HABERLER>EKONOMİ
15 Ocak 2015 Perşembe - 15:49

İzmir’in kamu yatırım raporu: Nereye/ne kadar harcanacak?

Bu yıl İzmir’de yapılacak kamu yatırımlarının detayları ortaya çıktı. En büyük yatırım TCDD Genel Müdürlüğü’nün 200 milyon lira kaynak ayırdığı Ankara-İzmir Hızlı Tren Projesi oldu. Otogar-Halkapınar Metro Hattı dışında yeni metro hatlarının yapımı yatırım programına alınmazken, Kuzey Ege Çandarlı Limanı’na demiryolu bağlantısı için 5 milyon lira gibi sembolik bir yatırım tutarının ayrılması ise dikkat çekti.

İzmir’in kamu yatırım raporu: Nereye/ne kadar harcanacak?

Sinan DOĞAN/EGEDESONSÖZ - Hükümetin 2015 yılında İzmir’de yapacağı yatırımların detayları açıklandı. Büyük bölümü Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından yapılacak yatırımlar arasında İzmir’de yapılması planlanan yeni metro hatlarından sadece Otogar-Halkapınar Demiryolu Bağlantısı yer aldı. Türkiye’nin en büyük limanı olması öngörülen Kuzey Ege Çandarlı Limanı ile Aliağa arasındaki demiryolu bağlantısı için ise sadece 5 milyon lira ayrıldı. Bu yıl bitirilmesi öngörülen İzmir Körfez Geçişi Etüd Proje İşleri için ise 10 milyon 585 bin lira harcanacak.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın projeleri arasında yer alan Çeşme Fenerburnu Balıkçı Barınağı için 500 bin lira, gelecek yıl bitecek Güzelbahçe Yalı Balıkçı Barınağı için ise 7 milyon 570 bin lira kaynak ayrıldı. Doğanbey Payamlı Balıkçı Barınağı için 1 milyon 400 bin liralık harcama yapılacak.

Bakanlığın projeleri arasında Halkapınar-Otogar Demiryolu Bağlantısı da yer aldı. 4.5 kilometrelik demiryolu yapımı için bitiş tarihi 2017 olarak belirtildi. 310 milyon liralık proje için bu yıl 52 milyon 186 bin liralık kaynak ayrıldı.

Bu yıl bitirilmesi planlanan Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi demiryolu bağlantı hattı ve lojistik merkezinin ikmal inşaatının tamamlanması izin 8 milyon liralık, gelecek yıl tamamlanması öngörülen Kemalpaşa Lojistik Köyü ve Alt-Üstyapı İnşaatı için 45 milyon 123 liralık kaynak ayrıldı.

TCDD YATIRIMLARI
TCDD Genel Müdürlüğü’nün 4 milyar 209 milyon liralık Ankara-İzmir Hızlı Tren Projesi için bu yıl 200 milyon lira ayrılacak. 487 kilometrelik projenin 2018 yılında bitirilmesi planlanıyor. Bu yıl tamamlanacak Cumaovası-Tepeköy Elektrifikasyon Projesi için 35 milyon liralık, Tepeköy-Selçuk 2. Hat, Elektrifikasyon Yapımı için 25 milyon lira ayrıldı.

Nemrut limanlarını birbirine bağlayacak 50 milyon liralık Nemrut Körfez Bağlantısı Projesi için 10 milyon liralık, tamamlandığında Türkiye’nin en büyük konteyner limanı olması öngörülen Kuzey Ege Çandarlı Limanı ile Aliağa arasındaki demiryolu  bağlantısı için ise sadece 5 milyon lira ayrıldı. 32 kilometrelik bağlantı yolunun 2017 yılında bitirilmesi planlanırken, projenin tutarı ise 256 milyon 478 bin lira.

TCDD yatırımları arasında  Alsancak Limanı’na yapılacak yatırımlar da yer aldı.  İzmir Alsancak Limanı’nın rıhtım ötelemesi projesi için 12 milyon liralık, İzmir Limanı ikinci konteyner molü inşaatı ve yaklaşım kanalının taranması için 18 milyon 150 bin liralık kaynak ayrıldı.

İzmir Adnan Menderes Havalimanı apron ve taksiyolları yapımı için 16 milyon lira, çevre güvenlik yollarının rehabilitasyonu için 1 milyon 100 bin lira, havalimanındaki mevcut tesislerin deprem güçlendirilmesi için 10 milyon 500 bin lira ayrıldı.



KONAK TÜNELİ’NE 60 MİLYON TL
Karayolları Genel Müdürlüğü de İzmir-Urla-Çeşme Otoyolu Projesi kapsamındaki Konak Tüneli için 60 milyon lira, İzmir-Aydın Otoyolu İzmir Çevreyolu Bağlantısı için 44 milyon lira ayırdı. 1,6 kilometrelik çift tüp tünel ve 6.3 kilometrelik bağlantı yolundan oluşan Konak Tüneli için bitiş yılı 2017 olarak belirtildi.

Ulaştırma Bakanlığı, bu yıl bitirilecek İzmir Körfez Geçişi Etüd Proje İşleri için ise 10 milyon 585 bin lira ayırdı. Son günlerde tartışma konusu olan İzmir’deki yat limanı projeleri   kapsamında ise Yeni Foça Yat Limanı’nın dalgakıran ve rıhtım inşaatı için 2 milyon 100 bin lira ayrıldı. 21 milyon liralık projenin bitiş tarihi ise 2018 yılı.

İKİ BARAJ BİTECEK
Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nün yatırımı kapsamında Ödemiş Aktaş Barajı bu yıl tamamlanacak. Proje tutarı 82 milyon 414 bin lira olan proje için bu yılın bütçesinden 34 milyon 554 bin lira ayrıldı. Yapımına 2010’da başlanan Küçükmenderes Bayındır Barajı’nın da bu yıl tamamlanması öngörülüyor. 80 milyon 245 bin lira olan proje için bu yıl 5 milyon 562 bin lira harcanacak.

Yapımına 1986’da başlanan Bakırçay Kınık Barajı’nın tamamlanması ise gelecek yıla kaldı. 497 milyon 69 bin lira proje tutarı olan baraj için bu yıl 20 milyon lira ayrıldı. 1991’den beri devam eden, 2007’de ise resmi açılışı yapılan Küçükmenderes Beydağ Barajı’na yatırım devam edecek. Tamamen 2018’de bitmesi planlanan baraj için bu yıl 25 milyon liralık kaynak ayrıldı. Yine 2018’de tamamlanacak İzmir Kemalpaşa Yiğitler Barajı ve Sulaması projesi için ise bütçeye 100 bin lira kondu.  260 milyon 467 bin lira proje tutarı olan Bayındır Ergenli Barajı için 5 milyon lira harcanacak. İzmir’in su ihtiyacının bir bölümünü karşılayacak olan Akhisar Gördes Barajı için bütçeden bu yıl 17 milyon lira ayrıldı.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 13 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
İzmirli 16 Ocak 2015 Cuma 09:26

Çiğli'ye Karşıyakada olduğu gibi ağır vasıtaların Anadolu caddesine girmemesi için bir an önce çevre yoluna yönlendirilmesini istiyoruz. Bunun için çevre yoluna girişler menemenden yapılsın. Çiğli'de ağır vasıtalar tır ve kamyonları Anadolu caddesinde görmek istemiyoruz.

Yorumu oyla      11      5  
kemalettin 16 Ocak 2015 Cuma 08:07

GERÇEKTE İZMİR İÇİN AYIP İZMİRİN BUYUK PROJELERE İHTİYACI VAR ...İSTANBULA ANKARAYA YAPILANLARIN SADECE %1 İNİ İSTİYORUZ BAŞKA BİR SEY İSTEMİYORUZ...

Yorumu oyla      15      5  
16 Ocak 2015 Cuma 00:21

Konak Tüneli 2017 derken?

Yorumu oyla      11      5  
AHMET 15 Ocak 2015 Perşembe 22:09

AKP NİN TEK İZMİRE YATIRIMI KONAK TÜNELİ O DA 2017 YE KALMIŞ BEN HEP DİYORUM AKP NİN İZMİRE YATIRIMI YOK BAŞLAYIPTA BİTİRDİĞİ TEK YATIRIM YOK BİR KÜÇÜK TÜNEL YAPACAKLAR ONUDA ELLERİNE AYAKLARINA DOLADILAR HANİ BİNALİ BEY ATIP TUTUYORDU NE OLDU HERŞEYİ YAPACAKLARDI SABUNCU BELİDE YATTI ONU DEVLET YAPMIYORDU YAP İŞLET DEVRETTİ NE OLDU BU İŞLER YALANLA DOLANLA OLMAZ İZMİRE TEK BİR HAYIRLARI YOKTUR.

Yorumu oyla      23      9  
İzmirli Vatandaş 15 Ocak 2015 Perşembe 22:06

Yatırımlar için 2015 yılında ayrılan ödenekler gerçekten komik .İzmirliler vergi konusunda başı çekiyor ise,devletinde biraz İzmir'e yatırım konusunda bonkör davranması gerekir.İzmir bunu hak etmiyor.

Yorumu oyla      20      7  
Kadir 15 Ocak 2015 Perşembe 19:45

İstanbul ve Ankara'ya ayrılan rakamların yanında devede kulak.Yine kendi göbeğimizi kendimiz keseceğiz.Haydi Kocaoğlu kolları sıva artık!...

Yorumu oyla      28      11  
izmirli 15 Ocak 2015 Perşembe 19:04

Otogar metrosu güya geçen sene başlayacaktı , parası da ayrılmıştı güya ama hala ortada bişey yok.Para da kayıp.

Yorumu oyla      24      6  
m.y 15 Ocak 2015 Perşembe 17:54

2015 genel seçim yılı, hükümetin izmire daha cömert olmasını beklerdik.sonuçta oy isteyecekler.....

Yorumu oyla      24      7  
Mustafa Y 15 Ocak 2015 Perşembe 17:49

4,2 Milyarlık, izmir ankara YHT.için bu yıl 200 milyon ayrılmış,çeşme fener balıkçı barınağına 500 bin, kemalpaşa yiğitler barajına 100 bin ayrılmış. 100 bine ne yapacak acaba?körfez geçiş dediği tnel mi acaba?tcdd nin liman yatırımıda yeyrsiz, kruvaziyer iskelesinden bahsetmiyor bile....

Yorumu oyla      21      6  
15 Ocak 2015 Perşembe 16:35

otogar metrosu 2017 de mi bitecek? :)))) daha ihalesini yapmamışsın. şubat ayında yapsan; ihale sonuçlanması, yer teslimi en iyi ihtimalle 4-5 ayı bulur.

Yorumu oyla      25      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
BASİFED’den ekonomik açılıma tam destek
Batı Anadolu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu, Doğu ve Güneydoğu ...
Bakan Canikli’den kritik AVM açıklaması
Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, valilerin AVM'leri pazar günleri ...
Zeytincilerden kamu spotundan sonra teşvik işbirliği
Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi öncülüğünde, zeytinyağında iç tüketimi ...
 
Davutoğlu’nun açıklamalarına İzmir Esnafı’ndan ilk tepki
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun TESKOMB tarafından düzenlenen toplantıda ...
Euro yere çakıldı: Bir buçuk yılın en düşüğü
Euro, İsviçre Merkez Bankası’ndan gelen faiz indirimiyle Türk Lirası karşısında ...
İzmir’de hileli ürüne sıkı takip: Alo 174’e ihbar yağdı!
Geçen yıl İzmir'de 41 bin olan gıda denetim sayısı bu yıl 50 binin üzerine ...
 
Esnafın Başkanı’ndan Kemeraltı çağrısı: Bir araya gelin!
İzmir'in turizmde yaşadığı kan kaybı, Kemeraltı esnafını korkuttu. Tarihi ...
Elektrik faturasından yeni alacaklar çıktı!
Yargıtay 3. Hukuk Dairesi de, abonelerden alınan 'fazla TRT payı ve sayaç ...
Sanayiciler çocuklara enerji verimliliğini anlatacak
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Enerji ve Elektrik Sanayi Meslek Komitesi, ...
 
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva