HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
3 Ocak 2012 Salı - 18:27

Aliağa'da ikinci Petkim vakası

Aliağa’da Petkim’in Büyükşehir Belediyesi’ni baypas ederek Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na planlarları onaylatmasıyla başlayan tartışmanın ardından ikinci Petkim Vakası gerçekleşti. İlçe halkının karşı çıktığı termik santral bakanlıktan onay aldı.

Aliağa da ikinci Petkim vakası

EGEDESONSÖZ. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ı karşı karşıya getiren araya EBSO Başkanı Ender Yorgancılar ve İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş’ın girmesiyle rayına giren Petkim Planları krizi etkisini sürdürürken Bakanlık, bir hamle daha yaptı. Bakanlığın sadece doğal afetlerde kullanabildiği acil plan yapma yetkisi hayata geçirildi. Aliağa’da İzdemir Enerji Elektrik Üretim A.Ş tarafından kurulmak istenen 350 Megawatt gücündeki santral için firma devletin tüm kurumlarından onay aldı. Türkiye’nin en önemli sanayi ve ticaret kentlerinden Aliağa’da, kurulmak istenen termik santral, bakanlığın resen onay yetkisinden dolayı Aliağa Belediyesi yasal sürenin son gününde planı onaylamak zorunda kaldı.
 
DEVLETİN TÜM KURUMLARINDAN ONAY ALDI
İzmir’in Aliağa ilçesinde İzdemir Enerji Elektrik Üretim A.Ş tarafından kurulmak istenen 350 Megawatt gücündeki santral için firma devletin tüm kurumlarından onay aldı. Bölgede termik santraların kurulmasına karşı yıllardır kararlı bir mücadele gösteren Aliağa Belediyesi, başvuruya yasal sürenin sonunda onay verdi. 2009’da EPDK’dan 49 yıllığına onay alan firma, 17 Haziran 2010’da Çevre Bakanlığı’ndan ÇED olumlu raporu aldı. Firma, imar planları için Büyükşehir’e başvurmak yerine doğrudan Bakanlığa başvurdu. Geçtiğimiz ağustos ayında santralın kurulacağı alanla ilgili 1/25000, 1/5000 ve 1/1000 ölçekli planlar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından re’sen onaylandı.
 
RESEN ONAY BAŞKANLARI TEHDİT EDİYOR
Aliağa Belediye Başkanı Turgut Oğuz, “Yıllardır Aliağa’nın ağır bir kirlilik yüküne maruz kaldığını, bölgenin insan ve çevre sağlığını tehdit eder bir çevre kirliliğiyle karşı karşıya kaldığını söylüyor, her platformda feryat ediyoruz. Bölgemizde 4-5 firma termik santral kurmak istiyor. Termik santrallerin bölgemizi yaşanmaz hale getireceği düşüncesiyle yıllardır karşı çıkıp, çevreci örgütlerle birlikte hukuki platformlarda mücadele ediyoruz. Ancak hükümetin çıkardığı yasal düzenlemeler elimizi kolumuzu bağladı. Termik santral kurmak isteyen bir firma inşaat ruhsatı için Aralık ayı başında Belediyemize başvurdu. Başvuru dosyasında Yasal ve teknik gerekliliklerin tümünü yerine getirdiğini gördük. Yasa gereği Belediye olarak bize gelen bir dosyaya 15 gün içinde olumlu, olumsuz bir yanıt vermemiz gerekiyordu. Aksi halde bakanlık resen onay yetkisini kullanarak bu onayı verecekti. 15 günlük yasal süreyi sonuna kadar bekledik, hatta bu süreyi aştık. Ancak 30 Aralıkta buna bir cevap vermemiz gerekiyordu. Belediye olarak yasal nedenlerle inşaat ruhsatı onayını vermek zorunda kaldık. Ancak hukuken onay vermek zorunda kalsak da bölgemizde kurulabilecek bir santrale karşı her türlü yerel dinamiklerle birlikte mücadelemiz sürecek” dedi.

KARARLI MÜCADELEMİZ SÜRECEK
Aliağa Belediyesinin bundan böyle çevreyi korumak için her zamankinden daha kararlı bir mücadele vereceğini söyleyen Başkan Oğuz, “Aliağa Belediyesi olarak bir tarafta Aliağa’yı, çevremizi korumaya çalışıyoruz, diğer taraftan hukuk ve Hükümetin çıkardığı düzenlemeler, resen onay yetkileri Demokles’in kılıcı gibi üzerimizde duruyor. Artık feryat ediyorum. Yerinden yönetimi güçlendirmemiz gerekirken, Belediyeleri Ankara’nın verdiği kararlara mahkum etmeyi kabul etmiyoruz. Türkiye’nin her yerinde yerel yönetimler zor bir dönemden geçiyor. Ama İzmir’de bu baskıyı daha fazla hissediyoruz. Temsil ettiğimiz kentlerimizde özgür kararlar almak, çevreyi, insanımızı korumak istiyoruz.” dedi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ali kaya 4 Ocak 2012 Çarşamba 16:01

karşıysa niye engellenmedi halk bunların hangi konuda mücadele ettiğini çok iyi biliyor. duygusal konularda

Yorumu oyla      11      5  
ali ali 4 Ocak 2012 Çarşamba 00:19

ali bey siz kına yakamayacaksınız, ilçe örgütü de karşı, meclis üyeleride de (1 meclis üyesi hariç)bu mücadele devam edecek.

Yorumu oyla      14      5  
ali kaya 3 Ocak 2012 Salı 21:27

ŞİMDİ TERMİK SANTRALA KARŞI OLAN CHP ÖRGÜTÜNÜN TAVRI NE OLACAKTIR.BELEDİYE BAŞKANI RUHSATI VERMEK ZORUNDAYDIK DİYEREK BU İŞTEN SIYRILAMAZ.GERÇEKLER YAKINDA HALKIN ÖNÜNE SERİLECEKTİR

Yorumu oyla      12      8  
ali kaya 3 Ocak 2012 Salı 19:32

BAKANLIK PLAN ONAYLAMADAN ÖNCE GÖRÜŞ SORMUŞ ALİAĞA BELEDİYESİ OLUMLU GÖRÜŞ BİLDİRMİŞTİR,PLANI BAKANLIK VERDİYSE RUHSATI NİYE BUNLAR VERİYOR SUÇA ORTAK OLUYORLAR.

Yorumu oyla      12      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Karabağlar’da kadınlar liderlik eğitiminde
Karabağlar Belediyesi, İzmir Sivil Toplum Örgütleri Platformu ve İsveç ...
Kocaoğlu'na mobbing davasında sürpriz tanık!
İzmir Büyükşehir Belediyesi eski Genel Sekreter Yardımcısı Ferda Eser'in, ...
Büyükşehir operasyonunun seyrini değişterecek savunma
Başkan Kocaoğlu’nun ‘Çete lideri’ şüphesiyle özel yetkili savcıya karşı ...
 
Uzmanlar soruyor bu ne büyük bir çelişki?
Selçuk’ta yaşanan bazı olaylar karşısında yasa ve yönetmeliklerin kişi ...
Çiğli'de sokak hayvanları kısırlaştırılıyor
Çiğli Belediyesi veteriner ekipleri tarafından sokak hayvanlarını kısırlaştırma ...
Karşıyaka’ya Almanya’dan yeni kardeş şehir
Karşıyaka Belediye Meclisi 2012 yılının ilk olağan meclis toplantısını ...
 
Van Depremi Narlıdere’de Anıtlaşacak
Narlıdere Belediye Meclisi yeni yılın ilk toplantısında, Van depreminde ...
Bornova Belediyesi, sosyal yardımın okulu oldu
Sağlık ve eğitim alanındaki projeleriyle öne çıkan Bornova Belediyesi, ...
İkramlar tüm yıl Konak Belediyesi’nden
Okullarda, spor müsabakalarında, Ramazan ayında, Kurban satış yerlerinde, ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Toplumsal Bellekte Bir Akdeniz Liman Kenti: İzmir
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Sönmeyen yıldız!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Paradigma çökmesi bir gerçek
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kılıçdaroğlu’nun öfkesi ve yeni dengeler…
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva