülkelerdeki ihtiyaç sahibi Suriyelilere yardıma devam etmesi gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Bu ülkeler milyonlarca Suriyeliye ev sahipliği yapıyor ve yardımımızı hak ediyor. 10 yılda AB ve üye ülkeler, Suriyelilerin ve ev sahibi ülkelerin desteklenmesi için 22 milyar avroluk yardımda bulundu. En büyük bağışçı biziz ve dayanışmamızı göstermeye devam etmeliyiz. Bu yardımlar hayati önem taşıyor. Diğer bağışçılara da yardım çağrısı yapıyoruz çünkü her şeyi kendi başımıza yapamayız."

"AB TEK BAŞINA ÇÖZEMEZ"
Borrell, milletvekillerinin konuşmalarından sonra söz alarak sorulara ve eleştirilere yanıt verirken de "Kaç kişinin öldüğünü, kaç kişinin mülteci konumuna düştüğünü, yabancı askerlerin çekilmesi gerektiğini tekrarlamanın faydası yok. Bunlar gerçekleri değiştirmiyor. AB bu sorunu tek başına çözemez" dedi.

Sorunu çözmek için benzer düşünen Batılı ülkelerin bir araya gelmesi gerektiğini vurgulayan Borrell, uluslararası ortak anlayışın bile tek başına yetmeyeceğini, Suriye'de geçişin sağlanması için baskı uygulanması gerektiğini söyledi.

BM'nin çözüm sürecinin yeniden canlandırılması gerektiğinin altını çizen Borrell, önceliğin Suriyelilere insani yardımın artırılması olacağını belirterek, "Korkarım 10 yılın ardından uluslararası camiada Suriyelilerin geleceğini desteklemeyi sürdürme konusunda bir yorgunluk var" ifadesini kullandı.

Borrell, milletvekillerine hitaben, "Tek başına AB'nin çözemeyeceği bir sorunu çözmemizi istemeyin. Öncelikle yardıma ihtiyacı bulunan kişilere yardım götürerek, BM'nin İdlib'e insani erişim sağlaması için çalışarak başlayalım" diye konuştu.

 
Atina karıştı: Polis şiddeti protestosu!
 
Öz kızından çocuğu olan babanın cezası belli oldu!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Atina karıştı: Polis şiddeti protestosu!
Atina'da polis şiddetini protesto eden göstericiler polis ile çatıştı. ...
Başbakan soruya sinirlenince muhabirlere dezenfektan sıktı!
Tayland Başbakanı Prayuth Chan-o-cha, haftalık düzenlenen basın toplantısı ...
Gürcistan’da din adamları ile cemaat birbirine girdi
Gürcistan'ın Martvili kentinde iki din adamının görevlerinden men edilmesi ...
 
Biden'ın köpeğine Beyaz Saray'dan uzaklaştırma
ABD Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray'a götürdüğü köpekleri için zor bir ...
Hollanda'da gece kulübünde koronavirüs deneyi!
Hollanda'da koronavirüs sebebiyle kapalı olan gece kulüplerinin, kısıtlamaların ...
Türk asıllı subayın cansız bedeni bulundu
Stockholm'de kaybolan İsveç Silahlı Kuvvetleri'nde görevli Türk asıllı ...
 
İngiltere’de endişe verici yeni bir mutant daha!
İngiltere'de Güney Afrika ve Brezilya varyantlara benzer özelliklere sahip ...
Beşar Esad ve eşi koronavirüse yakalandı!
Suriye'de Beşar Esad ve eşinin koronavirüse yakalandığı bildirildi.
İsrail: Batı Şeria'nın bazı kısımlarını ilhak edeceğiz
İsrail Yerleşim Birimleri Bakanı Hanegbi, Golan Tepeleri için yapılan ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva