HABERLER>GÜNCEL
11 Haziran 2021 Cuma - 17:28

37 kişiye mezar olmuştu... Bilirkişi raporu hatalar zincirini gözler önüne serdi

İzmir depreminde, 37 kişinin hayatını kaybettiği Rıza Bey Apartmanı'na ilişkin hazırlanan bilirkişi raporu, davanın görüleceği mahkemeye gönderildi. Raporda, "Binanın projelendirmedeki eksiklikler, malzeme özelliklerindeki yetersizlikler, uygulama ve işçilik hataları, yapım denetimindeki yetersizlik nedeniyle yıkılmış olduğu görüşüne varılmıştır. Ayrıca yapının daha önce deprem nedeni ile hasar aldığı, bu hasardan sonra projesiz, izinsiz ve kontrolsüz bir tamirat işlemi geçirdiği tespit edildiğinden, bu işlemin de yapının tamamen yıkılmasında etkisi olabileceği değerlendirilmektedir" denildi.

37 kişiye mezar olmuştu... Bilirkişi raporu hatalar zincirini gözler önüne serdi

Ege Denizi’nde, geçen yıl 30 Ekim'de meydana gelen 6.6'lık depremde, İzmir’in Bayraklı ilçesinde 37 kişinin hayatını kaybettiği Rıza Bey Apartmanı'na ilişkin savcılığın talebi üzerine hazırlanan bilirkişi raporu, davanın görüleceği İzmir 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. Dokuz Eylül ve İstanbul Teknik Üniversitesi akademisyenlerinden oluşan 7 kişilik bilirkişi heyetinin hazırladığı raporda, projedeki beton malzemesi basınç dayanımının 20 megapascal olarak belirlendiği, buna karşılık binadan alınan karot örnekleri üzerinde yapılan ölçümlerde beton basınç dayanımının 8.27 megapascal olduğu sonucuna varıldığı belirtildi. Raporda, binanın yatay yük taşıma kapasitesinin, beton basınç dayanımının projede belirtilenden çok az olması nedeniyle azaldığının altı çizildi.

Bayraklı Belediyesi Deprem Etüt Merkezi ve Yapı Laboratuvarı'nca 25 Nisan 2012 tarihinde hazırlanan 'Bina Deprem Riski Değerlendirme Raporu'nda, 2005'te meydana gelen deprem sonrasında binadaki kolon-kiriş bağlantı noktalarında çatlakların oluştuğu ve bu bölgelerin epoksi ile tamir edildiği belirtilen raporda şu ifadelere yer verildi:

"Ancak Bayraklı Belediyesi'nden alınan yapı arşiv dosyasında söz konusu epoksi enjeksiyon ile taşıyıcı sistem tamiratına yönelik herhangi bir proje, doküman veya yapı ruhsatına rastlanmadığı, bu esaslı tamirat işleminin heyet tarafından enkazda yapılan inceleme ve tespitlerde de görüldüğü, belediye tarafından da tespit edilen bu izinsiz esaslı tadilatla ilgili herhangi bir idari işleme dair kayıt olmadığı tespit edilmiştir. Belirlemeler ışığında Rıza Bey Apartmanı binasının projelendirmedeki eksiklikler, malzeme özelliklerindeki yetersizlikler, uygulama ve işçilik hataları, yapım denetimindeki yetersizlik nedeniyle yıkılmış olduğu görüşüne varılmıştır. Ayrıca yapının daha önce deprem nedeni ile hasar aldığı, bu hasardan sonra projesiz, izinsiz ve kontrolsüz bir tamirat işlemi geçirdiği tespit edildiğinden, bu işlemin de yapının tamamen yıkılmasında etkisi olabileceği değerlendirilmektedir."

İDARİ MERCİLER DE DAHİL BİRÇOK KİŞİ SORUMLU TUTULDU
Raporda, binanın tamamen yıkılmasında sorumlu olan kişiler ise şöyle ifade edildi:

"Binanın statik hesabında, etriye ve bina yer değiştirme hesaplarının Deprem Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik 1975 hükümlerine uygun yapılmaması nedeniyle statik proje müellifi ve statik-betonarme projeye onay veren merciler, mevcut beton mukavemetinin statik projede öngörülen beton sınıfını sağlamaması nedeni ile bina fenni mesulünün, sürveyanının ve bina müteahhidinin, yapının taşıyıcı sistem elemanlarında epoksi enjeksiyon ile projesiz, izinsiz ve kontrolsüz bir tamirat işlemi tespiti nedeniyle bu tamiratı yapan ve yaptıranların, söz konusu esaslı tadilatın yapıldığı sonradan kayıt altına alınmasına rağmen, bu konuda idari işlem tesis edilmediğinden ilgili idari mercilerin sorumlu olduğu görüş ve kanaatine varılmıştır."

Binanın, yapıldığı dönemdeki mesleki bilgi ve tecrübe düzeyini yansıtan bir tasarıma sahip olduğunun belirtildiği raporda, "Ancak bugünkü imkanlarla değerlendirildiğinde, 1975 Deprem Yönetmeliği'nin öngördüğü 'güvenlik düzeyini' sağlayamadığı anlaşılmıştır" denildi. Ayrıca, projede belirtilen çatı sistemi ile binaya ait uydu görüntülerinin birbirleriyle uyumlu olmadığı da raporda belirtildi.(DHA)

 
Menemen'de Kızılay ile güç birliği
 
MEB açıkladı: Telafi eğitimi nasıl olacak?
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Bayraklı 11 Haziran 2021 Cuma 18:41

Bu yıkılan binalardan tek sorumlu Bayrakkı Belediyesi.Belediyenin Deprem etüt merkezi vardı bina kontrollerinden iyi para topladılar güzel bir şekilde reklam yaptılar.Kontrol edilen binalara rapor verildi.Bu verilen raporlar basında ve mecliste gündeme geldi.sonuç deprem ve ölümler eşittir belediye.

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sapık fotoğrafçının cezası belli oldu
Yalova'da fotoğraf stüdyosuna yerleştirdiği gizli kamerayla kadın personel ...
Emrah Apartmanı için yeni karar
İzmir'de yıkıma neden olan 6.6 büyüklüğündeki depremde 32 kişinin hayatını ...
Genç hemşirenin sır ölümü... 5'inci kattan düştü!
Hemşire Şebnem Köker, İstanbul'da kaldığı pansiyonun 5'inci kattaki odasından ...
 
Milli Emlak'tan İzmir'in göbeğinde 9 milyonluk satış
İzmir Çevre Ve Şehircilik İl Müdürlüğü Milli Emlak Dairesi Başkanlığı ...
Seferihisar’daki projeye halk seti… Efeler meydana indi, toplantı iptal!
İzmir’in Seferihisar ilçesine bağlı Orhanlı köyünde yapılması planlanan ...
Şehir Plancıları, Alaçatı’nın peşini bırakmıyor: ‘İnşaatı durdurun’ çağrısı!
Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi, Çeşme’de tepkilere neden olan Alaçatı ...
 
Bayraklı Belediyesi işçilerinden eylem: Birkaç çakala boyun eğmeyiz!
Bayraklı Belediyesi'nden bir grup belediye işçisi toplu sözleşme maddelerinin ...
İzmir'de feci kaza... Otomobil kağıt gibi yırtıldı!
İzmir'in Bergama ilçesinde, lastiğinin patlaması sonucu karşı şeride geçen ...
Genç Kızılay İzmir'den yabancılarla kültür gezisi
Genç Kızılay İzmir Uluslararası İlişkiler Birimi kültürel gezi düzenledi.
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva