HABERLER>EKONOMİ
16 Ekim 2020 Cuma - 10:08

10 yıl sonra geri dönüş başladı: Oyuncak satışları patladı

Bilgisayar, televizyon ve cep telefonu gibi teknolojik ürünler nedeniyle bir kenara atılan oyuncaklar, doktorların uyarılarıyla ailelerin bilinçlenmesi sonucu yeniden hayatımıza girdi. Adil Özyiğit, çocuğun zihinsel gelişimi ve ruh sağlığı için herkesin çocuğuna oyuncak almaya başladığını söyledi.

10 yıl sonra geri dönüş başladı: Oyuncak satışları patladı

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - Oyuncak sektörü, içine düştüğü girdaptan nihayet çıktı. Televizyon bağımlısı olan çocukların, daha sonra bilgisayar ve cep telefonu gibi teknolojik ürünlere olan düşkünlüğü tavan yapınca bir kenara atılan oyuncaklar, yeniden çocukların eline verildi. Oyuncak sektörünün duayenlerinden, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Adil Özyiğit, doktorların uyarılarını dikkate alan ailelerin hızla çoğaldığını, buna paralel olarak oyuncak satışlarında da patlama yaşandığını söyledi.

BİLGİSAYAR OYUNLARI SEKTÖRÜ VURMUŞTU
Bilgisayar oyunlarının, oyuncak sektörüne ciddi darbe vurduğunu, 10 yıl önceki kötü tablonun artık yerini umuda ve kazanca bıraktığını anlatan Adil Özyiğit, "Doktorlar, çocukların bilgisayar başında en fazla 30 dakika kalmasını istiyor. Bilgisayar oyunlarına bağımlı çocukların asosyal olduğunu, zeka gelişimlerinin sekteye uğradığını, dikkat eksikliği gibi sorunlara sebep olduğunu anlatan doktorlar, ailelerin bilinçlenmesini sağladı. Bilinçli aileler de çocuğunun ruh sağlığını ve gelişimini düşünerek, yıllar sonra oyuncaklara döndü. Aileler de oyuncağın önemini kavradı. Bilinçli aileler artık çocuklarına bilgisayar, tableti kısıtlı zaman diliminde kullandırıyor, önemli bir zaman diliminde ise oyuncaklarla oynamasını sağlıyor" dedi.

BİLGİSAYAR OYUNLARINDAN OYUNCAĞA GEÇİŞ BAŞLADI
Çocukların bilgisayar oyunlarıyla yoğunlaşması sonucu toplumdan koptuklarına işaret eden Adil Özyiğit, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Pandemi nedeniyle aileler, çocuklarını zaten dışarıya salmıyor. Çocuk, ya bilgisayar oyunlarını oynayacak, ya da oyuncaklarıyla oynayacak. Bilinçli aileler, artık kız çocuklarının ellerine bebek, erkek çocuklarına da çeşitli model arabalar, iş makineleri veriyor. Ayrıca zeka gelişimine çok büyük katkı koyan yap-boz gibi, lego gibi oyuncaklarla oymalarını sağlıyor. Şu anda en çok satışı yapılan oyuncaklar, bebekler ve araba modelleri. İkinci sırada, zeka oyunları geliyor."

30 LİRAYA DA BEBEK VAR, 600 LİRAYA DA...
Oyuncak satışlarının çok iyi düzeye çıktığını, oyuncakçıların herhangi bir şikayeti olmadığını belirten Adil Özyiğit, oyuncak fiyatları hakkında da şu bilgileri verdi:

"Oyuncak sektörünün bir temsilcisi olarak şunu söylemek isterim ki, en büyük sıkıntımız, ithal ürünlere getirilen ek vergiler ve yükselen döviz kurları nedeniyle oyuncak fiyatlarının yükselmesi. Biz istiyoruz ki, oyuncak, daha çok çocuğumuza ulaşsın. Ekonomik gücü yerinde olmayan aileler, ister istemez çocuğuna kısıtlı sayıda oyuncak alabiliyor, yada hiç alamıyor. Bugün lisanslı bebeklerin fiyatı, 600 liraya kadar çıkmış durumda. 30 liraya da bebek var. Arabaların fiyatı da 30 ile 750 arasında değişiyor. Kumandalı arabalar, 25 liraya da var, 500 liraya da... Şu günlerde akülü arabalar revaçta. Onun fiyatı da 750 liradan başlıyor, 2 bin liraya kadar çıkıyor."

OYUNCAKLAR, GIDADAN DAHA GÜVENLİ
Oyuncaklara uygulanan denetimlerin, getirilen standartların, gıdada olmadığının altını çizen Adil Özyiğit, bu konuda şunları söyledi:

"Oyuncaklar, gıdadan daha güvenli, diyebilirim. Şöyle ki, denetimler daha imalat esnasında başlıyor. Akredite olmuş firmalar, ancak PEST belgesiyle üretim yapabiliyor. İmalat da ithalat da bu belgeyle gerçekleştiriliyor. Aileler, lisanslı oyuncaklarımızı çocuklarına güvenle sunabilirler."

 
Başkan Kılıç görme engellilerle buluştu
 
İmzaya kaldı… Sarnıç’ın gözü kulağı Ankara’da!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Akdeniz'de sardalya bolluğu
Akdeniz'de av yasağının kalkmasıyla tezgahlarda sardalya balığı bolluğu ...
Bankalar Hatay için el ele verdi
Hatay'daki orman yangınının ardından bankalar fidan bağış kampanyası başlattı.
Varank: Stratejimizi yakında açıklayacağız
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, Türkiye'nin kamu, özel sektör ve akademi ...
 
Pakdemirli 'dünyada ilk 10'dayız' dedi: 'Tarım bitti demek doğru değil'
‘Tarım Ormanın Geleceği Zirvesi’nde açıklamalarda bulunan Tarım ve Orman ...
Kara rapor… İzmir’de binlerce esnaf iflas ediyor!
İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB), koronavirüs pandemisi ...
Bakan Ersoy’dan AK Parti’ye 'Çeşme Projesi' raporu
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy Çeşme Projesi’ni AK Parti İzmir ...
 
Folkart yine Altın Lig’de!
Türkiye İtibar Akademisi (TİA) ile Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) İstatistik ...
IMF: Koronavirüs 28 trilyon dolara mal olacak
IMF, küresel ekonomiyi derinden sarsan koronavirüs salgınının 2020 sonundaki ...
Bakan Albayrak: Yeni bir döneme giriyoruz
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, "YEP hedeflerimiz kapsamında ihracatta, ...
 
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva