HABERLER>SAĞLIK
2 Temmuz 2021 Cuma - 10:00

3’üncü doz olacaklar dikkat! ‘Elimizde veri yok!’

Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Torun, Sağlık Bakanlığı tarafından alınan kararlar doğrultusunda yapılmaya başlanan 3’üncü doz koronavirüs aşıları konusu ile ilgi değerlendirmelerde bulundu. Aşılamayı doğru bulan, ancak bu konuda henüz bilimsel bir bilgi ve yayın olmaması dolayısıyla dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan Uzm. Dr. Torun, “Şu anda benim bildiğim kadarıyla Türkiye’de bu konuda yayınlanmış bir çalışma da yok. 3’üncü dozda aşı olacakların doktor kontrolünde olmaları daha uygun” dedi.

3’üncü doz olacaklar dikkat! ‘Elimizde veri yok!’

Menduha Ceylan/EGEDESONSÖZ- Sağlık Bakanlığı’nın aldığı kararlar doğrultusunda 1 Temmuz tarihinden itibaren yeni normalleşme süreciyle birlikte aşılamada 50 yaş üzerindeki kişiler ve sağlık çalışanları için 3’üncü doz uygulamasının başladığı belirtildi.

Kararda ayrıca, koronavirüs atlatan kişilerin aşı olma süresinde kısaltmaya gidilerek, 6 aydan 3 aya çekildiği vurgulandı. Bu doğrultuda, Türkiye genelinde 3’üncü doz ve koronavirüsü atlattıktan sonra 3 ayı tamamlayanların aşılanmasına başlanıldı.

Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Delegesi Uzm. Dr. Mustafa Torun, Sağlık Bakanlığı’nın almış olduğu kararlar doğrultusunda çarpıcı açıklamalarda bulunarak; vatandaşlara, 3’üncü doz ve koronavirüsü atlattıktan sonra 3’üncü ayda yapılabilecek aşı konusunda önerilerini iletti.

TÜRKİYE’DE YA VERİ YOK YA DA GİZLENİYOR!
Koronavirüse karşı önlem alma konusunda yapılmaya başlanılan 3’üncü doz aşıları hakkında Sağlık Bakanlığı’nın bilimsel verilere dayanarak hareket edip etmediği konusunda endişeler olduğunu aktaran Uzm. Dr. Torun, “Şu anda Türkiye’de bu konuda bilebildiğimiz kadarıyla yayınlanmış bir çalışma yok. Zaten Sağlık Bakanlığı da bu tür çalışmalara sıcak bakmıyor. Halbuki Sağlık Bakanlığı’nın bugün elinde çok güzel veriler olup da yayınlaması gerekirdi. Bu konuda yeterli bir saydamlık olmadığı için bizler de bilemiyoruz. Bize hastalarımızdan gelen bu konudaki sorulara karşı eski aşı bilgilerimize ve deneyimlerimizi dayanarak yanıt veriyoruz. İmmünoloji, viroloji, mikrobiyoloji ve enfeksiyon hastalıkları temel bilgilerimiz doğrultusunda sorulan soruları yanıtlamaya çalışıyoruz... Sağlık Bakanlığı’nın elinde veriler olması, bu konuyla ilgili çalışma yapması, bilimsel verileri bizlerle paylaşması iyi olurdu. Ama bu konuda herhangi bir bilgi alamadık. Çünkü şeffaflık yok” dedi.

3’ÜNCÜ DOZDA HANGİ AŞI TERCİH EDİLMELİ?
Uzm. Dr. Torun, yapılacak olan 3’üncü doz koronavirüs aşısıyla ilgili şahsi fikirlerini açıklayarak şu sözleri söyledi:

“Keşke bilimsel veriler ve bu konuda yayınlar olsaydı da ona göre davransaydık veya toplumu bilgilendirseydik... Bildiğimiz kadarıyla sağlıkçılara yapılan aşılarla ilgili; herhangi bir sorun yoksa mRNA aşısı olabilir diyoruz. Bununla ilgili de elimizde bir çalışma olmadığını yine vurgulayalım.  Sadece genel tecrübelerimize dayanarak söylüyoruz. Bilindiği üzere Biontech firmasının çıkardığı (Comirnaty) aşının antikor düzeyi daha yüksek. Ama otoimmün hastalığı belirgin şekilde varsa ki bunda çok az sorunlu hastalıkta belirgin. Bunlarda dikkatli olmak, ilgili doktor kontrolü ve izleminde yarar var diyoruz. Biontech’in aşısı hakkında bildiğimiz kadarıyla otoimmün hastalığı olanlarda ve 50 yaşın üzerinde biraz daha dikkatli olunması gerekir. Ama konuyla ilgili paylaşılmış bir yayın yok. Varsa da yetersiz. Biontech aşısının infalamatuar yan etkileri konusunda yeni yeni yayınlar çıkıyor ama abartıldığı kadar değil.  Yayınları iyi izlemek gerekiyor. Bu da bakanlığın asli görevi.”

İmkanı olan kişilerin 3’üncü doz koronavirüs aşısı olmadan önce antikor testi yaptırmalarında sakınca olmadığını belirten Uzm. Dr. Torun, “İnaktif aşılar virüsün tutunmasını önleyecek yeterli antikorlar oluşturamıyor. Çünkü yapısı gereği inaktif aşılarda çıkıntılar yok edilmiş durumda. Bu çıkıntılar spike antikoru oluşturamadığı için, doğrusu bu inaktif aşıların salgın başlamadan önce korunma amacıyla yapılması olurdu… Bu olamadı. Salgın anında ise mRNA aşıları daha uygun ama bununla ilgili bize yayınların iletilmesi gerekiyor. Kişiye aşı seçeneği tercihini yapması doğru değil. Konu bilimsel. Kesinlikle, kişilerin kararına bırakılamaz. Bu konuda yayın olmadan, uzman görüşü olmadan vatandaşlara istediğiniz aşıyı seçin demek doğru ve bilimsel bir tavır değil. Daha çok siyasi bir karar gibi duruyor” diye konuştu.

KORONAVİRÜSÜ ATLATANLAR ACELE ETMESİN
Koronavirüs atlatan kişilerin, açıklanan kararlar doğrultusunda; 6 ay değil, 3 ay sonunda aşı olabileceği konusunda fikirlerini beyan eden Uzm. Dr. Torun, “Koronavirüsü atlatan kişiler için biz en az 6 ay öneriyoruz. 6 ay – 1 yıl içerisinde aşı yaptırabilirler. Antikor düzeyleri düştüğü için… 3. ayda da aşı yaptırılırsa bir sakınca yok ama bizlerin öncelikle aşılanmada yüzde 70’le toplumsal bağışıklığı hedeflememiz gerekiyor. Halâ toplumda aşı reddi, tereddüdü varken 3’üncü aşılara geçmek, etik açıdan da bilimsel açıdan da erkencilik olur. Koronavirüs atlatanlar 6 ayı doldurmayı beklemeli. Aşılanmayan aşı tereddütü ve aşı reddi tutumunda olanlarda ikna edilip aşılanmalı diyoruz” şeklinde konuştu.

REHAVETE KAPILMAYALIM!
Sözlerine vatandaşlara Delta varyantı hakkında uyarılarda bulunarak son veren Uzm. Dr. Torun, “Bu varyant 80 ülkeye yayıldı ve yayılmaya devam ediyor. Aşıların da doğal olarak etkinliği azalacak. Maske, mesafe ve hijyen konularında kesinlikle dikkatli olmalıyız. Rehavete kapılmayalım. Sonuçta her rehavete kapılmada pik yaşandı ve insanlarımızı kaybettik... 3’üncü doz aşıların öncelikle sağlıkçılara ve risk grubundakilere uygulanmasını doğru buluyorum ama mutlaka doktor kontrolünde olmalı ve mRNA aşısı olması daha doğru. Çok belirgin otoimmün hastalığı olanlara inaktif aşılar (CoronaVac) da yapılabilir” ifadelerini kullandı.

 
İzmir trafiğine çözüm arayışı... Deniz ulaşımına takviye!
 
Faizsiz konut şirketleri tasfiye edildi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Türkiye'de uygulanan aşı sayısı 50 milyonu geçti!
Türkiye'de corona virüs salgınıyla mücadele kapsamında yapılan aşı sayısı 50 milyon dozu geçti.
DSÖ uyardı: 10 haftalık düşüş sona erdi!
DSÖ Avrupa Başkanı Hans Kluge, kıta genelinde corona virüs vakalarındaki ...
İzmir Tabip Odası'ndan sert tepki: Bu karar şiddete davettir!
Hastasının attığı jiletle boynundan yaralanan Dr. Kadir Songür'ün davasında ...
 
İzmir'de 3. doz aşılama başladı
İzmir'de, yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadele kapsamında sağlık ...
Normalleşmede yeni dönem... Hayatımızda neler değişiyor?
Normalleşmede yeni dönem... Hayatımızda neler değişiyor?
Son 24 saatte 45 can kaybı, 5 bin 496 yeni vaka
Türkiye'de son 24 saatte 228 bin 163 Covid-19 testi yapıldı, 5 bin 496 ...
 
50 yaş üzeri ve sağlıkçılara üçüncü doz aşılama başlıyor
Koronavirüs Bilim Kurulu bugün, video konferans yöntemiyle toplandı. Sağlık ...
Son 24 saatte 53 can kaybı, 5 bin 846 yeni vaka
Türkiye'de son 24 saatte 229 bin 846 Kovid-19 testi yapıldı, 5 bin 846 ...
Bakan Koca açıkladı: Delta Varyantı'nda son rakamlar... Müzik yasağında yeni karar!
Bakan Koca, İstanbul başta olmak üzere 26 ilde görülen delta varyantı ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva