HABERLER>SAĞLIK
27 Temmuz 2021 Salı - 08:27

22 milyon neden aşı olmuyor?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın henüz ilk doz aşısını olmamış 22 milyonu aşkın kişi olduğunu söylemesinin ardından akıllara, “Bu kişiler neden aşı olmak istemiyor” sorusu geldi. 3’ü Bilim Kurulu üyesi 4 profesör, soruyu yanıtladı...

22 milyon neden aşı olmuyor?

AŞI KARŞITLARINA İNANIYORLAR
- Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sema Kultufan Turan:
 Ülkede aşı karşıtı olan pek çok insan var. Bilimsel bir dayanakları yok ama konuşup toplumu sıkıntıya sokuyor ve şüpheye düşürüyorlar. Aşı ile korunmanın çok önemli olduğunu yoğun bakım ihtiyacının azalmasından anlayabiliyoruz. Ancak kişisel önlemleri bırakırsak, bu pandemi sürecinden kurtulmamız mümkün olmayacak.

RANT İÇİN KAFA KARIŞTIRIYORLAR
- Ankara Üniversitesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Necmettin Ünal:
 Bu konuyu iki ayrı başlıkta incelemek lazım. Aşı karşıtlığının propagandasını yapanlar ve aşı karşıtı olmayan ama bunlardan etkilenip kafası karışıp kararsız olanlar. Aşı karşıtı olanlar ‘COVID-19 diye bir hastalık yok’ diyorlar. ‘RNA virüsüne karşı aşı olamaz’ tezini savunuyorlar. Aşının etkisiz olduğunu söylüyorlar. ‘Aşının çok fazla komplikasyonu var’ diyorlar. Bu insanların sayısı az ama bu az sayıdaki kişiler içinde maalesef doktorlar da var. İlk önce burayı çözümlememiz gerekiyor. Bu 100-150 kadar kişi niye aşı karşıtı kampanyalar yapıyorlar? 23 milyon bunlardan niye etkileniyor? Bu işi çözmek istiyorsak öncelikle gayrı bilimsel, gayrı kanuni, gayrı ahlaki halk sağlığına zarar verenlerin, bundan ne çıkarları olduğunu net olarak ortaya koymak lazım. Çoğu rant, popülaritesini arttırmak, müşteri profilini genişletmek ya da ilaç dışı maddelerin pazarlanmasını yapmak için aşı karşıtlığı yapıyor. Bunlar kendi rantları için halkın kafasını karıştırıyorlar.

- Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Levent Akın: Bu kişiler komplo teorilerinin etkisi altında kalıyorlar. Yok aşı kısırlık yapıyor, çip takıyorlar, yabancı ajanlar devrede, aşı olanların beyninde hasar oluyor, kalp hastalığına neden oluyor gibi say say bitmeyen bilimsellikten uzak tevatürlere inanmak istiyorlar. Bu hastalıkla mücadele etmenin en önemli yolu aşı olmak. Sıkıntılı günlere dönmemek için maske, mesafe, hijyen ve aşı kurallarını uygulamalıyız. Uygulamalıyız ki virüs bulaşacak yer bulamasın ve kaybolsun. Ancak vaka sayıları hızla artıyor. Bu da tedbirlerin yeterince uygulanmadığını gösteriyor. Kurban bayramının etkisini de henüz görmedik.

‘GENCİM, COVID’İ YENERİM’ DİYEN VAR
- Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü:
 Aşı olmak istemeyenleri iki kategoride ele almak lazım. Bunların bir kısmı aşı karşıtlığı denilen bir kategori. Burada bir güvensizlik söz konusu. Aşı ile zarar görebileceklerini düşünüyorlar. Kanıta, bilgiye dayanmaksızın komplo teorilerine dayanıyorlar. Bu bizde çok fazla değil. Türkiye’de diğer aşılara bakacak olursak aşılanma oranı çok yüksek. COVID-19 aşısının düşük oranda olmasının nedeni tereddütlerin olması. Örneğin hangi aşıyı olsam, Türk aşısı çıkınca onu mu olsam, alerjim var dokunur mu, gibi sorular var insanların kafasında. Bu da bazı kişilerin aşıya mesafeli olmasına neden oluyor. Bu tereddütlerin artık ortadan kalkması lazım. Çünkü dünya nüfusunun yüzde 30’u aşılanmış durumda. Burada yapılması gereken bilgilendirme ve aşının etkinliği ile ilgili verilerin paylaşılması. Bir başka grup da kendilerini güvende hissedenler. ‘Ben topluma karışmıyorum, bana bir şey olmaz ya da gencim hasta olsam da yenebilirim’ diye düşünenler var. İhmalkar olanlar da bulunuyor. Aşı olmak istiyor ama fırsat bulup bir türlü aşılamaya gitmeyenler var. İkinci doz aşısını olmayanların bu kişilerden oluştuğunu düşünüyorum. Eğitim ve sosyal durum da etkili tabii ki. Hala dünyanın düz olduğuna inanan bir kesim var sonuçta. Her bir kategoriye yaklaşım farklı olmalı.

İŞTE EN YAYGIN 10 BAHANE
- COVID-19’a inanmıyorlar.
- Aşının etkisiz olduğunu düşünüyorlar.
- Yan etkilerden korkuyorlar.
- Aşıyla çip takıldığını düşünüyorlar.
- Aşının kısırlık yaptığına inanıyorlar.
- Yabancı ajanların devrede olduğunu söyleyen var.
- Türk aşısını bekliyorlar.
- Alerji yapabilir diye korkuyorlar.
- İhmalkar olanlar var.
- “Bana bir şey olmaz” diyorlar. (Hürriyet)

 
Eğlence mekanında silahlı kavga: 2 ölü
 
Ve o noktaya gelindi: ‘Aşı olmayana kısıtlama şart’
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Kısıtlama gelmeli 27 Temmuz 2021 Salı 11:55

En başta toplu ulaşıma binmeleri yasaklanmalıdır.

Yorumu oyla      8      5  
VfV 27 Temmuz 2021 Salı 11:42

Sen de uygulamaya başlayan bazı ülkeler gibi aşı olmayanları kamu hizmetlerinden men et, toplu ulaşıma, AVMlere alma, restoranlara, kapalı alanlara v.s alma o zaman o 22 milyonun en az 21 milyonu gider aşısını olur. Hatta sadece AVM'lere almayacağını söyle o şımarık tayfa anında kolunu sıvar aşıya koşar. Yukarıdaki 10 bahane aslında bahane. Biraz da sosyal medyada şımarıklık yapıyolar. Sırf hava olsun diyel

Yorumu oyla      7      4  
Aşı Adaylarının ruhsat almasını bekliyoruz 27 Temmuz 2021 Salı 10:44

sadece denek olmak istemiyoruz . aşıların ruhsatı çıksın seve seve hatta koşa koşa aşı olmaya gideriz. Ayrıca covid virüsü yok değil sadece bütün dünyayı kara veba gibi abartılı olarak gösterip korku imparatorluğu oluşturuyorlar oysa buda bir çeşit grip virüsü yoksa bütün ülkede birden bire grip vakaları nasıl yok olur böyle bir şey mümkün mü?

Yorumu oyla      4      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
2 il kırmızı kategoriden turuncuya geçti
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Adıyaman ve Kahramanmaraş'ın kırmızı kategoriden ...
Salgında günün bilançosu: Vaka sayısı 16 bini aştı!
Türkiye'nin 26 Temmuz 2021 günlük corona virüs tablosu açıklandı.
Prof. Dr. Ceyhan: Birkaç artış dalgası daha göreceğiz
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim ...
 
3'üncü doz tartışmasına Uğur Şahin ne dedi?
Dünyada onaylanan ilk Covid-19 aşısını Pfizer ile birlikte geliştiren ...
İzmir Tabip Odası'ndan aşı olmayanlara yaptırım çağrısı!
Normalleşme için epidemiyolojik verilerin uygun olmadığını, Delta virüsünün ...
Mehmet KARABEL yazdı... Ya aşılanacağız ya kapanacağız!
Mehmet KARABEL yazdı... Ya aşılanacağız ya kapanacağız!
 
Salgında günün bilançosu: Vaka sayısı 14 bini aştı!
Türkiye'nin 25 Temmuz 2021 günlük corona virüs tablosu açıklandı. Buna ...
Üçüncü doz aşı tartışması... Kimler için gerekli?
Üçüncü doz aşı tartışması... Kimler için gerekli?
Aşı karşıtı olan kişi virüsten hayatını kaybetti!
ABD’nin Kaliforniya eyaletinde yaşayan ve aşı karşıtı olan Stephen Harmon ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva