HABERLER>EKONOMİ
24 Kasım 2022 Perşembe - 08:59

İzmirlilere çağrı... Kemeraltı, AVM'ye karşı!

Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin, son dönemde artan AVM sayısının kendilerini olumsuz etkilediğini kaydederek "Şehrin göbeğine bu kadar yakın kurulması hiç doğru değil. İhtiyaç olsa bile burnumuzun dibinde olması doğru değil. Dünyanın geldiği noktadaki alışveriş kültürü insanları buna yönlendirdi. AVM’ye verdikleri şansı Kemeraltı’na verseler burası AVM’yi geçer. Bizde tarih, duygu, pazarlık gibi artı değerler var" dedi.

İzmirlilere çağrı... Kemeraltı, AVM ye karşı!

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin,  Kemeraltı esnafının yaşadığı birçok soruna değinerek, AVM’lerin şehrin yakınına kurulmaması gerektiğini söyledi. Girgin ayrıca, İzmir’i yönetenler tarafından Kemeraltı’nın başıboş bırakılmaması çağrısında bulundu.

YAZLARI MUTLUYUZ
Kemeraltı esnafının yaz aylarında daha mutlu olduğunu vurgulayan ve Kemeraltı’nın ekonomi panoramasını aktaran Girgin, “Kemeraltı’nı değil ülkeyi ilgilendiren bir konu, ülkenin her doğrusu ya da yanlışı bize yansıyor. Bu konuda sıkıntı çeken ve insanların alım gücüne bağlı olan bir bölgeyiz. Buradaki insanlar aradığı her şeyi bulsa bile bizim de kendimize göre sıkıntılarımız, eksikliklerimiz var. Kemeraltı’nda yazları dışında çok mutlu değiliz. Yazın da kendimizce dışarıdan gelen gurbetçiler, turistler, okulların kapanmasından ötürü çarşıya inen kitle, öğrenciler, gençler ve her zaman bizi ayakta tutan kadınlar… Şehir dışından gelen yerli turistler her zaman Kemeraltı’nı besliyor. Bu yüzden yazın mutluyuz” şeklinde konuştu.

İNSANLARIN CEBİNDEKİ PARA YETMİYOR
Kemeraltı’nda kış gelmesi sebebiyle mont, ceket tipi ürünlerinde satışında hareketlilik yaşandığı kaydeden Başkan Girgin, “Büyük bir çarşının bazı iş kollarının sakinliğinin bazılarının da hareketliliğine sebep oluyor. Mont almak isteyen, kışlık ayakkabı almak isteyen, çocuklarının, evinin sorunlarını çözmek isteyen insan cebindeki paraya göre burada uygun bir şeyler bulmaya çalışıyor. Bu bizim için bir artı. Genele bakınca durağan geçen, insanların cebindeki paranın artık hiçbir şeye yetmediği bu dönemde, kira sorunu yakacak sorunu, giderlerin çokluğu bizi etkiliyor” şeklinde konuştu.

KEMERALTI DEĞİŞİME UĞRAYACAK
Kemeraltı esnafının bir çok sorundan müzdarip olduğunu ifade eden Girgin, “ Kemeraltı’nın yaşam alanı çok uzun zamandır kendisi ve müşteri için stabil değil. Otopark sorunu, karanlığı, yolları, yağmur sorunu, esnaf kitlesinin artık eski ahilik kültürünü kaybetmiş olması, müşteri ilişkileri gibi sorunları var. Uzun zamandır dokunulmayan sorunlar yumağı bunlar. İzmir Belediye Başkanı Tunç Soyer bir ilki gerçekleştirip Kemeraltı’nın alt yapısına girdi bunu siyasi risk alarak yaptı. Esnafın da hep ötelediği bir konuydu. Dernek ve belediyemizle iyi bir sac ayağı oluşturduk. Sorumluluk aldığımızı hissettik ve başladık. Şu anda devam ediyor, kolay değil. Hem esnafı mutlu etmek hem belediyenin kaynaklarıyla bunu yapmak zor, çünkü bugünkü maliyetler inanılmaz derecede arttı. Ama verilmiş bir söz ve başlanmış bir çalışma var. 3 buçuk yıl gibi Kemeraltı’nın altyapısı bizim için değişime uğrayacak. Kanalizasyon, yağmur suyu, elektrik kabloları hepsi değişiyor. Aydınlatmalar ile ilgili yakın zamanda bir ihale var. Kemeraltı’nın bazı yerlerinin üzerinin örtülmesiyle ilgili ricalarımız oldu. Onları çözmeye çalışıyoruz. Artık 5-10 yıl önceki İzmir yok… İnanılmaz bir otopark sıkıntısı var, pandeminin ardından kimse toplu taşıma kullanmak istemiyor. Bize yansıyor. İlk önce esnaf kendi aracıyla gelmeyecek ki müşterilere otopark yaratabilelim. Esnafın artık değişime ihtiyacı var. Esnaf kültürüne ait olmayan yapıları kaldırmamız lazım. Müşteriyi memnun olduğu bir kalıba sokmalıyız” dedi.

KİRALAR 170 BİN’E KADAR…
Kemeraltı’nda kiraların arz talebe göre değiştiğini söyleyen Girgin, “Arz talepten ötürü herkes istediği fiyata kiralık yer bulabilir. Ana caddede 35 bin TL’den 170 bin TL’ye kadar kiralık yerler var. İzmir’in yönetenleri tarafından Kemeraltı gibi UNESCO sürecinde olan bir yerin başıboş bırakılmasını istemiyoruz. İzmir’in parasını döktüğü ve örnek olan İkinci Beyler Sokağı’na iki kargo şirketinin yer açmasına izin verirseniz burada sorun demektir. Gece bu sokağa kamyonlar giriyor ve binalara zarar veriyor. Kemeraltı planının yenilenmesi lazım ki her sokakta dönerci olmasın, aynı iş kolu olmasın. Farklı kollar gelsin ki Kemeraltı birbirini tamamlasın” şeklinde konuştu.

AVM’LERE VERDİĞİNİZ ŞANSI BİZE VERİN
AVM’lere karşı olduklarını kaydeden Girgin, “Şehrin göbeğine bu kadar yakın kurulması hiç doğru değil. İhtiyaç olsa bile burnumuzun dibinde olması doğru değil. Dünyanın geldiği noktadaki alışveriş kültürü insanları buna yönlendirdi. AVM’ye verdikleri şansı Kemeraltı’na verseler burası AVM’yi geçer. Bizde tarih, duygu, pazarlık gibi artı değerler var. Esnaflar yüz yıllardan beri var. Bizi yok saymaları mümkün değil. AVM’lere verdiğiniz şansı bize vererek, otopark sorununu, aydınlanma sorununu çözün. Bizim sorunumuz, var olan sorunları denetlememek. Burada her faktörde insan odağı çıkıyor. İnsana dayalı dernek olarak görev yapmaya çalışıyoruz. Esnafımız kendini yenilemezse ve bu konuda da destek görmezse buraya altın dökülse de burası 6 ayda bozulur. Önce kural koyulacak, sonra eğitim verilecek, uyum sağlamayan gerekirse gidecek” ifadelerini kullandı.

 
Karabağlar'da şiddete karşı 'Kadın Çemberi'
 
AK Partili Sürekli'den Büyükşehir'e 'Karşıyaka Stadı' eleştirisi: Yapamıyoruz deyin olsun bitsin!
YORUMLAR
Toplam 10 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Egenin Yiğitleri 25 Kasım 2022 Cuma 22:25

İlk önce ağlıcanıza biraz kendinize çeki düzen verin yoldan geçen herkese sülük gibi yapışmalar kışın da sudan pislikten geçilmiyor bu kafayla giderseniz yakında bir şey şey kalmaz müşteriyi kaz gibi görüyon uz hizmet hiç yok ne diyelim kendi düşen ağlamaz derler ????

Yorumu oyla      2      3  
Yorgun demokrat 25 Kasım 2022 Cuma 08:39

Bilmesek Kemeraltını yutacaz bu lafları. Hindistan sokaklarına çevirdiniz. Belediye balık pazarı yaptı. Ne oldu? Balıkçı varmı? Yollar midyeci masaları ile doldu. Çakma ürünleri avm fiyatı ile satan esnaf. Kendileri ne yapıyor? Esnafın eğitimi için. Vur kaçcılık ile olmuyır. Bu avmlere vatandaş sizin yuzunuzden yöneliyor. Kalıtesız urunleri, çakma urunleri avm fiyatı ile satma sevdanızın suçu yok mu?

Yorumu oyla      2      3  
Ülkü Özdemir 24 Kasım 2022 Perşembe 21:36

Çok olumlu ve yapıcı tespitlerde bulunmuş. Geçen hafta çarşamba günü kemeraltına gittiğimde çok kalabalıktı Bu kalabalık umarım alışverişle neticelenmiştir. Ama, evet kemeraltında eski esnaf ne yazık ki yok. Eskiden kahvelerimizi keyifle yudumladığımız yerler vardı, şimdi fal baktırılan aşırı pahalı kahve satan yerler mevcut. Umarım her zaman kalabalık ve alışveriş yapan insanlarla dolu olsun.

Yorumu oyla      2      3  
Ağam 24 Kasım 2022 Perşembe 14:32

aynen 200 liralık malı zaten kendi değeri olan 100 liraya indirip pazarlık yapıyor.yoruyorsunuz ve yakında batacaksınız çoğunuz.

Yorumu oyla      4      3  
Karaoğlan 24 Kasım 2022 Perşembe 10:39

Şu durumuyla hiç şansı yok. Bu kalitesiz malzeme, yaklaşımı felaket elemanlarla imkansız.

Yorumu oyla      5      3  
VfV 24 Kasım 2022 Perşembe 09:58

Sayın Başkan, önce Kemeraltı'nın esnafını eğiterek insanları taciz etmeyen, sattığı malın arkasında duran, ahilik geleneğini sürdüren bir yapıya getirin sonra AVM'lerle rekabete girin. AVM mağazalarında insanları kolundan çekiştiren, eline pantolon gömlek alıp yolun ortasında bas bas bağırıp rahatsız eden tipler yok. Belediyeler bir düzenleme getirip cephe yenilemesi, tente düzenlemesi yapıyor, esnaf Hindistan pazarlarını aratmayan bir hale getirip, kamyon brandaları gererek ortamı Bollywood film platosuna çeviriyor. Böyle oldukça AVM'lere yenilmeye mahkum olursunuz.

Yorumu oyla      13      3  
ibrahim 24 Kasım 2022 Perşembe 09:58

İnsanlar AVM içindeki zincir tekstil mağazalarını tercih ediyor ve son derece de haklı. Kemeraltı esnafı şunu anlamalı artık. Devir kredi kartına "fark" almadan ve hatta vade farksız taksit yapacak bir sisteme geçme devri, alınan ürünün kullanılmaması kaydıyla geri iade edebilme devri, ayıplı malı değiştirebilme devri. Haftanın en az bir günü yolum kemeraltına düşüyor. Şöyle yazıları hepiniz görmüşsünüzdür. "Satılan mal geri alınmaz" veya "nakit 10 TL, karta 11 TL" gibi yazılar. Bakın Kemeraltı!nın neredeyse tam ortasında büyük zincir tekstil mağazaları var. Gidin bakın, kasada sürekli kuyruk görürsünüz. Kemeraltı esnafı olarak hiç mi merak edip, bunların yaptığı ve bizim yapmadığımız neler var demezsiniz. Hayret ediyorum şu esnafa.

Yorumu oyla      13      3  
izmirli 24 Kasım 2022 Perşembe 09:55

ilk önce sattığınız malın arkasında durun

Yorumu oyla      12      3  
Samim 24 Kasım 2022 Perşembe 09:30

Semih başkan haklı olarak bilgivermiş. Sizde haberi tam yansıtmış olduğunuz

Yorumu oyla      4      3  
Öğrenci 24 Kasım 2022 Perşembe 09:22

İzmir halkı tabi kemeraltına şans verir lakin teknolojinin gerisinde kalmış bir esnaf var. Kemeraltına uygun uyguılama yapılsın tüm esnaf eklensin her esnaf kendi indirimini yayımlasın. Ondan sonra avm deki satış temsilcisi gibi davransınlar parantez açıyorum nazik olsunlar bir parantez daha açayım nazik esnafımızı dışarda tutuyorum ama çok kaba esnaf çoğaldı. Son olarak yapılan uygulamaya Büyükşehir de destek versin herkese mesaj atılsın uygulammız şu diye panolara yapıştırılsın bakın o zaman değişir mi değişmez mi? Sadece çağrı ile kimse kemeraltına dönüş yapmaz kusura bakmasınlar. Uygulama kampanya indirim stok bilgileri hepsi şart.

Yorumu oyla      10      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Merkez Bankası faiz kararını açıklayacak
Merkez Bankası, Para Politikası Kurulu faiz kararını bugün açıklayacak. ...
ÖTV matrahları belirlendi... Fiyatlara nasıl yansıyacak?
Otomobillerde ÖTV matrahları yeniden belirlendi ve Resmi Gazete'de yayımlanarak ...
Düzce'de vergi ödemeleri 1 ay ertelendi
Hazine ve Maliye Bakanlığı, Düzce’de depremden etkilenenlerin vergi ödemesinin ...
 
Üniversitelerin promosyon yarışı… Rekor hangisinin oldu?
İzmir’de Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), Ege Üniversitesi, Bakırçay Üniversitesi ...
Bakan sinyali verdi: Zincir marketlere ceza gelebilir!
Ticaret Bakanı Mehmet Muş, zincir marketlere ilişkin iddialar konusunda, ...
Bakan Nebati duyurdu: İncelemeler başlatıldı!
Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, Mali Suçları Araştırma Kurulu'nun (MASAK) ...
 
ESİAD ve TOBB İzmir Kadın Girişimciler Kurulu’ndan ortak çalıştay
ESİAD işbirliği ve ev sahipliğinde, TOBB İzmir Kadın Girişimciler Kurulu ...
Kruvaziyer turizmine ‘savaş’ darbesi… ‘İptaller artabilir’ uyarısı!
Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şube Başkanı Yusuf Öztürk, İzmir’e ziyaret ...
İhtiyaç sahiplerine 9,7 milyar lira destek ödemesi yapıldı
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Yanık, "Ekim ayı içerisinde sosyal yardım ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva