HABERLER>EKONOMİ
13 Eylül 2021 Pazartesi - 09:03

152 milyonluk projede ayrıntılar netleşti… Günde 124 bin litre süt üretilecek

Ege Bölgesi Sanayi Odası’nın yürütücülüğünde Bergama’da kurulması planlanan Tarıma Dayalı İhtisas (Süt) Organize Sanayi Bölgesi’nin ayrıntıları netleşti. Projenin bedeli 152 milyon 494 bin TL olarak açıklanırken ayrılan 2 milyon 850 bin metrekare alanda 110 bin 400 baş hayvandan günlük 124 bin 800 litre süt üretilmesi planlanıyor.

152 milyonluk projede ayrıntılar netleşti… Günde 124 bin litre süt üretilecek

EGEDESONSÖZ- Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Bergama’da Tarım ve Orman Bakanlığı’yla  birlikte yer tespitini yaptığı Bergama Tarıma Dayalı İhtisas (Süt) Organize Sanayi Bölgesi’nin ayrıntıları netleşti. Ege Bölgesi Sanayi Odası’nın yürütücülüğünde çalışmaları ilerleyen proje için 2 milyon metrekare hazine arazisi ayrılmıştı.

Projenin bedelinin 152 milyon 494 bin TL olduğu açıklanırken organize sanayi alanında 110 bin 440 baş hayvan kapasitesinin sağlanması öngörülüyor. Tesislerde ise günlük 124 bin 800 litre süt üretilmesi planlanıyor.

Projenin ayrıntıları ise şöyle:

“Proje çalışmaları Ege Bölgesi Sanayi Odası tarafından yürütülmekte olan proje kapsamında, İzmir İli, Bergama İlçesi, Alibeyli Mahallesi sınırlarında 2.850.903,19 m² alan üzerinde “Bergama Tarıma Dayalı İhtisas (Süt) Organize Sanayi Bölgesi” kurulması planlanmaktadır. Yer seçimi komisyon raporu Ek-16’ da verilmiştir. Süt üretiminin en fazla olduğu illerden biri olan İzmir’de damızlık süt sığırcılığı merkezi, süt ve süt ürünleri üretimi ve buna bağlı sanayinin geliştirilmesi amacıyla Bergama’da Tarıma Dayalı İhtisas (Süt) Organize Sanayi Bölgesi projesi geliştirilmiştir. Bu doğrultuda projenin yer seçimi 16.02.2021 tarihinde Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından kesinleştirilmiştir. Gözlemsel jeolojik etüdü yaptırılmıştır. Bergama TDİOSB’de düşünülen ihtisas konusu büyükbaş süt üretimi ve damızlık düve yetiştirme olarak belirlenmişti. Ancak yörede küçükbaş hayvancılığın daha yaygın olması ve hayvancılık türü olarak küçükbaş hayvan seçilmesi yönünde gelen talepler sebebiyle bu doğrultuda araştırmalar yapılmıştır. Bu araştırmalar kapsamında süt sığırcılığına alternatif olarak kapalı sistem (entansif) koyun ve keçi yetiştiriciliğinin yapılabilirliği araştırılmıştır. Süt sığırcılığı işletmeleri ve kapalı sistem merasız küçükbaş hayvancılık yapan işletmeler tespit edilmiş ve bu işletmelerden bazılarına ziyaretler gerçekleştirilerek yerinde incelenmiştir. Tarım ve Orman İl ve İlçe Müdürlükleri, mandıra işletmeleri ve bu konuda uzman akademisyenlerle yapılan görüşmeler ile konu derinlemesine araştırılmış ve nihai sonuca varmak için tüm kurum, kuruluş ve bilirkişilerden alınan bilgiler sentezlenmiştir.

Hayvancılık konusunda hali hazırda zaten bir üretimi olan ve bunun geliştirilmesi adına ciddi bir potansiyele sahip İzmir ilinde modern ve teknolojik şartlarda küçükbaş hayvancılığı yapılan bir merkezi üretim ve işleme tesisleri kurulması amaçlanmaktadır. Bu proje ile bölgede küçükbaş hayvancılığın ve buna bağlı süt ve süt ürünleri sanayisinin gelişimi planlanmaktadır. Proje kapsamında özellikle modern tesislerde süt verimi yüksek kültür ırklarının yetiştirilmesi amaçlanmaktadır. Bergama TDİOSB alanında 110.400 baş hayvan kapasitesi öngörülmektedir. Buna bağlı olarak günlük süt üretiminin 124.800 litre/gün olması planlanmaktadır. Hayvan barınma tesisi, süt entegre tesisi, hayvan hastanesi, biyogaz tesisi, gübre fabrikası üretimden, bakıma ve hatta pazarlamaya kadar küçükbaş hayvancılıkta akla gelebilecek her aşama ve hatta çok daha fazlası Bergama Tarıma Dayalı İhtisas (Süt) Organize Sanayi Bölgesi’nde birleşecektir. Proje kapsamında tüm altyapısı ile hazır bir TDİOSB alanı oluşturulacak ve üreticiler için hayvanlık alanlar tahsis edilecektir, sanayiciler için de en az 3000 m2 büyüklüğünde sanayi parselleri oluşturulacaktır. Tüm işletmelerin yol, sulama ve içme suyu, atık su, elektrik, telekom gibi alt yapı hizmetleri hazır halde sunulacaktır. Bu proje ile süt ve süt ürünleri konusunda ihtisaslaşmış bir bölge oluşturulacak ve bu bölgede bir kümelenme alanı oluşturularak daha planlı bir üretim, satış ve pazarlama modeli oluşturulmuş olacaktır”

 
Britney Spears, İranlı erkek arkadaşı ile nişanlandı
 
Amerika Açık'ta şampiyon belli oldu
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
13 Eylül 2021 Pazartesi 10:04

Bu tip işlere Sanayi Odası, Belediyeler gibi kurumların, sivil toplum örgütlerinin da girmesi gerekmekte ki, edilen zararın farkına varsınlar

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tuna Masters Alaçatı'da ilk gün tamamlandı
Avrupa'nın önde gelen açık deniz balıkçılık turnuvaları arasında gösterilen, ...
Küresel piyasalarda belirsizlikler artıyor
Küresel pay piyasaları ekonomik toparlanmaya ilişkin artan endişeler ve ...
Menemen’de pazar yeri tartışması... ‘10 tezgahı olan ama esnaf olmayan kişiler var’
Yapımı devam eden Menemen Perşembe Pazarı’ndaki her tezgah için belediyenin ...
 
İki porselen devi sosyal medyada birbirine girdi!
NG Kütahya Seramik Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Güral (51) ve Güral Porselen ...
İzmir’de yeni kriz!
Okulların açılmasıyla birlikte servisler de yollara düşerken, bazı okullarda ...
Erdoğan: Fahiş fiyat artışlarının önüne geçeceğiz
Cumhurbaşkanı Erdoğan, enflasyonu en kısa sürede kontrol altına alarak ...
 
Çeşme Projesi’nde ayrıntılar netleşiyor... İşte yapılacaklar!
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un bizzat yürüttüğü Çeşme Projesi’nde ...
Temmuz ayı işsizlik rakamları açıklandı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), temmuz ayı işsizlik rakamlarını açıkladı. ...
Bu kez başka yaylada ortaya çıktı.... Bozdağlar'a hançer!
Ödemiş Bozdağlar’da daha önce bakanlığın ÇED sürecini iptal ettiği şirket ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva