HABERLER>SAĞLIK
28 Ekim 2021 Perşembe - 08:08

5-11 yaş aralığına aşı masada

ABD Gıda ve İlaç Dairesi’ne (FDA) bağlı danışma kurulu, BioNTech aşısının 5-11 yaş grubuna üçte bir doz olarak uygulanmasını tavsiye etti. Uygulama için FDA’nın onayı beklenirken Türkiye’de de Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, konuyu ilk toplantıda görüşeceklerini söyledi.

5-11 yaş aralığına aşı masada

Koronavirüs çocukları da tehdit etmeye başlarken ABD’den önemli bir Haber geldi. ABD Gıda ve İlaç Dairesi’ne (FDA) bağlı danışma kurulu, Pfizer/BioNTech’in geliştirdiği COVID-19 aşısının 5-11 yaş grubuna normal dozun 3’te 1’i oranında uygulanmasını tavsiye etti. Kurulun tavsiyesinin ardından FDA, 5-11 yaş grubunun aşılanması konusunda nihai kararı verecek.

Pfizer/BioNTech tarafından yapılan açıklamada, aşının 5-11 yaş grubunda yüzde 90.7 etkili olduğu aktarılmıştı. Açıklamada, 5-11 yaş arasındaki 2 bin 268 çocuğa 3 hafta arayla plasebo veya normal dozun 3’te 1’i ile aşı yapıldığı kaydedilmiş, aşı olan çocukların bağışıklık sistemlerinin olmayanlara kıyasla antikor üreterek güçlendiği ve hastalığı daha hafif semptomlarla geçirdikleri belirtilmişti.

TİTİZLİKLE İNCELEYECEĞİZ
Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara: “Bu tavsiye karar sonrasında ‘aşı hemen ülkemizde 5-11 yaş için kullanıma başlayacak’ diye bir şey söz konusu değil. Aşı öneri grubunun değerlendirip önermesi çok önemli. İlk toplantıda konuyu ele alacağız. Ülkemizde Çocuklar bu hastalıktan ne kadar etkileniyor, yoğun bakımlara yatış nasıl, bulaştırma oranları nedir gibi kriterleri göz önüne alarak değerlendirme yapacağız. Büyüklerde aşılı grup sayısı arttıkça hastalık çocuklarda daha çok görülüyor. Çünkü artık COVID-19 aşısızların hastalığı olmaya başladı. Toplantıda tüm kriterlere titizlikle bakacağız.”

TOPLUMUN YÜZDE 20’Sİ ÇOCUKLAR
Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan: “Yapılan çalışmada çocuklarda yüzde 90.7 etkinlik saptandı. Çocuklara 3’te 1 oranında antijen verildi. Pfizer/ BioNTech’in 0-5 yaş arası faz 3 çalışması hâlâ devam ediyor. Yetişkinlerde herhangi bir aşı belli sayıda uygulanmadan çocuklarda başlanmasına zaten izin verilmez. Belli bir noktaya geldikten sonra çocuk çalışmalarına izin veriliyor. Tüm onay aşamaları tamamlandıktan sonra firma, aşının uygulandığı diğer tüm ülkelerde ruhsat başvurusu yapacaktır. Tahmin ediyorum bu başvuru tüm dünyada kısa sürede olacaktır. Çocukların mutlaka aşılanması lazım. Delta varyantı vakaları çok arttırdı. Çocuklarda hastaneye, yoğun bakıma yatışlar arttı. Nadir de olsa hayatını kaybedenler var. Çocukların aşı olması toplumsal bağışıklık için de çok önemli. Çünkü toplumun yüzde 20’sini çocuklar oluşturuyor.

‘HER GÜN 200 BİN KİŞİ’ UYARISI
Son dönemde tüm hafta boyunca aşılama hızına bakıldığında, günlük ortalama 15 bin civarında aşılama yapılıyor. İki doz Sinovac aşısını olduğu halde üçüncü dozunu olmayarak her gün bağışıklığını kaybeden 200 bin vatandaş bulunuyor. Yani koyduğumuz yüzde 80 aşılama hedefinden giderek uzaklaşıyoruz. Bu nedenle öncelikle aşı karşıtlarının yalan haber üretmesi engellenmeli.”

 
Irak, Suriye ve Lübnan Tezkereleri yayınlandı
 
Ücretsiz ulaşım hakları yıl sonuna kadar uzatıldı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakan Koca'dan üçüncü doz uyarısı
2 milyon 800 bin kişinin 3. doz aşısını yaptırmadığını açıklayan Bakan ...
Son 24 saatte 210 can kaybı 26 bin 896 yeni vaka
Türkiye'de son 24 saatte 355 bin 947 Kovid-19 testi yapıldı, 26 bin 896 ...
ABD'den dördüncü doz aşı açıklaması
ABD'li sağlık yetkilileri, koronavirüsle mücadale kapsamında attıkları ...
 
Bilim Kurulu bugün toplanıyor!
Koronavirüs Bilim Kurulu saat 17.00’de video konferans yöntemiyle toplanacak. ...
100 vakadan 35’i çocuklar ve gençler
Son bir aydaki koronavirüs vakaları içinde 19 yaş ve altındakilerin oranı yüzde 35'e ulaştı.
Aşı olmayan öğretmen, korona kurbanı
Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde aşı olmayan 42 yaşındaki Murat Eken, koronavirüsten yaşamını yitirdi
 
Salgında günün bilançosu: 215 vefat, 29 bin 643 yeni vaka!
Türkiye'nin 26 Ekim 2021 günlük corona virüs tablosu açıklandı.
DSÖ'den tüm ülkelere aşı çağrısı
DSÖ Acil Durum Komitesi, tüm ülkelere, örgütün acil kullanımına onay verdiği ...
Bu kez adres Eşrefpaşa... Sağlıkta şiddet durmuyor!
İzmir Büyükşehir Belediyesi Eşrefpaşa Hastanesi’nde iki güvenlik personeli ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva