EGEDESONSÖZ - Denizlerde balık dışında katma değeri yüksek ürünler arasında yer alan deniz patlıcanı avcılığı 1 Kasım itibariyle başlıyor. Başta Çin olmak üzere Uzak Doğu ülkelerinde sofraların en pahalı yemeği olarak sunulan deniz patlıcanı (hıyarı) için Ege sahillerinde hazırlıklar tamamlandı. Dalgıç yöntemiyle ve el ile özel olarak dipten toplanan deniz patlıcanlarının büyük bölümü ihraç edilecek.
Tarım ve Orman Bakanlığı’na Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü’nün kontrolünde avcılığı yapılabilen deniz hıyarının yıllık kotası ise 2 bin 500 tonu aşamıyor. Kurutulmuş olarak ihraç edilen patlıcanın işlenmesi ve paketlenmesi için ise ayrıca tesisler bulunuyor.
NADAS YÖNTEMİ
Bakanlık, deniz patlıcanının çıkartıldığı Ege kıyılarını iki bölüme ayırırken her dört yılda bir Kuzey ve Güney Ege sahilleri olarak yer değiştiriyor. İki yıldır güneyde avlanacak olan dalgıçlar ve tekneler Muğla ve Aydın kıyılarına ulaşmaya başladı.
BAKANLIĞA ÇAĞRI
Bireysel Su Ürünleri Dalgıçları Derneği Başkanı Kemal Kuk bakanlığa çağrıda bulunurken kotanın aynı kalması koşuluyla sahanın genişletilmesini istedi. Kuk, “Ege kıyılarında belli sınır var. İki yıldır, Çeşme Alaçatı’dan güneye kadar olan alanda avlanabiliyoruz. Nadasa bırakılan kuzey bölgesinde çok sayıda balıkçı barınağı ve liman var. Fakat Çeşme’den sonra liman yeri az. Sadece dört noktada teknelerimiz yaklaşabiliyor. Onun dışında yer yok. Buralarda yerel su ürünleri kooperatifleri ve tur tekneleri var. Onların da yerleri kendilerine yetiyor. Biz, özellikle turizmcilerle bu bölgede karşı karşıya gelmek istemiyoruz. Bakanlığın kota sınırlı kalmak koşuluyla tüm Ege’yi bize açmasını istiyoruz” dedi.
Konuyu genel müdürlüğe ve bakanlığın ilgili birimlerine aktardıklarını da anlatan Kuk, “Kooperatif ve tur teknelerinin bağlı olduğu yerin hemen yanına yüzer iskele tarzı tekne bağlama yerleri yapabiliriz. Biz limanlarda kalıcı değiliz. Hem bölgedeki insanlarla karşı karşıya kalmayız hem de bu işten geçinen, ekmeğini kazanan 15 bin insan zor durumda kalmaz. 1 Kasım’da başlayacak olan avcılık öncesinde bakanlığın bir tebliğ kararı ile tüm Ege’nin sahası bize açılabilir. Zaten avcılık turizm sezonu başlamadan Nisan ayında yasal olarak sona eriyor. Biz yetkililerden ve bakanlıktan çözüm bekliyoruz” diye konuştu.
AVCILIĞA KAPALI ALANLAR
Çiftlikköy balıkçı barınağı: 20 tekne
Dalyan balıkçı barınağı: 40 tekne
Ilıca balıkçı barınağı: 40 tekne
Ildır balıkçı barınağı: 40 tekne
Mordoğan balıkçı barınağı: 40 tekne
Foça balıkçı barınağı: 20 tekne
Aliağa balıkçı barınağı: 30 tekne
Yeni Şakran balıkçı barınağı: 30 tekne
Bademli balıkçı barınağı: 20 tekne
Dikili balıkçı barınağı: 40 tekne
Altınova balıkçı barınağı: 30 tekne
Ayvalık balıkçı barınağı: 40 tekne
AVCILIĞA AÇIK OLAN ALANLAR
Turgutreis Balıkçı barınağı: 15 tekne
Akbük balıkçı barınağı: 20 tekne daha alabilir.
Taşburun balıkçı barınağı: Liman içi deniz kumu ile dolu
Alaçatı balıkçı barınağı: 15 tekne