HABERLER>GÜNCEL
23 Haziran 2022 Perşembe - 15:54

'Yapacaklarımız var' dedi... 'Göreve devam etmek istiyorum'

Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar ikinci dönem rektörlük için Yükseköğretim Kurulu’na (YÖK) başvuru yaptı. Hotar, “Zorlu pandemi koşullarına rağmen önemli işler yapıp araştırma üniversitesi ünvanını kazandık. Devam eden projelerimiz ve yapacaklarımız var. Yeniden bu göreve devam etmek istiyorum” dedi.

 Yapacaklarımız var  dedi...  Göreve devam etmek istiyorum

EGEDESONSÖZ - İzmir’in kamu üniversiteleri arasında yer alan en köklü kurumlardan birisi Dokuz Eylül Üniversitesi’nde rektörlük atama heyecanı başladı.  Yarın dolacak başvurular öncesinde mevcut Rektör Prof. Dr. Hükhet Hotar yeniden başvuru yaptı. Yükseköğretim Kurulu’na (YÖK) müracaat eden Hotar bir dönem daha görev yapmak istediğini resmen bildirmiş oldu. Önce YÖK sonra Cumhurbaşkanlığı’nın değerlendirmesinden geçecek olan Hotar’ın durumu birkaç hafta içinde netleşecek.



Yeniden göreve devam etmek istediğini belirten Rektör Hotar, Ege'de Son Söz’e  yaptığı açıklamada üniversite olarak önemli işler başardıklarını söyledi. Prof. Dr. Hotar, “Zorlu pandemi koşullarında üniversite olarak çalışmalar yaptık.  Araştırma üniversitesi ünvanını kazandık. Daha devam eden yatırımlarımız ve projelerimiz var. Üniversite olarak meslek hastalıkları hastanesi gibi toplum sorunlarına eğilmemize neden olan ciddi yatırımlarımız ilerliyor. Bu tür kurumlarda çalışmalar sadece yatırım yapıp bırakmakla olmuyor. Üniversiteler yaşayan, devam eden ve ilerleyen kurumlardır. Çevre ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Sanayi Bakanlığı gibi önemli bakanlıklarımızda işbirlikleri de yapıyoruz.  Devletimizin önemli kurumlarıyla ortak çalışmalarımız bulunuyor.  Bu açıdan hem yaptıklarımızın hizmetini görmek hem de yeni yapacaklarımızı planlamak için rektörlük görevine devam etmek istiyorum. Bu konuyla ilgili başvurumu geçtiğimiz hafta yaptım. Hayırlısı olsun, bekleyip göreceğiz. Sayın Cumhurbaşkanımızın karar vermesini bekleyeceğiz. Takdir kendisinindir” diye konuştu.

HOTAR DÖRT YILINI DEĞERLENDİRDİ!
Öte yandan Hotar, görevdeki dört yıl boyunca yaptıklarını anlattı. Basın mensuplarıyla bir araya gelen Hotar geçen zamanda çalışmalar hakkında bilgi verdi. 

DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, rektörlük binasında gazetecilerle bir araya gelerek basın toplantı düzenledi. DEÜ'de 4'üncü yılını tamamlayan Prof. Dr. Hotar, üniversitenin uluslararası anlamda önemli bir kurum olduğunu belirtti. DEÜ hakkında bilgi veren Prof. Dr. Hotar, "3 büyük kampüsümüz var. Türkiye'de ilk 5, İzmir'de birinci sıradayız. 15 yerleşkemiz, 10 enstitümüz, konservatuvarımız, 47 araştırma merkezimiz, 2 tane sağlık uygulama araştırma merkezimiz var. Diş hekimliği fakültemizi yeni kurmamıza rağmen, hastanemizi de açtık. Son model, özel sağlık kurumlarında bile olmayan cihazlarımız var. Üniversitemizde 60 bin öğrencimiz var, 2 bin 500'e yakın da yabancı öğrencimiz var. Yabancı öğrenci almak bizim öğrencilerimizin kontenjanına engel değil hem dünya gelişimi hem YÖK'ün aldığı karar gereği tüm üniversiteler yabancı kontenjan ayırıyor, biz bu kontenjanı dolduramadık, sınavları var, kriterleri var. Sayımız her zaman ayrılan kontenjanın 4'te, 5'te biri gibi gidiyor. 106 ülkeden öğrencimiz var. Haksızlığa uğramışız gibi demeyeyim de sanki, sadece 1 ülkeden öğrenci geliyor ya da her isteyen girebiliyor gibi algı oluşturmak isteniyor, bu da üniversitemize yazık. Dünyanın her yerinden öğrencimiz var. Yaklaşık 7 bin 500 lisans öğrencimiz var. Harvard Üniversitesi sadece lisansüstü öğrencilerden oluşmaktadır. Biz de lisans üstü öğrenci sayımızı artırmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

Bilimsel araştırma projelerini de anlatan Prof. Dr. Hotar, "Üniversitemiz köklü bir üniversite, daha önceki yönetici ve hocalarımızın ciddi çalışmaları var. Biz son 4 yılı biraz anlatmak istiyoruz. Türkiye'de de tek olan kanser araştırmalarında çok önemli olan bilim dallarını kurduk. Yaşlanan nüfusumuzun buna yönelik ihtiyaçları var. Daha yaşlı bir nüfusla karşılaşmadan önce bu çalışmalarımızı yaptık. Geleneksel ve tamamlayıcı tıp merkezlerimizi açtık. Bu tip uygulamalar çok ehil olmayan ellerde de yapılabiliyor. Biz bu bilimsel temelli yapılabilsin diye merkez haline getirdik. Tıbbi estetik ve kozmetoloji merkezimizi açtık. Estetik uygulamalar çok gündemde, dolgudan başlayan, saç ekimine giden uygulamalar çok yaygın, bunların da insanların hasar görmemesi ve mağdur olmaması için ehil ellerde yapılması gerekiyor. Uyku bozuklukları epilepsi gözlem merkezimizi dünya standartlarında yeniledik. Yaklaşık 60 laboratuvarımız var, bunlardan bir tanesi deprem gözlem merkezi. Laboratuvarlarımızın bir kısmı sadece bölgemizde değil ülkemizde tek. Selçuk'ta gıda laboratuvarı açtık, bu laboratuvarı 8 ayda tamamladık. Deprem Araştırma Uygulama Merkezimiz, deprem olduğunda İzmir'deki tüm akredite hocalar merkezimizde çalışmalarını yaptılar" ifadelerini kullandı.

'DEÜ, SAĞLIK BAKANLIĞINDAN 100 ÜZERİNDEN 97,67 PUAN ALDI'
DEÜ'nün bin 200 yataklı bir hastane olarak verdiği hizmetten dolayı Sağlık Bakanlığı'ndan 100 üzerinden 97,67 puan aldığını ifade eden Prof. Dr. Nükhet Hotar, "Gerçekten özveriyle çalışan sağlık personeli kadromuz var. 'Doktorlar muayenehane açabilir' yasasından sonra, yaklaşık 100 doktorumuz hızlıca muayene açtı, bir kısmı mesai saatlerinde hastanemizde de görev yapmakta. Bir geçiş süreci yaşadık, şu an hasta memnuniyeti iyi diye düşünüyoruz. DEPARK, sağlık temasıyla kurulmuş, sağlık turizmi alanında önemli çalışmalar yapıyor. 27 ülke ile 76 akademik iş birliğimiz bulunmaktadır. Uluslararası derecelendirme kuruluşlarının 8 tanesinde üniversitemiz yer aldı. İklim, çevre, sıfır atık konularında da öncü olmaya devam edeceğiz. 18 akredite programımız var, üniversitemizin tüm birimlerine 0 atık temel belgesi aldık. Çevre, enerji ve gıda yönetim sistemleriyle ilgili ISO belgemiz var. İzmir'de ilk veteriner fakültemizi Kiraz ilçesinde açtık. Kiraz'da büyükbaş hayvancılığın yüzde 10'u yapılıyor. Türkiye genelinde, bir açık laboratuvar gibi Kiraz. Yarıdan fazlası kız öğrencilerden oluşuyor. Orada uygulama alanları geliştirdik. Buzağılara ilişkin eğitim ve aşı programı yaptık. 'Evcil hayvanlarda korona geçer mi' projesi yapıldı. Konaklama sorunları çözüldü. Orayı hayvancılık üssü yapmayı hedefliyoruz" dedi.



'KENDİ BÜTÇEMİZLE 2 BİN 500 YATAKLI YURT YAPIYORUZ'
Prof. Dr. Nükhet Hotar, üniversitenin kampüsü olan birçok ilçede yurt çalışmaları yapıldığını bunun yanı sıra dönem başındaki yurt talebi doğrultusunda üniversite misafirhanesinin de yurda çevrildiğini kaydetti. Üniversitenin kendi imkanlarıyla 2 bin 500 kişilik yurt projesine başladığını, KYK tarafından da üniversite kampüsüne 3 bin kişilik yurt yapımı gerçekleştirildiğini belirten Prof. Dr. Hotar sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bilgi işlem altyapımızı yeniledik. Teknoloji Geliştirme Bölgemizin yüzde 60 büyümesini gerçekleştirdik. Yüzde 60 daha çok kamu kurumlarının sağladığı istisnalardan faydalanılacak. Öğrenci dostu üniversite olmak hedefimiz var. Yurtlarımıza yönelik çalışmalar yaptık, misafirhanelerimizi yurda çevirdik, yemekhanelerimizi, mutfağımızı yeniledik. Bize ulaşan ciddi yurt ya da yemek sorunu olmadı öğrencilerimiz tarafından. 3 bin yataklı öğrenci yurdu yapımının da ilk adımını attık, KYK bizim kampüsümüzde yapacak. Kampüslerimizin olduğu ilçelerimizde de yurt çalışmalarımızı başlattık. Kendimize ait bir yerde de 2 bin 500 yataklı yurdumuzun da bürokratik aşamalarını geçtik. Spora destek veriyoruz, birçok kuruluş bizim yerlerimizi tercih ediyor, biz de paylaşıyoruz."

'210 BİN HASTAYA HİZMET SUNDUK'
Pandemi sürecinde tedavi ve önleme çalışmaları kapsamında, öğrencilerin yanı sıra kamuya verilen hizmetleri aktaran Prof. Dr. Hotar, "Salgınla mücadele bitmedi ama şiddeti azaldı. Kovid-19 tanı merkezi kurduk, dünyayla eş zamanlı plazma tedavisini başlattık. Dezenfekte çalışmaları yaptık, yapmaya devam ediyoruz, dezenfektan ve kolonya ürettik, maskematikler kurduk. Yaklaşık 210 bin hastaya hizmet sunduk. Kamuoyu bilgilendirme sistemimizi kurduk, hala devam ediyor. BAP destekli proje çağrılarında bulunduk" diye konuştu.

'TÜRK BAYRAKLARI VE BAYRAKBİLİM MÜZESİNİ AÇTIK'
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla 'Önümüzdeki 20 yılın projeksiyonunu ve özeti' konulu uluslararası konferansını yaptıklarını ifade eden Prof. Dr. Hotar, "Bakanlarımızın katılımıyla, 'Sınır alanlarda güvenlik algısı: AB, Orta Doğu ve Rusya'daki Fırsatlar ve Zorluklar' başlıklı uluslararası konferansta, bugün Yunanistan'la yaşananları geçen yıl konuştuk. Savunma Bakanlığı'nın katıldığı sempozyumlar yaptık. Türkiye'nin ilk Bayrakbilim ve Türk Bayrakları müzemizi Sayın Mustafa Şentop'un katılımıyla açtık. Şu an çok sayıda ziyaretçi alıyor. Cumhurbaşkanımızın gönderdiği bir fors var. Çok değerli bir müze, ilk ve tek olmasıyla gurur duyuyorum. Antik döneme ışık tutan çalışmalarımız var" ifadelerini kullandı.

'ENGELSİZ ÜNİVERSİTE ENGELSİZ TOPLUM'
Özellikle çocuklar açısından engelli akranlarını tanımalarını ve içselleştirmelerini sağlamak amacıyla yapılan projeler hakkında bilgi veren Prof. Dr. Hotar, "Engelsiz üniversite engelsiz toplum alanında çalışmalar yaptık. YÖK'ten bu konuda 8 ödülümüz oldu. 'Eylül Bebek' projemizle, çocuklarımızın engelli arkadaşlarını tanımasını hedefledik. Pilot uygulamalarda akran reddinin sıfıra indiği sonuç alındı. Milli Eğitim ile protokol yaparak tüm Türkiye'de uygulamayı düşünüyoruz" dedi.

'KÖRFEZİN TEMİZLENMESİ İÇİN HAYALET AĞLAR PROJESİNİ BAŞLATTIK'
Çevre ve sürdürülebilirlik alanında da birçok çalışmaya imza atıldığını kaydeden Prof. Dr. Hotar, "İzmir Körfezi'nin temizlenmesi için hayalet ağlar projemizi başlattık. Güneş enerji sistemlerimizi hayata geçiriyoruz, tüm kampüslerimizde kurulmaya başladı. Üniversitemizin enerji ihtiyacının yüzde 80'inin güneşten karşılayacağız. 2021 yılı toplam yatırımı 195 milyon, 2022 yılı için 200 milyonluk yatırım öngörüyoruz, yıl sonuna kadar yüzde 90'ını tamamlamış olacağız. Diğer üniversitelere oranla gerçekleştirme oranımız yüksek" diye konuştu.

 
'En düşük emekli maaşı asgari ücret kadar olmalı'
 
Başkan Soyer o ismi istedi
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Kadri SAYILGAN ([email protected]) 25 Haziran 2022 Cumartesi 15:02

Rektör Prof.Dr. Nükhet Hotar Hocamız destekliyorum. Anlattıkları fevkaladenin fevkinde bir olay. Bu güne kadar 9 Eylül Üniversitesinde yaptıkları ve yapacakları yatırım ve görevlerini tebrik ediyorum. Sevgili ve saygılı Cumhurbaşkanımız Erdoğan''nın Sayın Hotar''ı tekrar Rektörlüğe atayacağını adım gibi biliyorum. Sayın Hotar sizi şimdiden tebrik eder, başarılarınızın devamını Rabb''inden niyaz ederim.

Yorumu oyla      2      3  
Farabi Ayata 25 Haziran 2022 Cumartesi 04:59

üniversiteyi güzel yerlere taşımak için yapılan hizmetler için sonsuz teşekkür

Yorumu oyla      2      3  
oldiesbutgoldies 23 Haziran 2022 Perşembe 22:08

Sevilmiyorsunuz, sevilmeyeceksiniz!

Yorumu oyla      4      3  
bekir 23 Haziran 2022 Perşembe 21:22

git artık git

Yorumu oyla      4      3  
23 Haziran 2022 Perşembe 16:26

Öğrencilere daha çok zulüm etmek dahil yapmak istediğin bir çok şey olduğunu herkes biliyor. Mesela lüks makam aracı alma, sınırsız ödenek de bunların başında

Yorumu oyla      4      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
DBP'li Aydeniz ile ilgili fezlekeler, komisyonda
TBMM Anayasa Adalet Karma Komisyonu, İstanbul'da polise yumruk atan Demokratik ...
Körfez'e beyaz renkli sıvı aktı!
Kocaeli'nin Gölcük ilçesinde bir dereden beyaz renkte dökülen sıvı İzmit ...
İtalya'daki kazada ölenlerin cenazeleri getiriliyor
İtalya'daki helikopter kazasında ölen 4 kişinin cenazesi, bu akşam İstanbul'a getirilecek.
 
Listeler belli oldu: İşte İzmir’in kurbanlık satış ve kesim yerleri
Kurban Bayramı’na sayılı günler kala kurban ibadetini gerçekleştirmek ...
İzmir'de çorap söküğü gibi itiraf... 195 gözaltı kararı!
İzmir'de Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ...
Bakan Bozdağ'dan 'haksız tahrik' açıklaması
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, son günlerde tartışmalara neden olan 'haksız ...
 
İzmir'de dehşet... Tekerlekli sandalyede cinayet!
 İzmir'in Menemen ilçesinde silahla vurulan kişi hayatını kaybetti.
Meclis tatile girmeyecek! Süre ertelendi
Türkiye Büyük Millet Meclisi, 1 Temmuz'da çalışma süresini tamamlayarak ...
Komşu katilinin ceza indirimi Yargıtay'dan döndü
Zonguldak'ta, kendisine sopayla saldıran komşusu Özkan Ekici'yi kalbinden ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva