Fatih YAPAR / EGEDESONSÖZ – Diyarbakır'daki temaslarını sürdüren Başkan Aziz Kocaoğlu ve beraberindeki İzmir heyeti valiliği ziyaret etti. Valiler kararnamesi ile İzmir'e atanan Vali Mustafa Toprak heyeti kapıda karşıladı. Toprak ile Kocaoğlu arasında ilginç diyaloglar yaşandı.

Başkan Kocaoğlu, ilk temas esnasında Toprak'a, 'Sizi almaya geldik. Otobüsler de uçağımız da hazır. Sizi götürebiliriz' dedi. Toprak ise, 'Zaten en kısa zamanda geleceğim. Burada kalmayacağız' cevabını verdi.

Valilik makamında durum değerlendirmesi yapan ve heyeti ağırlayan Toprak yaptığı konuşmada çözüm sürecine değindi.



Toprak, 'Son zamanlarda başlayan demokratik çözüm süreci kapsamında bazı çalışmalar var. Diyarbakır önemli bir kent... 33 medeniyete ev sahipliği yapmış ve binlerce yıl geriye giden tarihi var. Son zamanlarda terör ve terörden kaynaklanan sorunlarla mücadele ediliyor. Bu sorunların ortadan kalması için başlayan çalışmaların anlatılması gerekiyor. Ziyaretler de bu noktada önemlidir. Vatandaşlarımız 30-40 yıldır bu durumu yaşıyor. Onlar 'geleceğe çocuklarımızla artık iyi bakalım, sağlıklı yaşayalım' diyor. Vatandaşlarımızın yüzleri değil gözlerinin içi gülüyor. Kan akmaması hepimizin istediği bir durum. Vatandaşlarımızda bunu hissediyoruz. Artık ferdi turlarla ilimize gelen insanlar var. Komplolar ve çeşitli engellemeler nedeniyle ile geri duran insanlar artık 'gidelim, bakalım, görelim' diyorlar. Yatırımcılarımız da artık bu durumu ciddiye alıyor. Üretim maliyetlerinin düşüklüğü nedeniyle iş dünyası açısından hareketler var. Mesajların verilmesi de çok anlamlı oluyor. Geleceğin çok daha iyi olacağını düşünüyorum. Yeter ki birbirimizi anlayalım. Herkesin fikrine saygı duymalıyız. Diyarbakır olgusuna baktığında ekrandan görülenlerle izlenimler oluşuyor. İnsanlar gelip gördüğünde farklı düşünüyor. 76 milyonun bir ferdi olarak ne yapabiliriz diye düşünmeliyiz' dedi.
Toprak, İzmir'e atanmasıyla ilgili de, 'İzmir değerler, turizm, tarih dolu bir kent. Ege'nin incisi kente geliyorum. İzmir'i hep birlikte beklendiği gibi daha iyi bir yere getireceğiz. Bu durumu gerçekleştireceğiz. Şu anda Diyarbakır valisiyim' ifadelerini kullandı. Toprak, Haziran ayı itibariyle İzmir'de görevine başlayacağını dile getirdi.
BİRBİRİMİZİ TANIDIKÇA BARIŞ OLACAK
Başkan Aziz Kocaoğlu, yeni görev yeri İzmir'e atanan Mustafa Toprak'ı kutladı. Kocaoğlu, 'Bizim inancımız barış sürecinde yerel yönetimlerin ve kentlerde yaşayan insanlarımızın birbirini tanıması ve kaynaşmasıdır. Sosyal ve ekonomik ilişkilerde bulunması kalıcı barışın olmazsa olmazlarıdır. Onun için biz de İzmir olarak, halkın temsilcileri olarak Diyarbakır'daki partnerlerimizi ziyarete geldik. İnsanlar, hemşeriler birbirini tanıdıkça barışın kalıcı olacağını inancımız var. Umuyorum, barışa, kardeşliğe, sevgi olanaklarına fırsat tanırız' dedi.
GENEL SİYASET İŞİM DEĞİL
Ziyarette basın mensuplarının 'Çözüm süreci ile ilgili yapılan anketlerde destek oranı yüzde 84'e kadar çıkıyor. CHP çözüm sürecine destek vermiyor. Ama siz bu konuda farklı bir çalışma yaparak desteğinizi ifade ediyorsunuz. Bu duruma nasıl bakıyorsunuz?' sorusu üzerine Başkan Kocaoğlu, 'Ben yerel yönetimciyim. Genel politikayı iktidar politikasının genel başkanı, muhalefet partilerinin genel başkanları, genel merkezleri yapar. Ben yerel işlere bakıyorum. Ben bilimi, aklı ve gönlümü rehber olarak kullanıyorum. Diyarbakır'a gelme kararını vermiştik. Katkıda bulunmak istiyoruz. Genel siyasete girmek işim değil. CHP'nin belediye başkanıyım. Dokuz yıldır görev yapıyorum. Kamuoyu yoklamaları, değerlendirmeler ve süreç ile ilgili analizler benim değerlendirmem dışında kalıyor' ifadelerini kullandı.

GELMEDEN OKUMAM LAZIM
Başkan Kocaoğlu, Vali Toprak'a ziyareti anısına Konak Saat Kulesi ve İzmir ansiklopedisini hediye etti. Toprak saat kulesini görünce, 'Burayı bundan sonra sık sık göreceğiz' dedi. Ansiklopedi için ise 'Gelmeden okumam lazım değil mi? Bunların basımı, toplanması ve bir araya getirilmesi gerçekten çok emek isteyen işler. Tarihe not düşülmüş oluyor. Toplumun hafızası açısından önemli bir durum' dedi. Toprak da, Kocaoğlu'na fincan takımı hediye etti. Hediyeyi verirken, 'Bir fincan kahvenin 40 yıl hatırı var. Bir 40 yıl da buradan aldığınız zaman 80 yıl oluyor' diye konuştu. Toprak, ayrıca Kocaoğlu'na Diyarbakır ile ilgili kitapları hediye etti.