HABERLER>SAĞLIK
15 Ekim 2021 Cuma - 12:54

3’üncü doza çağrı var, randevu yok!

Sağlık Bakanlığı, Sinovac aşısı olan yurttaşlara sürekli ‘İkinci dozdan 3 ay sonra hatırlatma dozunu olun’ çağrısı yapıyor. Ama sistem, 3’üncü doz aşısını olmak isteyen yurttaşlara 6 aydan önce randevu vermiyor.

3’üncü doza çağrı var, randevu yok!

Salgında giderek artan vaka sayıları 30 bin bandını da aşmış durumda; buna karşın günlük aşılama sayıları hâlâ düşük. Ülkede son bir haftada (6 Ekim-12 Ekim) yalnızca 1,8 milyon doz aşı yapıldı. Buna göre, son bir haftada günlük aşılama sayısı ortalama 266 bin oldu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da 12 Ekim'de Twitter hesabından yaptığı paylaşımda bu duruma çekerek, “Son günlerde aşılanma hızında durağanlık var” dedi ve ekledi: “Vaka sayılarının yüksekliği, aşı konusunda bir tereddüt uyandırmış olabilir mi? Ama şunu unutmayın: Covid-19’u aşı sayesinde adeta grip gibi atlatanların sayısı artık bunlarla yarışıyor. Kayıplarımızın çoğuysa tam doz aşı olmayanlar.”

AŞI ARALIĞI 6 AYA ÇIKTI
Uzmanlar da aşılama hızının düşmesinde aşı tereddüdünün etkisine dikkat çekiyor; ancak tek etken bu değil. Aşı olmak isteyen çok sayıda yurttaş da aşı olamıyor; çünkü randevu alamıyor! Son olarak üçüncü doz aşı için randevu aralığı, önceki gün sessiz sedasız 6 aya çıkarıldı. Yani iki doz inaktif (Sinovac) aşı olan yurttaşlar, artık ikinci dozun üzerinden 6 ay geçmeden üçüncü doz için randevu bulamıyor.

Hâlbuki yapılan araştırmalar, inaktif aşıların etkisinin 3’üncü ayın bitiminden itibaren düştüğünü gösteriyor. Bakan Koca da sık sık “2 doz inaktif aşı yaptıran yurttaşlara, 3 ay sonra yeni aşılarını olmaları” çağrısı yapıyor. Buna karşın üçüncü dozu olmak isteyen yurttaşların 180 günden önce sistemden randevu bulamaması, “Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu” deyimini akıllara getiriyor.

Covid-19 yoğun bakım servislerinde yatan hastaların ve Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirenlerin önemli bir bölümünün iki doz Sinovac aşısı yaptıran, üçüncü doz aşısının olmamış yurttaşlardan oluştuğu biliniyor. Türk Yoğun Bakım Derneği’nin verileri de bu saptamayı doğruluyor. Dernek, geçen ağustosta ülke genelindeki 60 merkezde yatan 952 yoğun bakım hastasının verilerini açıklamıştı. Buna göre, yoğun bakımda yatanların yüzde 51,4’ü aşısız hastalardan, yüzde 39,4’ü ise iki doz Sinovac aşısı yaptıranlardan oluşuyordu. İki doz Sinovac aşısı yaptıran yoğun bakım hastalarının yaş ortalaması 73’tü. Bu araştırma da gösteriyor ki, üçüncü doz aşıda önceki gün itibarıyla ortaya çıkan randevu krizi, özellikle 65 yaş üstü yurttaşların sağlığını tehdit ediyor. Türk Tabipleri Birliği (TTB) Aile Hekimliği Kolu Başkanı Dr. Emrah Kırımlı, bu durumun gebeler için de büyük risk oluşturduğunu belirtiyor:

“Yaşlılar ve hamileler için ciddi bir problem bu. Biz salgının başında 65 yaş üstü için birçok önlem aldık, onları eve kapattık vs. Şimdi ise üçüncü doz aşı olmak istiyorlar, ‘olmaz’ diyoruz! Dünden (önceki gün) beri sistem üçüncü doz randevuları vermiyor, 180 gün sonraya veriyor. Oysa biz sürekli iki doz Sinovac olmuş hastalarımızı üçüncü doz aşıya çağırıyorduk. Şimdi bize ‘Siz çağırıyorsunuz, ben de geliyorum, aşı olmak istiyorum, olamıyorum’ diyecekler. Bu uygulamaya anlam vermek mümkün değil.”

ÇOCUKLAR DA AŞI OLAMIYOR
Dr. Kırımlı’nın verdiği bilgilere göre, aşı randevu sisteminde yaşanan tek sorun bu da değil. Kırımlı, 12-15 yaş arası çocuklar için de aşı randevusu almanın çok zor olduğunu vurguluyor. Okula giden çocuklarını aşılatmak isteyen çok sayıda kişinin randevu alabilmek için kendilerinden yardım istediğini anlatan Kırımlı, “Çok fazla bürokratik işlem var. Onların yerine biz randevu açmaya çalışıyoruz. Öte yandan evde aşı için randevu sistemi de düzgün çalışmıyor. Dolayısıyla yalnızca aşı tereddüdü ve aşı karşıtları değil sorun. Aşılanmak isteyip aşılanamayan da çok var” ifadelerini kullanıyor. (Birgün)

3-uncu-doza-cagri-var-randevu-yok-931945-1.

 
Phoenix Antik Kenti gün yüzüne çıkarılacak
 
Bütçe eylül ayında 23.6 milyar açık verdi
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
banu 15 Ekim 2021 Cuma 13:59

yurtdısına cıkacağız yalanıyla 4. doz ası olanları da yazın boyle sahtekar dolu ve sağlık bakanlığı ne pasaport ne vıze hıcbırsey sormuyor yurtdışına çıktıkları da yok yalan soyleyıp aşı olanlar dolu cevreleımızde

Yorumu oyla      2      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TURKOVAC aşısı olanlar 6 ay takip edilecek
TURKOVAC'ın Faz-3 çalışması kapsamında gönüllülere uygulanmasıyla ilgili ...
Aşısız baba, oğluna virüs bulaştırdı... 'Vicdan azabı çekiyorum!'
İzmir'de, bir hastanede güvenlik görevlisi olmasına karşın aşı olmayı ...
Sağlık Bakanı Koca'dan önemli uyarı!
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, önemli bir uyarıda bulundu.
 
Covid-19 nedeniyle tüberküloz ölümleri arttı
Dünya Sağlık Örgütü'nün hazırladığı rapora göre 2019'da tüberkülozdan ...
Moderna aşısının üçüncü dozuna ilk onay
FDA danışma kurulu, Moderna aşısının üçüncü dozunun 65 yaş üstü ve riskli ...
Salgında günün bilançosu: 203 vefat, 30 bin 709 yeni vaka!
Türkiye'nin 14 Ekim 2021 günlük corona virüs tablosu açıklandı.
 
'Bağışıklığını kaybedenler aşılananlardan fazla'
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim ...
TURKOVAC'ın, Delta'ya etkisi araştırılacak
Erciyes Üniversites Rektörü Prof. Dr. Çalış, üniversitelerinde geliştirilen ...
Bakan Koca'dan 18 yaş üstü için çağrı
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva