HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
25 Haziran 2015 Perşembe - 16:46

‘Çılgın proje’ İzmir’in kantarına çıktı, sorular cevapsız kaldı!

Hükümetin İzmir için planladığı ve ‘çılgın proje’ olarak nitelenen Körfez Geçişi Tüp Geçit Projesi halkın kantarına çıktı. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün düzenlediği toplantıya katılan oda ve dernek temsilcilerine proje anlatıldı. Oda temsilcilerinden müdürlüğe proje ile ilgili eleştirilerin çoğu müdürlük tarafından cevapsız kaldı.

‘Çılgın proje’ İzmir’in kantarına çıktı, sorular cevapsız kaldı!

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ - AK Parti iktidarının 2011 genel seçim sürecinde açıkladığı 35 proje arasında yer alan, kent gündeminde uzun süre tartışma yaratan, Körfez Tüp Geçişi (Üçkuyular–Çiğli) İzmir’in kantarına çıktı.

Balçova, Narlıdere, Karşıyaka ve Çiğli İlçesi sınırlarında Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan İzmir Körfez Geçişi (Otoyol ve Raylı Sistem Dahil) proje, ÇED raporu gereği halkı proje hakkında bilgilendirmek, görüş ve önerilerini almak amacıyla tanıtıldı.


 
İzmir Ticaret Odası Meclis Salonu’nda düzenlenen toplantı Çevre ve Şehircilik İzmir İl Müdürü Selahattin Varan başkanlığında gerçekleştirildi. Sunumu, Yüksel Proje Uluslararası şirketi proje müdürü Özgür Uğurlu yaptı. Toplantıya TMMOB, başta olmak üzere birçok oda temsilcisi, çevre dernekleri katıldı.


 
PROJE DETAYLARI
Körfez Tüp Geçit Projesi bitiş tarihi için tahmini süre 2017 yılını başlangıç alarak 5 yıl olarak belirlendi.

Projenin otoyol bölümü Sasalı Kavşağı’ndan başlayarak İnciraltı’ndan Çeşme Otoyolu’nda birleşecek. Raylı sistem hattı ise Karşıyaka Tramvayı’ndan başlayacak ve Üçkuyular İskelesi’nde son bulacak. Projede 1.8 kilometre Batırma Tüp Tünel, 4.2 kilometre uzunluğunda Körfez Köprüsü ve 800 metre uzunluğunda yapay ada ve bağlantı yollarıyla toplam 8.2 kilometre uzunluğunda olacak Batırma tüp tünel genişliği, 43.40 metre, Batırma tünel en düşük taban kazı kotu eksi 32 metre olarak belirlendi. 

Öte yandan projenin fizibilite raporlarına uygun olmadığı ifadesi kullanıldı.
 
YAP-İŞLET-DEVRET
Projenin ÇED dosyasını hazırlayan Dokay çevresel etki değerlendirme firması adına yapılan açıklamada işletme, inşaat ve korunan alanlara etki olarak 3 ana başlıkta rapor hazırlanacağı duyuruldu. Hazırlanan proje yap-işlet-devret usulü ile ihale edilecek. Projenin toplam maliyeti ise 3 milyar 520 milyon TL olarak belirlenirken Çiğli–Üçkuyular arasındaki 70 dakikalık ulaşım mesafesi 10 dakikaya inecek.
 


SORULAR CEVAPSIZ KALDI
TMMOB Mimarlar Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Topal, sunumun ardından soru ve önerilerini yöneltti. 

Sunum içerisinde fizibilite çalışmalarına tam uygun olmadığı ifadesinin üzerine Topal ilk olarak, “Fizibilite raporuna uygun olmayan bir projeyi neden buraya getirdiniz?” diye sordu. Topal konu ile ilgili, “Gerçekleştirilmek istenen proje İzmir kent planlarının bir önerisi değil. Kent planı olan projelerden biri olmayan bu projeyi nasıl uygulama kararı alındı?  İzmir’in en önemli zenginliği körfezidir. Bu proje körfezi tahrip etmektedir. Bu proje İzmir’in ufuk çizgisini yok etmektedir. Belirli alanlar içerisinde İzmir’in doğal alanlarını ve sulak alanlarında zarar verileceği görülmekte. Sunumda hep ‘giderilecektir’  ifadesi kullanılıyor. Bu sorun nasıl giderilecek. Ayrıca proje işlevsel olarak İzmir’in iş ulaşım talepleri ile hiçbir ilgisi olmayan bir proje. Gösterilen örneklerde Hong Kong, Amsterdam gibi örnekler gösterildi. Tarihi 150 yıllık kent örnekleriyle geçmişi 8 bin yıllık tarihine sahip olması nasıl bir tutulmaktadır” şeklinde konuştu. 
 
İl Müdürü Varan, Topal’ın soru ve eleştirilerine kapsamlı olduğu için daha sonra değerlendirilip cevap verilmek üzere değerlendirileceğini söyledi.
 
TRAMVAY ÜZERİNDE YAŞAM BELİRTİSİ YOK
Toplantıya katılan oda temsilcilerinin çoğu ise proje kapsamında yer alan tramvay hattı hakkında eleştirileri yöneltti. Proje dahilinde Üçkuyular’dan Karşıyaka’ya uzanan tramvay hattı üzerinde yaklaşık 7 kilometrelik alanda durak olmaması eleştirildi. Güzergahın Aliağa Organize Sanayi Bölgesi’nden geçmemesi, toplu taşımaya yönlendirilme çalışmalarında hat üzerinde kent yaşamını ilgilendiren bir alanın olmaması oldu.
 
KONAK TÜNELİ GİBİ OLMASIN!
Projenin belirlenen planında körfez içerisinde geniş bir alana ayrılmasına İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Ayhan Emekli eleştiride bulundu. Emekli, “Yapılacak bu proje kentin kuzeyi ile güneyini birleştirecek ama körfez üzerinde uzun bir set çekecek. Konak Tüneli de bugün kentin doğusu ve batısı arasında bir ayrım yaptı. Projede yapılacak bu yolu İnciraltı’ndan Çiğli’ye giderken bu yolu kimler kullanacak? Bu yol kentin ulaşım problemine hiçbir katkı sağlamıyor” ifadesini kullandı. Emekli’nin soruları da daha sonra cevaplanmak üzere not edildi.
 
DEPREM RİSKİ
Jeofizik Mühendisleri Odası Şube Başkanı Erhan İçöz projede yeteri kadar jeofizik çalışmalarının aktarılmadığını söyledi. İçöz, “Yer bilimleri bölümünde yeteri kadar bilgi olmadığını düşünüyorum. İzmir fayı yok. Hazırlanan projelerde özel deprem tespitinin yapılması gereklidir. Fay hattı tespitinden başvuru dosyasında körfezin içerisindeki jeofizik etütler yapılacak mı?  Kuzeyde ve güneyde yapılaşma gerçekleşeceği belli. Bu bölgelerdeki baskı için gerekli belirleme yapıldı mı?” diye sordu.
 


KİM GELİRSE GELSİN YAPMALIDIR
Öte yandan gazetecilerin projenin AK Parti iktidarı tarafından ortaya konan projenin hükümet değişmesi halinde devam edip edilmeyeceği sorusuna Varan, “Politik hale getirmeye gerekmez. Bu proje ulaşımsa bir gerekliliktir. Hangi hükümet gelirse gelsin bu projenin tamamlanması gereklidir” yanıtını verdi.

 
Dehşet haberi: Bebeği döverek öldürdü iddiasıyla…
 
Flaş! Baykal'dan sürpriz ziyaret turu
YORUMLAR
Toplam 27 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 5 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
İsterük 1 Temmuz 2015 Çarşamba 21:22

Herşeyi isterükkkk bu maliyetlerle metro yapmak daha mantıklı metro isterükk.

Yorumu oyla      11      5  
29 Haziran 2015 Pazartesi 08:55

BU geçit yapılacaksa o zaman Çiğli'nin kordonunu yapın. Çiğli ilçesi sahili olupta kordonu olmayan tek ilçe.

Yorumu oyla      15      5  
26 Haziran 2015 Cuma 18:03

TC Misafir İstanbul-İzmir otobanı da YİD ile yapılıyor. 3.köprüde, 3.havaalanı da.

Yorumu oyla      11      6  
TC misafir 26 Haziran 2015 Cuma 14:59

özel sektör orayı babasının hayrına mı yapacak? devlet ne taahhüt verip de yaptırıyor? adamlar saf mı 3,5 milyarı oraya gömecek 5-6 milyara geri dönüşü olmadan işe giren olmaz YİD o kadar da masum değil arkadaşım.

Yorumu oyla      12      5  
36 26 Haziran 2015 Cuma 14:24

istemezüüüükkk :))

Yorumu oyla      14      6  
26 Haziran 2015 Cuma 13:23

Yahu proje YİD modeli ile yapılacak. Ne vergisi, ne metrosu! Kamu yatırımı olsa tamam da özel sektör yapacak ( tabi ihaleye giren olursa ). hükümet yine gider metroyu kamu yatırımı olarak yapar. Elma ile armutu karıştırmayalım.

Yorumu oyla      14      7  
26 Haziran 2015 Cuma 12:33

Şirinyerden Uçanyol güzergahına gidecek şekilde çıkıp tünele girerseniz gayet güzel 6 dakikada oluyor. Siz eski güzergahta gitmek isterseniz ve natodan sonra yeşildereye çıkıp konak tüneline girerseniz tabii ki bu sürede olmaz, çünkü bu yolda en az 4-5 trafik lambası var. (nato kavşağı, 50 mt geride namık kemal caddesi, tuğsavul okulu önü, şirinyer metro, mehmet akif caddesine dönüş, şirinyer ptt önü, işçievleri dönüşü, daha da fazla trafik lambası saymaya gerek yok galiba)

Yorumu oyla      14      8  
26 Haziran 2015 Cuma 12:27

Uçanyol ile birlikte işçievleri yokuşuna veya yıkıkkemere 5dk. da varılıyor konak tüneli ile. Buradan Şirinyere inmek de kısa sürüyor çok trafik ışığı olmadığından. Hesapta yanlışlık yok yani. Evka-1 Toki'ye Konak Tünel-Uçanyol-Yıkıkkemerden giderek 15dk. da varılabiliyor. Eskiden en az (trafik yoğunluğuna göre değişse de) 30-35 dk sürüyordu.

Yorumu oyla      14      8  
egeden 26 Haziran 2015 Cuma 11:49

İhtayaca yönelik projeleri desteklemek istemezükçülük ise önceligi olmayan çılgın projeleri desteklemek enayilik olsa gerek.

Yorumu oyla      18      7  
TC misafir 26 Haziran 2015 Cuma 11:32

Eleştirenleri neden "istemezükçü" diye ilan ediyorsunuz? metro yapılsın diyoruz bu mu istemezükçülük? Halkapınar-Otogar arası metroyu yapın diyoruz bu mu istemezükçülük? Deniz ulaşımı özendirilsin seferler artırılsın diyoruz bu mu istemezükçülük? İnsanlar zar zor geçinip deve yüküyle vergi öderken vatandaşın boğazındaki lokmadan kesip devlete verdiği parayı doğru düzgün kullanın demek mi istemezükçülük? Körfezin dibine 30 metrelik beton blok koyacaksın körfezi öldürecek daha beter kirlenecek diyoruz bu mu istemezükçülük?

Yorumu oyla      17      12  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kemalpaşa’da yaz okulu heyecanı başladı
Kemalpaşa Belediyesi ve Kemalpaşa Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü işbirliğinde; ...
Buca’nın pırlantalarına 4. merkez
Buca Belediyesi Pırlanta Merkezlerine bir yenisini daha ekledi. Türkiye’de ...
Ege’den Anadolu bozkırına kardeşlik eli
İzmir’in merkez ilçesi Konak ile Yozgat'ın Sorgun İlçesi’ne bağlı Bahadın ...
 
Çiğli’de yaz spor okulları başladı
Çiğli Belediyesi her yıl olduğu gibi bu yıl da yüzlerce çocuğun spor yapacağı ...
Karabağlar’da çocuklara da söz hakkı
Katılımcı ve şeffaf bir anlayışla Karabağlar’ı yöneten Belediye Başkanı ...
Karşıyaka camilerinde Ramazan temizliği
Ramazan Ayı’nın gelmesi ile birlikte camilerdeki temizlik çalışmalarını ...
 
Başkan Atila’ya ‘efsaneler’den stat teşekkürü
İzmir’in Türk Futbolu’na damga vurmuş efsane isimlerinden yapımını Bornova ...
İzmir’de yol haritası zirvesi: 12 başlıkta kırsal kalkınma
İzmir Büyükşehir Belediyesi, tarım ve hayvancılığın yol haritası için ...
Narlıdere’de temizlik seferberliği
Havaların ısınmasıyla birlikte, Narlıdere Belediyesi ekipleri tarafından, ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva