HABERLER>SAĞLIK
24 Aralık 2021 Cuma - 18:37

16-18 yaş grubuna TURKOVAC çalışması

TURKOVAC'ın hatırlatma dozu çalışmalarının idari koordinatörü Doç. Dr. İhsan Ateş, gelecek hafta yerli aşının 16-18 yaş grubu çocuklardaki etkinliği ve güvenilirliğinin değerlendirileceği çalışmaya başlayacaklarını bildirdi

16-18 yaş grubuna TURKOVAC çalışması

Ankara Şehir Hastanesi Genel Hastane Başhekimi ve TURKOVAC'ın hatırlatma dozu çalışmalarının idari koordinatörü Doç. Dr. İhsan Ateş, seri üretimine başlanan yeri inaktif aşı TURKOVAC'ın klinik çalışmalarını yürüten ekiple Ankara Şehir Hastanesi Aşı Birimi'nde basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

TURKOVAC aşılarının yaklaşık 20 aylık süreçte geliştirildiğine işaret eden Ateş, hiç aşı olmamış, ardından çift doz aşılarının üzerine hatırlatma dozu uygulanan gönüllüleri içerisine alan çok sayıda klinik çalışma gerçekleştirildiğini anlattı.

Doç. Dr. Ateş, bu çalışmaların bir bölümünün tamamlandığını, bir kısmının da devam ettiğini vurgulayarak, "Elimizdeki mevcut verilere baktığımızda hastalıktan korumak ve antikor yanıtının oluşup oluşmadığı yönünde yaptırdığımız bir değerlendirme var. Bu değerlendirmeleri göz önünde bulundurduğumuzda TURKOVAC'ın inaktif aşılar grubunda etkinliğinin olduğu, istediğimiz etkin yanıtın elde edildiği ve bununla birlikte de herhangi ciddi reaksiyon gelişmediğini gözlemledik" değerlendirmesinde bulundu.

Aşılarda en çok odaklanılan kısmın yan etkiler olduğuna dikkati çeken Ateş, "Aşımız yan etkiler konusunda da güvenilir bir aşı. 100 hastanın belki 10'unda lokal etkiler dediğimiz 24 saati aşmayan etkiler mevcut. Bunlar da kısa süre içerisinde düzeliyor" bilgisini paylaştı.

"YÜZDE 70'E YAKIN GÖNÜLLÜ TAMAMLANDI"
Şu anda hiç aşı olmamış gönüllülere yönelik ve hatırlatma dozunun uygulandığı klinik çalışmaların devam ettiğini aktaran Ateş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Şu anda yüzde 70'e yakın gönüllü tamamlandı. Yüzde 30 gibi bir gönüllü grubunu daha dahil ettiğimizde çalışmamız sonlanmış olacak. Önümüzdeki hafta içerisinde de 16-18 yaş grubu çocuklarda TURKOVAC aşısının etkinliği ve güvenilirliğinin değerlendirileceği çalışmamız başlayacak. Aynı şekilde BioNTech üzerine TURKOVAC hatırlatma dozu yapacağımız Faz 2 B1 çalışmamız da önümüzdeki hafta itibarıyla başlamış olacak.

Aşımızın acil kullanım onayının alınması bizim için büyük bir motivasyon. Devam eden çalışmalarımızın da kısa süre içerisinde tamamlanması ile aşının etkinlik ve güvenilirliğini uluslararası makalelerde yayımlamış olmamız çalışmamızın uluslararası düzeydeki güvenilirliğini de artıracaktır. Bu nedenle çalışma kriterlerine uyan tüm vatandaşlarımızı gönüllü olmak için çalışma merkezlerine bekliyoruz."

Ateş, TURKOVAC'ın Faz 3 Rapel (hatırlatma) doz çalışmasının Türkiye genelinde 41 merkezde devam ettiğini anımsattı.

"ONUR DUYDUĞUMUZ, BİZİ HEYECANLANDIRAN BİR SÜREÇ OLDU"
Doç. Dr. Ateş, yerli ve milli aşı TURKOVAC'ın seri üretimine başlanmasının çok heyecan verici olduğunu vurgulayarak, "Türkiye'de uzun dönemden sonra böyle bir aşının üretilmiş olması ve bizim de Ankara Şehir Hastanesi olarak diğer kurumlarla birlikte bu sürecin içerisinde yer almamız bizi bilimsel anlamda da motive ediyor. Onur duyduğumuz, bizi heyecanlandıran bir süreç oldu. Bu, Türkiye'de bundan sonra başlayacak çalışmalar için de bir basamak olur umudundayız" diye konuştu.

TURKOVAC aşılarının uygulanmasına şehir hastanelerinden başlanacağı anımsatılarak, Ankara Şehir Hastanesinde yürütülen hazırlıkların sorulması üzerine Ateş, aktif aşılama sürecine girilmesi durumunda 130 aşı odasının kısa sürede oluşturulabileceğini dile getirdi.

Doç. Dr. İhsan Ateş, "Gelecek TURKOVAC aşılarıyla birlikte BioNTech ve Coronovac aşılarımıza vatandaşımızın daha kolay ulaşabileceği düzenlemeler yapıldı. Ankara Şehir Hastanesi ve diğer kurumlarımızda çok rahat şekilde bu hizmeti vereceğiz" şeklinde konuştu. (AA)

 
LPG’de 72 kuruş, motorinde 5 kuruş indirim
 
"Süresiz nafaka"ya sınırlama çalışması
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Türkiye'de hangi varyant hakim?
Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, Omicron varyantının Türkiye'de ...
Bu sefer depoda bile kalmadı... Eczanelerde raflar boşaldı!
İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, ilaca yüzde 120 değil, yüzde ...
Sır tutmak akıl sağlığını yoruyor
ABD’nin Colombia Üniversitesi tarafından yapılan yeni bir araştırmada, ...
 
Omicron varyantı kaynaklı ilk ölüm gerçekleşti
Almanya'da Covid-19'un Omicron varyantı nedeniyle ilk ölümün kayıtlara geçtiği bildirildi.
Salgında günün bilançosu: 168 vefat, 18 bin 771 yeni vaka!
Türkiye'nin 23 Aralık 2021 günlük corona virüs tablosu açıklandı.
Omicron varyantı en çok hangi ülkelerde görüldü?
Dünya Sağlık Örgütü'nün haftalık Covid-19 raporuna göre, ilk kez Güney ...
 
TURKOVAC aşılarında ilk sevkiyat gerçekleşti
Acil kullanım onayı alan yerli Kovid-19 aşısı TURKOVAC'ın ilk sevkiyatı gerçekleştirildi.
Omicron varyantı ile semptomlar değişiyor
Covid-19'un en yaygın belirtilerini şimdiye kadar şiddetli öksürük, yüksek ...
Evlilik öncesi SMA taraması başladı
Sağlık Bakanı Koca, "SMA hastalığının önlenmesine yönelik evlilik öncesinde ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Kent Üzerine: İzmir için yeni ufuklar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Takkiye
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Konserve bamyadan zehirlendi suikast zannetti!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Eteklerimizde biriken güneş rengi bir yığın yaprak…'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ah Alaçatı vah Alaçatı!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Vasatlar Baharı
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Değinmeler: Çin, Asgari ücret ve Mourinho…
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Tolkien’in Oxford’u ve yüzüklerin efendisi
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva