HABERLER>EKONOMİ
23 Ocak 2015 Cuma - 13:08

İzmir büyümede dünya zirvesini zorluyor!

Brookings Institution ve JP Morgan, ekonomide yükselen kentleri sıraladı. Türkiye'den 4 şehir ilk 10'a girdi. 300 şehir arasında İzmir 2, İstanbul 3, Bursa 4, Ankara ise 9'uncu sırada yer aldı.

İzmir büyümede dünya zirvesini zorluyor!

Dünyanın en hızlı gelişen kentleri listesine Türkiye ve Çin damga vurdu. Türkiye'den 4 şehir, en hızlı büyüyen ekonomilere sahip kentler arasında yer aldı.

Sabah Gazetesi’nin haberine göre Brookings Institution ve JP Morgan Chase'in gerçekleştirdiği 300 şehrin ekonomik başarısını ortaya çıkaran araştırmada gelişmekte olan ülkelerdeki kentlerin gelişmişliği öne çıktı. Araştırmada Macau yine birinci sırada yer aldı. Listenin ikinci sırasında ise İzmir var.

Geçen yıl 6'ncı olan ve 4 basamak birden yükselen İzmir, yüzde 6.6 işsizlik oranıyla dikkat çekti. Üçüncü sıradaki İstanbul geçen yıla göre en hızlı büyüyen kentlerden biri oldu. 2013 verilerine göre 49 basamak birden sıraya İstanbul, işsizlik oranı yüzde 6.5 ile öne çıktı. Dördüncü sırada Türk otomotiv sanayisinin merkezi Bursa var. Geçen yıl listede yer almayan Bursa yüzde 6.4'lük işsizlikle dünyada en dikkat çeken kent oldu.
 
BATIDA KRİZ ETKİSİ
Dubai'in 5'inci sırada yer bulduğu araştırmada Çin'den Kumning 6, Hangzhou 7, Xiamen ise 8'inci oldu. Başkent Ankara'nın 29 basamak birden çıkarak 38'den 9'unculuğa ulaştığı araştırmada Çin'den bir başka kent; Fuzhou 10'uncu oldu. Araştırmada en kötü performansı ise Tayland'ın başkenti Bangkok gösterirken, Batı kentleri ise büyük düşüş yaşadı. Sıralamada ABDden Austin, Houston ve Texas ilk 50'deki yerini koruyamadı. İngiltere'nin başkenti Londra ise 26'ncı sırada kendine yer buldu. Roma 274'üncü, Washington 275, Milan 277, Atina 280, Helsinki ise 288'inci oldu. Araştırmada 2008'de başlayan ekonomik krizle Avrupalı şehirlerin yüzde 67'si, ABD'lilerin ise yüzde 57'si listede düşüş gösterdi.
 
TÜRK LOKUMU İFADESİ
Brookings Institution'ın internet sitesinden yapılan açıklamada konuşan Joseph Barilla "Türk Lokumu" (Turkish Delights) adını verdiği gelişmenin ise ülkede yapılan yatırımlar nedeniyle olduğunu söyledi. Barilla, "Avrupa ile Asya arasında köprü görevi gören Türkiye, kısa zamanda gösterdiği ağır sanayiye yönelik yatırımların yanı sıra altyapı projeleri, yollar ve iş gücü yaratmada öne çıktığını kaydetti.

NET BİR CEVAP OLDU
İzmir’in 2011 yılında yine Brookings Enstitüsü tarafından açıklanan raporda 4. Sırada olduğunu hatırlatan İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, açıklanan bu rapor ile birlikte İzmir’in gücünün ve büyük potansiyelinin bir kez daha kabul edildiğini belirtti. Demirtaş, “Raporda 2013 ve 2014 yıllırı arasında İzmir’in Gayrisafi yurtiçi hasılasının % 2 arttığı, istihdam oranının % 6,6 arttığı, 2012-2013 aralığında altıncı yükselen ekonomi olduğu ve 2013-2014 yılları arasında ise dünya sıralamasında ikinciliğe yükseldiği belirtiliyor. Araştırmaya göre İzmir; İstanbul, Ankara ve Bursa ile karşılaştırıldığında, % 6,6 ile en fazla istihdam yaratan kent. Ayrıca İzmir % 2 büyüme oranı ile İstanbul ile birlikte Türkiye’den sıralamaya giren kentler içerisinde en hızlı büyüyen kent” dedi.



Her zaman için İzmir’in vergi, ihracat, katma değer gibi ekonomik parametrelerde Türkiye’nin ikinci büyük kenti olduğunu söylediklerini hatırlatan Demirtaş, şöyle konuştu: “Daha geçtiğimiz hafta İzmir’in, ülkemizin en fazla vergi veren ikinci kenti olduğu açıklandı. Ama biz o zamanda İzmir’in rekabetinin diğer kentlerimiz ile birlikte değil, dünyanın diğer marka kentleriyle birlikte olduğunu söyledik. Dünya kentleri sıralamasında da Dubai, Londra, Washington gibi devleri geride bırakıp ikinci yükselen ekonomi olması bize gurur verirken, dünya kentleri ile yarıştığımızı bir kez daha gösterdi.  Her fırsatta İzmir’i eleştirenlere, İzmir’in geride kalmasını veya yerinde saydığını söyleyenlere, Brooking Enstitüsü ve JP Morgan Chase tarafından hazırlanan “Global Metro Monitor 2014” Raporu net bir cevap oldu. Biz bundan sonra da İzmir’i bir dünya kenti ve marka kent yapmak için çalışacağız.”

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 18 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
sinan 24 Ocak 2015 Cumartesi 11:44

izmirde okumuş insana is yok yatırım yok kaç tane yeni yatırım geldi 10 yılda seyyar satıcı isen izmir çok güzel mısır sat 5000 tl kazanırsınız

Yorumu oyla      12      5  
24 Ocak 2015 Cumartesi 11:30

bu haber üzerine, bazıları fena halde çatlamış durumdalar..:))

Yorumu oyla      12      6  
m.y. 24 Ocak 2015 Cumartesi 11:28

izmir gelişemiyor yalanını, hani izmiri alamayan siyasi bir güruh varya, izmirde hep 2. parti konumundalar. anadolu inanını kandırıp 1. parti oluyorlar, ama izmirde bunu beceremiyorlar. işte bunların yalanıdır, izmirin gelişmediği,evet hükümet hiçbir şey yapmıyor, yapıyormuş gibi görünüyor,yapanlara da engel oluyor, gücünü kullanıp.ama veriler bunları yalanlıyorizmir herşeye rağmen dünyanın en güzel şehirlerinden biri, izmiri görüpte izmire yerleşen çok yabancı olmuş geçmişte de bugünde. kasaba zihniyetini izmire gelip devam ettirenler, şehirli olamayanların izmiri eleştirmeyede hakkı olamaz.kapı açık, beğenmeyen, beyendiği yerlere gidebilir, tabi izmirli çocuklarını buna ikna ettirmeleri zor.

Yorumu oyla      12      6  
Mustafa Y 24 Ocak 2015 Cumartesi 11:20

insan bu kadar mı izzmir düşmanı olur, kardeşim 2014 yılı içerisindeki büyümeden bahsediyor, şehrin mevcut, sanayisi,ticaretinden bahsetmiyor. 2014 yılı içerisinde büyümede ve gelişimde zmir istanbuluun önünde gözüküyor. buda doğaldır. hükümete rağmen, izmir belediyesi çalışıyor.kent büyüyor.bu listelerle dünya izmiri tanıyor..

Yorumu oyla      12      5  
23 Ocak 2015 Cuma 18:57

izmire ayrımcılık yapılmasa türkiye aslında daha hızlı büyür izmir ihracat ve arge üssü olacak beyinlere sahip

Yorumu oyla      21      5  
kvncozsy 23 Ocak 2015 Cuma 17:16

Sanayi falan diyenler izmir sanayi ile gelişmiyor bir zahmet araştırın . sanayi herşey değil! en başta inşaat sektörü izmirde çok hareketli ! yeni kent merkezindeki arsaları almak için türkiyenin dev şirketleri yarışıyor! en başta büyüme buradan kaynaklı.Ayriyetten adamlar neden uydursunlar? önlerinde finans kuruluşlarıdnan gelmiş kredi notları var! bırak şehirleri ülkelerin ekonomileri bile kredi notlarına bağlı.

Yorumu oyla      19      5  
İzmir İlerliyor 23 Ocak 2015 Cuma 17:05

Bu verilen rakamlar şehirlerin kalkınma hızıdır. Yoksa tabiki İstanbul'daki sanayi,hizmet gibi sektörler İzmir'den büyüktür.Çünkü nüfusu da büyüktür. O yüzden bu verilerle İstanbul-İzmir kıyaslaması yapmak yanlıştır.İzmir hakikaten ilerliyor, hem de onca engellemeye rağmen.

Yorumu oyla      20      5  
23 Ocak 2015 Cuma 16:33

İşsizlik çok zor bir şey.Bunun İzmirle hele hele belediyeyle bir alakası yok.Benim taahhüt firmam var,İzmirden kaynakçı bulamıyorum hep başka yerlerden geliyorlar çalışmaya.Ayrıca beğenmeyen için başka şehirde yaşama şansı da var,hangi neden tutuyorki gitmek isteyenleri?

Yorumu oyla      20      6  
ercan 23 Ocak 2015 Cuma 15:59

Bir arkadaşımız hava kirlliginden falan bahsetmiş. Hava kirlligi bütün türkiyenin sorunu Bedava kömür dagıtılarak kömür kullanılmasını adeta teşvik edersen sonucu bu oluyor.Kimse izmirin isttanbulun önünde oldugunu söylemiyor.Verilen rakamlar şehirlerin kalkınma hızı. Kadınların en fazla iş gücüne katılma talebi izmirde.İşsizligin yüksek görünmesinin sebeplerinden bir tanesi de bu. Esnafın kan aglaması ülkenin sorunu şehrin degil.İzmir türkiyenin farklı bir şehridir.Bunu herkes biliyor.Batıda görüyor.Muhalif duruşu laik yapısı bunda en büyük etken.İzmirin dibinde ki manisalıların bir çogu izmirde yaşıyor .Neden acaba hiç düşündünüzmü madem bu kadar kötü bir şehir.İzmirden şikayeti olan manisaya gitsin bence Teşvik kapsamında bir şehir.İŞsizlik diye bir şey yok.Orda iş begenmiyorlarİzmirden daha memnun kalacaklarına eminim güzelde bir şehir. ama galiba yinede izmirden ayrılmak istemiyorlar alt tarafı 40 km yol olmasına ragmen.Neden acaba

Yorumu oyla      21      6  
23 Ocak 2015 Cuma 15:22

2014 vergi sırlamasında İzmir 2.sıraya yükseldi. Sallamadan önce araştıralım

Yorumu oyla      20      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sağlıklı ürünler İzmir’de buluşuyor
Sadece organik sertifikalı ürünlerin yer aldığı Ekoloji İzmir, Türkiye’yi ...
İzmir’de müteahhit patlaması!
Türkiye’nin dev holdinglerinin bile inşaata yöneldiği bir dönemde yeni ...
Yıldız'dan yanıt: Elektriğe zam yapıldı mı?
Enerji Bakanı Taner Yıldız, DEDAş ile Diyarbakır Büyükşehir Beldiyesi ...
 
TARİŞ’te kılıçlar çekildi: Eski başkanla yönetim karşı karşıya
Tariş Pamuk Birliği’nin genel kurulu gergin geçti. Silinen birlik borçları ...
ESİAD Erzurum-İzmir arası köprü kuracak
ESİAD Başkanı ve IZTO Meclis Üyesi işadamı Hüseyin Sağır İzmir’de çeşitli ...
Salihli Vizyon Dergisi 10'uncu yaşını kutladı
Salihli Ticaret ve Sanayi Odası’nın yayın organı olan Salihli Vizyon Dergisi’nin ...
 
EGİKAD’dan Serter’e ‘hayırlı olsun’ ziyareti
Ege İş Kadınları Derneği (EGİKAD) Yönetim Kurulu Başkanı Betül Elmasoğlu ...
TÜSİAD’ta yeni dönem: Dinçer’den sert veda!
TÜSİAD'ın 45. Olağan Genel Kurulu'nda yapılan seçimde, Cansen Başaran-Symes'in ...
Soma Ticaret Odası Başkanı’ından çarpıcı açıklama: Referandum yapılsa…
Manisa Soma Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Işık, ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Ölmeyen aşk!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İki yüzlü ahlak her yerde…
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Koltuklar devredilirken!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva