HABERLER>DÜNYADAN
8 Ağustos 2022 Pazartesi - 19:29

AB'den nükleer müzakerelerinde öneri

İran'la yürütülen nükleer müzakerelerinde sona yaklaşılıyor. Avrupa Birliği, sürecin nihayete ermesi için taraflara bir 'son metin' gönderdi. 'Uzlaşı için en iyi performans' olarak nitelenen 'son metnin', çok yakın bir tarihte anlaşmayı getireceği belirtiliyor.

AB den nükleer müzakerelerinde öneri

Avusturya'nın başkenti Viyana'da yeniden başlayan İran nükleer müzakerelerinde uzlaşı sağlanabilmesi için Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, taraf ülkelere "son metin" önerisinde bulundu.

Avrupa Birliği'nden (AB) ismini açıklamayan bir diplomat, Viyana'da yaklaşık 5 aylık aranın ardından 4 Ağustos'ta yeniden başlayan İran nükleer müzakerelerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Diplomat, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Borrell'in nükleer anlaşmanın yeniden hayata geçirilmesi ve ABD'nin anlaşmaya dönüşünü sağlamak amacıyla 20 Temmuz'da sunduğu metnin çok fazla değişikliğe uğratılmadan yeni ve son metni masaya koyduğunu ifade etti.

Diplomat, "Yüksek Temsilci, bugün öncekinden çok farklı olmayan son metni masaya koydu. Bu metin 4 ülke başkentinde değerlendirilecek. Açıkçası bu metin, AB'nin taraflar arasında uzlaşı sağlamak için ortaya koyduğu en iyi performans." şeklinde konuştu.

Müzakerelere ilişkin bütün sorunları kapsayan bir metin ortaya konulduğunu kaydeden diplomat, söz konusu metne ilişkin taraf ülkelerin vereceği yanıtın nihai anlaşmanın sağlanıp sağlanmamasında belirli olacağını bildirdi.

Diplomat, müzakerelerin 18 ayı aşkın bir süredir devam ettiğini belirterek ortaya konulan yeni metinle ABD’nin anlaşmaya geri dönüşünün ve İran’ın nükleer anlaşmanın belirlediği sınırlara dönmesinin hedeflendiğini dile getirdi.

"METİN ÜZERİNDE DAHA FAZLA MÜZAKERE YAPILMAYACAK"

"(Borell’in ortaya koyduğu) metin değiştirilmeyecek ve üzerinde müzakere yapılmayacak." diye konuşan AB’li diplomat, İran ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) arasındaki güvenlik denetimine ilişkin hususların müzakerelerle ilişkisinin olmadığını, bu hususun iki taraf arasında çözüme kavuşturulması gereken bir konu olduğunu kaydetti.

Diplomat, metnin yaklaşık 25 sayfadan oluştuğunu, büyük bir kısmından tarafların memnun olduğunu, yalnız 4 paragraf üzerinde düzenleme yapıldığını ifade etti.

"ÇOK YAKIN BİR TARİHTE SONA GELİNECEK"

Sürecin "çok çok yakın bir zamanda sonuçlanacağı beklentisi içinde olduğunu" dile getiren diplomat, ABD ve İran müzakere heyetlerinin yanı sıra AB’li yetkililerin Viyana’dan bugün ve yarın ayrılacaklarını aktararak "Müzakere olayı sona erdi. Viyana’dan ayrılıyoruz çünkü müzakereleri bitirdik ve bir metin meydana getirdik. Nisan 2021’den itibaren ABD’nin anlaşmaya dönüşü ve İran’ın nükleer anlaşma sınırlarına çekilmesi için gerekli olan bütün konuları, bütün soruları bu metinle yanıtlamaya çalışıldı. Benim görüşüme göre, cevaplandırılmayan hiçbir konu kalmadı." değerlendirmesinde bulundu.

Diplomat, çözüme kavuşturulması gereken 4 teknik hususun kaldığını, bunun dışında Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP) olarak adlandırılan İran nükleer görüşmesine yeniden geri dönülmesi için gerekli bütün soruların bu metinle yanıtlandığını vurguladı.

AB’nin ortaya koyduğu metnin bir bütün olarak değerlendirileceğini, herhangi bir bölümünün yeniden müzakere edilmeyeceğini belirten diplomat, "Ortaya konulan öneriye evet ya da hayır diyebilirler, eğer evet denilirse o zaman bakanlar seviyesinde toplantı düzenlenir ancak taraflardan birinin hayır demesi durumunda ne olacağını bilemiyorum.” şeklinde konuştu.

İRAN İLE NÜKLEER MÜZAKERELER

İran, nükleer programı hakkında 2015'te BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi İngiltere, ABD, Çin, Fransa ve Rusya'nın yanı sıra Almanya ile anlaşma imzalamıştı.

ABD, Donald Trump'ın başkanlığı döneminde 2018'de anlaşmadan ayrıldı. Joe Biden'ın başkanlığa gelmesinden sonra İran ile ABD'nin anlaşmaya dönmesi için müzakereler başladı.

İran ile nükleer anlaşmanın tarafları arasında Nisan 2021'de Viyana'da başlayan müzakerelerde önemli ilerlemeler kaydedilse de İran'ın Devrim Muhafızları Ordusunun ABD'nin "yabancı terör örgütleri" listesinden çıkarılmasına ilişkin talebi başta olmak üzere çözüme kavuşamayan bazı meseleler nedeniyle görüşmeler çıkmaza girmişti.

 
Kantar Bayındır’da kaldı… Büyükşehir’den geri adım
 
Gaziemir'de çıkan orman yangını kontrol altında!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İsrail güçleri, Batı Şeria'da Filistinlilere ait yapıları yıktı
İsrail işgali altındaki Batı Şeria'da, İsrail güçleri Filistinlilere ait ...
Havayolundan yöneticilere çağrı: Bagajları taşıyın!
Avustralya'nın Qantas Havayolları, personeli eksikliği nedeniyle, yöneticilerini ...
Eski senatör araçta yakılarak öldürüldü
Karayip ülkesi Haiti'de, eski senatör ve yeğeni araç içinde yakılarak ...
 
Gazze'de üçüncü günde ateşkes sağlandı
İsrail ordusunun, İslami Cihad'a ait noktaları hedef alacağı gerekçesiyle ...
ABD Başkanı Biden, karantinadan çıktı
ABD Başkanı Joe Biden’ın, bu sabah yapılan Kovid-19 testinin negatif çıkmasının ...
Gazze'de ateşkes saat 20.00'de başlayacak
Reuters, Filistinli yetkililerin Gazze'de ateşkesin saat 20.00'de başlayacağını ...
 
İsrail Gazze'yi vuruyor: Ölü sayısı 32'ye yükseldi!
İsrail'in 5 Ağustos'tan bu yana saldırı düzenlediği abluka altındaki Gazze ...
Birleşmiş Milletler İsrail için toplanıyor!
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Filistin'in talebi üzerine, ...
Biden'ın Covid-19 testi negatife döndü
Coronavirüse yakalanan ABD Başkanı Joe Biden'ın bugün yapılan Covid-19 ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva